Ухвала
від 20.08.2019 по справі 502/945/17
КІЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 502/945/17

УХВАЛА

20 серпня 2019 року м. Кілія

Кілійський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора Ізмаїльської місцевої прокуратури Одеської області ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні подання Кілійського районного відділу філії державної установи «Центр пробації» в Одеській області Міністерства юстиції України про вирішення питання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного вироком суду покарання відносно,

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Кілія Одеської області, громадянина України, освіта неповна середня, не одруженого, тимчасово не працюючого, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

В С Т А Н О В И В :

Вироком Кілійського районного суду Одеської області від 08.11.2017 року ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення (злочину) передбаченого ч. 3 ст. 185 і призначено йому покарання у вигляді трьох років позбавлення волі. У відповідності до вимог ст. ст. 75 - 76 КК України, звільнено ОСОБА_4 від відбування призначеного покарання, якщо він на протязі двох років іспитового строку не вчинить нового злочину та виконає покладені на нього обов`язки: періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

15.07.2019 року Кілійський районний відділ філії державної установи «Центр пробації» в Одеській області Міністерства юстиції України звернувся до Кілійського районного суду Одеської області з поданням про скасування звільнення ОСОБА_4 від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного вироком суду покарання. У поданні зазначено, що засуджений ОСОБА_4 , 02.06.1977 року поставлений на облік в Кілійському районному відділі з питань пробації 13.12.2017 року. Копія вироку надійшла на виконання за територіальністю з Кілійського районного суду Одеської області.

30.12.2017 року засуджений був ознайомлений з порядком та умовами іспитового строку, під особистий підпис йому було винесено постанову про встановлення днів явки на реєстрацію, згідно якої засуджений повинен з`являтися на реєстрацію другу середу кожного місяця та попереджений про скасування іспитового строку за систематичні правопорушення, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення та за не виконання обов`язків покладених на нього судом та визначених законом України «Про пробацію» і свідчать про його не бажання стати на шлях виправлення, про що власноручно засуджений зазначив в розписці про ознайомлення з порядкам та умовами іспитового строку.

30.03.2018 року до Кілійського РВ філії ДУ «Центр пробації» в Одеській області надійшла довідка сектору аналітичного забезпечення Кілійського ВП Ізмаїльського ВП ГУНП в Одеській області, згідно якої встановлено, що 19.02.2018 року засуджений ОСОБА_4 притягувався до адміністративної відповідальності за скоєння адміністративного правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч. 1 ст. 178 КУпАП. З метою з`ясування факту притягнення до адміністративної відповідальності засудженого, цього ж дня Кілійським РВ пробації було направлено запити до Кілійського ВП Ізмаїльського ВП ГУНП в Одеській області.

10.04.2018 року Кілійським ВП Ізмаїльського ВП ГУНП надано довідку, відповідно до якої на засудженого ОСОБА_4 накладено адміністративне стягнення у вигляді попередження.

13.06.2018 року засуджений ОСОБА_4 не з`явився на реєстрацію до Кілійського РВ пробації, згідно постанови про встановлення днів явки на реєстрацію.

14.06.2019 року засудженому було відправлено виклик, відповідно до якого він повинен з`явитися до Кілійського РВ пробації на 21.06.2019 року.

18.06.2019 року засуджений з`явився до уповноваженого органу з питань пробації та надав пояснення, в яких зазначив про відсутність об`єктивних причин, що фактично позбавили його можливості 13.06.2019 року з`явитися на реєстрацію до уповноваженого органу з питань пробації, тому 18.06.2019 року засудженому під підпис було винесено застереження у вигляді попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного судом покарання. Того ж дня інспектором була проведена індивідуально профілактична бесіда з засудженим про недопущення в майбутньому порушень порядку та умов іспитового строку, а саме: неухильно виконувати обов`язки покладені судом та не вчиняти правопорушень, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення.

29.12.2018 року до Кілійського РВ філії ДУ «Центр пробації» в Одеській області надійшла довідка сектору аналітичного забезпечення Кілійського ВП Ізмаїльського ВП ГУНП в Одеській області, відповідно до якої 10.10.2018 року засуджений ОСОБА_4 притягувався до адміністративної відповідальності за скоєння адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 175-1 КУпАП. З метою з`ясування факту притягнення до адміністративної відповідальності засудженого, цього ж дня Кілійським РВ пробації було направлено запит до Кілійського ВП Ізмаїльського ВП ГУНП в Одеській області.

14.01.2019 року Кілійським ВП Ізмаїльського ВП ГУНП в Одеській області надано копію постанови № 060138 по справі про адміністративне правопорушення, згідно якої на засудженого накладено адміністративне стягнення у вигляді попередження.

27.06.2019 року до Кілійського РВ філії ДУ «Центр пробації» в Одеській області надійшла довідка сектору аналітичного забезпечення Кілійського ВП Ізмаїльського ВП ГУНП в Одеській області, відповідно до якої засуджений ОСОБА_4 07.05.2019 року притягувався до адміністративної відповідальності за скоєння адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 178 КУпАП. З метою з`ясування факту притягнення до адміністративної відповідальності засудженого, 01.07.2019 року Кілійським РВ пробації було направлено запити до Кілійського ВП Ізмаїльського ВП ГУНП в Одеській області.

08.07.2019 року Кілійським ВП Ізмаїльського ВП ГУНП в Одеській області надано копію постанови № 467623 по справі про адміністративне правопорушення, згідно якого на засудженого накладено адміністративне стягнення у вигляді попередження.

На підставі вищезазначеного представник Кілійського районного відділу філії державної установи «Центр пробації» в Одеській області Міністерства юстиції України просить суд вирішити питання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого ОСОБА_4 для відбування призначеного вироком суду покарання.

Представник Кілійського районного відділу філії державної установи «Центр пробації» в Одеській області Міністерства юстиції України до суду не з`явився, надав заяву, згідно якої підтримує подання в повному обсязі.

Прокурор Ізмаїльської місцевої прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , в судовому засіданні подання підтримав та просив його задовольнити.

Засуджений ОСОБА_4 до суду не з`явився, надав заяву згідно якої просив розглянути справу у його відсутність та відмовити в задоволенні подання.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає необхідним відмовити в задоволенні подання виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 3 ст. 164 КВК України, на осіб, які звільнені від відбування покарання з випробувальним терміном покладається ряд обов`язків, а саме: виконувати обов`язки, які покладені на них судом; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання; з`являтися за викликом до зазначеного органу.

У разі якщо засуджений з незалежних від нього обставин не може виконати обов`язок (обов`язки), покладені на нього судом, уповноважений орган з питань пробації направляє до суду обґрунтоване подання про зміну таких обов`язків.

Статтею 166 КВК України передбачена відповідальність осіб, звільнених від відбування покарання, у т.ч. уповноважений орган з питань пробації застосовує до нього письмове попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання.

Згідно п.4 цієї ж статті письмове попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання застосовується у разі невиконання засудженим хоча б одного з обов`язків, визначених законом та покладених на нього судом, за відсутності об`єктивних обставин, що фактично позбавляють засудженого можливості їх виконувати і документально підтверджені.

В матеріалах справи відсутні докази, щодо поважності причин неявки засудженого до Кілійського районного відділу філії Державної установи "Центр пробації", як того вимагають положення ч.5 ст. 166 КВК України.

Відповідно до п. 5.3 Розділу IV «Порядок здійснення контролю за поведінкою осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням, та звільнених від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років /статті 75 - 79, 83 Кримінального кодексу України, статті 163 - 166 Кримінально-виконавчого кодексу України/», Інструкції про порядок виконання покарань, не пов`язаних з позбавленням волі, та здійснення контролю щодо осіб, засуджених до таких покарань, затвердженої наказом від 19.12.2003 № 270/1560 Державного департаменту України з питань виконання покарання МВС України (далі - Інструкція), якщо засуджена особа не виконує покладених на неї судом обов`язків після застереження у виді письмового попередження або три і більше разів вчинювала правопорушення, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про її небажання стати на шлях виправлення, а також коли засуджена особа не з`являється до інспекції два і більше разів без поважних причин /що повинно бути підтверджено матеріалами/ або зникла з метою ухилення від контролю за її поведінкою з постійного місця проживання, то інспекція вносить до суду подання /додаток 44 до цієї Інструкції/ про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженої особи для відбування призначеного судом покарання.

При цьому, суду не надано достатніх даних, що вказують на відсутність поважних причин неявки засудженого для реєстрації.

Доказів про те, що ОСОБА_4 створює суспільну небезпеку, перебуваючи на волі суду не надано.

Більше того, неналежне виконання покладених обов`язків ще не є підставою для скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направлення засудженого для відбування призначеного покарання.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 78 КК України, ч. 2 ст. 166 КВК України обов`язковими підставами направлення засудженого для відбування призначеного покарання є невиконання засудженим покладених на нього обов`язків або систематичне вчинення правопорушень, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення.

Відповідно до п. 10 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2003 року № 7 «Про практику призначення судами кримінального покарання» суд, згідно з ч. 2 ст. 78 КК України, за поданням органу, який здійснює контроль за поведінкою засудженого, звільненого від відбування покарання з випробуванням, може прийняти рішення про скасування звільнення та направлення засудженого для відбування призначеного покарання в разі невиконання покладених на нього обов`язків, визначених ст. 76 КК України, або систематичного (три і більше разів ) вчинення правопорушень, що потягли адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення.

За таких обставин, суд приходить до висновку про відмову у задоволенні подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направлення засудженого ОСОБА_4 для відбування призначеного вироком Кілійського районного суду Одеської області від 08.11.2017 року покарання.

Суд вважає, що матеріали подання слід повернути до Кілійського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» для продовження виконання вироку.

На підставі ч. 6 ст. 166 КВК України, п. 6 розділу ІV Інструкції про порядок виконання покарань, не пов`язаних з позбавленням волі, та здійснення контролю щодо осіб, засуджених до таких покарань, затвердженої Наказом Державного департаменту України з питань виконання покарань, Міністерства внутрішніх справ України від 19.12.2003 N 270/1560, керуючись ст. ст. 318-380, 537, 539 КПК України, ст. 78 ч.2 КК України, суд, -

У ХВ А Л И В:

У задоволенні подання Кілійського районного відділу філії державної установи «Центр пробації» в Одеській області Міністерства юстиції України про вирішення питання про скасування звільнення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного вироком Кілійського районного суду Одеської області від 08.11.2017 року - відмовити.

На ухвалупротягом семиднів здня їїоголошення можебути поданаапеляційна скаргадо Одеськогоапеляційного судучерез Кілійськийрайонний судОдеської області.

Суддя Кілійського районного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.08.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83776193
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного вироком суду покарання відносно, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Кілія Одеської області, громадянина України, освіта неповна середня, не одруженого, тимчасово не працюючого, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1

Судовий реєстр по справі —502/945/17

Ухвала від 11.12.2019

Кримінальне

Кілійський районний суд Одеської області

Манжос Н. В.

Ухвала від 13.11.2019

Кримінальне

Кілійський районний суд Одеської області

Манжос Н. В.

Ухвала від 20.08.2019

Кримінальне

Кілійський районний суд Одеської області

Манжос Н. В.

Ухвала від 17.07.2019

Кримінальне

Кілійський районний суд Одеської області

Манжос Н. В.

Вирок від 08.11.2017

Кримінальне

Кілійський районний суд Одеської області

Балан М. В.

Ухвала від 19.10.2017

Кримінальне

Кілійський районний суд Одеської області

Балан М. В.

Ухвала від 19.10.2017

Кримінальне

Кілійський районний суд Одеської області

Балан М. В.

Ухвала від 04.07.2017

Кримінальне

Кілійський районний суд Одеської області

Балан М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні