Рішення
від 21.08.2019 по справі 612/557/19
БЛИЗНЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

612/557/19

2-о/612/16/19

РІШЕННЯ

Іменем України

21 серпня 2019 року смт Близнюки

Близнюківський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді Лобановської С.М.,

за участю секретаря судових засідань Шевченко О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Близнюки цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення , заінтересована особа: Державний архів Полтавської області ,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, в якій просить встановити юридичний факт, а саме: що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , є двоюрідними сестрами.

В обґрунтування зазначає, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть.

Батько ОСОБА_1 - ОСОБА_3 і батько ОСОБА_2 - ОСОБА_4 були рідними братами, але документів про їх народження не збереглося.

Підтвердити родинні стосунки з ОСОБА_2 заявник з об`єктивних причин не має можливості, у зв`язку з чим, вимушена звернутися до суду, оскільки пошуки документів про народження родичів через архівні установи не принесли результатів.

Встановлення факту родинних відносин необхідне для оформлення спадкових прав донькою заявника - ОСОБА_5 .

В судове засідання представник заявника Чертушкін Вячеслав Ніколайович через канцелярію суду надав заяву, в якій просив розглядати справу без його та заявника участі. При цьому вказав, що заяву підтримують та прохають її задовольнити.

Представник заінтересованої особи - директор Державного архіву Полтавської області, надав заяву, в якій просив розгляд справи провести без участі їх представника, вирішення заяви залишив на розсуд суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Враховуючи викладене, суд вважає за можливе розглянути справи за відсутності усіх учасників справи на підставі наявних матеріалів.

У зв`язку з неявкою в судове засідання усіх учасників справи, відповідно до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України, суд розглянув цивільну справу без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису.

Всебічно, повно, об`єктивно та безпосередньо дослідивши наявні у справі докази у їх сукупності, суд дійшов наступних висновків.

Зі змісту ч. 1 ст. 76 ЦПК України вбачається, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст. 82 ЦПК України, обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 315 Цивільного процесуального Кодексу України передбачено, що суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Пунктом 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення роз`яснено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення.

У відповідності до п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , суд може встановити факт родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію у зв`язку з втратою годувальника.

Як вказує заявник ОСОБА_1 у своїй заяві, факт родинних відносин необхідно встановити для подальшого отримання свідоцтва про право на спадщину не нею, а її донькою - ОСОБА_5 .

З матеріалів справи вбачається, що згідно заяви від 10 червня 2019, ОСОБА_5 звернулася до приватного нотаріуса Лозівського міського нотаріального округу Курявської О.О. із заявою про прийняття спадщини після померлої, ІНФОРМАЦІЯ_4 , двоюрідної тітки ОСОБА_2 . Вказана заява зареєстрована в реєстрі за № 658.

Будь-якого письмового підтвердження про необхідність встановлення юридичного факту саме в судовому порядку та саме з метою оформлення своїх спадкових прав чи неможливість встановити його іншим способом заявник ОСОБА_1 суду не надала. Оскільки в матеріалах справи відсутні докази про відмову у вчиненні нотаріальної дії, тому неможливо встановити чи є об`єктивні перешкоди для оформлення спадкових прав заявником у спосіб, визначений законом.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що встановлення юридичного факту, про який просить заявник не може бути задоволений, тому що заявниками у справі про встановлення факту родинних відносин можуть бути: спадкоємці померлої особи, які мають право на спадщину як за законом, так і за заповітом і для яких у зв`язку із встановленням факту родинних відносин мають настати певні юридичні наслідки.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 76, 81, 82, 89, 247, 258, 259, 263, 264, 265, 315, 316, 319, 352, 354, 355 Цивільного процесуального Кодексу України суд, -

в и р і ш и в:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення , заінтересована особа: Державний архів Полтавської області - відмовити.

Рішення може бути оскаржене повністю або частково в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги, враховуючи п.п. 15.5. п. 15 Розділу 13 Перехідні положення ЦПК України до Харківського апеляційного суду через Близнюківський районний суд Харківської області в тридцятиденний строк з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Заявник.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Представник заявника.

Чертушкін Вячеслав Ніколайович , Свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю № 1041, видане Полтавською обласною кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури 02.09.2011.

Заінтересована особа.

Державний архів Полтавської області, Код ЄДРПОУ 03494528, юридична адреса: м. Полтава, вул. Пушкіна, 18/24, 36000.

Суддя С.М. Лобановська

Дата ухвалення рішення21.08.2019
Оприлюднено28.08.2019
Номер документу83808303
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення , заінтересована особа: Державний архів Полтавської області

Судовий реєстр по справі —612/557/19

Рішення від 21.08.2019

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Лобановська С. М.

Ухвала від 29.07.2019

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Лобановська С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні