Рішення
від 19.08.2019 по справі 420/951/19
НОВОПСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 19.08.2019

ЄУ № 420/951/19

Провадження №2/420/558/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 серпня 2019 року Новопсковський районний суд Луганської області

у складі: головуючого судді Проньки В.В.,

за участю: секретаря судового засідання Сіренко А.В.,

розглянувши в залі суду смт. Новопсков в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на неповнолітніх дітей,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до Новопсковського районного суду Луганської області з позовом, в якому просить стягнути з відповідача аліменти на її користь на утримання малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в твердій грошовій сумі у розмірі по 2000 грн. на кожного щомісячно до їх повноліття.

В обґрунтування позову позивач посилається на те, щоз 17 квітня 2010 року перебувала в зареєстрованому шлюбі з відповідачем. Рішенням Новопсковського районного суду Луганської області від 31.10.2017 року у цивільній справі ЄУ № 420/1581/17 шлюб між сторонами було розірвано. Від шлюбу є двоє неповнолітніх дітей: сини - ОСОБА_5 ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , які проживають разом з нею та батьками відповідача та знаходяться на її утриманні. Відповідач у добровільному порядку коштів на утримання та забезпечення дітей не надає, не приймає участі у вихованні, не піклується про шкільні успіхи та здоров`я хлопчиків. Позивач працює в Управлінні фінансів Новопсковської РДА Луганської області на посаді головного спеціаліста, її середній заробіток становить 7660,20 грн., а тому їй дуже важко одній одягати, годувати та виховувати дітей.Відповідач фізично здоровий, інших дітей та непрацездатних батьків на його утриманні не має, він має не поганий заробіток, хоч і мінливий, так як є фізичною особою- підприємцем, має власний бізнес, тому має можливість надавати матеріальну допомогу на утримання своїх дітей.

Ухвалою Новопсковського районного суду Луганської області від 19.06.2019 у справі відкрито провадження і справа призначена до розглядуна 19.07.2019 за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

11.07.2019 від відповідача до суду надійшов відзив, в якому він зазначив, що з позовною заявою не згоден частково, оскільки вважає вимогу позивача щодо визначення розміру аліментів в твердій грошовій сумі по 2000 грн., на кожного з дітей документально не підтвердженою та не обґрунтованою. Відповідач не згоден з твердженнями позивача, що він не надає матеріальної допомоги дітям, оскільки неодноразово направляв посилки з іграшками, солодощами, книгами на адресу батьків, перераховув кошти для дітей на картки матері та сестри, а також картку позивача коли діти хворіли. Відповідач має нестабільний дохід, орендує крісло в перукарні, сплачує податки, оренду та витрати на електроенергію. Додатково відповідач повідомив, що 30.03.2019 в цивільному шлюбі у нього народився син - ОСОБА_7 , цивільна дружина знаходиться у декретній відпустці тому він на даний час є єдиним годувальником у сім`ї. Враховуючи вищевикладене відповідач згоден сплачувати на користь позивача аліменти у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, тобто по 1059 грн. на кожного, з дати винесення рішення суду.

17.07.2019 від позивача надійшла до суду заява про зменшення позовних вимог, в якій вона просить, з урахуванням наявності ще однієї малолітньої дитини у відповідача, стягувати аліменти на утримання ОСОБА_8 ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в твердій грошовій сумі у розмірі по 1059 грн. на кожну дитину щомісячно, з дня пред`явлення позову до їх повноліття.

19 липня 2019 року судове засідання не відбулося, у зв`язку з перебуванням головуючого судді у щорічній відпустці. Судове засідання призначено на 19.08.2019.

Позивач в судове засідання не з`явилася, про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, надала заяву в якій просить справу розглядати без її участі, змінені позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження за відсутності сторін на підставі наявних у справі доказів та без фіксування судового засідання технічними засобами, що відповідає положенням ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Згідно ч. 8 ст. 279 ЦПК України при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи. Судові дебати не проводяться.

Дослідивши та оцінивши письмові докази у справі у їх сукупності, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Позивач ОСОБА_1 та відповідач ОСОБА_2 з 17 квітня 2010 року перебували в зареєстрованому шлюбі. Рішенням Новопсковського районного суду Луганської області від 31.10.2017 року у цивільній справі ЄУ № 420/1581/17 шлюб між сторонами було розірвано.

Від шлюбу сторони мають двох неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим 07 вересня 2010 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану Новопсковського районного управління юстиції Луганської області та свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , виданим 07 вересня 2010 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану Новопсковського районного управління юстиції Луганської області, відповідно.

Відповідно до довідки № 1195, виданої 14.05.2019 виконавчим комітетом Новопсковської селищної ради Новопсковського району Луганської області позивач ОСОБА_1 разом зі своїми дітьми ОСОБА_3 , 2010 року народження, та ОСОБА_4 , 2010 року народження, а також з ОСОБА_10 , 1959 р.н. (свекор), ОСОБА_11 , 1963 р.н. (свекруха), ОСОБА_2 ,1983 р.н. (колишній чоловік) проживають за адресою: АДРЕСА_1 .

Як вбачається з довідки, виданої Управлінням фінансів Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області № 06/11-363 від 15.05.2019, ОСОБА_1 працює в Управлінні фінансів Новопсковської РДА на посаді головного спеціаліста. Загальна сума її доходу за період з листопада 2018 року по квітень 2019 року складає 57812,83 грн.

Відповідно до Акту підтвердження не проживання складеного депутатом Новопсковської селищної ради Новопсковського району Луганської області Сегеда В.В. від 14.05.2019, ОСОБА_2 , 1983 р.н., не проживає по АДРЕСА_1 , з березня 2017 року по теперішній час.

Як вбачається з свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця серія НОМЕР_3 від 22.12.2003, ОСОБА_2 зареєстрований як фізична особа- підприємець.

Відповідач ОСОБА_2 має малолітнього сина ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_4 виданим Бориспільським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області від 09.04.2019.

Статтею 180 СК України передбачено, що батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно ч.1 ст. 181 СК України способи виконання батьками обов`язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними. Згідно ч. 3 цієї ж статті за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Положеннями ч. 1 ст. 184 СК України визначено, що суд за заявою одержувача визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

Відповідно до статей 3, 27 Конвенції про права дитини від 20.11.1989 року, діючої в Україні з 27.09.1991 року, в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Держави-учасники визнають право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки несуть основну відповідальність за забезпечення умов життя, необхідних для розвитку дитини, в межах своїх здібностей і фінансових можливостей.

Обов`язок батьків щодо утримання своїх дітей, передбачений ч.2 ст.51 Конституції України є одним з головних конституційних обов`язків. Такий обов`язок послідовно визначений в сімейному законодавстві.

Відповідно до ч. 2 ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

Згідно ч. 2 ст. 182 СК України, розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Одним із основних прав дитини є право на утримання, яке кореспондується з конституційним обов`язком батьків утримувати дітей до їх повноліття та знайшло своє закріплення у Сімейному кодексі України.

Стягнення аліментів на утримання дитини є одним із способів захисту інтересів дитини, забезпечення одержання нею коштів, необхідних для її життєдіяльності.

Відповідно до ст.8 Закону України Про охорону дитинства від 26 квітня 2001 року №2402-ІІІ з відповідними змінами та доповненнями, кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Обов`язок батьків утримувати дитину до досягнення нею повноліття визначено ст.51 Конституції України та ст.180 СК України. Обов`язок утримувати дитину є рівною мірою обов`язком як матері, так і батька.

Відповідно до норм чинного законодавства за відсутності домовленості між батьками про сплату аліментів на дитину той із них, з ким вона проживає, вправі звернутись до суду з відповідним позовом.

Оцінивши зібрані у справі докази в їх сукупності, враховуючи стан здоров`я та матеріальне становище дітей, сторін, суд вважає за можливе стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 , 1981 року народження, аліменти на утримання синів - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в твердій грошовій сумі у розмірі по 1059 грн. на кожну дитину щомісячно, з дня пред`явлення позову до повноліття дітей.

Крім того, суд роз`яснює, що відповідно до ст.ст. 80, 192 Сімейного кодексу України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішення суду про стягнення аліментів у межах сплати платежу за один місяць.

Статтею 191 СК України встановлено, що аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову. Позов пред`явлено до суду 05.06.2019.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 5 Закону України Про судовий збір від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення аліментів.

Тому за правилами ст. 141 ЦПК України при винесенні рішення з відповідача належить стягнути судові витрати в сумі 768,40 грн.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 80, 81, 89, 141, 142, 259, 263-268, 279, 354, 355 Цивільного процесуального кодексу України, ст. ст. 180-185, 191 Сімейного кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на неповнолітніх дітей задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП - НОМЕР_5 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , аліменти на утримання неповнолітніх дітейОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в твердій грошовій сумі у розмірі по 1059 грн., на кожну дитину щомісячно, починаючи з 05.06.2019 до повноліття дітей.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП - НОМЕР_5 , на користь держави (р/р №31211256026001, отримувач коштів: ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106, код за ЄДРПОУ - 37993783, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача - 899998, код класифікації доходів бюджету - 22030106) судовий збір у розмірі 768 (сімсот шістдесят вісім) грн. 40 коп.

Відповідно до ст. 430 ЦПК України допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення аліментів на утримання неповнолітньої діти у межах сплати платежу за один місяць.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ідентифікаційний номер НОМЕР_6 , паспорт серії НОМЕР_7 , виданий 20 травня 2010 року Новопсковським РВ УМВС України в Луганській області, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП - НОМЕР_5 , паспорт серії НОМЕР_8 , виданий 07 квітня 1999 року Новопсковським РВ УМВС України у Луганській області, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Апеляційну скаргу на рішення може бути подано до Луганського апеляційного суду через Новопсковський районний суд Луганської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

В.ВВ.В.

Суддя: В.В. Пронька

Дата ухвалення рішення19.08.2019
Оприлюднено27.08.2019
Номер документу83833616
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення аліментів на неповнолітніх дітей

Судовий реєстр по справі —420/951/19

Ухвала від 14.11.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білоус О.В.

Ухвала від 17.10.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білоус О.В.

Ухвала від 17.10.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білоус О.В.

Постанова від 03.09.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Потапчук В.О.

Рішення від 19.08.2019

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Пронька В. В.

Ухвала від 01.08.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Потапчук В.О.

Ухвала від 30.07.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Потапчук В.О.

Рішення від 12.07.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бойко О.Я.

Ухвала від 19.06.2019

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Пронька В. В.

Ухвала від 18.03.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бойко О.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні