Рішення
від 27.08.2019 по справі 706/854/19
ХРИСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 706/854/19

2/706/438/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 серпня 2019 року Христинівський районний суд Черкаської області

в складі:

головуючого - судді Олійника М.Ф.,

за участю секретаря Лещенко О.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Христинівці Черкаської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Осітнянської сільської ради Христинівського району Черкаської області про визнання права власності на майно за набувальною давністю,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Осітнянської сільської ради Христинівського району про визнання права власності на майно за набувальною давністю .

Просила визнати за нею право власності за набувальною давністю на житловий будинок по АДРЕСА_1 .

В обґрунтування позову посилалась на те, що її мати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в 1960 р. на присадибній земельній ділянці по АДРЕСА_1 взамін ветхого будинку старої забудови збудувала новий житловий будинок, в якому поселилась її мати як забудовник, а також вона зі своїм чоловіком ОСОБА_3 . ІНФОРМАЦІЯ_2 померла її мати, ІНФОРМАЦІЯ_3 помер її чоловік. До цього часу, тобто більше 10 років, відкрито, безперервно вона проживає, користуючись житловим будинком по АДРЕСА_1 . Після смерті її матері ОСОБА_2 державним нотаріусом Христинівської державної нотаріальної контори була відкрита спадкова справа № 530 за 2000 р., в якій вона була єдиним спадкоємцем за законом. Нею отримане свідоцтво про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_2 на земельну ділянку 2,2 га (земельний пай). В оформленні спадкових прав на житловий будинок по АДРЕСА_1 їй відмовлено за відсутності правовстановлюючих документів на житловий будинок, що підтверджується довідкою - роз`ясненням Христинівської держнотконтори від 23.05.2019 р. Житловий будинок не є об`єктом самовільного будівництва, що підтверджується технічним паспортом. Житловий будинок був зареєстрований в погосподарській книзі сільської ради. Присадибна земельна ділянка по АДРЕСА_1 площею 0,25 га нею приватизована на підставі рішення Осітнянської сільської ради Христинівського району від 23.03.2018 р. № 22-7/VІІ з присвоєнням кадастрового номера НОМЕР_1 .

Позивач ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_4 у судове засідання не з`явились, проте від них до суду надійшла заява з проханням розглянути справу без їх участі, у заяві також зазначено, що вони позов підтримують повністю.

Представник відповідача Осітнянської сільської ради Христинівського району у судове засідання не з`явився, однак від сільської ради до суду надійшла письмова заява з проханням розглянути справу без участі представника відповідача, у заяві також зазначено, що сільська рада позов визнає повністю.

За таких умов суд вважає можливим вирішити справу без учасників справи.

Дослідивши письмові докази у справі: копії паспорта позивача ОСОБА_1 , технічного паспорта на житловий будинок по АДРЕСА_1 , довідку виконавчого комітету Осітнянської сільської ради Христинівського району № 307 від 27.08.2019 р. про те, що ОСОБА_1 проживає більше десяти років в будинку АДРЕСА_1 , який рахується за ОСОБА_2 , що померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , копію спадкової справи після смерті ОСОБА_2 , довідку Осітнянської сільської ради Христинівського району № 186 від 27.05.2019 р. про те, що за померлою ОСОБА_2 рахується житловий будинок АДРЕСА_1 , інші письмові докази,суд вважає, що позов підлягає задоволенню повністю з таких підстав.

Судом встановлено, що за померлою ІНФОРМАЦІЯ_2 р. ОСОБА_2 рахується житловий будинок по АДРЕСА_1 .

Після смерті ОСОБА_2 спадщину прийняла позивач ОСОБА_1 , дочка спадкодавця, однак не оформила право на вказаний житловий будинок, оскільки на нього відсутні правовстановлюючі документи.

Відповідно до довідки виконавчого комітету Осітнянської сільської ради Христинівського району № 307 від 27.08.2019 р. позивач ОСОБА_1 проживає у зазначеному житловому будинку більше десяти років.

Згідно із записами в паспорті позивача ОСОБА_1 остання зареєстрована по АДРЕСА_1 з 06.07.2001 р., тобто з цього часу вона добросовісно заволоділа чужим майном - житловим будинком по АДРЕСА_1 .

З цього часу позивач ОСОБА_1 постійно, відкрито, безперервно володіє житловим будинком, проживає у ньому, користується будинком, господарськими будівлями та присадибною земельною ділянкою.

Відповідно до ч. 1 ст. 344 ЦК України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п`яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом. Згідно з ч. 4 ст. 344 ЦК України право власності за набувальною давністю на нерухоме майно набувається за рішенням суду.

Оскільки позивач ОСОБА_1 у 2001 р. добросовісно заволоділа чужим майном - житловимбудинком по АДРЕСА_1 , продовжує відкрито, тобто вона не приховує факт знаходження майна в її володінні, безперервно, тобто володіння не переривалось протягом всього строку набувальної давності, володіє вказаним нерухомим майном вже понад 10 років, тому необхідно визнати за позивачем ОСОБА_1 право власності на нього за набувальною давністю.

Керуючись ч. ч. 1, 4 ст. 344, ст.ст. 81, 89, 263 - 265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ) до Осітнянської сільської ради Христинівського району Черкаської області (20052, Черкаська область, Христинівський район, с. Осітна, вул. Калініна, буд. 129, код ЄДРПОУ 33319257) про визнання права власності на майно за набувальною давністю задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженкою с. Осітної Христинівського району Черкаської області, ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , право власності за набувальною давністю на житловий будинок по АДРЕСА_1 , а саме, на: житловий будинок А , веранду а , сарай Б , сарай В , сарай Г , гараж Д , погріб Е , літню кухню З , літню кухню И , паркан № 1, загальною вартістю 19130 грн.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду через Христинівський районний суд Черкаської області шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня складеннярішення апеляційної скарги.

Суддя М.Ф. Олійник

СудХристинівський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення27.08.2019
Оприлюднено28.08.2019
Номер документу83861757
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —706/854/19

Рішення від 27.08.2019

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

Ухвала від 15.07.2019

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

Ухвала від 04.06.2019

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні