Ухвала
від 15.08.2019 по справі 344/14790/19
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/14790/19

Провадження № 1-кс/344/7873/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 серпня 2019 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів Головного управління національної поліції в Івано-Франківській області капітана поліції ОСОБА_3 , яке погоджено з прокурором відділу прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку в рамках кримінального провадження №12019090000000250 від 06.03.2019 за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст.364 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий звернувся з вказаним клопотанням, яке погоджено з прокурором в обґрунтування якого посилався на те, що відділом розслідування особливо тяжких злочинів проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеного 06.03.2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019090000000250 за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що на території Івано-Франківської області функціонує група осіб, яка здійснює діяльність із привласнення твердих побутових відходів у якості вторсировини, які належать ряду комунальних підприємств області.

Відповідно до наявної інформації, службові особи органів місцевого самоврядування, зокрема комунальних підприємств, із залученням суб`єктів господарювання приватного сектора економіки, здійснюють збирання, перевезення, захоронення та сортування твердих побутових відходів, які утворилися внаслідок життєдіяльності мешканців, зокрема м. Івано-Франківська.

Так, установлено, що полігон ТПВ, який розташований в с. Рибне, Тисменицького р-ну, Івано-Франківської обл. (земельна ділянка із кадастровим номером 2625885000:04:001:0502), перебуває на балансі в КП «Полігон ТПВ» (код ЄДРПОУ: 33645903, юридична адреса: м. Івано-Франківськ, вул.Військових Ветеранів, 10а). Площа полігону становить 20,8 га, обсяг накопичення відходів складає 1941540тон. Збирання відходів в населення м.Івано-Франківськ здійснюється силами самого комунального підприємства, а також рядом суб`єктів господарювання приватного сектору економіки. За наявною інформацією даний полігон не уведений в експлуатацію, та не має висновку оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС).

Так, досудовим розслідуванням установлено, що директор КП «Полігон ТПВ» ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (ідентифікаційний код: НОМЕР_1 ) за період з січня 2018 року по квітень 2019 року реалізовував (відпускав) товариствам та фізичним особам підприємцям тверді побутові відходи по наступних групах: 1) ПЕТ пляшки несортованої у кількості 110,840 тон, на загальну суму 29753,40 грн.; 2) склобою несортованого у кількості 578,110 тон, на загальну суму 50919,22грн.; 3)склобою прозорого у кількості 15,300 тон, на загальну суму 12240 грн.; 4)макулатури у кількості 14,765 тон, на загальну суму 3011,60 грн.

Однак, відповідно до висновку експерта від 31.07.2019 року №СЕ-19/109/28-435ТВ/19 проведеної судової товарознавчої експертизи, ринкова вартість зазначеної вище вторсировини станом на 2018, 2019 роки значно вища від реалізованої КП «Полігон ТПВ».

Відповідно до середньоринкових цін, які підтверджено судовою товарознавчою експертизою, встановлено, що комунальне підприємство за період з січня 2018 року по квітень 2019 року мало отримати 963447,22 гривні прибутку.

Проте, в результаті діяльності службових осіб КП«Полігон ТПВ» спільно із покупцями вторсировини, комунальному підприємству «Полігон ТПВ» за період з січня 2018 року по квітень 2019 року завдано збитків орієнтовно на суму 867523 гривень.

Для реалізації продукції вторсировини ТПВ КП «Полігон ТПВ» укладено ряд договорів та виписано видаткові накладні з наступними ТОВ та ФОП: ТзО«³за-Вторма» (код ЄДРПОУ: 31524214), ТзОВ «Геон Рівер» (кодЄДРПОУ: 31524214), ТзОВ «Еко Прикарпаття» (код ЄДРПОУ: 40112783), ФОП ОСОБА_6 (ідентифікаційний код: НОМЕР_2 ), ФОП ОСОБА_7 (РНОКПП: НОМЕР_3 ), ОСОБА_8 (РНОКПП: НОМЕР_4 ), ОСОБА_9 (РНОКПП: НОМЕР_5 ), ОСОБА_10 (РНОКПП: НОМЕР_6 ), ОСОБА_11 (РНОКПП: НОМЕР_7 ).

Крім цього, досудовим розслідуванням установлено, що на території полігону постійно проживають особи ромської національності, які здійснюють сортування відходів на користь третіх осіб без фактичного відображення зібраної вторсировини в обліках комунального підприємства. Зокрема, збирання та сортування відходів здійснюється в користь директора КП «Полігон ТПВ» ОСОБА_5 та ФОП ОСОБА_11 .

Для забезпечення виконання завдань кримінального процесуального законодавства щодо швидкого, повного та неупередженого розслідування у кримінальному провадженні, на даний час виникла необхідність проведенні обшуку в усіх приміщеннях Комунального підприємства «Полігон твердих побутових відходів» (КП«Полігон ТПВ») за адресою: м. Івано-Франківськ, вул.Військових Ветеранів, 10а, власником яких є комунальна громада міста Івано-Франківська в особі Івано-Франківської міської ради, що підтверджується відомостями з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Враховуючи, що таку злочинну діяльність службові особи проводять і по даний час, під час проведення обшуку планується відшукання документів КП«Полігон ТПВ» за період з 01.01.2018 по 30.07.2019, зокрема: договорів та усіх додатків до них, видаткових та інших накладних, чорнових записів щодо реалізації вторсировини (ПЕТ-пляшок, склобою, макулатури), грошових коштів у великих розмірах (які можуть бути отримані в результаті зазначеної незаконної діяльності), камер відеонагляду та серверів із відеозаписами, комп`ютерної техніки, DVD-, CD дисків, USB- накопичувачів інформації (із записами камер, документацією щодо діяльності полігону ТПВ, проведення розрахунків між комунальним підприємством та ФОП, ТОВ, щодо реалізації вторсировини), документів та чорнових записів із ідентифікаційними даними по особам ромської національності та інших працівників комунального підприємства, обліки по чорнових заробітних платах особам зазначеним особам, документів щодо сил і засобів (техніки, транспорту, машин і механізмів тощо), якою проводиться якою прийому, сортування, відвантаження (відпуску/реалізації) твердих побутових відходів, усієї іншої документації щодо прийому, сортування, відвантаження (відпуску/реалізації) твердих побутових відходів із можливістю вилучення їх оригіналів, які можуть зберігатися за адресою фактичного місця розташування КП «Полігон ТПВ», з метою встановлення всіх фактичних обставин у кримінальному провадженні.

Враховуючи, що особи юридично обізнані у своїй діяльності, спілкуються із вузьким колом осіб та свою незаконну діяльність здійснюють через інших (третіх) осіб, проведення обшуку є найбільш доцільним заходом, оскільки без його проведення особи, які причетні до скоєння даного злочину, матимуть можливість знищити, сховати чи спотворити відомості, які планується відшукати. А це створить перешкоди у проведенні повного, всебічного та об`єктивного досудового розслідування та встановлення всіх фактичних обставин у провадженні.

Тому, для забезпечення виконання завдань кримінального процесуального законодавства щодо швидкого, повного та неупередженого розслідування, а також неможливість отримати відомості в інший спосіб, просив надати дозвіл на проведення обшуку.

Слідчий клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому обставини, просив клопотання задоволити.

Заслухавши слідчого та дослідивши матеріали клопотання вважаю наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно з ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

У ч. 5 ст. 234 КПК України передбачено підстави, за наявності яких слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, зокрема якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Досудовим розслідуванням встановлено, що директор КП «Полігон ТПВ» ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (ідентифікаційний код: НОМЕР_1 ) за період з січня 2018 року по квітень 2019 року реалізовував (відпускав) товариствам та фізичним особам підприємцям тверді побутові відходи по наступних групах: 1) ПЕТ пляшки несортованої у кількості 110,840 тон, на загальну суму 29753,40 грн.; 2) склобою несортованого у кількості 578,110 тон, на загальну суму 50919,22грн.; 3)склобою прозорого у кількості 15,300 тон, на загальну суму 12240 грн.; 4)макулатури у кількості 14,765 тон, на загальну суму 3011,60 грн. Однак, відповідно до висновку експерта від 31.07.2019 року №СЕ-19/109/28-435ТВ/19 проведеної судової товарознавчої експертизи, ринкова вартість зазначеної вище вторсировини станом на 2018, 2019 роки значно вища від реалізованої КП «Полігон ТПВ». В результаті діяльності службових осіб КП«Полігон ТПВ» спільно із покупцями вторсировини, комунальному підприємству «Полігон ТПВ» за період з січня 2018 року по квітень 2019 року завдано збитків орієнтовно на суму 867523 гривень.

Полігон ТПВ, який розташований в с. Рибне, Тисменицького р-ну, Івано-Франківської обл. (земельна ділянка із кадастровим номером 2625885000:04:001:0502), перебуває на балансі в КП «Полігон ТПВ» (код ЄДРПОУ: 33645903, юридична адреса: м. Івано-Франківськ, вул.Військових Ветеранів, 10а).

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження обєктів нерухомого майна щодо обєкта нерухомого майна, нежитлові приміщення за адресою: м.Івано-Франківськ, вул. Військових Ветеранів, 10А є комунальною власністю територіальної громади міста Івано-Франківська в особі Івано-Франківської міської ради.

Мета проведення обшуку відшукання усіх оригіналів та копій документів (у паперових та електронних носіях) КП «Полігон ТПВ» за період з 01.01.2018 по 30.07.2019, зокрема: договорів та усіх додатків до них, видаткових та інших накладних, чорнових записів щодо реалізації вторсировини (ПЕТ-пляшок, склобою, макулатури), грошових коштів у великих розмірах (які можуть бути отримані в результаті зазначеної незаконної діяльності), камер відеонагляду та серверів із відеозаписами, комп`ютерної техніки, DVD-, CD дисків, USB- накопичувачів інформації (із записами камер, документацією щодо діяльності полігону ТПВ, проведення розрахунків між комунальним підприємством та ФОП, ТОВ, щодо реалізації вторсировини), документів та чорнових записів із ідентифікаційними даними по особам ромської національності та інших працівників комунального підприємства, обліки по чорнових заробітних платах особам зазначеним особам, документів щодо сил і засобів (техніки, транспорту, машин і механізмів тощо), якою проводиться якою прийому, сортування, відвантаження (відпуску/реалізації) твердих побутових відходів, усієї іншої документації щодо прийому, сортування, відвантаження (відпуску/реалізації) твердих побутових відходів із можливістю вилучення їх оригіналів, які можуть зберігатися за адресою фактичного місця розташування КП «Полігон ТПВ», з метою встановлення всіх фактичних обставин у кримінальному провадженні.

При цьому, стороною кримінального провадження, яка звернулась з вказаним клопотанням доведено, що на даний час проводиться вичерпний комплекс заходів, спрямованих на розкриття кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України, та встановлення осіб, які їх вчинили, а також наявність достатніх підстав вважати, що зазначене кримінальне правопорушення було вчинено, відшукувані речі, документи мають значення для досудового розслідування, а відомості, які містяться у них, можуть бути доказами під час судового розгляду, як і доведено, що такі можуть знаходитися за зазначеною в клопотанні адресою.

Отже, враховуючи вищенаведене, вважаю, що необхідність проведення такої слідчої дії, як обшук, відповідає завданням кримінального провадження, тому клопотання слід задоволити.

Керуючись ст.ст. 234, 235, 309 КПК України,

У Х В А Л И В :

Клопотання задоволити.

Надати дозвіл на проведення обшуку в усіх приміщеннях, власником яких є комунальна громада міста Івано-Франківська в особі Івано-Франківської міської ради, за адресою місцезнаходження Комунального підприємства «Полігон твердих побутових відходів» (КП«Полігон ТПВ», код ЄДРПОУ: 33645903): м. Івано-Франківськ, вул.Військових Ветеранів, 10а, з метою відшукання усіх оригіналів та копій документів (у паперових та електронних носіях) КП «Полігон ТПВ» за період з 01.01.2018 по 30.07.2019, зокрема: договорів та усіх додатків до них, видаткових та інших накладних, чорнових записів щодо реалізації вторсировини (ПЕТ-пляшок, склобою, макулатури), камер відеонагляду та серверів із відеозаписами, комп`ютерної техніки, DVD-, CD дисків, USB- накопичувачів інформації (із записами камер, документацією щодо діяльності полігону ТПВ, проведення розрахунків між комунальним підприємством та ФОП, ТОВ, щодо реалізації вторсировини), документів та чорнових записів із ідентифікаційними даними по особам ромської національності та інших працівників комунального підприємства, обліки по чорнових заробітних платах особам зазначеним особам, документів щодо сил і засобів (техніки, транспорту, машин і механізмів тощо), якою проводиться якою прийому, сортування, відвантаження (відпуску/реалізації) твердих побутових відходів, усієї іншої документації щодо прийому, сортування, відвантаження (відпуску/реалізації) твердих побутових відходів із можливістю вилучення їх оригіналів, які можуть зберігатися за адресою фактичного місця розташування КП «Полігон ТПВ», з метою встановлення всіх фактичних обставин у кримінальному провадженні.

Ухвала діє до 14 вересня 2019 року включно та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення15.08.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу83676760
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —344/14790/19

Ухвала від 15.08.2019

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Пастернак І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні