Рішення
від 15.08.2019 по справі 526/823/19
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/823/19

Провадження № 2/526/440/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 серпня 2019 року Гадяцький районний суд Полтавської області в складі

головуючої судді Тищенко Л. І.

з участю секретаря Синепол С.А.

розглянувши у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Рашівської сільської ради, третя особа: приватний нотаріус Гадяцького районного нотаріального округу Антонова Тетяна Василівна про визнання права власності на спадкове майно,

в с т а н о в и в:

до суду звернулися ОСОБА_1 та ОСОБА_2 зпозовною заявою доРашівської сільської ради про визнання права власності на спадкове майно.

У позовній заяві позивачі вказують, що житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 відносився до типу колгоспного двору і станом на 05.08.1992 року членами колгоспного двору були ОСОБА_3 та ОСОБА_2 . ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 помер. За життя він склав заповіт, відповідно до якого все його майно заповів сину - позивачу ОСОБА_1 . Після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 спадщину фактично прийняли вони -син та дружина померлого. До спадкового майна входить домоволодіння, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , на яке відсутні правовстановлюючі документи, тому неможливо оформити документи на вказане нерухоме майно. З цих підстав, позивачі звернулись до суду з даним позовом.

ПозивачіОСОБА_1 та ОСОБА_2 направили заяви про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги підтримують у повному обсязі.

Представник відповідачаРашівської сільської ради направив заяву, в якій зазначив, що не заперечує проти позовних вимог позивачів та просив розглянути справу без участі представника Рашівської сільської ради.

Третя особа приватний нотаріус Гадяцького районного нотаріального округу Антонова Т.В. надіслала заяву про розгляд справи без її участі.

Підстав для відкладення розгляду справи, передбачених ч. 2 ст. 223 ЦПК України, судом не встановлено.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до Рашівської сільської ради про визнання права власності на спадкове майно

підлягають до задоволення, з таких підстав.

Судом встановлено, що згідно виписки із погосподарської книги № 5, особовий рахунок № НОМЕР_1 станом на 05.08.1992, будинковолодінню по АДРЕСА_1 , присвоювалась поштова адреса: АДРЕСА_1 . Будинковолодіння відносилося до типу колгоспного двору, членами господарства були: ОСОБА_3 - голова домогосподарства та ОСОБА_2 - дружина.

Відповідно до довідки виконавчого комітету Рашівської сільської ради Гадяцького району Полтавської області № 02-20/284 від 09.04.2019, земельна ділянка орієнтовною площею 0,45 га при будинку, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 не приватизована, не передана в оренду, належить до фонду сільської ради.

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого виконавчим комітетом Рашівської сільської ради Гадяцького району Полтавської області, ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У довідці виконавчого комітету Рашівської сільської ради № 02-20/173 від 11.03.2019 зазначено, що померлий ОСОБА_3 був зареєстрований та проживав станом на 24.03.2018 за адресою: АДРЕСА_1 . На день його смерті разом з ним проживала та була зареєстрована дружина ОСОБА_2 Інших зареєстрованих осіб станом на 24.03.2018 за вищевказаною адресою не значилось.

За життя, а саме ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 на випадок смерті зробив заповітне розпорядження: все його майно, де б воно не було та з чого б воно не складалось і все те, що належатиме йому на день смерті, і на що матиме за законом право заповів ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

На підставі свідоцтва про народження встановлено, що позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , дійсно являється сином померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Згідно свідоцтва про одруження, померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 та позивач ОСОБА_2 перебували у шлюбі з 24 листопада 1956 року.

Відповідно до повідомлення приватного нотаріуса Гадяцького районного нотаріального округу Антонової Т.В. № 01-16/68 від 25.03.2019, нею 30 липня 2018 року заведена спадкова справа щодо померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 . Із заявою про прийняття спадщини звернувся син померлого - ОСОБА_1 . Заяву про відмову від прийняття спадщини подала дружина померлого - ОСОБА_2 14 березня 2019 року видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку для товарного сільськогосподарського виробництва.

Постановою приватного нотаріуса Гадяцького районного нотаріального округу Антонової Т.В. від 25 березня 2019 року про відмову у вчиненні нотаріальної дії, позивачу ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, а саме на житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 , який належав померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , у зв`язку з відсутністю документів, що підтверджують право власності на вказане нерухоме майно.

У технічному паспорті на садибний (індивідуальний) житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 житловий будинок позначений літерою А-1,а, загальною площею - 54,0 кв.м, житловою площею - 21,5 кв.м, літня кухня літ. Б,б, погріб літ. В, сарай літ. Г, вбиральня літ. Д, сарай літ. Е, гараж літ. Ж, огорожа № 1.

Аналізуючи досліджені матеріали справи, судом встановлено, що нотаріально оформити спадкове майно та майно, яке належить фактично, але на яке відсутні правовстановлюючі документи, позивачі не мають можливості.

Пунктом 11 частини 1 статті 346 ЦК України передбачено, що право власності припиняється у разі смерті власника.

Згідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Статтею 1216 ЦК України передбачено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків від фізичної особи, яка померла, до інших осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Положення ч. 1 ст. 15 та ст. 392 ЦК України вказують, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Статтею 328 ЦК України передбачено, що право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Право власності на нерухомість, у відповідності до ст. 182 ЦК України, підлягає державній реєстрації.

Суд вважає, що є всі правові підстави для задоволення позову в частині визнання за ОСОБА_1 права власності на Ѕ частину житлового будинку з господарськими будівлями за адресою: АДРЕСА_1 , у порядку спадкування за заповітом,що залишився після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 батька ОСОБА_3 , а також в частині визнання за ОСОБА_2 права власності на іншу Ѕ частину цього ж житлового будинку з господарськими будівлями, яка належить їй фактично, але на яку відсутні правовстановлюючі документи.

Керуючись ст.ст. п. 1 ч. 2 ст. 16, ст.ст. 328, 392, 1268, 1296 ЦК України, ст.ст. 12, 81, 211, 247, 263-265 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Рашівської сільської ради, третя особа: приватний нотаріус Гадяцького районного нотаріального округу Антонова Тетяна Василівна про визнання права власності на спадкове майно задовольнити.

Визнати заОСОБА_1 право власності на спадкове майно, що залишилось після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , а саме на Ѕ частину домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , що складається з житлового будинку літ. А-1,а, літньої кухні літ. Б,б, погреба літ. В, сараю літ. Г, вбиральні літ. Д, сараю літ. Е, гаража літ. Ж, огорожі № 1.

Визнати заОСОБА_2 право власності на Ѕ частину домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , що складається з житлового будинку літ. А-1,а, літньої кухні літ. Б,б, погреба літ. В, сараю літ. Г, вбиральні літ. Д, сараю літ. Е, гаража літ. Ж, огорожі № 1, яка належить їй фактично, але на яку відсутні правовстановлюючі документи.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду через Гадяцький районний суд Полтавської області протягом тридцяти днів з дня його вручення.

Відомості, що не проголошуються:

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ,РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрований у встановленому законом порядку, місце проживання (перебування): АДРЕСА_2 .

Позивач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстрована у встановленому законом порядку, місце проживання (перебування): с. Рашівка Гадяцького району Полтавської області.

Відповідач Рашівська сільська рада, код ЄДРПОУ 21051243, юридична адреса: вул. Миру, 50, с. Рашівка Гадяцького району Полтавської області.

Третя особа приватний нотаріус Гадяцького районного нотаріального округу Антонова Тетяна Василівна, адреса: АДРЕСА_3 .

Головуючий Л. І. Тищенко

СудГадяцький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення15.08.2019
Оприлюднено18.08.2019
Номер документу83684798
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —526/823/19

Рішення від 15.08.2019

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Тищенко Л. І.

Ухвала від 12.06.2019

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Тищенко Л. І.

Ухвала від 17.04.2019

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Тищенко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні