Постанова
від 15.08.2019 по справі 910/14384/18
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 серпня 2019 року

м. Київ

Справа № 910/14384/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду :

Бенедисюка І.М. (головуючий), Малашенкової Т.М., Селіваненка В.П.

за участю секретаря судового засідання Ковалівської О.М. ,

представників учасників справи:

позивача - Бурносова Є.В.,

відповідача - Фурмана Р.В .,

третьої особи - не з`явився,

розглянув у відкритому судовому засіданні

касаційну скаргу Товарної біржи Статус Експерт

на рішення господарського суду міста Києва від 24.01.2019 та

постанову Північного апеляційного господарського суду від 13.05.2019

за позовом Товарної біржи Статус Експерт

до Державної установи (установа, заклад) Фонд гарантування вкладів фізичних осіб

про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - громадська організація Трансперенсі Інтернешнл Україна .

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Стислий виклад позовних вимог

1. Товарна біржа Статус Експерт (далі - Товарна біржа) звернулась до Господарського суду міста Києва з позовом про визнання протиправним та скасування рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 19.07.2018 № 2033 (далі - Фонд, Рішення № 2033) та поновлення чинності договору щодо надання послуг з організації відкритих торгів.

2. Позовні вимоги мотивовані тим, що рішенням виконавчої дирекції Фонду від 14.02.2017 № 520 затверджено перелік осіб, відібраних фондом за напрямками діяльності Організація відкритих торгів (аукціонів) . До цього переліку за вказаним напрямом було включено позивача. Проте рішенням виконавчої дирекції Фонду від 19.07.2018 № 2033 до зазначеного переліку на підстави інформації Служби безпеки України (далі - СБУ) внесені зміни, згідно з якими виключено позицію №18 за напрямком діяльності Організація відкритих торгів (аукціонів) , тобто виключено з переліку відібраних осіб Товарну біржу у зв`язку з відсутністю бездоганної ділової репутації.

3. На думку позивача, вказане рішення порушує його права, є незаконним та необґрунтованим, оскільки пропозиції СБУ не є підставою для їх безумовного виконання. СБУ повідомила відповідача про наявність кримінального провадження стосовно службових та посадових осіб Товарну біржу, але ці особи не мають судимостей, їх вина у діяннях, які вказані у протоколі тендерного комітету, судом не встановлена. Отже, Фонд, приймаючи Рішення № 2033, не мав жодних доказів неналежної ділової репутації Товарної біржі.

Стислий виклад судових рішень

4. Рішенням Господарського суду міста Києва від 24.01.2019 (суддя Ягічева Н.І.) у задоволенні позову відмовлено.

5. Постановою Північного апеляційного господарського суду від 13.05.2019 (колегія суддів: Сулім В.В.. Коротун О.М., Пономаренко Є.Ю.) рішення суду першої інстанції залишено без змін.

Стислий виклад вимог касаційної скарги

6. Товарна біржа просить рішення суду першої інстанції та постанову суду апеляційної інстанції скасувати та передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Аргументи учасників справи

Аргументи позивача, зазначені в касаційній скарзі

7. У касаційній скарзі зазначено, що попередні судові інстанції не встановили обставини, які мають значення для правильного вирішення справи, та неправильно застосували норми процесуального та матеріального права.

8. Суди неправильно застосували статтю 26 Закону України Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг .

9. Зі змісту Положення про порядок відбору осіб, які можуть виконувати роботи (надавати послуги) неплатоспроможним банкам або банкам, що ліквідуються, затвердженим рішенням виконавчої дирекції Фонду від 28.03.2016 № 434, убачається, що ділова репутація є сукупністю підтвердженої інформації. Однак відомості СБУ, на підставі яких відповідач прийняв оскаржуване рішення, не підтверджені, тобто відсутні вироки щодо посадових та службових осіб Товарної біржі.

10. Суди були зобов`язані захистити порушені права позивача у спосіб, передбачений статтею 16 Цивільного кодексу України.

Аргументи Фонду, зазначені у відзиві на касаційну скаргу

11. Фонд просить залишити ухвалені у справі судові рішення без змін, а касаційну скаргу - без задоволення.

12. Відповідач зазначає, що суди повно та всебічно дослідили зібрані у справі докази та дійшли обґрунтованого висновку про відмову в задоволенні позову.

Стислий виклад обставин справи, встановлених судами першої та апеляційної інстанцій

13. Рішенням виконавчої дирекції Фонду від 14.02.2017 № 520 року затверджено перелік осіб, відібраних Фондом за напрямами діяльності організація відкритих торгів (аукціонів) та результатами кваліфікаційного відбору щодо права укладення з Фондом, як тимчасовим адміністратором, ліквідатором або уповноваженою особою Фонду, у разі делегування відповідних повноважень, договорів про виконання робіт/надання послуг (далі - Перелік).

14. Рішенням виконавчої дирекції Фонду від 28.03.2016 № 434 затверджено Положення про порядок відбору осіб, які можуть виконувати роботи (надавати послуги) неплатоспроможним банкам або банкам, що ліквідуються (далі - Положення).

15. Положення визначає умови та порядок відбору осіб, які можуть виконувати роботи (надавати послуги) за такими напрямами: юридичні консультанти (у тому числі робота з активами); фінансові консультанти (у тому числі, ведення бухгалтерського обліку та супровід ведення реєстру вимог кредиторів); організація торгів (у тому числі організація кімнати даних); аудиторські послуги; архівування документації ліквідованих банків; організація зберігання майна; радник уповноваженої особи Фонду; суб`єкти оціночної діяльності; інші напрями, що не передбачені у підпунктах 1 - 8 цього пункту, визначаються пунктами 3, 4 Положення про порядок відбору осіб, які можуть виконувати роботи (надавати послуги) неплатоспроможним банкам або банкам, що ліквідуються.

16. Відповідно до пункту 3 Положення відбір осіб для виконання робіт (надання послуг) неплатоспроможному банку або банку, що ліквідується, здійснюється в такому порядку:

проводиться процедура кваліфікаційного відбору щодо права укладення з Фондом договорів на виконання робіт (надання послуг);

складається перелік осіб, відібраних Фондом за напрямами діяльності.

17. До Переліку було включено Товарну біржу.

18. Департамент розслідування протиправних діянь СБУ адресував Фонду службову записку від 18.07.' 2018 № 30/040-539-С3, в якій повідомив про відсутність бездоганної ділової репутації Товарної біржи.

19. У протоколі тендерного комітету Фонду від 18.07.2018 № 605/18, складеному за результатом розгляду питання щодо виключення Товарної біржи з Переліку, зазначено, що 16.07.2018 до Фонду надійшов лист Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ від 13.07.2018 № 8/1/3-8178. У листі зазначено, що вказаний структурний підрозділ СБУ здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом вчинення злочинів, передбачених частиною другою статті 364 та частиною першою статті 388 Кримінального кодексу України . У кримінальному провадженні зафіксовані факти протиправної діяльності власників та службових осіб Товарної біржі, створення її посадовими особами юридичних осіб, зареєстрованих за адресою реєстрації Товарної біржі. Ці юридичні особи пов`язані співробітниками, беруть участь в аукціонах з реалізації активів банківських установ через Товарну біржу.

20. Також вказано, що службовими особами Товарної біржі налагоджено протиправну схему зниження вартості оцінки активів неплатоспроможних банків з метою їх подальшого продажу підконтрольним юридичним особам 15.06.2018 у приміщеннях позивача проведено обшуки, під час яких вилучено документи в електронній та паперовій формах, що підтверджують протиправність дій вказаної юридичної особи. Слідчі дії, спрямовані на документування протиправної діяльності службових осіб позивача, продовжуються.

21. Відповідно до пункту 2.7 Положення до функцій тендерного комітету відноситься розгляд та прийняття рішення про виключення особи з Переліку та подання вказаного рішення на затвердження виконавчою дирекцією Фонду.

22. Згідно з пунктом 6 Розділу 2 Положення учасники планових та додаткових кваліфікаційних відборів мають відповідати всім критеріям та вимогам, зазначеним у кваліфікаційнійній документації. Особи, відібрані Фондом за напрямами діяльності, повинні відповідати усім критеріям та вимогам, зазначеним у кваліфікаційній документації за відповідним напрямом протягом усього строку перебування їх у Переліку.

23. Рішенням № 2033 внесено зміни до Переліку, а саме виключено позицію № 18 за напрямом діяльності Організація відкритих торгів (аукціонів) , тобто виключено з Переліку Товарну біржу.

24. Відповідно до пункту 2 Розділу III Положення Фонд має право виключити особу з Переліку протягом періоду перебування її в Переліку у разі виявлення невідповідності особи критеріям та вимогам документації відповідного кваліфікаційного відбору.

25. У пункті 1 Розділу II Положення зазначено, що відбір учасників проводиться, зокрема, але не виключно за критерієм наявність бездоганної ділової репутації ;

діловою репутацією є сукупність підтвердженої інформації про юридичну особу, що дає можливість зробити висновок про відповідність її діяльності вимогам законодавства, а стосовно фізичних осіб - про належні професійні, управлінські здібності, відсутність в особи не знятої або не погашеної судимості за корисливі злочини та злочини у сфері господарської діяльності, в установленому законом порядку (абзац третій пункту 1).

ДЖЕРЕЛА ПРАВА. АКТИ ЗАСТОСУВАННЯ ПРАВА

Цивільний кодекс України

26. Частина перша статті 200

Інформацією є будь-які відомості та/або дані, які можуть бути збережені на матеріальних носіях або відображені в електронному вигляді.

27. Частина перша статті 91

Юридична особа здатна мати такі ж цивільні права та обов`язки (цивільну правоздатність), як і фізична особа, крім тих, які за своєю природою можуть належати лише людині.

28. Стаття 94

Юридична особа має право на недоторканність її ділової репутації, на таємницю кореспонденції, на інформацію та інші особисті немайнові права, які можуть їй належати. Особисті немайнові права юридичної особи захищаються відповідно до глави 3 цього Кодексу.

Закон України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг

29. Пункт 26 статті 1

Ділова репутація - сукупність документально підтвердженої інформації про особу, що дає можливість зробити висновок про відповідність її господарської та/або професійної діяльності вимогам законодавства, а для фізичної особи - також про належний рівень професійних здібностей та управлінського досвіду, а також відсутність в особи судимості за корисливі злочини і за злочини у сфері господарської діяльності, не знятої або не погашеної в установленому законом порядку.

Господарський процесуальний кодекс України від 6 листопада 1991 року N 1798-XII у редакції Закону України від 03.10.2017 № 2147-VIII

30. Частина перша статті 74

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

31. Частина перша статті 76

Належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

32. Частина п`ята статті 236

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

33. Частина перша статті 300

Переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, суд касаційної інстанції в межах доводів та вимог касаційної скарги та на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє правильність застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.

34. Частина друга статті 300

Суд касаційної інстанції не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати чи приймати до розгляду нові докази або додатково перевіряти докази.

35. Стаття 309

Суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що рішення ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Не може бути скасоване правильне по суті і законне рішення з одних лише формальних міркувань.

ПОЗИЦІЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ

Оцінка аргументів учасників справи і висновків місцевого та апеляційного господарських судів

36. Касаційний господарський суд, перевіривши правильність застосування попередніми судовими інстанціями норм матеріального та процесуального права, встановив, що суди ухвалили правильні по суті і законні рішення.

37. Згідно з пунктом 26 статті 1 Закону України Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг ділова репутація - це сукупність документально підтвердженої інформації про особу, що дає можливість зробити висновок про відповідність її господарської та/або професійної діяльності вимогам законодавства, а для фізичної особи - також про належний рівень професійних здібностей та управлінського досвіду, а також відсутність в особи судимості за корисливі злочини і за злочини у сфері господарської діяльності, не знятої або не погашеної в установленому законом порядку.

38. Судами встановлено, що Положенням встановлено критерії відбору. Зокрема, у пункті 1 Розділу II Положення зазначено, що відбір учасників проводиться у тому числі за критерієм наявність бездоганної ділової репутації . Згідно з абзацом третім цього пункту діловою репутацією є сукупність підтвердженої інформації про юридичну особу, що дає можливість зробити висновок про відповідність її діяльності вимогам законодавства, а стосовно фізичних осіб - про належні професійні, управлінські здібності, відсутність в особи не знятої або не погашеної судимості за корисливі злочини та злочини у сфері господарської діяльності, в установленому законом порядку.

39. Попередні судові інстанції, дослідивши критерії відбору, визначені цим Положенням з огляду на вимоги закону, дійшли обґрунтованого висновку, що Фонд в особі виконавчої дирекції Фонду, отримавши офіційну інформацію органів СБУ, яка викликала обґрунтовані сумніви щодо відповідності позивача зазначеним критеріям, у межах своїх дискреційних повноважень прийняв Рішення № 2033 про виключення Товарної біржи з Переліку.

40. У судових рішеннях зазначено, що відповідно до пунктів 5, 6 Розділу І Положення планові кваліфікаційні відбори здійснюються Фондом не рідше одного разу на 2 роки. За потреби Фонд може проводити додаткові кваліфікаційні відбори. Кваліфікаційні відбори (планові та додаткові) проводяться з метою включення осіб до Переліку. Перелік є дійсним до затвердження нового Переліку, за результатами проведення планового кваліфікаційного відбору. Попередній Перелік було затверджено Рішенням виконавчої дирекції Фонду 14.02.2017 року № 520.

Рішенням виконавчої дирекції від 14.02.2019 року затверджено новий перелік осіб, які можуть виконувати роботи (надавати послуги) неплатоспроможним банкам або банкам, що ліквідуються. У зв`язку з цим рішенням виконавчої дирекції Фонду від 14.02.2017 року № 520 втратило чинність. Відповідно, втратив чинність Перелік, до якого відповідач просить його включити.

За таких обставин у будь-якому разі включити позивача до Переліку, який втратив чинність, неможливо.

41. Суди зробили також обґрунтований висновок, що безпідставними є вимоги позивача про включення його до переліку осіб, відібраних Фондом, з якими він може укладати договори про виконання робіт/надання послуг, без проходження відповідної процедури відбору.

42. З огляду на викладене суди обґрунтовано відмовили в задоволенні позову.

43. Зазначені позивачем у касаційній сказі аргументи в основному стосуються переоцінки встановлених попередніми судовими інстанціями обставин справи, що суперечить змісту статті 300 ГПК України.

Висновки за результатами розгляду касаційної скарги

44. Позивач, звернувшись з касаційною скаргою, не спростував висновків, покладених в основу оскаржуваних ним рішень, та не довів неправильного застосування судовими інстанціями норм матеріального та процесуального права як необхідної передумови для скасування правильних по суті та законних рішень.

Судові витрати

45. Понесені позивачем у зв`язку з переглядом справи в суді касаційної інстанції судові витрати покладаються на позивача, оскільки касаційна скарга залишається без задоволення.

Касаційний господарський суд, керуючись статтями 129, 300, 308, 309, 315 Господарського процесуального кодексу України,

ПОСТАНОВИВ:

Рішення господарського суду міста Києва від 24.01.2019 та постанову Північного апеляційного господарського суду від 13.05.2019 зі справи № 910/14384/18 залишити без змін, а касаційну скаргу Товарної біржи Статус Експерт - без задоволення.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає.

Суддя І. Бенедисюк

Суддя Т. Малашенкова

Суддя В. Селіваненко

СудКасаційний господарський суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення15.08.2019
Оприлюднено18.08.2019
Номер документу83692085
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/14384/18

Постанова від 15.08.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Ухвала від 22.07.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Постанова від 13.05.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 15.04.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 01.04.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 11.03.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Рішення від 24.01.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ягічева Н.І.

Ухвала від 08.01.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ягічева Н.І.

Ухвала від 08.01.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ягічева Н.І.

Ухвала від 30.11.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ягічева Н.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні