Рішення
від 19.08.2019 по справі 911/1586/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"19" серпня 2019 р. Справа № 911/1586/19

За позовом Фізичної особи-підприємця Вдовенко Віталія Вікторовича, АДРЕСА_1

до Приватного підприємства "Європейське будівництво", 08132, Київська область, Києво-Святошинський район, місто Вишневе, вулиця Святошинська, будинок 46

про стягнення 53 000,00 грн збитків

суддя Н.Г. Шевчук

без виклику сторін

суть спору:

Фізична особа-підприємець Вдовенко Віталій Вікторович звернувся до господарського суду з позовом до Приватного підприємства "Європейське будівництво" про стягнення 53 000,00 грн збитків.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем умов договору оренди в частині забезпечення належного зберігання об`єкта оренди, що призвело до його знищення та заподіяння позивачу матеріальних збитків.

Згідно з пунктом 1 частини п`ятої статті 12 Господарського процесуального кодексу України справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, є малозначними справами.

Частиною першою статті 247 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що малозначні справи розглядаються у порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до частини першої статті 250 Господарського процесуального кодексу України питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 26.06.2019 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Відповідач відзиву на позов не подав, про наявність заперечень щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін не заявив. Про розгляд справи в господарському суді повідомлений належним чином, що підтверджується наявним в матеріалах справи рекомендованим повідомленням № 0103269375683 про вручення відповідачу копії ухвали про відкриття провадження у справі.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані документи, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

встановив:

08 серпня 2016 року між Фізичною особою-підприємцем Вдовенко Віталієм Вікторовичем (далі - Орендодавець) та Приватним підприємством "Європейське будівництво" (Орендар) було укладено договір оренди № 0808, відповідно до умов якого Орендодавець передає, а Орендар приймає у тимчасове платне користування побутове приміщення в кількості 1 шт. (далі - Об`єкт оренди) площею 15,0 кв. м (6000 мм *2450 мм *2900 мм) - одне побутове приміщення, яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Здолбунівська, 7. Вартість Об`єкту оренди складає 53 000,00 грн (п`ятдесят три тисячі гривень 00 копійок) з ПДВ (пункт 1.1 Договору).

Відповідно до пунктів 2.2. та 2.3. Договору момент передачі Орендодавцем та прийняття Орендарем об`єкта оренди у тимчасове платне користування вважається дата фактичної передачі майна та підписання Акта прийому-передачі об`єкта оренди, що складається представниками сторін. Моментом повернення Орендарем та прийняття Орендодавцем об`єкта оренди вважається дата підписання Акта здачі-приймання об`єкта оренди, що складається представниками сторін і підписується в момент фактичного отримання майна.

Термін дії цього Договору - 2 місяці з дати підписання сторонами Актів прийому-передачі (пункт 3.1 Договору).

Пунктом 3.4 передбачено, що договір може бути продовжений чи достроково припинений за згодою сторін. При припиненні дії Договору Орендар зобов`язаний письмово попередити Орендодавця за 10 днів до закінчення строку дії Договору. У випадку, якщо Орендар письмово не повідомив Орендодавця про припинення або пролонгацію, а продовжує користуватись побутовим приміщенням, Договір вважається пролонгованим до фактичного повернення побутового приміщення за Актом приймання-передачі. Оплата згідно п. 4.1. Договору вважається автоматичною пролонгацією його дії.

Відповідно до пункту 3.5. Договору закінчення строку дії цього договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії цього Договору.

Пунктом 5.1 Договору передбачено, що Орендар несе відповідальність за збереження об`єкта оренди до моменту повернення його Орендодавцю і в разі його пошкодження зобов`язаний відшкодувати збиток, який стався в період знаходження об`єкта оренди у Орендаря.

Згідно пункту 6.6. додатками до Договору є: додаток № 1, додаток № 2 та акти прийому-передачі.

На виконання умов Договору між сторонами 08.08.2016 підписано акт прийому-передачі приміщення, відповідно до якого Орендодавець передав, а Орендар прийняв у тимчасове платне користування побутове приміщення з інвентаризаційним номером №739 загальною площею 15,0 кв. м, облаштоване відповідно до переліку зазначеному в Акті.

Відповідно до пункту 4.1 Договору орендна плата за користування об`єктом оренди складає 2 400,00 грн за один місяць оренди за 1 (одне) побутове приміщення. Орендар зобов`язаний сплачувати орендну плату щомісячно, не пізніше 08-го числа поточного місяця з врахуванням індексу інфляції, встановленого Державним комітетом Статистики України за попередній місяць.

Позивач стверджує, що всупереч умовам Договору Орендар припинив сплату орендних платежів з жовтня місяці 2017 року та не повернув з користування приміщення з інвентаризаційним номером №739.

З метою усунення порушень прав Орендодавця за Договором оренди № 0808 позивачем на адресу відповідача була направлена претензія №07.02-д про стягнення заборгованості за простроченими орендними платежами у розмірі 38 400,00 грн та термінове повернення переданого в оренду майна. Дана претензія була відправлена 08.02.2019 на адресу ПП "Європейське будівництво", що підтверджується наявним в матеріалах справи описом вкладення у цінний лист.

У позовній заяві позивач зазначає, що відповідач належним чином не відреагував на вищевказану претензію, заборгованість по оплаті не погасив, об`єкт оренди за Актом здачі-приймання не повернув, однак в телефонному режимі директор ПП "Європейське будівництво" ОСОБА_1 повідомив позивача, що повернути побутове приміщення не має змоги, оскільки воно було повністю знищене внаслідок пожежі. Крім того, 14.06.2019 на електронну адресу позивача від ПП "Європейське будівництво" надійшов гарантійний лист, в якому останній зазначає, що повернути приміщення з інвентаризаційним номером №739 не має можливості, оскільки воно знищено врезультаті пожежі, та гарантує відшкодувати позивачу завдані збитки внаслідок знищення приміщення у розмірі, що встановлено Договором, а саме 53 000,00 грн до 01.01.2020 (після повного розрахунку генпідрядника ТОВ "Реконстрункія та Житлово-комунальний сервіс" з ПП "Європейське будівництво").

У зв`язку з цими обставинами позивач звернувся до Дарницького управління поліції ГУНП в м. Києві із заявою про вчинення кримінального правопорушення, в якій просив відкрити кримінальне провадження та розпочати досудове розслідування щодо шахрайських дій директора ПП "Європейське будівництво" ОСОБА_1 з підстав та обставин зникнення побутового приміщення № 739 , яке належить ФОП Вдовенко Віталію Вікторовичу .

Згідно відповіді № 12893/125/48/01-2019 від 14.06.2019 Дарницького управління поліції ГУНП в м. Києві прийнято рішення про завершення перевірки за заявою ФОП Вдовенко В.В . оскільки під час вивчення матеріалу керівництвом слідчого відділу Дарницького управління поліції встановлено відсутність даних, які б вказували на наявність кримінального правопорушення.

На підставі вищевказаного Фізична особа-підприємець Вдовенко Віталій Вікторович звернувся до Господарського суду Київської області з вимогою про відновлення його порушених прав, що полягає у відшкодуванні збитків за знищене майно, а саме приміщення з інвентаризаційним номером №739, яке надавалось в оренду згідно Договору 3 0808 від 08.08.2016.

Відповідно до статті 11 Цивільного кодексу України підставою виникнення цивільних прав і обов`язків, у тому числі щодо відшкодування кредиторові або іншій особі збитків (шкоди), є зобов`язання, які виникають з договорів та інших правочинів або внаслідок завдання шкоди.

Частина перша статті 15 Цивільного кодексу України встановлює, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

В силу частини першої статті 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

За змістом статті 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: 1) припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; 2) зміна умов зобов`язання; 3) сплата неустойки; 4) відшкодування збитків та моральної шкоди.

Особа, яка порушила зобов`язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом (частина перша статті 614 Цивільного кодексу України).

Згідно із частинами першою та другою статті 22 Цивільного кодексу України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Збитками є: 1) втрати, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки); 2) доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода).

Боржник, який порушив зобов`язання, має відшкодувати кредиторові завдані збитки. Розмір збитків, завданих порушенням зобов`язання, доводиться кредитором (частини перша та друга статті 623 Цивільного кодексу України).

Отже, відповідно до частини другої статті 22 Цивільного кодексу України збитками є, зокрема, втрати, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки).

Згідно зі статтею 224 Господарського кодексу України під збитками розуміються витрати, понесені управненою стороною, втрата або пошкодження її майна, а також неодержані нею доходи, які управнена сторона одержала б у разі належного виконання зобов`язання або дотримання правил здійснення господарської діяльності другою стороною.

Стаття 629 Цивільного кодексу України передбачає, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Як вбачається з матеріалів, наданих позивачем до позову, а саме з гарантійного листа ПП "Європейське будівництво", який підписано директором ОСОБА_1 , останній визнає факт знищення майна та гарантує відшкодувати завдані збитки в розмірі вартості майна, яка визначено в Договорі оренди № 0808 від 08.08.2016.

Відповідно до частини першої статті 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Частиною першою статті 77 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

На момент прийняття рішення, доводи позивача відповідачем не спростовані, доказів повернення орендованого майна в матеріалах справи немає, доказів оплати завданих збитків суду не надано, у зв`язку з чим суд вважає, що позов є обґрунтованим, підтвердженим належними та достатніми доказами, а отже підлягає задоволенню у повному обсязі.

Судовий збір відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України покладається на відповідача.

Керуючись статтями 129, 232-233, 237-238, 240 Господарського процесуального кодексу України суд

вирішив:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства "Європейське будівництво", 08132, Київська область, Києво-Святошинський район, місто Вишневе, вулиця Святошинська, будинок 46, код ЄДРПОУ 35830384) на користь Фізичної особи-підприємця Вдовенко Віталія Вікторовича, АДРЕСА_1 , код НОМЕР_1 ) 53 000 (п`ятдесят три тисячі) грн. 00 коп. збитків, а також 1 921 (одну тисячу дев`ятсот двадцять одну) грн. 00 коп. судового збору.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Дане рішення набирає законної сили відповідно до статті 241 Господарського процесуального кодексу України і може бути оскаржене в порядку та строки, передбачені статтями 256-257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Н.Г. Шевчук

Повне рішення складено та підписано: 19.08.2019

Дата ухвалення рішення19.08.2019
Оприлюднено19.08.2019
Номер документу83698614
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 53 000,00 грн збитків

Судовий реєстр по справі —911/1586/19

Рішення від 19.08.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 26.06.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні