Ухвала
від 29.03.2019 по справі 752/20825/17
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/20825/17

Провадження по справі № 1-кс/752/541/19

У Х В А Л А

29.03.2019 року слідчийсуддя Голосіївськогорайонного судум.Києва ОСОБА_1 ,за участюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 ,розглянувши клопотаннястаршого слідчогослідчого відділуГолосіївського УПГУ НПу м.Києві капітанаполіції ОСОБА_3 погоджене прокуроромКиївської місцевоїпрокуратури №1 ОСОБА_4 в межахкримінальногопровадження № 12017100010007744,за ознакамикримінальних правопорушень,передбачених ч.2ст.15ч.5ст.191,ч.1ст.366та ч.4ст.358 КК України , про накладення арешту,

ВСТАНОВИВ:

до провадженняслідчого суддіГолосіївського районногосуду м.Києванадійшло клопотанняслідчого слідчоговідділу ГолосіївськогоУП ГУНП ум.Києві капітанполіції ОСОБА_3 погоджене прокуроромКиївської місцевоїпрокуратури №1 ОСОБА_4 в межахкримінального провадження №12017100010007744,за ознакамикримінальних правопорушень,передбачених ч.2ст.15ч.5ст.191,ч.1ст.366та ч.4ст.358 КК України про накладення арешту.

В обгрунтування заявлених вимог слідчий слідчого відділу Голосіївського УП ГУ НП у м. Києві капітан поліції ОСОБА_3 зазначив, що у провадженні слідчого відділу Голосіївського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві перебувають матеріали кримінального провадження внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за 22.08.2017року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017100010007744, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.15 ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 та ч.4 ст. 358 КК України, по факту замаху на привласнення, розтрати майна або заволодіння ним, шляхом зловживання службовим становищем, вчиненому в особливо великих розмірах, внесенням службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей та використанням службовою особою завідомо неправдивих документів.

Просив накласти арешт на майно, яке було вилучено під час обшуку житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 який на праві власності належить ОСОБА_5 .

Власники майна на яке просить накласти арешт старший слідчий слідчого відділу Голосіївського УП ГУ НП у м. Києві капітан поліції ОСОБА_3 у судове засідання не з"явилися, про дату, час та місце розгляду клопотання повідомлялися належним чином, з будь-якими клопотаннями до суду не зверталися.

Начальник відділення СВ Голосіївського УП ГУ НП у м. Києві ОСОБА_6 , який входить до складу групи слідчих у межах кримінального провадження № 12017100010007744 подав до суду клопотання про розгляд заявлених у клопотанні про накладення арешту вимог за його відсутності, крім того доповнив, що під час вивчення вилучених під час обшуку речей і документів органом досудового розслідування не було встановлено, що зазначені документі містять ознаки речового доказу та не містять відомостей, які б мали значення для кримінального провадження № 12017100010007744 в межах якого були вилучені.

За правилами ст. 107 КПК України, під час розгляду клопотання про накладенн арешту, фіксування технічними засобами судового засідання не здійснювалось у зв`язку з відсутністю у судовому засіданні осіб, які беруть участь у судовому провадженні.

Дослідивши клопотання та додані до нього додатки, приходжу до висновку, що заявлені вимоги про накладення арешту не підлягають задоволенню з наступних підстав.

За даними витягу з єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження №12017100010007744 від 22.08.2017 року внесено повідомлення про те, що посадові особи Державної установи розробили злочинний противоправний механізм знаходячись в злочинній змові з різними суб`єктами господарювання, що призвело до розкрадання бюджетних коштів в особливо великих розмірах.

Органом досудового розслідування встановлено, що посадовими особами Голосіївської районної в місті Києві державною адміністрації та підпорядкованими підприємствами (організації, установи) за попередньою змовою зі службовими особами юридичних осіб (підрядними організаціями), розробили протиправний злочинний механізм спрямований на заволодіння грошовими коштами державного бюджету в особливо великих розмірах, повторно, під час виконання будівельних (ремонтних робіт ) та інших робіт на соціального призначення на території Голосіївського району. Зокрема проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що Голосіївська районна в місті Києві державна адміністрація вид діяльності якої є Державне управління загального характеру, якій підпорядковано ряд підприємств по органам управління та підпорядковані підприємства по розпорядникам Голосіївська РДА розташована за адресою: м. Київ, проспект Голосіївський, 42 в місті Києві. Одним із структурних підрозділів Голосіївської РДА та розпорядником бюджетних коштів є управління будівництва та архітектури, яке є утримувачем бюджетних грошових коштів, які виділяються для виконання будівельних робіт ( ремонтних робіт ) на території Голосіївського району. Крім того, в структуру адміністрації входить Комунальне підприємство капітального будівництва, реконструкції та інвестицій «Голосіїво-Будінвест», яке згідно рішення Київської міської ради від 31.03.2011 №102/5489 «Про деякі питання діяльності комунальних підприємств, що належать до комунальної власності територіальної громади м. Києва та передаються до сфери управління Голосіївській районній в місті Києві державній адміністрації» передано до сфери управління Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації та комунальне підприємство «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Голосіївського району м. Києва», яке обслуговує об`єкти житлового фонду району та подає список об`єктів які підлягають ремонту.

Крім того, встановлено, що посадові особи Голосіївської районної в місті Києві державною адміністрації, спільно з посадовими особами управлінням будівництва та архітектури Голосіївського районної в місті Києві державної адміністрації, посадовими особами комунального підприємства капітального будівництва, реконструкції та інвестицій «Голосіїво-Будінвест» та комунальним підприємством «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Голосіївського району м. Києва» розробили протиправний злочинний механізм спрямований на розтрату бюджетних грошових коштів шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненого в особливо великих розмірах, з метою особистого збагачення. Предметом злочинного посягання посадові особи вищезазначених установ, визначили бюджетні кошти, які виділяються з місцевого бюджету міста Києва для реалізації програми соціального економічного розвитку міста Києва, бюджет якого затверджується на поточний рік та може змінюватися на підставі наданих документів голови районної адміністрації.

В подальшому з метою реалізації власного злочинного умислу оголошують державні закупівлі, які публікуються в системі «ProZorro» (система проведення відкритих та ефективних публічних закупівель прозоро, яка забезпечує створення, розміщення та публікацію тендерів онлайн, обмін між учасниками торгів інформацією та документами в електронному вигляді, доступність для аналізу та громадського контролю) де заздалегідь вносяться вимоги до учасників тендерних закупівель, за якими переможцем має бути виключно ті підприємства, які підконтрольні посадовим особам Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації, управління будівництва та архітектури Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації та комунального підприємства капітального будівництва, реконструкції та інвестицій «Голосіїво-Будінвест», або ті підприємства з якими було заздалегідь налагоджені взаємовідносини по отриманню «відкатів» від суми бюджетних грошових коштів, які будуть перераховані на розрахункові рахунки підприємств після перемоги в процедурі тендерних закупівель. Крім того в систему «ProZorro» посадовими особами вищевказаних установ вноситься дефектні акти (встановлена законодавством форма документу в якому зазначається обсяг будівельних робіт, які необхідно виконати та умови їх виконання), з неправильним переліком робіт, які необхідно виконати (зазначаються той обсяг робіт, який вже виконаний попередньо був; значно більші об`єми робіт, які необхідно виконати), з метою чого є збільшення суми бюджетних грошових коштів, які можливо розтратити з метою особистого збагачення.

В подальшому з метою створення вигляду проведення законної процедури державних закупівель, які публікувалися в системі «ProZorro», посадовими особами підконтрольних підприємств подавалися завідомо підроблені документи, а саме довідки щодо наявності працівників відповідної категорії та їх належної кількості, а також наявності техніки та відповідних інструментів.

По результатам проведення державних закупівель з використанням системи «ProZorro», посадовими особами управління будівництва та архітектури Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації та комунального підприємства капітального будівництва, реконструкції та інвестицій «Голосіїво-Будінвест», які виступають замовниками виконання робіт, у випадку якщо переможцем може стати підприємство, яке не підконтрольне їх, по формальним причинам відміняють здійснення тендерних закупівель, та через деякий час оголошують повторно. По результатам проведення якого перемагає підконтрольне посадовим особам Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації, управління будівництва та архітектури Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації та комунального підприємства капітального будівництва, реконструкції та інвестицій «Голосіїво-Будінвест», або ті підприємства з якими було заздалегідь налагоджені взаємовідносини по отриманню «відкатів» від суми бюджетних грошових коштів, які будуть перераховані на розрахункові рахунки підприємств після перемоги в процедурі тендерних закупівель.

Для реалізації свого противоправного злочинного умислу спрямованого на розтрату бюджетних грошових коштів шляхом зловживання своїм службовим становищем з метою особистого збагачення, посадові особи Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації, управління будівництва та архітектури Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації, за попередньою змовою з службовими особами КП «Голосіїво-Будінвест» (код ЄДРПОУ 32525198), переслідуючи спільну мету особисте збагачення за рахунок бюджетних грошових коштів вступили в попередню змову з службовими особи ряду суб`єктів господарювання, а саме: ПП «Проект-Актів» (код ЄДРПОУ 40186902), ТОВ «БК Богдан» (код ЄДРПОУ 37423240),?ТОВ «АВФ» (код ЄДРПОУ 38950562),?ТОВ «Авант ВК» (код ЄДРПОУ 33377589),?ТОВ «Бігма ЛТО» (код ЄДРПОУ 21451652)?ТОВ «Акорд» (код ЄДРПОУ 31256811),?ТОВ «Укржитлопроект» (код ЄДРПОУ 35572319),?ТОВ «Північні-Вікна» (код ЄДРПОУ 32490291);?ТОВ «МЕНАС» (код ЄДРПОУ 36588094),?ТОВ «Проектно монтажна компанія-17» (код ЄДРПОУ 39336553), ТОВ «Тех Проф Строй» ( код ЄДРПОУ 41674593), ТОВ «Дамрембуд» (код 41093380); ТОВ «Українська Інжинірингово-Інноваційна Компанія» ( код ЄДРПОУ 37933001), ФОП « ОСОБА_7 », ТОВ «С.В.С.» ( код ЄДРПОУ 37165039), ТОВ «Мега-Буд» ( код ЄДРПОУ 40709918); ТОВ «Кск-Блок» ( код ЄДРПОУ 31283761), ТОВ «Богдан Ліфт» ( код ЄДРПОУ 35282075), ТОВ «Монтажспецбуд» ( код ЄДРПОУ 25385127), ТОВ «Імперія Капітал Буд» (код ЄДРПОУ 42109793);?ТОВ «Бік Новобуд» (код ЄДРПОУ 37855348);?ТОВ «Елітводотепломонтаж» (код ЄДРПОУ 36692233),?ТОВ «Беатус» (код ЄДРПОУ 39591162),?ТОВ «Спецінжбуд» (код ЄДРПОУ 31108085), ТОВ «Беатус» (код ЄДРПОУ 39591162)?ТОВ «Будівельно-інноваційна компанія» (код ЄДРПОУ 40954367), ТОВ «Алекс ОСТ» (код ЄДРПОУ 20068483);?ПП «Сучастні будівельні технології-12» (код ЄДРПОУ 38889859);?ТОВ «БК Легенда» ?(код ЄДРПОУ 41097295);?ФОП « ОСОБА_8 » (код ЄДРПОУ 3087221874); ПП «Експлуатація» (код ЄДРПОУ 25635515),ТОВ «Будзв`язоксервіс» (код ЄДРПОУ 30212511),?ПП «Татоян Арташес Гарнікович» (код ЄДРПОУ 36432040), яким надається перевага перемоги під час проведення тендерних закупівель, що призвело до збитків державі в особливо великих розмірах.

Встановено, що злочинні дії службових осіб Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації, управління будівництва та архітектури Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації спільно з службовими особами КП «Голосіїво-Будінвест» (код ЄДРПОУ 32525198) та КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Голосіївського району міста Києва» призводить до завдання збитків держаному бюджету в особливо великих розмірах.

Звертаючись дослідчого суддіз клопотанням слідчийзазначає,що напідставі ухвалиГолосіївського районногосуду містаКиєва від18.12.2018року булопроведено обшукжитлового будинку заадресою: АДРЕСА_1 який направі власностіналежить ОСОБА_5 під час якого було виявлено та вилучено документи, арешт на які просить накласти слідчий з метою забезпечення речових доказів.

Разом з тим, під час перебування у провадженні слідчого судді клопотання про накладення арешту на вилучене під час обшуку майно, органом досудового розслідування не доведено наявність достатніх підстав вважати, що майно яке було вилучено під час обшуку житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 та арешт на який просить накласти слідчий відповідає критеріям зазначеним у статті 98 КПК України.

Відповідно до статті 170 КПК, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

За результатами розгляду клопотання старшого слідчого слідчого відділу Голосіївського УП ГУ НП у м. Києві капітана поліції ОСОБА_3 погодженого прокурором Київської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_4 про арешт майна вилученого під час обшуку, перевірки та доданих до клопотання копій матеріалів кримінального провадження, вважаю за необхідне у задоволенні клопотання про накладення арешту на вилучене майно під час обшуку відмовити, оскільки орган досудового розслідування не довів, що вилучене під час обшуку майно має статус речових доказазів у кримінальному провадженні №12017100010007744,за ознакамикримінальних правопорушень,передбачених ч.2ст.15ч.5ст.191,ч.1ст.366та ч.4ст.358 КК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. 170-175 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

клопотання старшогослідчого слідчоговідділу ГолосіївськогоУП ГУНП ум.Києві капітанаполіції ОСОБА_3 погоджене прокуроромКиївської місцевоїпрокуратури №1 ОСОБА_4 в межахкримінального провадження №12017100010007744,за ознакамикримінальних правопорушень,передбачених ч.2ст.15ч.5ст.191,ч.1ст.366та ч.4ст.358 КК України,про накладенняарешту навилучене майнопід часобшуку залишити без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.03.2019
Оприлюднено20.02.2023

Судовий реєстр по справі —752/20825/17

Ухвала від 02.09.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 02.09.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 03.09.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 03.09.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 28.10.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Слободянюк А. В.

Ухвала від 28.10.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Слободянюк А. В.

Ухвала від 16.03.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 16.03.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 05.09.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 05.09.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні