Ухвала
від 27.08.2019 по справі 344/15400/19
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/15400/19

Провадження № 1-кс/344/8199/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 серпня 2019 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання про арешт майна в рамках кримінального провадження, внесеного 27.12.2018р. до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018090000000067 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст.209 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся з вказаним клопотанням, яке погоджене з прокурором, в обґрунтування якого зазначив, що ОСОБА_4 , будучи пособником, упродовж квітня 2018 року сприяв вчиненню злочину легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Зокрема, ОСОБА_4 , займаючи посади директора ТОВ "Лінісе-Тлумач" (код ЄДРПОУ 38306381), ТОВ "Лінісе-Тисмениця" (код ЄДРПОУ 38816404), ТОВ "Лінісе-Снятин" (код ЄДРПОУ 38411278), приблизно в кінці березня на початку квітня 2018 року дізнався про можливість отримання неконтрольованих готівкових коштів за рахунок перерахування безготівкових коштів очолюваних ним товариств на банківські рахунки юридичних осіб, які були створені з метою прикриття незаконної діяльності конвертації безготівкових коштів, тобто переведення їх в готівку, та одержання готівки від осіб, що надавали такі незаконні послуги.

Сторона кримінального провадження, яка звернулася з даним клопотанням, вказує, що проведеними слідчими (розшуковими) діями та вжитими заходами забезпечення кримінального провадження зафіксовано факти проведення переговорів ОСОБА_5 та ОСОБА_4 щодо конвертації безготівкових коштів в готівку за рахунок створеного ТОВ "Укрбудтехнолоджі", перерахування на його рахунок № НОМЕР_1 в АТ "Райффайзен Банк Аваль" 50 тис. грн від ТОВ "Лінісе-Тлумач" з рахунку № НОМЕР_2 та 100 тис. грн від ТОВ "Лінісе-Снятин" з рахунку № НОМЕР_3 в ПАТ "ПУМБ", а надалі повернення готівкових коштів ОСОБА_4 .

При цьому встановлено, що гроші отримано керівником третіх (юридичних) осіб, який є підозрюваним в цьому провадженні, та який знав про те, що такі кошти відповідають ознаці п.1 ч.1 ст.962 КК України, тобто одержанні внаслідок вчинення злочину.

За вчинення злочинів, які інкримінуються підозрюваним в цьому провадженні, передбачено покарання у виді позбавлення волі строком від 3 до 6 років.

Наявні в провадженні докази свідчать про одержання керівником ТОВ "Лінісе-Тлумач" та ТОВ "Лінісе-Снятин" доходів унаслідок вчинення злочинів, а саме фіктивного підприємництва та наступної легалізації майна (безготівкових коштів) шляхом їх конвертування (переведення в готівку).

На даний час виникла необхідність в застосуванні заходу забезпечення кримінального провадження, пов`язаного із накладенням арешту на майно (безготівкові кошти) ТОВ "Лінісе-Тлумач" в сумі 50 тис. грн. та ТОВ "Лінісе-Снятин" в сумі 100 тис. грн., які знаходяться на банківських рахунках останніх, а також арешту на видаткові операції з метою збереження вказаної суми, яка підлягатиме спеціальній конфіскації, з позбавленням права на розпорядження та користування коштами у вказаній сумі.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав з посиланням на викладені в ньому обставини, просив задовольнити.

З метою забезпечення арешту майна в судове засідання володілець майна не викликався, що не суперечить положенню до ч. 2 ст. 172 КПК України.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, встановлено наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до п. 7 ч. 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як арешт майна.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Згідно з ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У відповідності до ст.961 КК України передбачено спеціальну конфіскацію майна, яке було використане як засоби чи знаряддя вчинення злочину, а також було предметом злочину, яка полягає у примусовому безоплатному вилученні за рішенням суду у власність держави грошей, цінностей та іншого майна у випадках, визначених ККУ, за умови вчинення умисного злочину або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, за які передбачено основне покарання у виді позбавлення волі або штрафу понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно ст.962 КК України спеціальна конфіскація застосовується у разі, якщо гроші, цінності та інше майно були підшукані, виготовлені, пристосовані або використані як засоби чи знаряддя вчинення злочину, крім тих, що повертаються власнику (законному володільцю), який не знав і не міг знати про їх незаконне використання, а також якщо вони були предметом злочину.

Встановлено, що слідчий звернувся з вказаним клопотання, яке відповідає вимогам ст. 171 КПК України.

За вчинення злочинів, які інкримінуються підозрюваним в цьому провадженні, передбачено покарання у виді позбавлення волі строком від 3 до 6 років з конфіскацією майна.

Відповідно до ч.2 ст.170 КПК України арешт майна допускається, в тому числі, з метою забезпечення спеціальної конфіскації. А ч.10 цієї статті визначено, що арешт може бути накладений у встановленому КПК України порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням поза розумним сумнівом доведено наявність достатніх підстав для накладення арешту на майно вказане в клопотанні.

Отже, на підставі вищенаведеного та враховуючи наявність правових підстав для задоволення клопотання, з метою повного, всебічного та неупередженого з`ясування всіх обставин кримінального провадження, проведення відповідних слідчих дій та досягнення дієвості у цьому провадженні, а також правову підставу для арешту майна, та наслідки арешту майна для інших осіб, керуючись засадами розумності та співмірності, вважаю,що клопотання слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 170-173, 309, 395 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на майно (безготівкові кошти) ТОВ "Лінісе-Тлумач" (код ЄДРПОУ 38306381) в загальній сумі 50 тис. грн, які знаходяться на банківських рахунках № НОМЕР_4 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_5 в ПАТ "ПУМБ" (МФО 334851) та ТОВ "Лінісе-Снятин" (код ЄДРПОУ 38411278) в сумі 100 тис. грн., які знаходяться на банківських рахунках № НОМЕР_3 , № НОМЕР_6 в ПАТ "ПУМБ" (МФО 334851), з метою збереження вказаної суми, яка підлягатиме спеціальній конфіскації, з позбавленням права на розпорядження та користування коштами у вказаній сумі.

Ухвала підлягає до негайного виконання та може бути оскаржена безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення27.08.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу83854266
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —344/15400/19

Ухвала від 27.08.2019

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Шамотайло О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні