Ухвала
від 15.08.2019 по справі 201/9382/19
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/9382/19

Провадження № 1-кс/201/5019/2019

УХВАЛА

15 серпня 2019 року Жовтневий районний суд

м. Дніпропетровська

у складі: головуючого

судді ОСОБА_1

з секретарем ОСОБА_2

розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС п`ятого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС п`ятого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку.

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий посилався на те, що у провадженні п`ятого відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження № 32019041670000019 від 05.03.2019 за ознакою кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України

Відповідно до матеріалів кримінального провадження ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_1 ), діючи умисно з метою мінімізації податкових зобов`язань ТОВ "Телемарт" (ЄДРПОУ 41648165) (Інтернет-магазин Telemart) в період липня-грудня 2018 року, здійснив низку фінансово-господарських операцій з продажу товарів на території України за які отримав доходи та в порушення вимог Податкового кодексу України, шляхом неподання у встановлений законодавством строк до контролюючих державних органів декларації про майновий стан та доходи, ухилився від сплати податку на доходи фізичних осіб на суму 1 749118 грн., що призвело до фактичного ненадходження коштів до державного бюджету.

Досудовим розслідуванням встановлено, що протягом липня грудня 2018 року на особистий картковий рахунок ОСОБА_5 № НОМЕР_2 , який відкритий в АТ КБ «Приват Банк», від покупців (фізичних осіб) надходили грошові кошти за товар, продавцем якого фактично є Інтернет-магазин Telemart (ТОВ "Телемарт" (ЄДРПОУ 41648165)). Тобто, за попередньою домовленістю між службовими особами ТОВ "Телемарт" (ЄДРПОУ 41648165) та ОСОБА_5 при купівлі товару в Інтернет - мережі Telemart фактичним покупцям товару оператором магазину пропонувалось здійснити оплату за товар на рахунок № НОМЕР_2 , який належить ОСОБА_5 .

Встановлено, що ОСОБА_5 обліковується співробітником ТОВ "Телемарт" (ЄДРПОУ 41648165), отримує заробітну платню на підприємстві, але відношення до фінансово-господарської діяльності ТОВ "Телемарт" (ЄДРПОУ 41648165) (Інтернет-магазин Telemart) не має, однак його особистий картковий рахунок не є рахунком юридичної особи ТОВ "Телемарт" (ЄДРПОУ 41648165). Такі незаконні дії надають можливість ТОВ "Телемарт" (ЄДРПОУ 41648165) приховувати власні доходи. ОСОБА_5 , в свою чергу, фактично приховує інформацію про таку діяльність, не надає до контролюючих органів звітність, чим ухиляється від сплати податку на доходи фізичних осіб. Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що така незаконна діяльність за участю ТОВ "Телемарт" (ЄДРПОУ 41648165) та ОСОБА_5 триває і в теперішній час, що призводить до ненадходження податків в бюджет держави.

Юридична адреса ТОВ "Телемарт" (ЄДРПОУ 41648165) (Інтернет-магазину «Telemart») м. Дніпро, вул. Святослава Хороброго (Чкалова), буд. 12, приміщення 6.

Згідно з витягом з реєстру речових прав на нерухоме майно приміщення за адресою: м. Дніпро, вул. Святослава Хороброго (Чкалова), буд. 12, приміщення 6 речові права на нерухоме майно належать ТОВ «БІЗНЕС-ЦЕНТР «ЦИТАДЕЛЬ 2» (код 42023067).

Викладене обґрунтовує необхідність проведення слідчих та процесуальних дій, спрямованих на належне фіксування доказів у кримінальному провадженні, виявлення та вилучення документів та інших носіїв інформації, в яких зафіксовані відомості про фінансово господарську діяльність, вказаних суб`єктів діяльності, а саме проведення обшуку за юридичною адресою Інтернет-магазину «Telemart» (ТОВ "Телемарт" (ЄДРПОУ 41648165)) за адресою: м. Дніпро, вул. Святослава Хороброго (Чкалова), буд. 12, приміщення 6, з метою відшукання первинних документів бухгалтерського та податкового обліку, що задіяні у схемі ухилення від сплати податків мають значення для отримання доказів та встановлення механізму вчинення злочину від придбання товару в Інтернет-магазині «Telemart» до його реалізації в адресу фізичних осіб та оплати за відповідний товар на рахунок фізичної особи ОСОБА_5 .

Прокурор клопотання підтримав.

Суддя, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, матеріали кримінального провадження вважає, що клопотання підлягає задоволенню за наступними підставами.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

На підставі ч. 1 ст. 236 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 233 КПК України під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також усі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення, що дозволять органам досудового розслідування провести подальше розслідування кримінального провадження, враховуючи той факт, що є всі підстави вважати, що за адресою, зазначеною у клопотанні, можуть знаходитись предмети, речі та засоби, які є речовими доказами у кримінальному провадженні, суд приходить до висновку, що клопотання про проведення обшуку підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 236, 309 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні № 32019041670000019, а саме: ОСОБА_3 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 ; а також оперативним співробітникам за дорученням старшого слідчого слідчої групи щодо проведення слідчих (розшукових) дій в порядку ст. ст. 40, 41 КПК України, дозвіл на проведення обшуку за юридичною адресою Інтернет-магазину «Telemart» (ТОВ "Телемарт" (ЄДРПОУ 41648165) за адресою: м. Дніпро, вул. Святослава Хороброго (Чкалова), буд. 12, приміщення 6 з метою відшукання та вилучення зазначених у клопотанні первинних документів бухгалтерського та податкового обліку (договорів з додатками та доповненнями; заявок на поставку; специфікацій до договорів і додатків; видаткових та прибуткових накладних; податкових накладних; рахунків-фактур; товарно-транспортних накладних; путівок автотранспорту та інших документів, що підтверджують перевезення товарів; рахунків; платіжних доручень; актів звірки; складського обліку, їх реєстрів; актів інвентаризації ТМЦ; платіжних документів; в оригіналах, копіях, бланках), чорнових записів; печаток та штампів, які можуть свідчити про вчинення злочину; інших документів, які свідчать про вчинення злочину; не облікованих грошових коштів, речей, цінностей та які здобуті злочинним шляхом; електронних носіїв інформації; комп`ютерної техніки (CD, DVD дисків, флеш-накопичувачів, системних блоків, жорстких дисків), які містять інформацію про незаконно придбані ТМЦ та електронні документи; інші предмети та документи, що задіяні у схемі ухилення від сплати податків та мають значення для отримання доказів, встановлення механізму вчинення злочину від придбання товару в Інтернет-магазині «Telemart» до його реалізації в адресу фізичних осіб та оплати за відповідний товар на рахунок фізичної особи ОСОБА_5 .

Строк дії цієї ухвали 30 діб з дня її винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.08.2019
Оприлюднено20.02.2023

Судовий реєстр по справі —201/9382/19

Ухвала від 15.08.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні