Рішення
від 22.08.2019 по справі 564/1722/19
КОСТОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 564/1722/19

22 серпня 2019 року м. Костопіль

Костопільський районний суд Рівненської області в складі:

головуючий суддя Цвіркун О. С.

з участю секретаря Забейди А. В.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в місті Костопіль справу за позовом ОСОБА_1 до Маломидської сільської ради Костопільського району Рівненської області про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті діда,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся в суд з позовною заявою до Маломидської сільської ради Костопільського району Рівненської області про надання йому додаткового строку в один місяць для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини за заповітом після смерті діда, ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач в судове засідання не з`явилися, подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, подав на адресу суду заяву про розгляд справи у його відстуності, щодо задоволення позовних вимог позивача не заперечує.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Всебічно та об`єктивно дослідивши матеріали справи, суд приходить висновку про задоволення позовних вимог.

Судом встановлено, що дід заявника ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується наявним в матеріалах справи свідоцтвом про смерть виданим Маломидською сільською радою Костопільського району Рівненської області від 22.11.2005 року (а.с.9).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на належне йому майно.

За життя ОСОБА_2 залишив заповіт, посвідчений секретарем виконкому Маломидської сільської ради Костопільського району Рівненської області Дуць Т.М. 20.09.2004 року, відповідно до якого все його майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, і взагалі все те, що буде належати йому на день смерті, і на що він за законом матиме право заповів своєму внуку ОСОБА_1 (а.с.8).

Згідно ст. 1233 ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті і у відповідності до ч.1 ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Судом встановлено, що після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 спадкова справа не заводилася, що підтверджується інформацією наданою Костопільською районною державною нотаріальною конторою за № 790/01-16 від 23.07.2019 року.

Відповідно до довідки, яка видана виковавчим комітетом Маломидської сільської ради за № 587 від 01.07.2019 року, ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 був зареєстрованим та проживав у житловому будинку АДРЕСА_1 , на день смерті проживав один (а.с.11).

Позивач 02.07.2019 року звернувся до приватного нотаріуса Костопільського нотаріального округу Дідовець А.Г. з питанням про порядок оформлення спадщини після смерті померлого ОСОБА_2 , однак йому було повідомлено, що він пропустив встановлений законом шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини та було рекомендовано звернутися до суду з заявою про надання йому додаткового строку на прийняття спадщини (а.с. 13).

Відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно п.24 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року №7 "Про судову практику у справах про спадкування" особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України, а також роз`яснив, що вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини.

Судом встановлено, що позивач є юридично необізнаним з порядком прийняття спадщини та наслідками несвоєчасного звернення до нотаріуса з відповідною заявою про прийняття спадщини.

Так, поважною причиною пропуску позивачем строку для прийняття спадщини суд визнає не обізнаність позивача щодо юридичних аспектів порядку прийняття спадщини.

За таких обставин суд вважає, що є всі підстави для надання позивачу додаткового строку для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини та задоволення позову.

На підставі викладеного, керуючись ст. 1233, 1270, 1272 ЦК України, п.24 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року №7 "Про судову практику у справах про спадкування", ст. 81, 141, 200, 206, 247, 258, 264-265, 268, 273 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Маломидської сільської ради Костопільського району Рівненської області про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті діда - задоволити.

Надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк в один місяць для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини за заповітом після смерті діда, ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , початок перебігу додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини починати рахувати з дня набрання рішенням суду законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Рівненського апеляційного суду через Костопільський районний суд Рівненської області шляхом подачі апеляційної скарги.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 , АДРЕСА_2 .

Відповідач: Маломидська сільська рада Костопільського району Рівненської області, код 04386232, с. Малий Мидськ, вул. Шевченка, 34, Костопільський район Рівненська обл.

Текст рішення складено 22 серпня 2019 року.

СуддяО. С. Цвіркун

Дата ухвалення рішення22.08.2019
Оприлюднено27.08.2019
Номер документу83807445
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —564/1722/19

Рішення від 22.08.2019

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Цвіркун О. С.

Ухвала від 10.07.2019

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Цвіркун О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні