Ухвала
від 19.08.2019 по справі 639/5708/19
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 639/5708/19

Провадження№1-кс/639/2823/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 серпня 2019 рокум. Харків

Слідчий суддя Жовтневого райсуду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю: секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до речей і документів,-

в с т а н о в и в:

До Жовтневого районного суду м. Харкова надійшло клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до речей та документів по кримінальному провадженню, внесеному 26.10.2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018221080000324 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3ст. 190 КК України.

Клопотання обґрунтоване тим, що в провадженні СВ Новобаварського ВП ГУНП в Харківській області перебувають матеріали кримінального провадження за №42018221080000324 від 26.10.2018 за ознаками складу кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч.3 ст.190 КК України.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у вказаному кримінальному провадженні здійснює ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У ході досудового розслідування встановлено, що протягом 2017-2018 років мешканцем м. Харкова ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 з метою власного збагачення, шляхом проведення шахрайських дій при здійсненні фінансово - господарської діяльності, створено ряд фіктивних підприємств, а саме ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ( АДРЕСА_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ( АДРЕСА_3 , код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ( АДРЕСА_4 , код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код НОМЕР_7 ) ( АДРЕСА_5 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " (код НОМЕР_8 ) ( АДРЕСА_6 ), які оформлені на підконтрольних йому осіб, а фактично діяльність вказаних підприємств контролює ОСОБА_5 особисто.

Також отримано дані, що реквізити вищевказаних підприємств використовуються для надання незаконних послуг з виведення оборотних коштів підприємств реального сектору економіки з декларуємого обігу, незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість, а також створення умов для заволодіння грошовими коштами підприємств державного сектору в особливо великих розмірах.

Встановлено, що ОСОБА_5 має корупційні зв`язки в банківських відділах м. Харкова, які він використовує при відкритті банківських рахунків підконтрольних йому підприємств та з правоохоронними органами районних відділів, де зареєстровані фіктивні підприємства для лобіювання його інтересів під час здійснення протиправної діяльності. В подальшому на рахунки вказаних підприємств здійснюється зарахування безготівкових коштів підприємств реального сектору економіки за безтоварні операції, а ОСОБА_5 конвертує в готівковий еквівалент та за попередньою домовленістю з керівниками підприємств реального сектору економіки, за обумовлений відсоток повертає «тіньові» готівкові кошти.

Так, протягом 2017-2019 років через реквізити підконтрольних ОСОБА_5 підприємств обготівковано та виведено в тіньовий сектор економіки чисельні кошти підприємств реального сектору економіки.

В подальшому, на виконання запиту процесуального керівника відділом боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом складено висновок аналітичного дослідження.

За результатами аналітичного дослідження фінансово-господарських операцій, здійснених групою суб`єктів господарської діяльності, на предмет наявності ознак правопорушень, пов`язаних з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом за період 2017-2019 роки встановлено наступне:

Відповідно до п.1 статті 4 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 14.10.2014 за N1702-VII, із змінами і доповненнями, до легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, належать будь-які дії, пов`язані із вчиненням фінансової операції чи правочину з активами, одержаними внаслідок вчинення злочину, а також вчиненням дій, спрямованих на приховання чи маскування незаконного походження таких активів чи володіння ними, прав на такі активи, джерел їх походження, місцезнаходження, переміщення, зміну їх форми (перетворення), а так само набуттям, володінням або використанням активів, одержаних внаслідок вчинення злочину.

Існує ймовірність, ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " (код НОМЕР_9 ) здійснювало маніпулювання з податковими документами та ЄРПН з метою формування податкової вигоди для третіх осіб (власних покупців та наступних покупців по ланцюгу постачання), а також здійснило введення в легальний обіг тих активів походження яких не встановлено. В результаті чого, ймовірно, легалізовано активи та здійснено операції, які мають ознаки правопорушень, пов`язаних з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, на загальну суму з ПДВ 10030 141,90 грн.

Існує ймовірність, що ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (код НОМЕР_10 ) здійснювало маніпулювання з податковими документами та ЄРПН з метою формування податкової вигоди для третіх осіб (власних покупців та наступних покупців по ланцюгу постачання), а також здійснило введення в легальний обіг тих активів походження яких не встановлено. В результаті чого, ймовірно, легалізовано активи та здійснено операції, які мають ознаки правопорушень, пов`язаних з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, на загальну суму з ПДВ 4 124 564,60 грн.

Існує ймовірність, що ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (код НОМЕР_11 ) здійснювало маніпулювання з податковими документами та ЄРПН з метою формування податкової вигоди для третіх осіб (власних покупців та наступних покупців по ланцюгу постачання), а також здійснило введення в легальний обіг тих активів походження яких не встановлено. В результаті чого, ймовірно, легалізовано активи та здійснено операції, які мають ознаки правопорушень, пов`язаних з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, на загальну суму з ПДВ 4 580 379,18 грн.

Існує ймовірність, що ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_14 " (код НОМЕР_12 ) здійснювало маніпулювання з податковими документами та ЄРПН з метою формування податкової вигоди для третіх осіб (власних покупців та наступних покупців по ланцюгу постачання), а також здійснило введення в легальний обіг тих активів походження яких не встановлено. В результаті чого, ймовірно, легалізовано активи та здійснено операції, які мають ознаки правопорушень, пов`язаних з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, на загальну суму з ПДВ 5 085 612,10 грн.

Існує підозра, що фінансово-господарські операції, здійснені протягом 2017-2019 років ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код НОМЕР_7 ) з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " (код НОМЕР_9 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (код НОМЕР_10 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (код НОМЕР_11 ) та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_14 " (код НОМЕР_12 ) на загальну суму з ПДВ 6 850 811,44 грн. мають ознаки операцій, пов`язаних з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Існує підозра, що фінансово-господарські операції, здійснені протягом 2017-2019 років ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " (код НОМЕР_8 ) з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " (код НОМЕР_9 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (код НОМЕР_10 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (код НОМЕР_11 ) та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_14 " (код НОМЕР_12 ) на загальну суму з ПДВ 2 576 688 грн. мають ознаки операцій, пов`язаних з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Станом на теперішній час, з метою повного, неупередженого досудового розслідування протягом розумних строків, дослідження всіх обставин вчиненого кримінального правопорушення, а також перевірки доводів, вказаних заявником, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " (код НОМЕР_8 ), що знаходяться за адресою: АДРЕСА_6 , з одночасною можливістю вилучення їх в оригіналах, а саме всіх наявних договорів та додатків до них (додаткових угод до основних договорів, актів прийому-передачі до цих договорів), товарно-транспортних накладних, а також документів щодо оплати/розрахунку по таким договорам з реалізації ТМЦ, укладених між ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " (код НОМЕР_8 ) та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " (код НОМЕР_9 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (код НОМЕР_10 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (код НОМЕР_11 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_14 " (код НОМЕР_12 ) за період 2017 2019 роки.

Зважаючи, що вищевказана інформація міститься у ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " (код НОМЕР_8 ), що знаходяться за адресою: АДРЕСА_6 , необхідна для повного і всебічного досудового розслідування, встановлення усіх обставин вчинення кримінального правопорушення, прийняття остаточного процесуального рішення протягом розумних строків, станом на теперішній час у сторони обвинувачення виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей і документів, яка має значення для досудового розслідування та може бути в подальшому використана як докази під час судового розгляду.

В судовому засіданні прокурор просив клопотання задовольнити, посилаючись на зазначене вище.

У відповідності до ч. 2ст. 163 КПК України, зазначене клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів розглядається слідчим суддею без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши додані до клопотання матеріали, перевіривши доводи клопотання, приходжу до такого.

Згідно з вимогами ч.1 ст.92 КПК України обов`язок доказування обставин, що досліджуються у кримінальному провадженні покладено на слідчого та прокурора.

Відповідно до ч.2 ст.93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч.1 ст.98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, набуті кримінально протиправним шляхом.

Згідно п.18 Листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 05.04.2013 № 223-558/0/4-13, беручи до уваги зміст положень ч.1 ст.86, частин 2 та 3 ст. 93 КПК, застосування стороною кримінального провадження такого способу збирання доказів, як вилучення речей чи документів (ч.1 ст.163 КПК) під час отримання доступу до речей і документів може здійснюватися у випадках, якщо:

1.) особа, у володінні якої знаходяться речі або документи, не бажає добровільно передати їх стороні кримінального провадження або є підстави вважати, що вона не здійснить таку передачу добровільно після отримання відповідного запиту чи намагатиметься змінити або знищити відповідні речі або документи;

2.) речі та документи згідно зі ст.162 КПК містять охоронювану законом таємницю і таке вилучення необхідне для досягнення мети застосування цього заходу забезпечення. В інших випадках сторона кримінального провадження може витребувати та отримати речі або документи за умови їх добровільного надання володільцем без застосування процедури, передбаченої главою 15 КПК.

Прокурором в судовому засіданні доведено, що існує підозра щодо вчинення кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи, про який ідеться у клопотанні слідчоготимчасовий доступ до документів.

Прокурором також доведено наявність достатніх підстав вважати, що інформація, зазначена в мотивувальній частині клопотання, сама по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у звязку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; ці відомості можуть бути використані як докази.

Таким чином, слідчий суддя вважає, що наявні підстави, передбачені ст.132, ч. ч. 5, 6 ст.163 КПК України, вважати, що вказана інформація, доступ до якої просить надати прокурор, може знаходитись у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 ».

З огляду на викладене, клопотання прокурора підлягає задоволенню.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст.132,160,162,163 КПК України, слідчий суддя, -

п о с т а н о в и в :

Клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до речей та документів -задовольнити.

Надати прокурорам Харківської місцевої прокуратури №2 Харківської області ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , а також слідчим та працівникам оперативних підрозділів за їх дорученням, тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " (код НОМЕР_8 ), що знаходяться за адресою: АДРЕСА_6 , яке входить до конвертаційного центру, підконтрольного ОСОБА_5 , з одночасною можливістю вилучення їх в оригіналах або завірених копіях, а саме всіх наявних договорів та додатків до них (додаткових угод до основних договорів, актів прийому-передачі до цих договорів), товарно-транспортних накладних, а також документів щодо оплати/розрахунку по таким договорам з реалізації ТМЦ, укладених між ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " (код НОМЕР_8 ) та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " (код НОМЕР_9 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (код НОМЕР_10 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (код НОМЕР_11 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_14 " (код НОМЕР_12 ) за період 2017 2019 роки.

Строк дії ухвали один місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.08.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —639/5708/19

Ухвала від 19.08.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 19.08.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні