Рішення
від 20.08.2019 по справі 525/464/19
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/464/19

Провадження № 2/525/183/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20.08.2019 Великобагачанський районний суд Полтавської області в складі: головуючого - судді Хоролець В.В., при секретарі Хоменко М.М., розглянувши в підготовчому засіданні в залі суду в селищі Велика Багачка Полтавської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , законним представником якого є ОСОБА_1 , що поданий представником позивача ОСОБА_1 згідно довіреності діє ОСОБА_3 до Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області та Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області про визнання права на завершення приватизації земельної ділянки, -

в с т а н о в и в:

Позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до Великобагачанського районного суду Полтавської області з позовною заявою до Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області та Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області про визнання права на завершення приватизації земельної ділянки. З позовної заяви вбачається, що після смерті громадянина ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрилася спадщина, яка складається з земельної ділянки площею: 2,0 га для ведення особистого селянського господарства, що розташована за межами населених пунктів на території Корнієнківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області. Місцем відкриття спадщини відповідно до ст. 1221 ЦК України є останнє місце проживання спадкодавця, тобто с. Попове Великобагачанського району Полтавської області.

Позивачі у позові вказують, що спадкоємцем за законом на вказану спадщину є діти померлого: ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , які на день смерті ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) проживали разом з ним за адресою: АДРЕСА_1 . ОСОБА_4 мав право на завершення права приватизації земельної ділянки площею 2,0 га для ведення особистого селянського господарства за рахунок земель державної власності на території Корнієнківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, після померлої дружини ОСОБА_5 , якій відповідно до розпорядження голови Великобагачанської районної державної адміністрації № 493 від 29.12.2007 року було посвідчено право власності на земельну ділянку загальною площею 2,0 га для ведення особистого селянського господарства за рахунок земель державної власності на території Корнієнківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, кадастровий номер НОМЕР_1 . Державний акт на зазначену земельну ділянку ОСОБА_5 за життя виготовити не встигла. Спадкоємцем громадянки ОСОБА_5 був померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , який спадщину фактично прийняв, але юридично не оформив своїх спадкових прав на вищевказану земельну ділянку.

В зв`язку з тим, що правовстановлюючий документ (державний акт на право власності) на вищевказану земельну ділянку площею 2,0 га не був виготовлений та зареєстрований у встановленому законодавством порядку, нотаріус відмовив спадкоємцям в оформленні права власності на вищевказану спадщину.

Усунути зазначені недоліки в позасудовому порядку в даний час не можливо, так як відповідно до ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті. До того ж, змінами внесеними до ст. 126 ЗК України, які набрали чинності з 01.01.2013 року, видача державних актів на право власності на земельні ділянки відмінена.

Посилаючись на вищевикладені обставини, позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду з позовом, в якому просили визнати за ними, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , право на завершення приватизації в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства загальною площею 2,0 га, яка розташована на території Корнієнківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області на яку померлий ОСОБА_4 мав право виготовити правовстановлюючий документ після померлої дружини ОСОБА_5 (а.с.а.с.2-4).

Ухвалою суду від 01.04.2019 року відкрито загальне позовне провадження по справі та підготовче засідання призначено на 21.05.2019 року. Витребувано у приватного нотаріуса Великобагачанського районного нотаріального округу Полтавської області Сахарової Л.І. відомості про те, хто прийняв спадщину (відмовився від прийняття спадщини) та про наявність/відсутність заповіту після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 , 1935 року народження, останнім місцем проживання якого було с. Попове Великобагачанського району Полтавської області та чи надходили претензії кредиторів (а.с.24).

До проведення підготовчого судового засідання у справі та до початку розгляду справи по суті від відповідачів у справі Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області та Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області до суду надійшли листи про те, що дані відповідачі визнають заявлені позовні вимоги позивачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 і просили провести відповідне засідання у відсутність їх представників.

Підготовче засідання у справі проведено 25.06.2019 року і судове засідання призначено на 20.08.2019 року (а.с.65).

Учасники справи подали заяви про проведення розгляду справи у їх відсутність, відповідачі направили листи про не заперечення щодо задоволення заявлених позовних вимог (а.с.81,82); представник позивача подав заяву про підтримання позовних вимог та розгляд справи у його відсутність (а.с.83).

Суд вирішив за можливе розгляд справи проводити у відсутність сторін, застосовуючи при цьому положення ст.247 ЦПК України.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали справи в їх сукупності і давши їм належну оцінку приходить до висновку, що позов ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , законним представником якого є ОСОБА_1 , що поданий представником позивача ОСОБА_1 згідно довіреності діє ОСОБА_3 до Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області та Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області про визнання права на завершення приватизації земельної ділянки підлягає задоволенню, виходячи з таких підстав.

Відповідно до ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Згідно ст.5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін (ч.1 ст.12 ЦПК України).

Відповідно до ч.3 ст.12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ст.13 ЦПК України (диспозитивність цивільного судочинства), суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

У розумінні цивільно-процесуального закону предмет позову - це матеріально-правова вимога позивача, стосовно якої він просить ухвалити рішення, у матеріальному розумінні - це певна річ (об`єкт), щодо якої виник спір.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_5 , про що Корнієнківською сільською радою Великобагачанського району Полтавської області видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_2 від 02 лютого 2009 року (а.с.5).

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_4 , останнім постійним місцем проживання якого було с. Попове Великобагачанського району Полтавської області, про що виконавчим комітетом Корнієнківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_3 від 08 квітня 2015 року (а.с.6).

Доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, які мають значення для вирішення справи (ст.76 ЦПК України).

Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (ч.2 ст.77 ЦПК України).

Частиною 1 ст.81 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до частин 5,6 ст.81 ЦПК України, докази подаються сторонами та іншими учасниками справи; доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

З свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 від 14.02.1965 року, виданого Мостовівською сільською радою Хорольського району Полтавської області вбачається, що ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Попове Мостовівської сільської ради Хорольського району Полтавської області, про що в книзі записів актів цивільного стану про народження зроблено відповідний запис від 14.02.1965 року за № 4 (а.с.7).

З свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 від 22.10.2015 року, виданого виконавчим комітетом Корнієнківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області вбачається, що ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 в с. Попове Великобагачанського району Полтавської області, про що складено відповідний актовий запис за № 26 (а.с.8).

З свідоцтва про одруження серії НОМЕР_6 від 19.04.1961 року виданого Мостовівською сільською радою Великобагачанського району Полтавської області вбачається, що уклали шлюб ОСОБА_4 , 1935 р.н., та ОСОБА_6 , 1941 р.н., які уклали шлюб 19.04.1961 року про що в книзі записів актів громадського стану про одруження зроблено відповідний запис за № 10 (а.с.9).

З розпорядження голови районної державної адміністрації № 493 від 29.12.2007 року про розгляд технічної документації із землеустрою по наданню у власність земельних ділянок громадянам на території Корнієнківської сільської ради вбачається, що розглянувши технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності земельними ділянками на території Корнієнківської сільської ради жителям с. Попове , АДРЕСА_2 для ведення особистого селянського господарства, розроблену приватним виробничо - комерційним підприємством Хрізоліт та керуючись ст.ст.17,32,118 п.10 ст. 121 Земельного кодексу України: затвердили технічну документацію із землеустрою по виготовленню правовстановлюючих документів по передачі у власність земельних ділянок жителям с. Попове Великобагачанського району , жителям с. Корнієнки Великобагачанського району Полтавської області , жителям с. Мостовівщина Великобагачанського району, жителям с. Рокита Великобагачанського району, жительці с. Красногорівка Великобагачанського району, жительці с. Остап`є Великобагачанського району, жительці с. Михайлики Шишацького району, жительці м . Боярка Київської області , жителю с. Рокитне Кременчуцького району , жителю с. Довгалівка Великобагачанського району . Передати безоплатно у власність земельну ділянку площею для ведення особистого селянського господарства за рахунок земель запасу за межами населених пунктів на території Корнієнківської сільської ради та контроль за виконанням даного розпорядження покласти на заступника голови райдержадміністрації Нагогу А.А. (а.с.а.с.10-11). Вбачається, що у пунктах 2 та 3 мається прізвище ОСОБА_5 (а.с.10-11).

Відповідно до довідки, виданої виконкомом Корнієнківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області № 481 від 22.06.2016 року вбачається, що померлий ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 на момент смерті був зареєстрований та постійно проживав в АДРЕСА_1 . На день смерті в цьому будинку були зареєстровані та проживали: ОСОБА_2 - син ІНФОРМАЦІЯ_5 , без реєстрації проживала дочка померлого ОСОБА_1 , 1965 р.н. (а.с.12).

З повідомлення відділу у Великобагачанському районі Держгекокадастру Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області №293/102-19 від 06.03.2019 року вбачається, що на земельну ділянку площею 2,0 га для ведення особистого селянського господарства, яка розташована на території Корнієнківської сільської ради відсутні відомості в державному земельному кадастрі, тому немає можливості провести розрахунок нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Для необхідних розрахунків рекомендовано використовувати відповідно до додатку 1 до Порядку нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, згідно наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 18.12.2018 № 605 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26.12.2018 року за № 1471/32923 про внесення змін до даного додатку , з урахуванням індексації 4,7964 станом на 1.01.2019 року значення нормативної грошової оцінки 1 га ріллі по Полтавській області, що становить 30390,00 грн. (а.с.13).

Відповідно до рішення Великобагачанського районного суду Полтавської області від 10.02.2016 року вбачається, що ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про визнання свого брата ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 недієздатним та встановлення опіки над ним. Відповідно до даного рішення ОСОБА_2 було визнано недієздатним та призначено його опікуном його сестру ОСОБА_1 (а.с.14).

Постановою від 07.03.2019 року приватний нотаріус Великобагачанського районного нотаріального округу Полтавської області Сахарова Л.І. позивачам ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відмовила у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку площею 2,0 га, кадастровий номер НОМЕР_1 , для ведення особистого селянського господарства, що розташована на території Корнієнківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області у зв`язку з тим, що у спадкоємиці відсутній правовстановлюючий документ на вказаний об`єкт нерухомого майна (а.с.а.с.15-16).

З повідомлення приватного нотаріуса Великобагачанського районного нотаріального округу Полтавської області Сахарової Л.І., № 545/01-16 від 06.05.2019 року, Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину), Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) та фотокопії заяви та довідки виконкому сільської ради вбачається, що після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 , останнє місце проживання якого було с. Попове АДРЕСА_1 , заяву про прийняття спадщини подала ОСОБА_1 , спадщину фактом спільного проживання з померлим на день смерті прийняв ОСОБА_2 , що підтверджується довідкою виконавчого комітету Корнієнківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області від 06.10.2015 року № 689. Інших заяв про прийняття/відмову від прийняття спадщини не надходило, та відсутні претензії кредиторів. Свідоцтва про право на спадщину видавалися 07.06.2016 року, 15.08.2016 року, 07.12.2016 року, 06.11.2017 року (а.с.а.с.36-42).

З повідомлення Великобагачанської ДНК від 17.07.2019 року та доданих до нього документів вбачається, що після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 заведена спадкова справа №276/2009; спадкоємцем, який прийняв спадщину згідно закону є її чоловік ОСОБА_4 , син ОСОБА_2 від прийняття спадщини відмовився, претензій кредиторів не надходило; на ім`я ОСОБА_4 були видані свідоцтва про право на спадщину за законом (а.с.а.с.77-80).

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст.1217 ЦК України).

Згідно ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися на момент його смерті.

Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (ч.ч.1,2 ст.1220 ЦК України).

У відповідності до вимог ч.1 ст.1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини (ч.5 цієї статті).

Відповідно до ч.1 ст.1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно (ч.1 ст.1297 ЦК України).

Відповідно п. "г" ч.1 ст.81 Земельного кодексу України громадяни України набувають право власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Таким чином, з урахуванням вищедосліджених матеріалів справи вбачається, що позивачі у справі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є єдиними спадкоємцями, що прийняли спадщину після смерті ОСОБА_4 .

Згідно п.11 ч.1 ст.346 ЦК України право власності припиняється у разі смерті власника, що перешкоджає позивачам ОСОБА_1 та ОСОБА_2 вирішити це питання у позасудовому порядку, тому в даний час позивачі не мають можливості виготовити правовстановлюючий документ на ім`я померлого, які необхідні для оформлення свідоцтва про право на спадщину.

Листом Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 24-753/0/4-13 від 16 травня 2013 року "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування" передбачено, що якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно ст.125 Земельного кодексу України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено спадкоємцям у завершенні процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

При таких обставинах, коли відповідачі у справі визнають заявлені позовні вимоги ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , це визнання відповідачами позову не порушує чиїх-небудь прав, свобод чи законних інтересів, з огляду на сукупність досліджених матеріалів справи суд приходить до висновку про ухвалення рішення про задоволення позову ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про визнання права на завершення приватизації земельної ділянки.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.328, п.11 ч.1 ст.346, ст.ст.392,1216-1218,1220,1221,1225,1268,1269,1270 ЦК України, Указом Президента України від 8 серпня 1995 р. №720/95 Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям , ст.ст.4,11,12,13,76-80,81,83,197,200,206,247,259,263-265,272-273 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

Визнати за ОСОБА_1 та ОСОБА_2 право на завершення приватизації в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства загальною площею 2,0 га, яка розташована на території Корнієнківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, на яку померлий ОСОБА_4 мав право виготовити правовстановлюючий документ після померлої дружини ОСОБА_5 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо воно не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Полтавського апеляційного суду Полтавської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відповідно до пп.15.5 п.15 розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Великобагачанський районний суд Полтавської області.

На виконання п.4 ч.5 ст.265 ЦПК України судом зазначається повне найменування сторін: позивач ОСОБА_1 , місце проживання АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_7 , паспорт серії НОМЕР_8 ; позивач ОСОБА_2 , місце проживання АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_9 , паспорт серії НОМЕР_10 ; законний представник позивача ОСОБА_1 , місце проживання АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_7 , паспорт серії НОМЕР_8 ; представник позивача - ОСОБА_3 , місце проживання АДРЕСА_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_11 , паспорт серії НОМЕР_12 ; відповідач Великобагачанська районна державна адміністрація Полтавської області, місце знаходження сел. Велика Багачка вул. Шевченка, 73 Полтавської області, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 04057623; відповідач Рокитянська сільська рада Великобагачанського району Полтавської області, місце знаходження с. Рокита Великобагачанського району Полтавської області, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 04381789.

Суддя В.В. Хоролець

СудВеликобагачанський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення20.08.2019
Оприлюднено21.08.2019
Номер документу83740575
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —525/464/19

Рішення від 20.08.2019

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

Ухвала від 25.06.2019

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

Ухвала від 01.04.2019

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні