Рішення
від 21.08.2019 по справі 161/9608/19
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/9608/19

Провадження № 2/161/2593/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 серпня 2019 року

Луцький міськрайонний суд Волинської області

у складі:

головуючого судді Івасюти Л.В.

з участю секретаря судового засідання Мельничук Т.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Луцьку справу за позовом ОСОБА_1 до Чаруківської сільської ради про визнання права власності на спадкове майно,-

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 свій позов мотивує тим, що вона є дочкою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 Її матері належав будинок з погосподарськими будівлями і спорудами, які знаходяться в АДРЕСА_1 , на який правовстановлюючі документи відсутні. При зверненні 17.12.2018 р. до приватного нотаріуса Гловацької A.B. з приводу отримання свідоцтва про право на спадщину на вказане спадкове майно, нотаріус з посиланням на пункти 4.12, 4.15, 4.18 Глави 10 Розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України відмовила їй у видачі такого свідоцтва через відсутність оригіналів правовстановлюючих документів для прийняття спадщини. Одночасно нотаріус роз`яснила їй про можливість встановлення права власності на це майно в судовому порядку.

Посилаючись на наведене, позивач просить суд визнати за нею право власності в порядку спадкування за законом, після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: на житловий будинок з погосподарськими будівлями і спорудами, які знаходяться в АДРЕСА_1 .

Від представника позивача надійшла заява про розгляд справи за відсутності позивача, позов підтримує.

Від Чаруківської сільської ради Луцького району Волинської області надійшла в суд заява про розгляд справи за відсутності представника.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, та подані позивачем докази на підтвердження обґрунтованості позовних вимог, суд установив таке.

У відповідності до ч.1 ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ст. 392 ЦК України, може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

З копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 27 листопада 2017 року, виданого виконавчим комітетом Чаруківської сільської ради Луцького району Волинської області, актовий запис № 21 слідує, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 (а.с.10).

Судом встановлено, що після смерті останньої відкрилася спадщина на спадкове майно, яке складається, в тому числі, із житлового будинку з надвірними будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , про що свідчить витяг з погосподарської книги №4 за 2019 рік, особовий рахунок № НОМЕР_2 .

Даний факт також підтверджується довідкою Чаруківської сільської ради Луцького району Волинської області № 55 від 2018р., виданою на ім`я ОСОБА_1 , в якій зазначено, що ОСОБА_2 до дня смерті постійно проживала і була зареєстрована у власному житловому будинку, по АДРЕСА_1 . Заповіт від імені спадкодавця в Чаруківській сільській раді не посвідчувався .

У статті 1216 ЦК України зазначено, що спадкуванням є перехід та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Згідно з ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до положень ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Частиною 1 ст. 1223 ЦК України передбачено, що право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Судом встановлено, що спадкодавець ОСОБА_2 за життя заповіт не складала.

В частині 1 ст. 1270 ЦК України зазначено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Як встановлено судом, позивач є дочкою спадкодавця ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 , виданим 05.08.1958 р. сільською радою Дерно Цуманського району Волинської області, витягом з ДРАЦСГ про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища №00021595424 та свідоцтвом про розірвання шлюбу серії НОМЕР_4 від 22.07.2011р., виданим відділом державної реєстрації актів цивільного стану Луцького районного управління юстиції Волинської області.(а.с.40-43).

У встановлений ч. 1 ст. 1270 ЦК України строк позивач подала приватному нотаріусу Луцького районного нотаріального округу Гловацькій A.B. заяву про прийняття спадщини, в зв`язку з чим 21.03.2018 р. нею було заведено спадкову справу, що підтверджується витягом про реєстрацію у спадковому реєстрі №51305591.

З матеріалів справи також випливає, що постановою приватного нотаріуса Луцького районного нотаріального округу Гловацької A.B. позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на майно померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів.

Разом з тим, статтею 1296 ч.3 ЦК України передбачено, що відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

За таких обставин, враховуючи те, що позивач фактично прийняла спадщину в установленому Законом порядку, та отримати свідоцтво про право на спадщину на житловий будинок не має можливості, суд дійшов висновку, що позов слід задовольнити та визнати за нею право власності на житловий будинок з погосподарськими будівлями і спорудами, які знаходяться по АДРЕСА_1 , після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Керуючись ст.ст. 2, 4 , 5, 263-265 ЦПК України, ст. ст. 328, 1216, 1217, 1268, 1270, 1296 ЦК України, суд, -

в и р і ш и в :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно за законом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме: на житловий будинок з погосподарськими будівлями і спорудами, які знаходяться по АДРЕСА_1 .

Рішення суду може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, в разі проголошення вступної та резолютивної частини рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 , адреса: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Чаруківська сільська рада Луцького району Волинської області, код ЄДРПОУ 04332420, адреса: 45653, Волинська область, Луцький район, с.Чаруків, вул.Першотравнева, 31.

Суддя Луцького міськрайонного суду Л.В. Івасюта

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення21.08.2019
Оприлюднено28.08.2019
Номер документу83849251
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —161/9608/19

Рішення від 21.08.2019

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

Ухвала від 13.06.2019

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні