Ухвала
від 16.08.2019 по справі 161/9564/19
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/9564/19

Провадження № 1-кс/161/6094/19

ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 серпня 2019 року Слідчий суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участі слідчого ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , представника володільця майна адвоката ОСОБА_5 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Волинській області ОСОБА_6 про тимчасовий доступ до речей і документів, в рамках кримінального провадження, що внесено до ЄРДР за № 32018030000000046, від 08.10.2018 року, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.212 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Волинській області ОСОБА_6 , за погодженням із прокурором у кримінальному провадженні ОСОБА_7 , звернувся до слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області з клопотанням про надання дозволу на проведення тимчасового доступу до документів, що знаходяться у володінні ПП « ОСОБА_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ; АДРЕСА_1 ).

Ухвалою слідчого судді від 11.06.2019 року таке клопотання було задоволено повністю та ухвалено надати тимчасовий доступ до документів, що знаходяться у володінні ПП « ОСОБА_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ; АДРЕСА_1 ), а саме до: договорів з додатками, угод з додатками, в тому числі договорів підряду, пайової участі, накладних, податкових накладних, актів виконаних робіт з додатками (КБ-2), довідок про вартість виконаних робіт (КБ-3), актів приймання-виконання з додатками, кошторисної документації, специфікацій, актів готовності об`єкта до експлуатації, сертифікатів відповідності, проектно-виконавчої документації по об`єктах (в т.ч. планів та схем) з додатками, технічних паспортів та документів, на підставі яких виготовлено технічні паспорти на об`єкти нерухомого майна, головних книг, реєстрів отриманих та виданих податкових накладних, журналів-ордерів, бухгалтерських виписок по рахункам, оборотно-сальдових відомостей, виписок по банківських рахунках, у випадку ведення бухгалтерського та податкового обліку в електронному вигляді, провести виїмку таких документів в паперовому (роздрукованому) вигляді та в електронному вигляді, платіжних документів: платіжних доручень, касових ордерів та квитанцій, наказів про призначення на посади та звільнення з посад, посадових інструкцій службових осіб ПП « ОСОБА_8 » та осіб відповідальних за здійснення фінансово-господарської діяльності ПП « ОСОБА_8 », оборотно-сальдові відомості та аналіз рахунку 10 «Основні засоби», наказів та доручень про надання права підпису та вчинення будь-яких дій від імені ОК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та його службових осіб, а також всіх інших документів, що стосуються здійснення ПП « ОСОБА_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ; АДРЕСА_1 ) фінансово-господарської діяльності отримання дозвільних документів, здійснення будівництва багатоквартирних житлових будинків, введення їх в експлуатацію, присвоєння поштових адрес, реєстрації на них права власності, реалізації квартир, розрахунків з виконавцями будівельних робіт, покупцями нерухомого майна, за період з січня 2016 року по травень 2019 року, та здійснити вилучення оригіналів таких документів.

Ухвалою Волинського апеляційного суду від 11.07.2019 року ухвалу слідчого судді про надання дозволу на тимчасовий доступ, від 11.06.2019 року, скасовано та призначено новий судовий розгляд матеріалів клопотання в суді першої інстанції.

Так, у матеріалах клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Волинській області ОСОБА_6 , про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, що знаходяться у володінні ПП « ОСОБА_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ; АДРЕСА_1 ), зазначено, що службові особи ПП « ОСОБА_9 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 ) в період 2017-2018 років, внаслідок порушення вимог ст. 36 Податкового кодексу України, щодо обов`язку обчислення, декларування та сплати податків ухилились від сплати податку на додану вартість та податку на прибуток на суму понад 1 млн. грн.

Разом з тим, в ході досудового розслідування встановлено, що житлово-будівельні організації Волинської області, а саме ОК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ОК « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ОК « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ОК « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ОК « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ОК « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ПП « ОСОБА_10 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ПП « ОСОБА_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ПП « ОСОБА_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ПП « ОСОБА_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ПП « ОСОБА_8 »(ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), товарна біржа « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_23 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (ЄДРПОУ НОМЕР_24 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (ЄДРПОУ НОМЕР_25 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (ЄДРПОУ НОМЕР_26 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (ЄДРПОУ НОМЕР_27 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (ЄДРПОУ НОМЕР_28 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (ЄДРПОУ НОМЕР_29 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (ЄДРПОУ НОМЕР_30 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 » (ЄДРПОУ НОМЕР_31 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (ЄДРПОУ НОМЕР_32 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 » (ЄДРПОУ НОМЕР_33 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_28 » (ЄДРПОУ НОМЕР_34 ), при здійсненні будівництва та продажу житлових будинків на території області в період 2016-2018 рр., умисно ухилились від сплати податків в значних розмірах.

Оскільки факт скоєння злочину за ч.1 ст.212 КК України, пов`язаного із ухиленням від сплати податків, підлягає доказуванню під час досудового розслідування і в суді, відомості щодо обставин здійснення такої незаконної діяльності є доказом у даному кримінальному провадженні, просить клопотання задовольнити та надати тимчасовий доступ до запитуваних оригіналів документів, з метою їх дослідження та проведення, у разі необхідності почеркознавчих експертиз.

В судовому засіданні слідчий та прокурор клопотання підтримали та просили його задовольнити. Крім того, слідчий зазначив, що посилання у клопотанні на те, що вказані документи підлягають дослідженню, з метою встановлення кола осіб, причетних до вчинення злочинних діянь під час зберігання та реалізації незаконно виготовлених алкогольних напоїв, є опискою та відношення до розслідуваного кримінального провадження не має. Необхідність вилучення саме оригіналів документів пов`язана з необхідністю проведення судово-почеркознавчих експертиз.

Представник володільця майна ПП « ОСОБА_14 » - адвокат ОСОБА_5 проти задоволення клопотання заперечив, вважає його необґрунтованим. Крім того, пояснив, що вилучення оригіналів документів, зазначених у клопотанні призведене до блокування роботи ПП « ОСОБА_14 » з реалізації квартир.

Вислухавши пояснення учасників справи, дослідивши клопотання та додані учасниками справи матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Ч. 1 ст. 159 КПК України встановлено, щотимчасовий доступдо речейі документівполягає унаданні сторонікримінального провадженняособою,у володінніякої знаходятьсятакі речіі документи,можливості ознайомитисяз ними,зробити їхкопії тавилучити їх(здійснитиїх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Водночас, ч. 5 ст. 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Крім того, як вбачається з ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Одночасно, ч.7 ст.163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе, зокрема, що таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Таким чином, зважаючи, що стороною кримінального провадження, доведено наявність підстав, передбачених ч.ч.5-7 ст.163 КПК України, враховуючи необхідність належного дослідження зазначених у клопотанні документів, без чого фактично буде неможливо встановити істину у справі, слідчий суддя приходить до висновку про надання тимчасового доступу до запитуваних документів.

Разом з тим, приймаючи таке рішення слідчий суддя враховує те, що у разі проведення виїмки оригіналів документів, це фактично позбавить можливості ПП « ОСОБА_15 » здійснювати свою господарську діяльність, про що зазначав в судовому засіданні представник адвокат ОСОБА_5 , а тому слідчий суддя задовольняючи клопотання надає дозвіл на проведення виїмки копій запитуваних документів.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.159-166 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Волинській області ОСОБА_6 про тимчасовий доступ до речей і документів, в рамках кримінального провадження, що внесено до ЄРДР за №32018030000000046, від 08.10.2018 року, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.212 КК України - задовольнити частково.

Надати (забезпечити) дозвіл старшому слідчому з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Волинській області ОСОБА_6 , або за його дорученням іншому органу досудового розслідування чи відповідному оперативному підрозділу, в тому числі оперативним співробітникам ГУ ДФС у Волинській області ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 , ОСОБА_35 , ОСОБА_36 на тимчасовий доступ до документів, що знаходяться у володінні ПП « ОСОБА_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ; АДРЕСА_1 ), а саме: договорів з додатками, угод з додатками, в тому числі договорів підряду, пайової участі, накладних, податкових накладних, актів виконаних робіт з додатками (КБ-2), довідок про вартість виконаних робіт (КБ-3), актів приймання-виконання з додатками, кошторисної документації, специфікацій, актів готовності об`єкта до експлуатації, сертифікатів відповідності, проектно-виконавчої документації по об`єктах (в т.ч. планів та схем) з додатками, технічних паспортів та документів, на підставі яких виготовлено технічні паспорти на об`єкти нерухомого майна, головних книг, реєстрів отриманих та виданих податкових накладних, журналів-ордерів, бухгалтерських виписок по рахункам, оборотно-сальдових відомостей, виписок по банківських рахунках, у випадку ведення бухгалтерського та податкового обліку в електронному вигляді, провести виїмку таких документів в паперовому (роздрукованому) вигляді та в електронному вигляді, платіжних документів: платіжних доручень, касових ордерів та квитанцій, наказів про призначення на посади та звільнення з посад, посадових інструкцій службових осіб ПП « ОСОБА_8 » та осіб відповідальних за здійснення фінансово-господарської діяльності ПП « ОСОБА_8 », оборотно-сальдові відомості та аналіз рахунку 10 «Основні засоби», наказів та доручень про надання права підпису та вчинення будь-яких дій від імені ОК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та його службових осіб, а також всіх інших документів, що стосуються здійснення ПП « ОСОБА_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ; АДРЕСА_1 ) фінансово-господарської діяльності отримання дозвільних документів, здійснення будівництва багатоквартирних житлових будинків, введення їх в експлуатацію, присвоєння поштових адрес, реєстрації на них права власності, реалізації квартир, розрахунків з виконавцями будівельних робіт, покупцями нерухомого майна, за період з січня 2016 року по травень 2019 року, та здійснити вилучення копій таких документів.

Тимчасовий доступ до документів провести до 16.09.2019 року, включно.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, згідно до вимог ст.166 КПК України, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя Луцького міськрайонного

суду Волинської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.08.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83672856
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, в рамках кримінального провадження, що внесено до ЄРДР за № 32018030000000046, від 08.10.2018 року, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.212 КК України

Судовий реєстр по справі —161/9564/19

Ухвала від 12.08.2019

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Рудська С. М.

Ухвала від 16.08.2019

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Рудська С. М.

Ухвала від 12.08.2019

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Черняк В. В.

Ухвала від 11.07.2019

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Подолюк В. А.

Ухвала від 11.07.2019

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Подолюк В. А.

Ухвала від 11.06.2019

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Черняк В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні