Ухвала
від 19.08.2019 по справі 522/23388/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

19.08.2019

Справа №522/23388/17

Провадження 1-кс/522/14837/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 серпня 2019 року місто Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання заступника начальника управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях слідчих територіального управління Державного бюро розслідувань та слідчих регіональної прокуратури Одеської області радника юстиції ОСОБА_2 , про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017160000001239 від 14.09.2017р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Заступник начальника управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях слідчих територіального управління Державного бюро розслідувань та слідчих регіональної прокуратури Одеської області радник юстиції ОСОБА_2 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Як вбачається з клопотання прокурора, у провадженні управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях слідчих територіального управління Державного бюро розслідувань та слідчих регіональної прокуратури Одеської області перебувають матеріали кримінального провадження № 42017160000001239 від 14.09.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

В ході досудового розслідування працівниками УСБУ в Одеській області отримано дані щодо протиправної діяльності групи осіб під керівництвом громадянки України ОСОБА_3 , яка організувала та контролює діяльність угрупування, причетного до організації так званого «конвертаційного центру», замовниками готівки якого є підприємства будівельної сфери та які є переможцями конкурсів державних закупівель.

Проведеними заходами встановлено, що комерційними структурами, які використовуються у протиправній схемі являються: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), МПП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ).

Основними «клієнтами» (замовниками готівки) вищевказаних підприємств є підприємства реального сектору економіки, які здійснюють свою господарську діяльність освоюючи бюджетні кошти та є переможцями конкурсів державних закупівель у будівельній сфері. Такими комерційними структурами є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ).

Вказаними підприємствами наприкінці грудня 2017 року укладено фіктивні угоди з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на нібито проведення субпідрядних будівельних робіт, а саме реконструкції будівель ЗОШ у с. Нові Біляри, КУ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », реконструкції водопроводу у м. Южне, реконструкції Будинку Культури у с. Курісове та с. Візірка та інші на загальну суму понад 15 млн. грн.

У подальшому вказані кошти перераховані на рахунки вищевказаних підприємств з ознаками фіктивності для переведення у готівкові кошти.

Використання в якості субпідрядних організацій підприємств з ознаками фіктивності під час освоювання бюджетних коштів свідчить про мету привласнити вказані кошти або занизити об`єми реально виконаних робіт.

10.09.2018 у вказаному кримінальному провадженні призначено судово-економічну експертизу.

01.10.2018 до прокуратури Одеської області надійшло клопотання експерта від 21.09.2018 про надання додаткових матеріалів, необхідних для виконання експертизи, серед яких:

а) декларації по покупцям та постачальникам за період дослідження за найменуванням підприємств, які мали взаємовідносини з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » по результатам яких проведено донарахування з ПДВ;

б) акти зустрічних перевірок по постачальникам та покупцям, при наявності акти перевірок контролюючого органу з додатками, по взаємовідносинам яких проведено донарахування ПДВ ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

На виконання вказаного клопотання експерта на адресу ІНФОРМАЦІЯ_10 направлено запит про надання інформації. Відповідно до отриманої відповіді встановлено, що підприємствами контрагентами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » були підприємства, що перебувають на податковому обліку в ІНФОРМАЦІЯ_11 , а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ).

02.04.2019 до ІНФОРМАЦІЯ_22 , відповідно до ст. 93 КПК України направлено запит про надання інформації, по податковим накладним зареєстрованим в Єдиному реєстрі податкових накладних, які були виписані на адресу наступних платників податків: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), з деталізацією товарної номенклатури (робіт, послуг) за період з 01.01.2016 - 30.06.2018, а також, у разі наявності, копії актів податкових перевірок за вказаний період.

Однак, 27.05.2019 до прокуратури Одеської області від ІНФОРМАЦІЯ_11 надійшов лист за вх. №43202-19 від 02.07.2019, у якому відмовлено органу досудового розслідування у наданні копій запитуваних документів, пославшись що вилучення таких документів можливе лише у порядку здійснення тимчасового доступу до речей і документів, передбаченого ст. 159 КПК України.

Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ІНФОРМАЦІЯ_11 (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 ) розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Вищевказані документи мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадження і можуть бути використані як доказ.

Також прокурор просить розгляд клопотання провести без виклику особи у володінні якої знаходиться зазначені записи, оскільки існує реальна загроза зміни або знищення необхідної інформації.

До суду надійшла заява прокурора в якій зазначено, що клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів він підтримує, та просить провести розгляд за його відсутності.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачений цим Кодексом, в зв`язку з чим суд вважає за можливе розглянути клопотання за відсутності прокурора.

У відповідності до ч.4 ст. 107 КПК України, розгляд клопотання проведено за відсутності учасників судового провадження та без фіксації за допомогою технічних засобів, оскільки всі особи, які беруть участь у судовому провадженні до суду не з`явилися.

Розглянувши клопотання, вивчивши надані до нього матеріали, вважаю необхідним клопотання задовольнити, з наступних підстав.

Відповідно до ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч.2 ст.163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулась з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Прокурором доведено, що документи та речі, які зазначені в клопотанні, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у вказаному кримінальному провадженні, та іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів не можливо.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст.159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу до зазначених у клопотанні документів та інформації.

Керуючись ст.ст.159-166 КПК України, слідчий суддя-

У Х В А Л И В:

Клопотання заступника начальника управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях слідчих територіального управління Державного бюро розслідувань та слідчих регіональної прокуратури Одеської області радник юстиції ОСОБА_2 , про тимчасовий доступ до речей і документів- задовольнити.

Надати заступнику начальника управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях слідчих територіального управління Державного бюро розслідувань та слідчих регіональної прокуратури області Одеської області ОСОБА_2 , прокурору групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурору Одеської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_4 та слідчим у вказаному кримінальному провадженні і особам, що будуть діяти за їх дорученням чи постановою у тому числі співробітнику УСБУ в Одеській області ОСОБА_5 , тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_22 (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , або за іншим місцем безпосереднього розташування документів, з можливістю отримання копій документів у паперовому вигляді, які містять інформацію по податковим накладним зареєстрованим в Єдиному реєстрі податкових накладних, які були виписані на адресу наступних платників податків: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), з деталізацією товарної номенклатури (робіт, послуг) за період з 01.01.2016 - 30.06.2018, а також, у разі наявності, копії актів податкових перевірок за вказаний період.

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення19.08.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу83824712
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017160000001239 від 14.09.2017р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —522/23388/17

Ухвала від 19.08.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 15.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 06.02.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 06.02.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 21.12.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 21.12.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 20.12.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 20.12.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 20.12.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 20.12.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні