Ухвала
від 20.08.2019 по справі 712/10715/19
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/10715/19

Провадження №1-кс/712/6212/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 серпня 2019 року м. Черкаси Соснівський районний суд м.Черкаси в складі слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 .розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси винесене в кримінальному провадженні №42019251010000073від 15.05.2019,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.3ст.191КК України клопотання старшого слідчого Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області капітана поліції ОСОБА_3 та погоджено прокурором Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В:

До суду звернувся старший слідчий Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області капітан поліції ОСОБА_3 з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Клопотання мотивує тим, що в провадженні СВ Черкаського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області перебуває кримінальне провадження зареєстроване в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 42019251010000073 від 15.05.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до Черкаської місцевої прокуратури надійшли матеріали УЗЕ в Черкаській області ДЗЕ НП України, щодо неправомірних дій посадових- осіб підприємства при виконанні договорів по ремонту доріг.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що 19.03.2019 між ІНФОРМАЦІЯ_1 , в особі заступника начальника ОСОБА_5 , з однієї сторони, та товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 », в особі директора ОСОБА_6 , з іншої сторони, укладено договір № 35/1-02, відповідно до якого Замовник доручає Підряднику та зобов`язується прийняти і оплатити якісне надання послуг з поточного дрібного ремонту автомобільної дороги загального користування державного значення Р-04 Київ - Фастів - Біла Церква - Тараща - Звенигородка км 186+570 - км 211+ 770 (окремими ділянками),Черкаська область, за рахунок коштів державного та інших бюджетів, а Підрядник зобов`язується на свій власний ризик, в межах ціни договору, надати послуги, доручені йому Замовником. Ціна договору становить 3 694 314,92 гривень (три мільйони шістсот дев`яносто чотири тисячі триста чотирнадцять грн. 92 коп.) з урахуванням ПДВ. На даний час на розрахунковий рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на підставі актів приймання виконаних робіт форми КБ-2В перерахованого грошові кошти в сумі 1 749 582,00 грн.

14.03.2019 між ІНФОРМАЦІЯ_1 , в особі заступника начальника ОСОБА_5 , з однієї сторони, та товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_3 », в особі директора ОСОБА_7 , з іншої сторони, укладений договір № 30/1-02, відповідно до якого Виконавець зобов`язується у порядку та на умовах, визначених Договором, своїми силами і засобами на власний ризик надати послуги за кодом CPV за ДК 021:2015-63712200-5 послуги з експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування державного значення, Черкаська область, (ліквідація вибоїн повітряно струменевим методом), згідно технічного завдання за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів та в обумовлений цим договором термін. Ціна договору становить 3 398 000,00 грн. з ПДВ. На даний час на розрахунковий рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на підставі актів приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2В перераховано грошові кошти в сумі 771 950,00 грн.

19.03.2019 між ІНФОРМАЦІЯ_1 , в особі заступника начальника ОСОБА_5 , з однієї сторони, та товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_4 », в особі директора ОСОБА_8 , з іншої сторони, укладений договір № 34/1-02, відповідно до якого Замовник доручає Підряднику та зобов`язується прийняти та оплатити якісне надання послуг з поточного дрібного ремонту автомобільної дороги загального користування державного значення Т-24-03 Орадівка-Христинівка-Жашків-Корсунь Шевченківський-Мошни км 225+200 - км 227+650 (окремими ділянками),Черкаська область, за рахунок коштів державного та інших бюджетів, а Підрядник зобов`язується на свій власний ризик, в межах ціни договору, надати послуги, доручені йому Замовником. Ціна договору станосить 2 585 570,00 грн. з ПДВ. На даний час на розрахунковий рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », на підставі актів приймання виконаних робіт форми КБ-2В перераховано грошові кошти в сумі 2 471 2330,00 грн.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_5 діючи за попередньою змовою із посадовими особами товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 », товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_4 », достовірно знаючи, що ремонтні роботи по вищевказаних об`єктах проводяться з порушенням вимог положення ДСТУ Б В.2.7-119:2011, СОУ 42.1-37641918-085:2018, прийняли та оплатили акти приймання виконаних робіт з ремонту вищевказаних доріг державного значення, в яких були завищені об`єми виконаних робіт та використаних матеріалів, що призвело до погіршення якості наданих послуг та завдало тяжких наслідків державному бюджету.

На даний час у слідства виникла необхідність у вилученні первинних документів, що стосуються надання послуг з поточного дрібного ремонту автомобільної дороги загального користування державного значення та експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування державного значення.

Досудовим розслідуванням встановлено, що документи, які стосуються надання послуг послуги з поточного дрібного ремонту автомобільної дороги загального користування державного значення, відповідно до укладеного договору між ІНФОРМАЦІЯ_1 та товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_4 », а саме: договора з усіма додатковими договорами, змінами та додатками до них; договірні ціни; дефектні акти; зведені кошторисні розрахунки; локальні кошториси; підсумкові відомості ресурсів; розрахунки загальновиробничих витрат; відомості обсягів робіт; проекти; розрахунки категорії складності об`єкту; договорів на розроблення проектно кошторисної документації з усіма змінами та додатками (графіками виконання проектних робіт, кошторисними розрахунками, протоколами погодження договірної ціни проектно вишукувальних робіт, завданнями на коригування проектно кошторисної документації і т.п.), платіжних доручень на оплату виконаних проектно-вишукувальних робіт по вищевказаним об`єктам, актів здачі приймання проектних робіт по вказаним об`єктам, робочих проектів по вказаним об`єктам, експертні звіти щодо розгляду кошторисної частини проектної документації; акти приймання виконаних робіт (наданих послуг) форми КБ-2В та підсумкові відомості ресурсів до них та іншими додатками, що стосуються вищевказаних договорів; документи, що підтверджують оплату коштів за виконані роботи (платіжні доручення, рахунки фактури і т.п.); довідки про вартість виконаних робіт (наданих послуг) форми КБ-3; акти на закриття прихованих робіт; акти вартості устаткування, що купувалися виконавцями робіт; загальні журнали робіт; виконавчі схеми; договора зпостачальниками матеріалів,конструкцій,виробів тавідповідно накладнихна їхотримання,документів,якими підтверджуєтьсяфакт придбанняматеріалів таїх використанняза призначенням; товарно-транспортні накладні; сертифікати якості на використаний матеріал; договори субпідряду та акти приймання виконаних підрядних робіт (надання послуг) форми КБ-2В та підсумкові відомості ресурсів до них, довідки про вартість виконаних підрядних робіт (наданих послуг) форми КБ-3; документи, що підтверджують оплату виконаних субпідрядником робіт; документи, що підтверджують наявність власної або орендованої техніки задіяної під час виконання робіт; трудові договори із найманими працівниками, що були задіяні під час виконання робіт або угоди цивільно-правового характеру; журналів технічного та авторського наглядів, а також статут товариства, накази на призначення, посадові інструкції працівників, трудові договори з найманими працівниками, що були задіяні під час виконання будівельних робіт або угоди цивільно-правового характеру із особами, що були задіяні під час виконання будівельних робіт, знаходяться у володінні посадових/службових осіб товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_4 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 .

Вказані предмети та документи мають важливе значення для досудового розслідування, а відомості, які містяться у вказаних документах, можуть бути доказами під час судового розгляду у зв`язку з чим і виникла необхідність у зверненні до суду з відповідним клопотанням.

В судове засідання слідчий не з`явився, до суду скерував заяву про розгляд клопотання у його відсутність, клопотання підтримує в повному обсязі.

Представник товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив, про день та час розгляду справи був повідомлений належним чином.

Дослідивши клопотання слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає до часткового задоволення, виходячи з наступного .

В провадженні СВ Черкаського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області перебуває кримінальне провадження зареєстроване в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 42019251010000073 від 15.05.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Відповідно до ч.1 ст.131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Положеннями ст.132 КПК України передбачено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом. Застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно з ч. 1, ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Таким чином, слідчий суддя зобов`язаний перевіряти наявність об`єктивної необхідності та виправданість такого втручання у права і свободи особи, врахувати докази на підтвердження обставин, викладених у клопотанні, які мають бути надані ініціатором клопотання.

Як свідчать матеріали клопотання, досудовим слідством використані всі надані чинним законодавством можливості щодо отримання необхідної для розкриття кримінального правопорушення інформації, без застосування такого заходу його забезпечення, як розкриття інформації, яка охороняється законом.

Слідчим суддею враховується, що в інший спосіб одержати відомості, які містять таємницю, в межах досудового розслідування неможливо.

Згідно з п. 2 ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

В клопотанні доведено наявність достатніх підстав вважати, що документи до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, перебувають у володінні службових осіб посадових/службових осіб товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_4 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , (юридична адреса: АДРЕСА_1 ) самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подано клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному проваджені, окрім того, відомості, що містяться в речах і документах, можуть бути використані як докази у даному кримінальному провадженні.

Разом з тим, в частині надання можливості вилучення оригіналів документів, слідчий суддя вважає, що сторона кримінального провадження не довела наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 110, 163-165, 309 та 395 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області капітана поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити частково .

Надати дозвіл на тимчасовий доступ із можливістю ознайомлення з оригіналами та подальшого вилучення належним чином завірених копій наступних речей та документів, які перебувають у володінні посадових/службових осіб товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_4 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , які стосуються надання послуг з поточного дрібного ремонту автомобільної дороги загального користування державного значення, відповідно до укладеного договору між ІНФОРМАЦІЯ_1 та товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_4 », а саме: договорів з усіма додатковими договорами, змінами та додатками до них; договірних цін; дефектних актів; зведених кошторисних розрахунків; локальних кошторисів; підсумкових відомостей ресурсів; розрахунків загальновиробничих витрат; відомостей обсягів робіт; розрахунків категорії складності об`єктів; договорів на розроблення проектно кошторисної документації з усіма змінами та додатками (графіками виконання проектних робіт, кошторисними розрахунками, протоколами погодження договірної ціни проектно вишукувальних робіт, завданнями на коригування проектно кошторисної документації і т.п.), платіжних доручень на оплату виконаних проектно-вишукувальних робіт по вищевказаним об`єктам, актів здачі приймання проектних робіт по вказаним об`єктам, проектну документацію виконану на стадії проект (П), робочий проект (РП) чи робоча документація (РД), у складі креслень, пояснювальної записки та кошторисів, експертні звіти щодо розгляду кошторисної частини проектної документації; актів приймання виконаних робіт (наданих послуг) форми КБ-2В з додатками (підсумковими відомостями ресурсів, розрахунками загальновиробничих витрат), що стосуються вищевказаних договорів; документів, що підтверджують оплату коштів за виконані роботи (платіжні доручення, рахунки фактури і т.п.); довідок про вартість виконаних робіт (наданих послуг) форми КБ-3; актів на закриття прихованих робіт; актів вартості устаткування, що купувалися виконавцями робіт; загальних журналів робіт; виконавчих схем; договорів з постачальниками матеріалів, конструкцій, виробів та відповідно накладних на їх отримання, документів, якими підтверджується факт придбання матеріалів та їх використання за призначенням; сертифікатів якості на матеріали, які використовувалися під час виконання робіт (надання послуг); товарно-транспортних накладних; звітів про витрати основних матеріалів в будівництві у порівнянні з виробничими нормами (форма М-29); товаро-транспортних накладних та калькуляції вартості машино-годин всіх машин та механізмів які використовувались для виконання будівельних робіт на зазначеному об`єкті дослідження або відповідні договори оренди машин та механізмів; договорів субпідряду та актів приймання виконаних робіт (надання послуг) форми КБ-2В та підсумкових відомостей ресурсів до них, довідок про вартість виконаних робіт (наданих послуг) форми КБ-3; документів, що підтверджують оплату виконаних субпідрядником робіт; документів, що підтверджують наявність власної або орендованої техніки задіяної під час виконання робіт; трудових договорів із найманими працівниками, що були задіяні під час виконання робіт або угоди цивільно-правового характеру, журналів технічного та авторського наглядів, а також належним чином завірених копій статуту товариства, наказів на призначення, посадових інструкцій працівників, трудових договорів з найманими працівниками, що були задіяні під час виконання будівельних робіт або угод цивільно-правового характеру із особами, що були задіяні під час виконання будівельних робіт.

Виконання ухвали покласти на старшого слідчого Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , старшого оперуповноваженого УЗЕ в Черкаській області ДЗЕ НП України ОСОБА_9 , оперуповноваженого УЗЕ в Черкаській області ДЗЕ НП України ОСОБА_10 , оперуповноваженого УЗЕ в Черкаській області ДЗЕ НП України ОСОБА_11 .

Строк виконання даної ухвали 30 діб з моменту її проголошення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.08.2019
Оприлюднено20.02.2023

Судовий реєстр по справі —712/10715/19

Ухвала від 20.08.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Романенко В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні