Рішення
від 23.08.2019 по справі 642/2828/18
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

"23" серпня 2019 р.

Ленінський районний суд м.Харкова

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

23 серпня 2019р. Справа №642/2828/18 Провадження №2/642/528/19 Суд у складі: Головуючого судді Секретаря Євтіфієв В.М.; Пшенична Т.М.;

За участі позивача ОСОБА_1 , представника позивача ОСОБА_2 , відповідача ОСББ Наш Дім - 83 , в особі представника Головашич Ю.О. , відсутності третіх осіб: Департамент реєстрації Харківської міської ради, приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Гібадулова Лариса Августинівна, приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Гриб Надія Миколаївна, повідомленої про день та час розгляду справи;

розглянув у спрощеному провадженні справу за позовом ОСОБА_1 до ОСББ Наш Дім - 83 , третя особа: Департамент реєстрації Харківської міської ради, приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Гібадулова Лариса Августинівна, приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Гриб Надія Миколаївна про скасування державної реєстрації змін, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звертаючись до суду заявляє вимоги, а саме:

Скасувати реєстраційну дію: зміна керівника юридичної особи, зміна складу підписантів під номером реєстраційної дії 14801070004053807 від 03.07.2015 року проведену державним реєстратором - Мірошниченко Людмилою Іванівною; Харківське міське управління юстиції.

Скасувати реєстраційну дію: державної реєстрація змін до установчих документів юридичної особи під номером реєстраційної дії: 14801050005053807 від 07 лютого 2017 року, проведену Приватним нотаріусом Гібадуловою Ларисою Августинівною.

Скасувати реєстраційну дію: державна реєстрація відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах, зміна керівника юридичної особи, зміна складу підписантів під номером реєстраційної дії: 14801070006053807 від 07 лютого 2017 року, проведену Приватним нотаріусом Гібадуловою Ларисою Августинівною.

Скасувати реєстраційну дію: державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи під номером реєстраційної дії: 14801050013053807 від 06 березня 2017 року приватним нотаріусом Гриб Надією Миколаївною.

Скасувати реєстраційну дію: державна реєстрація відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах, зміна керівника юридичної особи, зміна складу підписантів під номером реєстраційної дії: 14801070014053807 від 06 березня 2017 року приватним нотаріусом Гриб Надією Миколаївною.

В мотивуванні позовних вимог позивач вказав:

Позивач є власником квартири АДРЕСА_1 і є співвласником ОСББ Наш Дім - 83 .

ОСББ Наш Дім-83 створене 21.09.2012 р. на підставі рішення зборів співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 . Позивач вважає, що його права, як позивача були неодноразово та грубо порушені.

В обґрунтування позову позивач зазначає, що його права були неодноразово та грубо ворушені шляхом порушення норм ЗУ Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку . Так, заочним рішенням Ленінського районного суду м. Харкова від 22 лютого 2018 року по справі №642/3011/17 було визнано збори, які начебто тричі проводились в ОСББ Наш іім-83 такими, що не відбулися. Ні підставі проведених зборів були проведені реєстраційні дії, на підлягають скасування через порушення порядку скликання та проведення зборів співвласників ОСББ Наш Дім - 83 .

Відповідно до ч. 4 ст. 82 Цивільного процесуального кодексу України - Обставини, становлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало Законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або Особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Таким чином, вище вказаним рішенням доведено порушення процедури скликання та Проведення загальних зборів співвласників ОСББ та процедури прийняття рішень, але для Підміни неправомірних дій, щодо співвласників, необхідно скасувати реєстраційні дії, на підставі яких відбувалися зміни керівника та установчого документа ОСББ Наш Дім - 83 .

Третьою особою надані суду письмові пояснення, в яких вказав:

Департамент реєстрації Харківської міської ради на вказану позовну заяву пояснює наступне.

Відповідно до ст. 19 Конституції України, Департамент реєстрації Харківської міської ради та його посадові особи діють на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією і законами України.

01.01.2016 року набула чинності нова редакція Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань .

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 1 вказаного закону, державна реєстрація юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців (далі - державна реєстрація) - офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, засвідчення факту наявності відповідного статусу громадського об`єднання, професійної спілки, її організації або об`єднання, політичної партії, організації роботодавців, об`єднань організацій роботодавців та їхньої символіки, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу та фізичну особу - підприємця, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом.

При здійсненні повноважень державний реєстратор керується, зокрема, Конституцією України, Законом України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та іншими нормативно-правовими актами.

Відповідно до ч. 2 ст. 6 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань , державний реєстратор: приймає документи; перевіряє документи на наявність підстав для зупинення розгляду документів; перевіряє документи на наявність підстав для відмови у державній реєстрації; проводить реєстраційну дію (у тому числі з урахуванням принципу мовчазної згоди) за відсутності підстав для зупинення розгляду документів та відмови у державній реєстрації шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру; веде Єдиний державний реєстр; веде реєстраційні справи; здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

Статтею 25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань передбачений порядок проведення реєстраційних дій.

Відповідно до ч. 3 ст. 35 вищевказаного Закону, засновники (учасники) юридичної особи несуть відповідальність за відповідність установчих документів законодавству.

Інформуємо суд про те, що реєстраційна дія від 03.07.2015 № 14801070004053807 Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах стосовно юридичної особи ОСББ Наш Дім - 83 була проведена державним реєстратором Мірошниченко Людмилою Іванівною.

На підставі проведення вказаної реєстраційної дії було змінено керівника та склад підписантів юридичної особи ОСББ Наш Дім - 83 .

Зазначаємо, що подані заявником документи для проведення державної реєстрації відповідали вимогам чинного законодавства.

Підстав для залишення документів без розгляду або для відмови у проведенні реєстраційної дії, передбачених вимогами чинного законодавства про реєстрацію, діючого на той час, у державного реєстратора не було.

Відповідно до частини 3 статті 29 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань реєстраційна справа в паперовій формі зберігається у суб`єкта державної реєстрації за місцезнаходженням юридичної особи, громадського формування, фізичної особи - підприємця.

Суб`єкт державної реєстрації, який провів реєстраційну дію, протягом трьох робочих днів з дня її проведення надсилає документи, подані для проведення реєстрації, відповідному суб`єкту державної реєстрації, уповноваженому зберігати реєстраційні справи.

Повідомляємо, що згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань після проведення реєстраційних дій від 07.02.2017 року № 14801050005053807 Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи та від 07.02.2017 року № 14801070006053807 Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах , приватним нотаріусом Гібадуловою Л.А. подані для проведення державної реєстрації документи були надіслані до Управління державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Департаменту реєстрації Харківської міської ради.

Також, згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань після проведення реєстраційних дій від 06.03.2017 року № 14801050013053807 Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи та від 06.03.2017 року № 14801070014053807 Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах , приватним нотаріусом Гриб Н.М. подані для проведення державної реєстрації документи були надіслані до Управління державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Департаменту реєстрації Харківської міської ради.

Слід зазначити, що всі реєстраційні дії у Єдиному державному реєстрі проводяться відповідно до вимог Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань . Зазначеним законом передбачено порядок проведення кожної реєстраційної дії та перелік документів, який надається державному реєстратору для її проведення.

Серед повноважень органів державної реєстрації, визначених Законом, не передбачено функцій щодо нагляду за порядком скликання, повідомлення учасників, формування порядку денного, проведення загальних зборів учасників, тощо.

Додатково звертаємо увагу суду, що в Єдиному державному реєстрі міститься інформація про інші реєстраційні дії стосовно юридичної особи ОСББ Наш Дім - 83 .

Також, в Єдиному державному реєстрі наявна інформація про надходження заяви голови ОСББ "НАШ ДІМ-83" Гусакова А.Б. разом із копією Ухвали Київського районного суду м. Харкова від 09.03.2017 року по справі № 640/3105/17, завіреною Судом.

Ухвалою Київського районного суду м. Харкова від 09.03.2017 року по справі № 640/3105/17 заяву Гусакова Андрія Борисовича про забезпечення позову - задоволено.

Заборонено вчиняти дії щодо державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Наш дім-83", код ЄДРПОУ 38382148, в частині зміни Голови правління ОСББ "Наш дім-83" та реєстрації нової редакції Статуту ОСББ "Наш дім -83".

Ухвала підлягала негайному виконанню.

Єдиний державний реєстр не містить інформації про надходження ухвали суду про зняття заборони вчиняти реєстраційні дії відносно юридичної особи ОСББ "Наш дім-83".

Позивач, представник позивача, на позові наполягали. В пояснення вказали обставини викладені в мотивуванні позовних вимог.

Представник позивача позовні вимоги, не визнала. В поясненні вказала, що підстав скасування реєстрації змін до установчих документів немає. На теперішній час заочне рішення Ленінського районного суду м.Харкова, оскаржується.

На підставі наданих доказів судом встановлені наступні факти та обставини:

Позивач є власником квартири АДРЕСА_1 і є співвласником ОСББ Наш Дім - 83 .

ОСББ Наш Дім-83 створене 21.09.2012 р. на підставі рішення зборів співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 .

Означені факти визнають обидві сторони, а тому не потребують доказуванню.

Позивач вважав, що його права, були порушені згідно до закону України Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку та звернувся за захистом прав до суду.

В ОСББ Наш іім-83 , членом якого є позивач відбулись збори в межах яких були прийняти рішення, з яким позивач не погодився, т.я. вважає що зборів фактично небуло, а тому його права були неодноразово порушенні.

Ні підставі проведених зборів були проведені реєстраційні дії, на підлягають скасування через порушення порядку скликання та проведення зборів співвласників ОСББ Наш Дім - 83 .

Позивач не погодившись з вказаними фактами, звернувся з позовом до суду.

Заочним рішенням Ленінського районного суду м. Харкова від 22 лютого 2018 року по справі №642/3011/17 було визнано збори, ОСББ Наш дім-83 такими, що не відбулися.

Відповідно до ч. 4 ст. 82 Цивільного процесуального кодексу України - Обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало Законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або Особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Таким чином, позивач посилаючись на вказане рішення заявляє позовні вимоги.

Заочне рішення Ленінського районного суду м. Харкова від 22 лютого 2018 року по справі №642/3011/17 на яке посилається позивач як на підставу заявлених вимог, постановою Харківського апеляційного суду від 06 червня 2019р. було скасовано та в задоволені позовних вимог позивача, було відмовлено.

Дослідив та оцінив в сукупності докази матеріалів справи, суд вважає:

Відповідно до ст. 19 Конституції України, Департамент реєстрації Харківської міської ради та його посадові особи діють на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією і законами України.

01.01.2016 року набула чинності нова редакція Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань .

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 1 вказаного закону, державна реєстрація юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців (далі - державна реєстрація) - офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, засвідчення факту наявності відповідного статусу громадського об`єднання, професійної спілки, її організації або об`єднання, політичної партії, організації роботодавців, об`єднань організацій роботодавців та їхньої символіки, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу та фізичну особу - підприємця, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом.

При здійсненні повноважень державний реєстратор керується, зокрема, Конституцією України, Законом України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та іншими нормативно-правовими актами.

Відповідно до ч. 2 ст. 6 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань , державний реєстратор: приймає документи; перевіряє документи на наявність підстав для зупинення розгляду документів; перевіряє документи на наявність підстав для відмови у державній реєстрації; проводить реєстраційну дію (у тому числі з урахуванням принципу мовчазної згоди) за відсутності підстав для зупинення розгляду документів та відмови у державній реєстрації шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру; веде Єдиний державний реєстр; веде реєстраційні справи; здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

Статтею 25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань передбачений порядок проведення реєстраційних дій.

Відповідно до ч. 3 ст. 35 вищевказаного Закону, засновники (учасники) юридичної особи несуть відповідальність за відповідність установчих документів законодавству.

Реєстраційна дія від 03.07.2015 № 14801070004053807 Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах стосовно юридичної особи ОСББ Наш Дім - 83 була проведена державним реєстратором Мірошниченко Людмилою Іванівною .

На підставі проведення вказаної реєстраційної дії було змінено керівника та склад підписантів юридичної особи ОСББ Наш Дім - 83 .

Подані заявником документи для проведення державної реєстрації відповідали вимогам чинного законодавства.

Підстав для залишення документів без розгляду або для відмови у проведенні реєстраційної дії, передбачених вимогами чинного законодавства про реєстрацію, діючого на той час, у державного реєстратора не було.

Відповідно до частини 3 статті 29 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань реєстраційна справа в паперовій формі зберігається у суб`єкта державної реєстрації за місцезнаходженням юридичної особи, громадського формування, фізичної особи - підприємця.

Суб`єкт державної реєстрації, який провів реєстраційну дію, протягом трьох робочих днів з дня її проведення надсилає документи, подані для проведення реєстрації, відповідному суб`єкту державної реєстрації, уповноваженому зберігати реєстраційні справи.

Повідомляємо, що згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань після проведення реєстраційних дій від 07.02.2017 року № 14801050005053807 Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи та від 07.02.2017 року № 14801070006053807 Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах , приватним нотаріусом Гібадуловою Л.А. подані для проведення державної реєстрації документи були надіслані до Управління державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Департаменту реєстрації Харківської міської ради.

Згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань після проведення реєстраційних дій від 06.03.2017 року № 14801050013053807 Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи та від 06.03.2017 року № 14801070014053807 Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах , приватним нотаріусом Гриб Н.М. подані для проведення державної реєстрації документи були надіслані до Управління державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Департаменту реєстрації Харківської міської ради.

Крім того, що всі реєстраційні дії у Єдиному державному реєстрі проводяться відповідно до вимог Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань . Зазначеним законом передбачено порядок проведення кожної реєстраційної дії та перелік документів, який надається державному реєстратору для її проведення.

Серед повноважень органів державної реєстрації, визначених Законом, не передбачено функцій щодо нагляду за порядком скликання, повідомлення учасників, формування порядку денного, проведення загальних зборів учасників, тощо.

Отже реєстраційні дії яки були проведення стосовно ОСББ Наш дім 83 відповідали закону, я підстави заявленого позовну з посиланням на Заочне рішення Ленінського районного суду м. Харкова від 22 лютого 2018 року по справі №642/3011/17на час не існують, що є підставою у відмові в задоволенні позовних вимог.

Керуючись ст.12, 149-159, 258, 259, 260, 261, 263, 352, 353, 354, 355 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до ОСББ Наш Дім - 83 , третя особа: Департамент реєстрації Харківської міської ради, приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Гібадулова Лариса Августинівна, приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Гриб Надія Миколаївна про скасування державної реєстрації змін, відмовити.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подачі Апеляційна скарга на рішення суду протягом тридцяти днів, з дня його проголошення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Харківського Апеляційного суду, або через Ленінський районний суд м.Харкова.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 23 серпня 2019р.

Суддя: В.М.Євтіфієв

Дата ухвалення рішення23.08.2019
Оприлюднено28.08.2019
Номер документу83839132
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —642/2828/18

Рішення від 23.08.2019

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Євтіфієв В. М.

Рішення від 23.08.2019

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Євтіфієв В. М.

Ухвала від 14.05.2019

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Євтіфієв В. М.

Ухвала від 05.03.2019

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Євтіфієв В. М.

Ухвала від 26.06.2018

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Євтіфієв В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні