Рішення
від 27.08.2019 по справі 570/1197/19
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/1197/19

Номер провадження 2/570/823/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 серпня 2019 року

Рівненський районний суд Рівненської області

в особі судді Штогуна О.С.

з участю секретаря судового засідання Соломицької Л.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Рівненського районного суду Рівненської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Городищенської сільської ради Рівненського району про перехід права на завершення приватизації та одержання Державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця , -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулась у Рівненський районний суд Рівненської області з позовною заявою до Городищенської сільської ради Рівненського району Рівненської області, в якій просить визнати за нею в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на завершення приватизації та проведення державної реєстрації, одержання свідоцтва про право власності на земельну ділянку кадастровий номер НОМЕР_1 , розташовану на території Городищенської сільської ради Рівненського району Рівненської області, площею 0,10 га., цільове призначення - для ведення індивідуального садівництва.

В обґрунтування позовної вимоги посилається на те, що вона є матір`ю ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Після смерті останнього відкрилася спадщина, яка складається з земельної ділянки розташованої на території Городищенської сільської ради Рівненського району Рівненської області, площею 0,10 га., цільове призначення - для ведення індивідуального садівництва, кадастровий номер НОМЕР_1 .

За життя спадкодавець ОСОБА_2 почав процедуру приватизації земельної ділянки, проте помер, не завершивши її та не отримавши правовстановлюючого документу на земельну ділянку. Право на завершення процедури приватизації та отримання даної земельної ділянки у власність, яке належало померлому ОСОБА_2 на момент відкриття спадщини, не припинилося внаслідок його смерті. Це право в порядку спадкування перейшло до неї, ОСОБА_3 , як єдиного спадкоємця, який прийняв спадщину, і вона має право на завершення приватизації та одержання свідоцтва про право власності на вказану земельну ділянку на своє ім`я.

Позивач, в судове засідання не з`явилась, подала до суду заяву, відповідно до якої позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить розгляд справи проводити без її участі.

Представник відповідача, в судове засідання не з`явився, головою Городищенської сільської ради, як представником відповідача, подано до суду заяву відповідно до якої позовні вимоги відповідач визнає в повному обсязі, просить розгляд справи проводити без участі представника відповідача.

Відповідно до ч.1 ст.206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Згідно ч.4 ст.206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд дослідивши матеріали справи приймає визнання позову відповідачем, оскільки таке визнання відповідає вимогам чинного законодавства, інтересам сторін по справі, в свою чергу, не суперечить правам та інтересам інших осіб.

Судом встановлені наступні фактичні обставини та зміст спірних правовідносин.

Позивача є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження від 19 вересня 1989 року (серія НОМЕР_2 ) та свідоцтвом про смерть від 27 березня 2013 року (серія НОМЕР_3 ).

Згідно довідки Городищенської сільської ради Рівненського району Рівненської області №905 від 17 жовтня 2016 року на час смерті ОСОБА_2 з ним, в будинку за адресою: АДРЕСА_1 , постійно проживала лише його мати ОСОБА_1 , а відповідно вона вважається такою, що прийняла спадщину після смерті сина.

Враховуючи, що із спадкодавцем на день його смерті ніхто, окрім його матері, не проживав та приймаючи до уваги, що до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини ніхто не звернувся, суд вважає, що позивач являється єдиним спадкоємцем, який прийняв спадщину після смерті ОСОБА_2 .

На день смерті ОСОБА_2 залишилася спадщина, зокрема земельна ділянка розташована на території Городищенської сільської ради Рівненського району Рівненської області, площею 0,10 га., цільове призначення - для ведення індивідуального садівництва, кадастровий номер НОМЕР_1 .

За життя спадкодавець розпочав процес приватизації вказаної земельної ділянки.

Розпорядженням голови Рівненської районної державної адміністрації від 03 лютого 2011 року ОСОБА_2 , надано дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки в розмірі 0,1 га. для ведення індивідуального садівництва на території Городищенської сільської ради.

12 вересня 2012 року розпорядженням голови Рівненської районної державної адміністрації №789 затверджено, виготовлений ПП Укргеопроект на замовлення ОСОБА_2 , проект землеустрою відведення вищевказаної земельної ділянки.

ОСОБА_2 почав процедуру приватизації земельної ділянки, проте помер не завершивши її та не отримавши правовстановлюючого документу на дану земельну ділянку.

Таким чином, виникли спірні правовідносини при яких через смерть спадкодавця, який не виготовив правовстановлюючі документи на земельну ділянку та не зареєстрував за собою право власності на них, його мати, як спадкоємець за законом, не може набути право власності на це майно в порядку спадкування через нотаріальну контору.

Відповідно до ст.ст. 1218, 1220, 1223 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті, у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Статтями 1261, 1267 ЦК України передбачено, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Частиною 3 статті 1268 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до вимог ст.ст. 1269, 1270 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу у шестимісячний термін заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до пункту г ч. 1 ст.81 ЗК України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки, серед іншого, на підставі прийняття спадщини.

Згідно ч. 1 ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Пунктом 1 ч. 3 ст. 152 ЗК України передбачено, що захист прав на земельні ділянки здійснюється, в тому числі шляхом визнання права.

Відповідно до ст.125 Земельного Кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають із моменту державної реєстрації цих прав.

Аналізуючи вищевказані норми, суд вважає, що якщо спадкоємець не набув права власності на земельну ділянку згідно із ст. 125 ЗК України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

ОСОБА_2 розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, проте помер, не завершивши її та не отримавши правовстановлюючих документів на земельну ділянку.

Право на завершення процедури приватизації та отримання даної земельної ділянки у власність, яке належало померлому на момент відкриття спадщини, не припинилося внаслідок його смерті. Це право в порядку спадкування перейшло до ОСОБА_1 , як спадкоємця за законом.

Враховуючи ті обставини, що позивач, успадкувала право на одержання земельної ділянки у власність, яке мав спадкодавець, та в установленому порядку не може завершити процедуру приватизації і одержати правовстановлюючі документи на вказане майно, то успадковане право, підлягає захисту в судовому порядку.

Керуючись: ст.ст. 81, 125, 152 ЗК України, ст.ст. 328, 1216-1218, 1220, 1223, 1225, 1261, 1268-1270 ЦК України, керуючись ст.ст. 10, 141, 206, 263-265, 272, 273, 354 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_1 до Городищенської сільської ради Рівненського району про перехід права на завершення приватизації та одержання Державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця - задоволити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на завершення приватизації та проведення державної реєстрації, одержання свідоцтва (витягу з реєстру, чи у інший визначений законодавством спосіб) про право власності на земельну ділянку кадастровий номер НОМЕР_1 , розташовану на території Городищенської сільської ради Рівненського району Рівненської області, площею 0,10 га., цільове призначення - для ведення індивідуального садівництва.

На рішення може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Рівненського апеляційного суду або через Рівненський районний суд Рівненської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного текста рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_4 , адреса реєстрації місця проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Городищенська сільська рада Рівненського району Рівненської області, адреса місця знаходження: вул. Рівненська, 81, с.Городище Рівненського району Рівненської області, код ЄДРПОУ 04386456.

Суддя Штогун О.С.

СудРівненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення27.08.2019
Оприлюднено28.08.2019
Номер документу83856898
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —570/1197/19

Рішення від 27.08.2019

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Ухвала від 15.04.2019

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Ухвала від 15.03.2019

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні