Ухвала
від 23.08.2019 по справі 360/3673/19
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

23 серпня 2019 рокуСєвєродонецькСправа № 360/3673/19

Суддя Луганського окружного адміністративного суду Борзаниця С.В., розглянувши матеріали позовної заяви ЛУГА-ТРЕИД Луганської філії товариства з обмеженою відповідальністю ІНТЕРНАЦІОНАЛЬНА ГРУПА ВИН УКРАЇНИ № 1 до Головного управління ДФС у Луганській області про визнання дій протиправним та скасування податкового повідомлення - рішення,-

ВСТАНОВИВ:

21.08.2019 до Луганського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ЛУГА-ТРЕИД Луганської філії товариства з обмеженою відповідальністю ІНТЕРНАЦІОНАЛЬНА ГРУПА ВИН УКРАЇНИ № 1 (далі також- позивач, Філія), в інтересах якого звернуся представник позивача - адвокат Андрушко Костянтин Павлович, до Головного управління ДФС у Луганській області (далі також - відповідач), в якому просить:

- визнати дії Головного управління ДФС у Луганській області щодо винесення податкового повідомлення-рішення від 25.03.2019 № 0000484001, яким визначено суму грошового зобов`язання у розмірі 602067,60 грн, протиправними;

- скасувати податкове повідомлення-рішення Головного управління ДФС у Луганській області від 25.03.2019 № 0000484001, яким визначено суму грошового зобов`язання у розмірі 602067,60 грн.

Перевіривши матеріали позовної заяви, суд встановив таке.

Згідно п. 3.1 Положення про діяльність ЛУГА-ТРЕИД Луганської філії товариства з обмеженою відповідальністю ІНТЕРНАЦІОНАЛЬНА ГРУПА ВИН УКРАЇНИ № 1 та не має статусу юридичної особи.

Захист у судах прав та інтересів інших осіб є однією з гарантій реалізації конституційного права кожного на судовий захист і полягає у зверненні до суду державних органів, органів місцевого самоврядування, фізичних та юридичних осіб, яким законом надано право звертатися із заявами про захист прав, свобод та інтересів інших осіб.

Відповідно до статті 5 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист.

Визначення особи надано в Розділі ІІ Цивільного кодексу України Особи - це: фізичні особи, ФОП, юридичні особи. Перелік є вичерпним.

Відповідно частини другої статті 46 КАС України позивачем в адміністративній справі можуть бути громадяни України, іноземці чи особи без громадянства, підприємства, установи, організації (юридичні особи), суб`єкти владних повноважень.

Отже відділення, що діє без статусу юридичної особи, не може бути позивачем у суді.

Статтею 43 КАС України встановлено, здатність мати процесуальні права та обов`язки в адміністративному судочинстві (адміністративна процесуальна правоздатність) визнається за громадянами України, іноземцями, особами без громадянства, органами державної влади, іншими державними органами, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами, підприємствами, установами, організаціями (юридичними особами).

Отже в силу зазначеної статті, Філія, що діє без статусу юридичної особи, не наділено адміністративною процесуальною правосуб`єктністю та не наділено здатністю мати процесуальні права та обов`язки в адміністративному судочинстві.

За приписами пункту третього частини четвертої статті 169 КАС України позовна заява повертається позивачеві у разі, якщо позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Вважаю, що позов на підставі статті 169 КАС України підлягає поверненню ЛУГА-ТРЕИД Луганської філії товариства з обмеженою відповідальністю ІНТЕРНАЦІОНАЛЬНА ГРУПА ВИН УКРАЇНИ № 1 , оскільки позовна заява подана від імені особи, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності.

Керуючись ст. 43, 46, 169, 241, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ЛУГА-ТРЕИД Луганської філії товариства з обмеженою відповідальністю ІНТЕРНАЦІОНАЛЬНА ГРУПА ВИН УКРАЇНИ № 1 до Головного управління ДФС у Луганській області про визнання дій протиправним та скасування податкового повідомлення - рішення повернути позивачу.

Копію ухвали разом з позовною заявою і доданими до неї документами невідкладно надіслати особі, яка подала позовну заяву.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Першого апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

СуддяС.В. Борзаниця

Дата ухвалення рішення23.08.2019
Оприлюднено28.08.2019
Номер документу83829508
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —360/3673/19

Ухвала від 10.09.2019

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

Ухвала від 23.08.2019

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні