Ухвала
від 14.08.2019 по справі 457/938/19
ТРУСКАВЕЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 457/938/19

провадження №1-кс/457/330/19

УХВАЛА

14 серпня 2019 року м. Трускавець

Слідчий суддя Трускавецького міського суду Львівської області ОСОБА_1 , секретар судового засідання: ОСОБА_2 ,

розглянув клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчої СВ Трускавецького ВП Дрогобицького ВП ГУНП у Львівській області ОСОБА_3 , погодженого начальником Трускавецького відділу Дрогобицької місцевої прокуратури ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні № 12019140140000306 та яке надійшло до суду 14 серпня 2019 року.

Перевіривши надані матеріали, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, щодо кримінального провадження, в межах якого було подано дане клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах,

в с т а н о в и в:

У провадженні слідчого відділення Трускавецького ВП Дрогобицького ВП ГУНП у Львівській області знаходяться матеріали кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12019140140000306 від 09 серпня 2019 року за фактом отримання 09 серпня 2019 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 тілесних ушкоджень під час виконання робіт на об`єкті будівництва, що у АДРЕСА_2 , за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.272 КК України. У ході досудового розслідування встановлено, що генпідрядником об`єкту будівництва у АДРЕСА_2 є Товариство з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , адреса місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_3 ). Засновником товариства є ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який проживає за адресою: АДРЕСА_3 . У ході досудового розслідування виникла необхідність в отриманні оригіналів документів про працевлаштування ОСОБА_5 на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а саме: наказу про прийняття на роботу, трудової книжки, особової картки, відомостей нарахування та виплати заробітної плати та інших документів щодо його працевлаштування, оригіналів посадових інструкцій або інших документів, якими визначені його посадові обов`язки, оригіналу наказу про призначення інженера з техніки безпеки, його посадові інструкції, а також оригіналів журналів інструктажів всіх видів, які проводилися з ОСОБА_5 . Суттєве значення для досудового розслідування є необхідність отримання тимчасового доступу з можливістю вилучення саме оригіналів документів, оскільки вони будуть використані як докази у даному кримінальному провадженні та це унеможливить внесення змін до цих документів, що дозволить проводити подальші слідчі (розшукові) дії з метою прийняття законного і обґрунтованого рішення. Вказані документи перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 .

Учасники розгляду клопотання у судове засідання не з`явилися.

Відповідно доч.4 ст. 107 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснювалось.

Слідчий суддя, дослідивши надані матеріали, приходить до висновку, що у задоволенні клопотання слід відмовити з наступних підстав.

За змістом закону тимчасовий доступ до речей і документів - це один із видів забезпечення кримінального провадження.

Зі змісту ч. 1 та ч. 2 ст. 159 КПК України вбачається, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно з положеннямист. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що, зокрема потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора. Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

З огляду на положення ч. 1 ст.86, ч. 2 та ч. 3 ст.93КПК України застосування стороною кримінального провадження такого способу збирання доказів як вилучення речей чи документів (ч. 7ст. 163 КПК) під час отримання доступу до речей і документів може здійснюватися у випадках, якщо особа, у володінні якої знаходяться речі або документи, не бажає добровільно передати їх стороні кримінального провадження або є підстави вважати, що вона не здійснить таку передачу добровільно після отримання відповідного запиту чи намагатиметься змінити або знищити відповідні речі або документи; речі та документи згідно зіст. 162 КПКмістять охоронювану законом таємницю і таке вилучення необхідне для досягнення мети застосування цього заходу забезпечення. В інших випадках сторона кримінального провадження може витребувати та отримати речі або документи за умови їх добровільного надання володільцем без застосування процедури, передбаченоїглавою 15 КПК.

Крім цього, частиною 5ст. 163 КПК Українивизначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Разом із тим, згідно з ч. 6ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя прийшов до висновку про те, що належними та допустимими доказами слідчим не доведено підстави для задоволення клопотання, передбачені ч. 5ст. 163 КПК України, та обставини, визначені ч. 6ст. 163 КПК України.

З матеріалів, долучених до клопотання, вбачається, що слідча із відповідним запитом до ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »у порядку, визначеномуст.93 КПК Українине зверталася, а тому на даний час орган досудового розслідування не позбавлений можливості отримати необхідні речі та документи у вказаний спосіб без застосування процедури, передбаченоїглавою 15 КПК України.

На підставі викладеного, слідчий суддя приходить до переконання, що слідчим не доведено неможливість отримання інформації, з клопотанням про тимчасовий доступ до якої звертається слідчий, без застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового доступу до речей та документів, внаслідок чого у вказаному клопотанні слід відмовити.

Керуючись ст. ст. 132, 160, 163, 164 КПК України, с л і д ч и й с у д д я -

у х в а л и в:

У задоволенні клопотання слідчої СВ Трускавецького ВП Дрогобицького ВП ГУНП у Львівській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 12019140140000306 відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.08.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу83780201
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів слідчої СВ Трускавецького ВП Дрогобицького ВП ГУНП у Львівській області ОСОБА_3 , погодженого начальником Трускавецького відділу Дрогобицької місцевої прокуратури ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні № 12019140140000306 та яке надійшло до суду 14 серпня 2019 року.

Судовий реєстр по справі —457/938/19

Ухвала від 14.08.2019

Кримінальне

Трускавецький міський суд Львівської області

Марчук В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні