Ухвала
від 12.08.2019 по справі 757/39973/19-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/39973/19-ц

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 серпня 2019 року суддя Печерського районного суду м. Києва Ільєва Т.Г., розглянувши матеріали заяви Товариства з обмеженою відповідальністю ЧЕРКАСИАГРОЛЕНД ІНВЕСТ про забезпечення позову у цивільній справі 757/39973/19-ц за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ЧЕРКАСИАГРОЛЕНД ІНВЕСТ до ОСОБА_1 , Громадянина Федеративної Республіки Німечинни ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання договорів недійсними, витребування майна та скасування записів про державну реєстрацію прав,-

ВСТАНОВИВ:

30.07.2019 до Печерського районного суду м. Києва надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю ЧЕРКАСИАГРОЛЕНД ІНВЕСТ до ОСОБА_1 , Громадянина Федеративної Республіки Німечинни ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання договорів недійсними, витребування майна та скасування записів про державну реєстрацію прав.

Так, 12.08.2019 представником позивача Товариства з обмеженою відповідальністю ЧЕРКАСИАГРОЛЕНД ІНВЕСТ - Гвоздецьким А .М. було подано заяву про забезпечення позову.

Так, в обґрунтування зазначеної заяви зазначено, що 14 червня 2019 року між ТОВ ЧЕРКАСИАГРОЛЕНД ІНВЕСТ , як продавцем та ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 ), як покупцем було укладено Договір купівлі-продажу квартири, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна - 248629980382), який було посвідчено приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Василенком Олегом Анатолійовичем та зареєстровано в реєстрі за №5108.

14 червня 2019 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Василенком Олегом Анатолійовичем, у зв`язку з укладенням Договору-1 було прийнято рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень за індексним №47372605, відповідно до якого було зареєстровано право власності на згадану вище квартиру та внесено відповідний запис №32017122 до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

14 червня 2019 року між ТОВ ЧЕРКАСИАГРОЛЕНД ІНВЕСТ , як продавцем та ОСОБА_1 , як покупцем було укладено Договір купівлі-продажу машиномісця в підземному паркінгу АДРЕСА_2 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна - 323815180000), який було посвідчено приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Василенком Олегом Анатолійовичем та зареєстровано в реєстрі за №5110.

14 червня 2019 року, приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Василенком Олегом Анатолійовичем у зв`язку з укладенням Договору-2 було прийнято рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень за індексним №47372532, відповідно до якого було зареєстровано право власності на згадане вище машиномісце та внесено відповідний запис №32017037 до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

19 червня 2019 року між ОСОБА_1 , як продавцем та громадянином Федеративної Республіки Німеччина ОСОБА_2 , як покупцем було укладено Договір купівлі-продажу квартири, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 248629980382), який було посвідчено приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Косенком Миколою Олександровичем та зареєстровано в реєстрі за №1138,1139.

19 червня 2019, приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Косенком Миколою Олександровичем, у зв`язку з укладенням Договору -3 прийнято рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень за індексним № 47414278, відповідно до якого було зареєстровано право власності на згадану вище квартиру та внесено відповідний запис № 32056156 до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Як вбачається з відомостей, наявних у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, 19 червня 2019 року між громадянином Федеративної Республіки Німеччина ОСОБА_2 , як іпотекодавцем та ОСОБА_3 , як іпотекодержателем укладено Договір іпотеки, посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Косенком Миколою Олександровичем та зареєстрований в реєстрі за №1144.

19 червня 2019 року, приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Косенком Миколою Олександровичем у зв`язку з укладенням Договору іпотеки було прийнято рішення про державну реєстрацію іпотеки за індексним №47416097, відповідно до якого було зареєстровано іпотеку та внесено відповідний запис №32057766 до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

19 червня 2019 року, приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Косенком М.О., у зв`язку з укладенням Договору іпотеки було прийнято рішення про державну реєстрацію обтяження за індексним № 47415944, відповідно до якого було зареєстровано заборону на нерухоме майно та внесено відповідний запис № 32057618 до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Так, зазначається, що позивач звернувся до суду із позовною заявою з вимогами про визнання недійсними договорів купівлі-продажу нерухомого майна та витребування нерухомого майна, а саме квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , скасування записів про державну реєстрацію права власності на нерухоме майно та про державну реєстрацію іпотеки і заборони на нерухоме майно.

Наразі, ТОВ ЧЕРКАСИАГРОЛЕНД ІНВЕСТ не має об`єктивної можливості використовувати нерухоме майно, яке належить на праві власності останньому, зокрема у власній господарській діяльності.

В цьому випадку, позивачем вбачається ефективним способом захисту його порушених прав та їх відповідне поновлення шляхом звернення до суду із позовними вимогами про визнання недійсними Договору-1, Договору-2, Договору іпотеки, скасування відповідних записів у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, що були внесені на підставі зазначених вище договорів купівлі-продажу та договору іпотеки, а також витребування Квартири від Відповідача-2.

Окрім цього, зазначено, що у позивача є обгрунтованнін підстави стверджувати, що підпис директора ТОВ ЧЕРКАСИАГРОЛЕНД на Договорі - 1 та Договорі -2 були підроблені невстановленими особами.

Також, вказано, що і Договору іпотеки вбачається, що основне зобов`язання, виникло на підставі Договору позики, строк виконання кого сплив 07.07.2019.

Таким чином, позивач стверджує, що є всі підстави, вважати що у відповідача -2 та відповідача -3 є наявна заборгованість, за Договором позики, що може бути наслідком звернення стягнення на предмет іпотеки на користь третіх осіб.

Так, як безпосереднім предметом спору є захист порушених прав власності позивача на два об`єкти нерухомого майна: квартири, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 та машиномісця в підземному паркінгу АДРЕСА_2 , позивач, накласти арешт:

- на об`єкт нерухомого майна - квартиру, що розташована, за адресою: АДРЕСА_1 (реєстраційний номер нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно: 248629980382);

- заборонити будь-яким органам державної реєстрації прав на нерухоме майно, державним реєстраторам прав на нерухоме майно, у тому числі особам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, зокрема Міністерству юстиції України та його територіальним органам, нотаріусам та іншим органам чи особам, які виконують функції державної реєстрації прав на нерухоме майно у відповідності до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , вчиняти будь-які реєстраційні дії у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно стосовно квартири, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 (реєстраційний номер нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно: 248629980382);

- на об`єкт нерухомого майна - машиномісце в підземному паркінгу АДРЕСА_2 (реєстраційний номер нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно: 323815180000);

- заборонити будь-яким органам державної реєстрації прав на нерухоме майно, державним реєстраторам прав на нерухоме майно, у тому числі особам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, зокрема Міністерству юстиції України та його територіальним органам, нотаріусам та іншим органам чи особам, які виконують функції державної реєстрації прав на нерухоме майно у відповідності до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , вчиняти будь-які реєстраційні дії у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно стосовно машиномісця в підземному паркінгу АДРЕСА_2 (реєстраційний номер нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно: 323815180000).

Так, у відповідності до ч. 1 ст. 153 ЦПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи (учасників третейського (арбітражного) розгляду).

Відповідно до ст. 149 ЦПК України суд за заявою учасника справи, має право вжити передбачених ст. 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може суттєво ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

З точки зору закону, значення цих заходів полягає в тому, що ними захищаються законні інтереси (права) позивача на той випадок, коли відповідач буде діяти недобросовісно або коли неприйняття заходів може призвести до невиконання судового рішення.

Особам, які беруть участь у справі, має бути гарантована реальна можливість захистити свої права при вирішенні заяви про забезпечення позову (п. 6 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 22.12.2006 Про практику застосування судами процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову ).

Заходи забезпечення позову застосовуються для того, щоб гарантувати виконання можливого рішення суду і повинні застосовуватися лише у разі необхідності, оскільки, безпідставне звернення до даних дій може спричинити порушення прав та законних інтересів інших осіб чи учасників процесу.

Як передбачено положеннями ч. 7 ст. 153 ЦПК України, в ухвалі про забезпечення позову суд зазначає вид забезпечення позову і підстави його обрання, а також вирішує питання зустрічного забезпечення.

Види забезпечення позову визначені положеннями ст. 150 ЦПК України та до них належать: накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб; забороною вчиняти певні дії; встановленням обов`язку вчинити певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов`язання; зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту; зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку; передачею речі, яка є предметом спору, на зберігання іншим особам, які не мають інтересу в результаті вирішення спору; зупиненням митного оформлення товарів чи предметів; арештом морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги; іншими заходами, необхідними для забезпечення ефективного захисту або поновлення порушених чи оспорюваних прав та інтересів, якщо такий захист або поновлення не забезпечуються заходами, зазначеними у пунктах 1 - 9 цієї частини.

При цьому, відповідно до вимог ч. 3 ст. 150 ЦПК України заходи забезпечення позову, крім арешту морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги, мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Вирішуючи питання про забезпечення позову та приймаючи відповідне рішення, суд зобов`язаний враховувати обставини, якими заявник обґрунтовує свої вимоги, та зазначені ним докази, що підтверджують кожну обставину.

Згідно із п.п. 4, 5, 6 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 22.12.2006 № 9 Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову , розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам. Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв`язку із застосуванням відповідних заходів.

При цьому під забезпеченням позову слід розуміти сукупність процесуальних дій, які гарантують виконання рішення суду у разі задоволення позовних вимог.

Відповідно до правового висновку Верховного Суду України, викладеного в постанові № 6-605 цс16 від 25.05.2016 року, винесеної за результатами перегляду рішення Апеляційного суду м. Києва, та ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, забезпечення позову по суті - це обмеження суб`єктивних прав, свобод та інтересів відповідача або пов`язаних з ним інших осіб в інтересах забезпечення реалізації в майбутньому актів правосуддя і задоволених вимог позивача (заявника).

Метою забезпечення позову, згідно з вказаною постановою, є вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій з боку відповідача з тим, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, в тому числі задля попередження потенційних труднощів у подальшому виконанні такого рішення.

Статтею 124 Конституції України задекларовано принцип обов`язковості судових рішень, який з урахуванням положень ст.ст. 2, 18, 153 ЦПК України поширюється також на ухвалу суду про забезпечення позову. При цьому відповідно до ч. 3 ст. 149 ЦПК Українизабезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Забезпечення позову по суті - це обмеження суб`єктивних прав, свобод та інтересів відповідача або пов`язаних з ним інших осіб з метою забезпечення реалізації в майбутньому актів правосуддя і задоволених вимог позивача (заявника).

При здійсненні судочинства суди застосовують Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 №ETS N 005 (далі - Конвенція) та практику Європейського суду з прав людини як джерело права (ст. 17 Закону України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини ). У відповідності до приписів ст. 6 Конвенції кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Відповідно до ст. 13 Конвенції кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження.

При цьому, Європейський суд з прав людини у рішенні від 29 червня 2006 року у справі Пантелеєнко проти України зазначив, що засіб юридичного захисту має бути ефективним, як на практиці, так і за законом.

Відповідно до п.п. 3.3 п. 3 глави 15 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 за № 296/5 накладання заборони щодо відчуження за спадковим договором, договором довічного утримання (догляду), застави (іпотеки), а також при видачі свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно спадкоємцям фізичної особи, оголошеної померлою, проводиться шляхом вчинення посвідчувального напису на всіх примірниках договору або свідоцтва про право на спадщину.

П.п. 4.1 п. 4 глави 15 розділу ІІ вказаного Порядку передбачає, що накладання заборони щодо відчуження майна реєструється нотаріусами в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій та реєстрі для реєстрації заборон відчуження нерухомого та рухомого майна, арештів, накладених на майно судами, слідчими органами, і реєстрації зняття таких заборон та арештів. Про накладені заборони щодо відчуження робиться запис в Алфавітній книзі обліку реєстрації заборон відчуження нерухомого та рухомого майна, а також арештів, накладених на таке майно судами, слідчими органами, і реєстрації зняття таких заборон та арештів.

Заявником достатньо обґрунтовано наявність зв`язку між заходом забезпечення позову та предметом позовних вимог, оскільки застосування такого заходу забезпечення позову спроможне забезпечити ефективний захист його порушеного права та поновлення порушених прав та інтересів позивача.

При цьому, накладення арешту, з заборонною вчиняти будь які реєстраційні дії до вирішення спору по суті не призведе до обмеження прав відповідача та третіх осіб, а слугуватиме заходом запобігання можливих порушень прав позивача.

Враховуючи предмет даного позову, наведені заявником докази та обґрунтування заявлених вимог у заяві щодо забезпечення позову, суд прийшов до висновку про задоволення заяви про забезпечення позову.

Строк дії заходів забезпечення позову передбачено ч.ч. 7-10 ст. 158 ЦПК України, зокрема: у разі ухвалення судом рішення про задоволення позову заходи забезпечення позову продовжують діяти протягом дев`яноста днів з дня набрання вказаним рішенням законної сили або можуть бути скасовані за вмотивованим клопотанням учасника справи; якщо протягом вказаного строку за заявою позивача (стягувача) буде відкрито виконавче провадження, вказані заходи забезпечення позову діють до повного виконання судового рішення; у випадку залишення позову без розгляду, закриття провадження у справі або у випадку ухвалення рішення щодо повної відмови у задоволенні позову суд у відповідному судовому рішенні зазначає про скасування заходів забезпечення позову; у такому разі заходи забезпечення позову зберігають свою дію до набрання законної сили відповідним рішенням або ухвалою суду.

Станом на час розгляду заяви про забезпеченняпозову відсутні підстави вважати, що існують обставини, з якими законодавець встановив обов`язок суду на застосування зустрічного забезпечення, згідно з ч. 3 ст. 154 ЦПК України.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 149-153, 259, 260, 353 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Заяву - задовольнити.

Накласти арешт на:

- на об`єкт нерухомого майна - квартиру, що розташована, за адресою: АДРЕСА_1 (реєстраційний номер нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно: 248629980382);

- заборонити будь-яким органам державної реєстрації прав на нерухоме майно, державним реєстраторам прав на нерухоме майно, у тому числі особам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, зокрема Міністерству юстиції України та його територіальним органам, нотаріусам та іншим органам чи особам, які виконують функції державної реєстрації прав на нерухоме майно у відповідності до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , вчиняти будь-які реєстраційні дії у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно стосовно квартири, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 (реєстраційний номер нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно: 248629980382);

- на об`єкт нерухомого майна - машиномісце в підземному паркінгу АДРЕСА_2 (реєстраційний номер нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно: 323815180000);

- заборонити будь-яким органам державної реєстрації прав на нерухоме майно, державним реєстраторам прав на нерухоме майно, у тому числі особам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, зокрема Міністерству юстиції України та його територіальним органам, нотаріусам та іншим органам чи особам, які виконують функції державної реєстрації прав на нерухоме майно у відповідності до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , вчиняти будь-які реєстраційні дії у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно стосовно машиномісця в підземному паркінгу АДРЕСА_2 (реєстраційний номер нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно: 323815180000).

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю ЧЕРКАСИАГРОЛЕНД ІНВЕСТ , код ЄДРПОУ №35760925, адреса: 01021, м. Київ, Кловський узвіз, 7, літера А, оф. 6.

Відповідач: ОСОБА_1 , РНОКПП № НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_3 .

Відповідач: Громадянин Федеративної Республіки Німечинна ОСОБА_2 , РНОКПП № НОМЕР_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4, адреса проживання на території України: АДРЕСА_5 .

Відповідач: ОСОБА_3 , РНОКПП № НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_6 .

Копію ухвали суду для виконання направити до відповідних компетентних органів.

Ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження у порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання.

Суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Київського апеляційного суду.

У разі подання апеляційної скарги на ухвали суду щодо забезпечення позову до суду апеляційної або касаційної інстанції передаються копії матеріалів, необхідних для розгляду скарги, їх подання не перешкоджає продовженню розгляду справи цим судом.

Суддя Т.Г, Ільєва

Дата ухвалення рішення12.08.2019
Оприлюднено27.08.2019

Судовий реєстр по справі —757/39973/19-ц

Постанова від 19.07.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Хопта Сергій Федорович

Ухвала від 13.07.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Хопта Сергій Федорович

Ухвала від 10.02.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Хопта Сергій Федорович

Постанова від 17.12.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ратнікова Валентина Миколаївна

Ухвала від 16.09.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ратнікова Валентина Миколаївна

Ухвала від 15.09.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ратнікова Валентина Миколаївна

Ухвала від 03.09.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ратнікова Валентина Миколаївна

Ухвала від 05.08.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ратнікова Валентина Миколаївна

Рішення від 02.06.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

Рішення від 02.06.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні