Ухвала
від 16.08.2019 по справі 724/1143/19
ХОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 724/1143/19 Провадження № 2-о/724/43/19

У Х В А Л А

про призначення судово-психіатричної експертизи

16 серпня 2019 року Хотинський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді: Гураль Л.Л.

секретаря судового засідання: Рижак П.С.

присяжних: Заплітного В.В.

Краснюк В.П.

розглянувши у судовому засіданні у м.Хотин, Чернівецької області матеріали заяви, ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Ярівської сільської ради Хотинського району Чернівецької області про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна,-

В С Т А Н О В И В:

13 червня 2019 року заявник ОСОБА_1 звернулася до Хотинського районного суду Чернівецької області із заявою про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна, в якій посилається на те, що разом з нею за адресою: АДРЕСА_1 проживає її двоюрідний брат ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Пояснює, що він є інвалідом першої групи підгрупи А інвалідом дитинства, що підтверджується довідкою МСЕК серії 10 ААА № 3386692. Також згідно довідки Хотинської ЦРЛ від 12 червня 2019 року ОСОБА_2 перебуває на обліку у лікаря-психіатра з діагнозом розумова відсталість в степені вираженої дебільності хвороба Дауна.

Зазначає, що з кожним днем стан брата погіршується та з`явився страх перебувати серед людей, виходити з будинку, пассивна поведінка та втрата інтересу до життя. Заявник є найближчим родичем брата та зможе надавати йому постійну допомогу у повсякденному житті та побуті.

Тому просить призначити проведення судової психіатричної експертизи щодо встановлення стійкого психологічного розладу у ОСОБА_2 .

В зв`язку з вищевикладеним заявник просить визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначити його опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заявник - ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, однак її представник ОСОБА_3 подав заяву про розгляд справи без їх участі, клопотання про призначення відносно ОСОБА_2 судово-психіатричної експертизи просив задовольнити у повному обсязі.

Заінтересована особа - представник Органу опіки та піклування Ярівської сільської ради Хотинського району Чернівецької області - К.Доскальчук в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи без його участі, проти призначення експертизи не заперечує.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч.1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до п.9 Порядку проведення судово-психіатричної експертизи, експертизи мають призначатися відповідно до зони, яка обслуговується певною експертною установою (підрозділом). При повторній експертизі або в разі неможливості чи недоцільності проведення експертизи в експертній установі (підрозділі) за зоною обслуговування особа або орган, які призначають експертизу, указавши відповідні мотиви, можуть доручити її виконання експертам іншої експертної установи (підрозділу).

Для вирішення даного питання необхідні спеціальні знання і вирішити його можливо лише шляхом призначення судово-психіатричної експертизи, яку можливо провести у Чернівецькій обласній психіатричній лікарні.

На підставі викладеного, та керуючись ч. 1 ст. 39 ЦК України, п. 2 ч. 1 ст. 105, п. 5 ч. 1 ст. 252, п. 9 ч. 1 ст. 253, ст.ст. 259, 260, ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на вирішення якої поставити питання:

- чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проживає по АДРЕСА_1 психічним захворюванням?

- чи розуміє ОСОБА_2 значення своїх дій та чи може керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Чернівецької обласної психіатричної лікарні, попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

В розпорядження експертів направити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проживає по АДРЕСА_1 .

Копію цієї ухвали, а за необхідності матеріали справи, надіслати амбулаторній судово - психіатричній експертній комісії при Чернівецькій обласній психіатричній лікарні.

Зупинити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Ярівської сільської ради Хотинського району Чернівецької області про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна до часу виконання призначеної експертизи.

Ухвала може бути оскаржена до Чернівецького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст ухвали складено та підписано 16.08.2019р.

Суддя: Л. Л. Гураль

Присяжний: В.В. Заплітний

Присяжний: В.П.Краснюк

СудХотинський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення16.08.2019
Оприлюднено18.08.2019
Номер документу83693913
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —724/1143/19

Рішення від 23.10.2019

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Гураль Л. Л.

Ухвала від 30.09.2019

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Гураль Л. Л.

Ухвала від 16.08.2019

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Гураль Л. Л.

Ухвала від 05.08.2019

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Гураль Л. Л.

Ухвала від 14.06.2019

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Гураль Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні