Рішення
від 14.08.2019 по справі 926/1444/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 серпня 2019 року Справа № 926/1444/19

Господарським судом Чернівецької області у складі головуючого судді Миронюка С.О за участю секретаря судового засідання Кифірюка А.І. розглянуто у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження справу № 926/1444/19

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ЧЕРНІВЦІГАЗ ЗБУТ

до Київського національного торговельно-економічного університету в особі Чернівецького торговельно-економічного інституту

про стягнення заборгованості у сумі 148 805,76 грн

Представники сторін:

Від позивача - Попов В.Д. - представник. Довіреність № 007.1Др-65-1218 від 26.12.2018 р.

Від відповідача - не з`явився.

СУТЬ СПОРУ: Товариство з обмеженою відповідальністю ЧЕРНІВЦІГАЗ ЗБУТ звернулось з позовом до Київського національного торговельно-економічного університету в особі Чернівецького торговельно-економічного інституту про стягнення заборгованості за Договором на постачання природного газу для потреб споживачів, що не є побутовими № 41АВСhrz138-18 від 13.03.2018 р. в сумі 148805,76 грн., в тому числі: 126395,12 грн. основного боргу, пені в сумі 16229,25 грн., 3 % річних в сумі 1364,27 грн та інфляційних в сумі 4816,76 грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на невиконання відповідачем свого обов`язку щодо своєчасної оплати поставленого йому природного газу відповідно до Договору на постачання природного газу для потреб споживачів, що не є побутовими № 41АВСhrz138-18 від 13.03.2018 р., внаслідок чого у відповідача на момент звернення позивача з позовом до суду виникла заборгованість, що становить предмет позову.

Провадження у справі відкрито ухвалою Господарського суду Чернівецької області від 27.06.2019 року в порядку загального позовного провадження, справу до розгляду в підготовчому засіданні призначено на 14.08.2019 року.

31.07.2019 року відповідач через відділ документального забезпечення та аналітичної роботи суду надав відзив на позовну заяву в якому визнає позивні вимоги в повному об`ємі та просить суд зменшити судовий збір на 50 %.

В судовому засіданні 14.08.2019 р. представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Представник відповідача у підготовче судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце судового засідання.

Частиною 1 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України зазначається, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Частиною 3 статі 185 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення суду у випадку визнання позову відповідачем.

Суд вважає за можливе розглянути спір в порядку п. 3 ст. 185 Господарського процесуального кодексу України за наявними в справі матеріалами, оскільки їх цілком достатньо для правильної юридичної кваліфікації спірних правовідносин.

Розглянувши матеріали справи, встановивши фактичні обставини у справі, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, дослідивши та оцінивши в сукупності надані докази, проаналізувавши законодавство, що регулює спірні правовідносини між сторонами, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

13.03.2018 року між Товариством з обмежено відповідальністю ЧЕРНІВЦІГАЗ ЗБУТ (постачальник) та Київським національним торговельно-економічним університетом в особі Чернівецького торговельно-економічного інституту (споживач) було укладено Договір на постачання природного газу для потреб споживачів, що не є побутовими № 41АВСhrz138-18.

Договір набуває чинності з дати його підписання уповноваженими представниками Сторін та скріплення їх підписів печатками (за наявності) Сторін і діє в частині постачання газу з 01.01.2018 року до 31.12.2018 року, а в частині проведення Споживачем розрахунків - до їх повного здійснення (п.11.1. Договору).

28.12.2018 року сторони уклали Додаткову угоду № 6 до Договору, якою внесли зміни до п 11.2. Договору та викласти його в наступній редакції:

11.2. Даний Договір вважається продовженим на строк, достатній для проведення Споживачем процедури закупівлі на 2018 рік. При цьому, у разі необхідності зміни Споживачем планових обсягів постачання газу на продовжений строк, Споживач не пізніше ніж за три дні до укладення цієї Додаткової угоди надає Оператору ГРМ та Постачальнику письмову пропозицію щодо зміни планових обсягів постачання газу, а сторони можуть після цього внести відповідні зміни в частині зміни планових обсягів постачання газу на продовжений строк до Додатку № 1 до Договору, який є його невід`ємною частиною. У разі незабезпечення проведення Споживачем процедури закупівлі, обсяг газу оплачується Споживачем відповідно до п.1.8 цього Договору .

У відповідності до статті 204 Цивільного кодексу України правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

Сторонами не надано, а у матеріалах справи відсутні докази розірвання або визнання зазначеного договору недійсним.

За умовами пункту 1.1 Договору позивач зобов`язується передати у власність відповідача природний газ (далі - газ) у необхідних для відповідача обсягах, а відповідач зобов`язаний своєчасно оплачувати позивачу вартість газу у розмірі, строки та порядку, що визначні цим договором.

Відповідно до вимог Закону України Про ринок природного газу щодо розмежування функцій з постачання та розподілу газу, а також згідно з постановою НКРЕКП (Регулятора) від 28.05.2015 № 1640 з 01.07.2015 року було анульовано ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання природного газу, газу (метану) вугільних родовищ за регульованим тарифом, видану ПАТ Чернівцігаз .

Постановою НКРЕКП від 28.05.2015 року № 1641 ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання природного газу, газу (метану) вугільних родовищ за регульованим тарифом на території Чернівецької області видано ТзОВ ЧЕРНІВЦІГАЗ ЗБУТ .

Розподіл природного газу споживачу (Відповідачу по справі) здійснюється на підставі договору, що укладається між ним та Оператором ГРМ на умовах типового договору розподілу природного газу, затвердженого Регулятором, які є однаковими для всіх побутових споживачів України. Договір розподілу природного газу укладається з урахуванням статей 633, 634, 641 та 642 ЦК України шляхом заявочного приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу, що розміщений на офіційному веб-сайті Регулятора та Оператора ГРМ та не потребує двостороннього підписання письмової форми договору.

Згідно зі ст. 633 Цивільного кодексу України визначено, що публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться. Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів. Актами цивільного законодавства можуть бути встановлені правила, обов`язкові для сторін при укладенні і виконанні публічного договору. Згідно зі ст.634 Цивільного кодексу України визначено, що договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Згідно абз. 44 п. 4 гл. 1 розділу І Кодексу газорозподільних систем, затвердженої Постановою НКРЕКП 30.09.2015 року № 2494 (надалі Кодекс ГРМ), об`єм природного газу - кількість газу (м куб ), виміряна вузлом обліку природного газу або визначена в результаті інших регламентних процедур, передбачених цим Кодексом.

На підставі вимог Кодексу ГРМ Відповідач був включений до Реєстру споживачів Позивача (як постачальника) на відповідні розрахункові періоди. При цьому за спірний період Оператором ГРМ не визначалось іншого постачальника газу для Відповідача.

Згідно вказаного Договору сторони домовилися, зокрема, про наступне:

- Постачальник зобов`язується передати у власність Споживачу природний газ у 2018 році у необхідних для Споживача обсягах, а Споживач зобов`язаний своєчасно оплачувати Постачальнику вартість газу у розмірі, строки та порядку, що визначені цим Договором (пункт 1.1);

- річний плановий обсяг постачання газу та планові обсяги газу по місяцях визначаються Сторонами у Додатку № 1 до цього Договору (пункти 1.3, 1.4);

- у випадку фактичного споживання газу Споживачем, обсяг якого не передбачений в цьому Договорі (в бік збільшення або в бік зменшення споживання), такий обсяг вважається спожитим Споживачем по цьому Договору, але неузгодженим з Постачальником, та оплачується по фактичному обсягу спожитого газу в порядку, передбаченому цим Договором, з покладенням на Споживача відповідальності, передбаченої цим Договором та/або Правилами постачання природного газу та/або Кодексом ГРМ (пункт 1.8);

- обсяг переданого (спожитого) газу, що підлягає оплаті Споживачем, визначається на підставі даних комерційних вузлів обліку (лічильників газу) та фіксується в актах приймання-передачі, порядок складення яких визначено Договором (пункти 2.3, 2.9);

- ціна за 1000,00 куб.м газу з ПДВ складає 9406,21 грн. і може змінюватися протягом дії Договору шляхом повідомлення Споживача Постачальником про відповідну зміну ціни не пізніше ніж за 5 календарних днів до початку наступного місяця поставки газу (пункти 3.2, 3.3);

- розрахунковий період за Договором становить один календарний місяць, остаточна оплата газу здійснюється Споживачем не пізніше 05 числа місяця, наступного за місяцем споживання газу, за ціною, зазначеною Постачальником в акті приймання-передачі природного газу за цей період (пункт 4.2.1);

- Споживач зобов`язаний Постачальнику вартість газу на умовах та в розмірі визначених Договором (пункт 5.4.2);

- у разі порушення Споживачем строків оплати, він сплачує Постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу, а за прострочення понад 30 днів сплачує додатково штраф у розмірі 10% від суми простроченого платежу. Крім того, Споживач зобов`язаний сплатити на користь Постачальника суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми (пункт 6.2.1).

Згідно Договору на постачання природного газу № 41АВСhrz138-18 від 13.03.2018 р. та актів приймання-передачі природного газу № ЧЦЗ89000574 від 31.01.2019 р., № ЧЦЗ89003864 від 28.02.2019 р. та № ЧЦЗ89006688 від 31.03.2019 р. позивач передав, а відповідач прийняв природний газ у кількості 18,233 тис. куб.м на загальну суму 223220,45 грн.

Проте, відповідач вартість поставленого газу у повному обсязі не сплатив, що призвело до виникнення заборгованості в розмірі 126395,12 грн.

Статтею 626 Цивільного кодексу України встановлено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до частини першої статті 638 Цивільного кодексу України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та інших актів цивільного законодавства та п. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а як зазначалось вище, відповідач неналежним чином виконав свої зобов`язання по договору, тому з нього слід стягнути борг у розмірі 126395,12 грн.

У відповідності до положень статті 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно зі статтею 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Статтею 625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

У позовній заяві і доданому до неї розрахунку позивач просить стягнути з відповідача інфляційні втрати в розмірі 4816,76 грн. та 3 % річних в сумі 1364,27 грн. за період з 06.02.2019 р. по 05.06.2019 р.

Перевіривши виконаний позивачем розрахунок інфляційних втрат та 3 % річних, суд встановив, що позивачем правильно визначені періоди і розміри прострочених платежів відповідно до умов Договору.

Пунктом 6.2.1. встановлено відповідальність сторін, зокрема, у разі несвоєчасної сплати поставленого природного газу, Споживач сплачує Постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України від суми простроченого платежу, що діяла в період прострочення.

У відповідності до вимог ч. 1 ст. 216 Господарського кодексу України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Відповідно до ст. 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями є господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Згідно із вимогами ч.6 ст. 231 та ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України штрафні санкції за порушення грошових зобов`язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою НБУ, за увесь час користування чужими коштами.

З урахуванням п. 6.2.1. Договору, статті 3 Закону України Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань , частини шостої статті 232 Господарського кодексу України позивачем правомірно заявлено вимогу про стягнення з відповідача 16229,25 грн. пені за період з 06.02.2019 р. по 05.06.2019 р.

Згідно п. 4 частини третьої статті 129 Конституції України та ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, відповідач не надав доказів зменшення або погашення суми заборгованості.

За приписами статті 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. (ст. 77 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд оцінює доказ за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

З огляду на вказані обставини, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до приписів ч. 3 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" та ст. 130 Господарського процесуального кодексу України у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

З огляду на визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті, позивачу - Товариству з обмеженою відповідальністю ЧЕРНІВЦІГАЗ ЗБУТ слід повернути 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову за платіжним дорученням № 751 від 13.06.2019 року, що складає 1116,04 грн., решту судового збору в сумі 1116,04 грн. - покласти на відповідача з вини якого спір доведено до вирішення в судовому порядку.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 2, 4, 5, 129, 130, 194, 196, 219, 222, 232, 233, 236, 237, 238, 240 Господарського процесуального кодексу України, ст. 526, 625 Цивільного кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В :

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Київського національного торговельно-економічного університету в особі Чернівецького торговельно-економічного інституту (58001, Чернівецька область, м. Чернівці, пл. Центральна, 7, код ЄДР 05476322) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ЧЕРНІВЦІГАЗ ЗБУТ (58009, м. Чернівці, вул. Винниченка, 9-а, код ЄДР 39584988):

- 126395,12 грн. основного боргу на банківський рахунок № НОМЕР_1 в АБ Кліринговий Дім , МФО 300647;

- пеню в сумі 16229,25 грн., 3 % річних в розмірі 1364,27 грн. та інфляційні втрати в сумі 4816,76 грн. та 1116,04 грн. судового збору на банківський рахунок № НОМЕР_2 .

3. Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю ЧЕРНІВЦІГАЗ ЗБУТ (58001, Чернівецька область, м. Чернівці, пл. Центральна, 7, код ЄДР 05476322) 50% судового збору, що складає 1116,04 грн., на підставі ч. 3 ст. 7 Закону України "Про судовий збір", що був сплачений згідно платіжного доручення № 751 від 13.06.2019 року, яке знаходиться в матеріалах справи № 926/1444/19.

4. З набранням судовим рішенням законної сили видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено та підписано 21.08.2018 року

Суддя С.О. Миронюк

Дата ухвалення рішення14.08.2019
Оприлюднено22.08.2019
Номер документу83783081
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості у сумі 148 805,76 грн

Судовий реєстр по справі —926/1444/19

Судовий наказ від 23.09.2019

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Миронюк Сергій Олександрович

Рішення від 14.08.2019

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Миронюк Сергій Олександрович

Ухвала від 27.06.2019

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Миронюк Сергій Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні