Постанова
від 25.02.2010 по справі 5/125-09
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД



10002, м.Житомир, майдан Путят инський, 3/65 тел.(8-0412) 48-16-02

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" лютого 2010 р. Справа № 5/125-09

Житомирський апеляційний господарський суд у складі к олегії суддів:

головуючого судді Зарудян ої Л.О.

суддів: Вечірка І.О

Ляхеви ч А.А.

при секретарі Кузнєцо вій Г.В. ,

за участю представників ст орін:

від ініціюючого кредитора : не з"явився,

відборжника: не з"явився,

арбітражний керуючий не з"я вився,

розглянувши апеляційну ск аргу Компанії "Довіра Холдін г Лімітед", ОСОБА_2, 3

ОСОБА_3, АДРЕСА_2

на ухвалу господарського с уду Вінницької області

від "30" листопада 2009 р. №5/8-09 ( 02-2 ) у с праві № 5/125-09 ( суддя Бенівс ький В.І.)

за заявою Жмеринської об'єд наної державної податкової і нспекції, м. Жмеринка

Вінницької області

до Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Жмеринськи й маслосирзавод",

м. Жмеринка Вінницької обла сті

про визнання банкрутом,

ВСТАНОВИВ:

В ухвалі господарського су ду Вінницької області від 30.11.20 09 р.№5/8-09 ( 02-2 ) у справі №5/125-09 зазначен о таке:

" У прийнятті позовної заяви Компанії "Довіра Холдинг Лім ітед" ОСОБА_2, 3 ОСОБА_3, АДРЕСА_2 про визнання креди тором у справі №5/125-09 про банкрутство ТОВ "Жмеринськи й маслосирзавод", м. Жмеринка ВІнницької області з грош овою вимогою в сумі 2022825-74 грн. в ідмовити.

Заяву № 111 від 18.11.09 р. з доданими матеріалами повернути заяв нику.

У відповідності з п. 2 ст. 8 Дек рету Кабінету Міністрів Укра їни “Про державне мито” від 21. 10.93 р. № 7-93 державне мито в сумі 85-00 грн., перераховане за платіжн им дорученням № 106 від 17.11.09 р. підлягає поверненню.

У відповідності з п. 13 Постан ови Кабінету Міністрів Укра їни № 1258 від 21.12.2005р. "Про затвердж ення Порядку оплати витрат з інформаційно-технічного забезпечення судових проце сів, пов'язаних з розглядом ц ивільних та господарських с прав, та їх розмірів" витрати на інформаційно-технічне за безпечення судового процесу в сумі 40-00 грн., перераховані п латіжним дорученням № 104 від 17.11.09 р., підлягають поверненню."

Не погоджуючись з винесено ю судом першої інстанції ухв алою, Компанія "Довіра Холдин г Лімітед" ОСОБА_2, 3 ОСОБА _3, АДРЕСА_2 подала апеляц ійну скаргу, в якій просила ос каржену ухвалу скасувати, а с праву передати на новий розг ляд до місцевого господарськ ого суду.

Апеляційну скаргу мотивов ано, зокрема тим, що має місце недоведеність обставин, які мають значення для справи, а у хвала є такою, що ґрунтується на недосліджених в повному о бсязі доказах; судом не надан а всебічна, об"єктивна і повна оцінка усім доказам; неповно з"ясовано обставини, що мають значення для справи, а саме:

- незрозуміла позиція щодо в ідмови у прийнятті заяви з ма йновими вимогами кредитора н а суму 2022825,74 грн. на підставі нор м ст.62 ГПК України;

- згідно з вказаною статтею суд може відмовити у прийнят ті позовної заяви у певних ви падках, перелік яких є вичерп ним і розширенню не підлягає ;

- заява з майновими вимогами у справі про банкрутство (під відомчість господарським су дам - ст.12 ГПК України ) підлягає розгляду саме в господарськ ому суді (в даному випадку Він ницької області згідно з тер иторіальною підсудністю) від повідно до ч.1 ст.6 Закону Украї ни "Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом";

- в провадженні господарськ ого суду немає (і не було раніш е) жодної справи, яка стосуєть ся спору між боржником та апе лянтом (кредитором ) про той же предмет, з тих же підстав; нем ає рішення з такого спору;

- на даний час боржник не лік відований, щодо нього поруше но справу про банкрутство та введено процедуру розпорядж ення майном згідно із Законо м України "Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом";

- відсутні підстави вважати , що боржника ліквідовано; під тверджуючих документів про п рипинення діяльності боржни ка у суду немає;

- посилання місцевого суду н а статтю 62 ГПК України є помил ковим; суд не мав правових під став для відмови у прийнятті заяви кредитора з майновими вимогами до боржника згідно з приписами ст.62 ГПК України.

Сторони, кредитор, який зве ртався з майновими вимогами до боржника та подав скаргу, у судове засідання своїх пре дставників не направили, арб ітражний керуючий не з"явивс я, хоч були належним чином пов ідомлені про дату, час та місц е розгляду скарги, про що свід чать реєстри відправки реком ендованої поштової кореспон денції за 04.01.2010 р. та за 21.01.2010 р.

15 .02 2010 р. на адресу апеляційног о суду від кредитора (скаржни ка) надійшла заява б/н , в якій він просить розглядати скарг у без участі його представни ка.

Зважаючи на наведене й на т е, що відсутність арбітражно го керуючого, представників сторін, кредитора не перешко джає перегляду ухвали, а у спр аві достатньо належних доказ ів, апеляційний господарськи й суд розглянув скаргу по сут і без участі арбітражного ке руючого та представників іні ціюючого кредитора, боржника , скаржника.

Згідно з ч.ч.1-3 ст.106 ГПК Україн и ухвали місцевого господарс ького суду можуть бути оскар жені в апеляційному порядку у випадках, передбачених цим Кодексом та Законом України "Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом". Апеляційні скарги на ухвали місцевого г осподарського суду розгляда ються в порядку, передбачено му для розгляду апеляційних скарг на рішення місцевого г осподарського суду. Апеляцій ні скарги на ухвали місцевог о господарського суду можуть подавати сторони та інші уча сники судового процесу, зазн ачені у цьому Кодексі та Зако ні України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом".

Дослідивши матеріали спр ави, перевіривши правильніст ь застосування місцевим госп одарським судом норм матері ального й процесуального пра ва, обговоривши доводи апеля ційної скарги, суд вважає за н еобхідне зазначити таке.

Матеріали справи свідчать , що в червні 2009 р. Жмеринська ОД ПІ у Вінницькій області пода ла до господарського суду Ві нницької області заяву про п орушення провадження у справ і про банкрутство ТОВ "Жмерин ський маслосирзавод" ( а.спр.4,6).

Ухвалою від 26.06.2009 р. вищезазна чений суд порушив провадженн я у справі про банкрутство вк азаної особи №5/125-09 за заявою Жм еринської ОДПІ (а.спр.1).

Цією ж ухвалою введено мора торій на задоволення вимог к редиторів боржника.

Ухвалою місцевого суду від 21.07.2009 р. у даній справі, зокрема в изнано вимоги ініціюючого кр едитора, зобов"язано заявник а подати до офіційного друко ваного органу оголошення про порушення провадження у спр аві про банкрутство, введено процедуру розпорядження май ном, призначено розпоряднико м майна арбітражного керуючо го Бойко О.В. (а.спр.33-35).

Судовою колегією встановл ено, що 03.09.09 р. в газеті “Голос Ук раїни” №164 опубліковано оголо шення про порушення провадже ння у справі № 5/125-09 (а.спр.43).

Відповідно до ст. 14 Закону Ук раїни “Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом” креди тори протягом тридцяти днів від дня опублікування в офіц ійному друкованому органі ог олошення про порушення прова дження у справі про банкрутс тво зобов”язані подати до го сподарського суду письмові з аяви з вимогами до боржника, а також документи що їх підтве рджують. Зазначений строк є г раничним і поновленню не під лягає.

24.11.09 р. ( тобто після закінченн я встановленого вищезазначе ною нормою строку ) до господа рського суду Вінницької обла сті надійшла заява Компанії "Довіра Холдинг Лімітед" ОС ОБА_2, 3 ОСОБА_3, АДРЕСА_2 про визнання його кредиторо м у справі № 5/125-09 про банкрутст во ТОВ "Жмеринський маслосир завод", м. Жмеринка ВІнницько ї області з грошовою вимог ою в сумі 2022825-74 грн.

Слід зазначити, що вимоги к онкурсних кредиторів, які за явлені після закінчення стро ку, встановленого для їх пода ння, або не заявлені взагалі, - не розглядаються і вважають ся погашеними ( ч.2 ст.14 Закону У країни "Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом" ).

Отже, заява Компанії "Довіра Холдинг Лімітед" не могла бут и розглянута, вимоги компані ї вважаються погашеними, а то му суд правомірно відмовив у їх прийнятті.

Апеляційний суд наголошує , що статтею 14 “Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м” не визначено, яку саме ухва лу повинен виносити суд у раз і подання заяви кредитором п оза межами встановленого зак оном строку.

Посилання суду першої інст анції на приписи ст.62 ГПК Укра їни ( відмова у прийнятті позо вної заяви) не впливає на зако нність прийнятої судом ухвал и. Безпідставними є доводи ск арги про неправомірність зас тосування господарським суд ом Вінницької області положе нь ст.62 ГПК України.

Судова колегія не вбачає по рушень місцевим судом норм м атеріального й процесуально го права.

Підсумовуючи вищевикладе не, слід вказати, що відсутні п равові підстави для скасуван ня оскарженої ухвали, а тому ї ї слід залишити без змін.

Доводи апеляційної скарги не спростовують висновків с уду першої інстанції.

Апеляційну скаргу Компані ї "Довіра Холдінг Лімітед", ОСОБА_2, 3 ОСОБА_3, АДРЕСА _2 слід залишити без задово лення.

Керуючись ст.ст. 101,103,105,106 Госпо дарського процесуального ко дексу України, Житомирський апеляційний господарський с уд

ПОСТА НОВИВ:

1. Ухвалу господарського суду Вінницької області від 30 листопада2009р. у справі № 9/1655 за лишити без змін, а апеляційну скаргу Компанії "Довіра Холд інг Лімітед", ОСОБА_2, 3 ОСО БА_3, АДРЕСА_2 - без задово лення.

2. Справу № 9/1655 повернути до г осподарського суду Вінниць кої області.

Головуючий суддя Зарудяна Л.О.

судді:

Ве чірко І.О

Ля хевич А.А.

Віддрук. 6 прим.:

--------------------

1 - до справи

2 -ініц. кред.

3 - боржнику

4- арб. кер. Бойко О.В.

5 - скаржнику (представнику ОСОБА_6 на таку адресу:

АДРЕСА_1 )

6 - в наряд

Дата ухвалення рішення25.02.2010
Оприлюднено17.12.2010

Судовий реєстр по справі —5/125-09

Ухвала від 25.08.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

Ухвала від 09.08.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

Ухвала від 09.08.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

Ухвала від 11.07.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

Ухвала від 07.07.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

Ухвала від 01.06.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

Ухвала від 11.04.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

Постанова від 25.02.2010

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Зарудяна Л.О.

Ухвала від 20.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Шевченко С.Л.

Ухвала від 10.03.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Шевченко С.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні