Ухвала
від 22.08.2019 по справі 918/352/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Рівненської області

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013


УХВАЛА

"22" серпня 2019 р. Справа №918/352/19

Господарський суд Рівненської області у складі судді Качура А.М.,

розглянувши матеріали справи

за первісним позовом: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Соборна-15"

до відповідача: Рівненської обласної організації національної спілки фотохудожників України

про усунення перешкод у користуванні приміщення шляхом його звільнення

та за зустрічним позовом: Рівненської обласної організації національної спілки фотохудожників України

до відповідача: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Соборна-15"

про усунення перешкод в користуванні приміщенням

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача: Управління комунальною власністю виконавчого комітету Рівненської міської ради

секретар судового засідання: Коваль С.М.;

Представники:

Від ОСББ "Соборна-15": Твердий М.К.;

Від Рівненської обласної організації національної спілки фотохудожників України: Мельничук С.В.;

Від УКВВК Рівненської міської ради: Борисова І.В.;

ВСТАНОВИВ:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Соборна-15" звернулось до Господарського суду Рівненської області з позовом до Рівненської обласної організації національної спілки фотохудожників України про усунення перешкод у користуванні приміщення шляхом його звільнення, позовні вимоги аргументувавши тим, що будинок АДРЕСА_1 переданий з балансу ЖКП "Покровське" на баланс позивача 01 січня 2017 року. Спірним приміщенням є ізольована частина підвального приміщення у цьому будинку, яке до передачі позивачу перебувало на балансі УКВВК Рівненської міської ради, та яке у 2012 році було передане на зберігання відповідача.

Ухвалою суду від 24 травня 2019 року відкрито провадження у справі №918/352/19.

18 червня 2019 року до суду надійшла зустрічна позовна заява Рівненської обласної організації національної спілки фотохудожників України до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Соборна-15" про усунення перешкод в користуванні приміщенням площею 217 м.кв., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвалою суду від 18 червня 2019 року прийнято зустрічну позовну заяву для спільного розгляду з первісним позовом, вимоги за зустрічним позовом вирішено об`єднати в одне провадження з первісним позовом, розгляд справи призначено на 02 липня 2019 року.

Ухвалою суду від 02 липня 2019 року продовжено строк підготовчого провадження на 30 днів, судове засідання відкладено на 13 серпня 2019 року.

В судовому засіданні від 13 серпня 2019 року оголошено перерву до 20 серпня 2019 року.

19 серпня 2019 року позивачем за первісним позовом подано заяву про зміну (збільшення) первісного позову, згідно якої позивач за первісним позовом просить суд:

"1. Визнати протиправними та скасувати рішення та запис про державну реєстрацію права власності територіальної громади містка Рівного в особі Рівненської міської ради на "Сховище вбудоване в 4-поверховий житловий будинок загальною площею 217,1 кв.м. по АДРЕСА_1 , а саме: рішення про державну реєстрацію права власності та їх обтяжень (з відкриттям розділу) , індексний номер 47741330 від 11 липня 2019 р. 17:54:40, прийняте державним реєстратором Управління забезпечення надання адміністративних послуг Рівненської міської ради Харитоновою Галиною Володимирівною (номер запису права власності 32358565).

2. Усунути Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку "Соборна-15" (код ЄДРПОУ 41046523) перешкоди у користуванні ним підвального приміщення площею 217,1 кв.м. у будинку АДРЕСА_1 , яке безпідставно використовує Рівненська обласна організація національної спілки фотохудожників України (код ЄДРПОУ 22574919), -- шляхом зобов`язання звільнити його.".

Розглянувши матеріали вказаної заяви до початку розгляду справи по суті суд вважає за необхідне відмовити в задоволенні даної заяви з огляду на наступні обставини.

Згідно з положеннями статті 46 Господарського процесуального кодексу України, позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог - до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

До закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі.

З системного аналізу положень статті 46 ГПК України слідує, що під збільшенням розміру позовних вимог слід розуміти збільшення суми позову за тією ж вимогою, яку було заявлено у позовній заяві. Тому збільшення розміру позовних вимог не може бути пов`язано з пред`явленням додаткових позовних вимог, про які не йшлося в позовній заяві, така дія, на думку суду, кваліфікується як зміна предмета позову.

Предмет позову - це певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача. Предмет позову кореспондує зі способами захисту права, які визначені, наприклад, у ст. 16 ЦК.

Підстава позову - це фактичні обставини, на яких ґрунтується вимога позивача.

Зміна предмета позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача. Зміна підстав позову - це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача.

Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу. Відтак зміна предмета позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову - це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача.

Так, зміна підстав позову може здійснюватися у формі доповнення його новими фактами, заміни одних фактів іншими, виключення фактів, що не мають значення для справи і зазначених позивачем помилково. Мотивами, які спонукають заявити про зміну підстав позову, можуть бути помилка, допущена при формулюванні підстав позову, прагнення позивача посилити свою позицію через пред`явлення кількох рівнозначних підстав, які в силу норм матеріального права тягнуть однакові наслідки, бажання позивача в межах одного процесу вирішити усі вимоги, що виникли із спірних правовідносин.

При цьому, з аналізу положень статті 46 ГПК України вбачається, що передбачене право на зміна предмету або підстав позову є альтернативним, а одночасна зміна і предмета і підстав позову не допускається, оскільки в такому випадку мова йде про пред`явлення нового позову.

Аналізуючи текст позовної заяви (первісного позивача) та поданої 19 серпня 2019 року заяви про зміну (збільшення) первісного позову суд приходить до висновку, що фактично позивачем за первісним позовом пред`явлено нові позові вимоги про визнання протиправним, скасування рішення та запису про державну реєстрацію права власності, що свідчить про як зміну як предмету позову так і його підстав, оскільки заявлено нові (змінено) матеріально-правові вимоги позову, та позивачем за первісним позовом змінено обставини, на яких ґрунтуються вимоги позивача про які не йшлося при зверненні до суду з позовом.

Про вказані обставини побічно свідчить зазначення первісним позивачем нових сторін - відповідачів, а саме Управління забезпечення надання адміністративних послуг Рівненської міської ради та Рівненської міської ради.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що заява первісного позивача про зміну (збільшення) первісного позову за своєю суттю є новою позовною заявою, в якій змінено як предмет так і підстави позову, а з огляду на положення статті 46 ГПК України, суд приходить до висновку, що в задоволенні вказаної заяви слід відмовити.

Разом з тим суд зазначає, що позивач за первісним позовом не позбавлений можливості звернутись з відповідним позовом про визнання протиправним, скасування рішення та запису про держдавну реєстрацію права власності в загальному порядку.

Керуючись статтями 232-234 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Відмовити в задоволенні заяви Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Соборна-15" про зміну (збільшення) первісного позову.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://rv.arbitr.gov.ua/sud5019/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Качур А.М.

Дата ухвалення рішення22.08.2019
Оприлюднено27.08.2019
Номер документу83822141
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/352/19

Ухвала від 18.09.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Постанова від 19.02.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 27.01.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Судовий наказ від 13.01.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 13.01.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Судовий наказ від 13.01.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 11.01.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Постанова від 10.12.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Грязнов В.В.

Ухвала від 28.11.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Грязнов В.В.

Ухвала від 07.10.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Грязнов В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні