Ухвала
від 22.08.2019 по справі 210/4558/19
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 210/4558/19

Провадження № 1-кс/210/2634/19

У Х В А Л А

іменем України

"22" серпня 2019 р.

Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1

секретаря судового засідання ОСОБА_2

слідчого ОСОБА_3

розглянувши у залі судових засідань клопотання старшого слідчого з ОВС шостого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області майора поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором у кримінальному провадженні відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Дніпропетровської області радником юстиції ОСОБА_4 , про допит свідка у судовому засіданні, -

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС шостого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області майора поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором у кримінальному провадженні відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Дніпропетровської області радником юстиції ОСОБА_4 , про допит свідка у судовому засіданні.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що в провадженні слідчого управління фінансових розслідувань Головного управлінняДержавної фіскальноїслужби уДніпропетровській області перебувають матеріали кримінального провадження, відомості щодо якого внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32019041680000017 від 09.08.2019 року, за фактом фіктивного підприємництва за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 навесні 2018 року зустрівся з невстановленою слідством особою та погодився на пропозицію останнього за грошову винагороду стати засновником та директором фіктивного підприємства ТОВ «Лодіотос» ( код 42043099), не маючи умислу займатися діяльністю підприємств, пов`язаною з виробництвом товарів, виконанням робіт або наданням послуг, усвідомлюючи при цьому, що підприємство створюється та придбається з метою прикриття незаконної діяльності, і допускаючи, що в результаті діяльності фіктивного підприємства може бути заподіяна шкода державним або іншим інтересам.

Так, в ході розслідування кримінального провадження допитаний в якості свідка ОСОБА_5 показав, що не має відношення до ведення фінансово-господарської діяльності підприємства ТОВ «Лодіотос» (код 42043099) та пояснив, що зареєстрував ТОВ «Лодіотос» ( код 42043099) за грошову винагороду тобто встановлено, що ТОВ «Лодіотос» (код 42043099), створено (перереєстровано) для надання послуг з незаконного формування податкового кредиту з ПДВ реально діючим СПД шляхом документального оформлення безтоварних операцій.

Показання свідка ОСОБА_5 є важливим доказом для даного кримінального провадження та мають важливе значення для розкриття кримінальних правопорушень, і допит свідків під час досудового розслідування в судовому засіданні дає можливість виключити обставини, що можуть унеможливити їх допит в суді або вплинути на повноту чи достовірність показань у подальшому, враховуючи вищевказані ризики та те, що деякі свідки проживають за адресами, не пов`язаними з їх місцем реєстрації.

Виходячи із вищевикладеного можна прийти до висновку, що невстановлені особи для забезпечення функціонування схеми мінімізації податкових зобов`язань підприємствами реального сектору економіки по фінансово-господарським взаємовідносинам з ТОВ «Лодіотос» (код 42043099), яке має ознаки фіктивності, оформили ТОВ «Лодіотос» (код 42043099) на підставну особу ОСОБА_5 , у зв`язку з чим покази ОСОБА_5 мають виключне значення для досудового розслідування по кримінальному провадженню.

Таким чином, враховуючи важливість вищевказаних показань для даного провадження, з метою фіксації достовірних показань та уникнення ризиків і обставин, що можуть в подальшому перешкоджати допиту вказаних осіб, а також згідно ст. 95 КПК України суд може обґрунтовувати свої висновки лише на показаннях, отриманих у порядку, передбаченому статтею 225 КПК України, є необхідність в проведенні допиту свідків під час досудового розслідування в судовому засіданні.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані показання мають суттєве значення у даному кримінальному провадженні, з метою всебічного, повного й неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження, слідчий просить у судовому засіданні Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу провести допит свідка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення слідчого, вивчивши матеріали, додані до клопотання, приходить до наступного.

З метоюмаксимального обмеженняподальшого запобіганнябудь-якоговпливу насвідка длязміни показів,необхідно провестийого допитв судовомузасіданні підчас досудовогорозслідування впорядку ст. 255 КПК України.

Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ України в узагальненні «Про практику вирішення слідчими суддями питань, пов`язаних із слідчими (розшуковими) діями» від 3 червня 2016 року акцентував увагу на тому, що в ч.1 ст.225КПК чітко визначені лише два виняткові випадки, які є підставою для звернення сторони кримінального провадження із клопотанням про проведення допиту, зокрема, існування небезпеки для життя чи здоров`я свідка, потерпілого та їх тяжка хвороба. Вжите в ч.1 ст.225 КПК, формулювання «інші обставини» свідчить про невичерпність переліку таких обставин, наголошуючи на існуванні вірогідності унеможливити допит свідка чи потерпілого в суді або вплинути на повноту чи достовірність їх показань.

Відповідно до ст.225 КПК України, у виняткових випадках, пов`язаних із необхідністю отримання показань свідка чи потерпілого під час досудового розслідування, якщо через існування небезпеки для життя і здоров`я свідка чи потерпілого, їх тяжкої хвороби, наявності інших обставин, що можуть унеможливлювати їх допит в суді або вплинути на повноту чи достовірність показань, сторона кримінального провадження має право звернутися до слідчого судді із клопотанням провести допит такого свідка чи потерпілого в судовому засіданні.

Враховуючи викладені вище обставини справи, зважаючи на те, що слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що існують обставин, які можуть вплинути на повноту чи достовірність показань свідка, виходячи з положень ст.225 КПК України, слідчий суддя вважає за можливе допитати свідка у кримінальному провадженні №32019041680000017 ОСОБА_5 у судовому засіданні під час досудового розслідування.

Крім того, відповідно до ч.1 ст.225 КПК України допит особи згідно з положеннями цієї статті може бути також проведений за відсутності сторони захисту, якщо на момент його проведення жодній особі не повідомлено про підозру у цьому кримінальному провадженні.

Враховуючи те, що у вказаному кримінальному проваджені жодній особі не повідомлено про підозру, отже допит можливо провести за відсутності сторони захисту.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 225, 354, 395 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС шостого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області майора поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором у кримінальному провадженні відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Дніпропетровської області радником юстиції ОСОБА_4 , про допит свідка у судовому засіданні задовольнити.

Допитати у закритому судовому засіданні за місцем розташування суду, за участю старшого слідчого з ОВС шостого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області майора поліції ОСОБА_3 , свідка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Закрите судове засідання призначити на 22 серпня 2019 року о 11 год. 15 хв. в приміщенні Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області за адресою: Дніпропетровська область, місто Кривий Ріг, проспект Миру, будинок 24, зал судових засідань № 104.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.08.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу83825760
СудочинствоКримінальне
Сутьдопит свідка у судовому засіданні

Судовий реєстр по справі —210/4558/19

Ухвала від 30.08.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 22.08.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Хлистуненко О. В.

Ухвала від 12.08.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Хлистуненко О. В.

Ухвала від 12.08.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Хлистуненко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні