Ухвала
від 27.08.2019 по справі 127/23474/19
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/23474/19

Провадження №1-кс/127/13166/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 серпня 2019 року Вінницький міський суд Вінницької області

в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СУГУНП уВінницькій областіпідполковник поліції ОСОБА_3 звернувсядо судуз клопотаннямпро обшуку нежитлових приміщеннях 2-го та 3-го поверхів будівлі за адресою: м. Вінниця, вул. Гоголя, 30/2, мотивуючи свої вимоги тим, що проводиться досудове розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019020000000058 від 13.03.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що службові особи ДП «Ензим» (ЄДРПОУ 32813696), діючи за попередньою змовою із службовими особами ТОВ «Торговий дім «Ензим» (ЄДРПОУ 34722213), ТОВ «Торговий дім «Ензим-Агро» (ЄДРПОУ 38134923), ТОВ «Ензим Біотех» (ЄДРПОУ 40035196), ТОВ «Ензим Трейдінг» (ЄДРПОУ30594045), ТОВ «Лабораторно-діагностичний центр «Агропроф» (ЄДРПОУ 40055715), ТОВ «ІМ Трейд» (ЄДРПОУ 41000211) у період 2015 року по теперішній час, розробили протиправний механізм безпідставного формування податкового кредиту для підприємств реального сектору економіки, з метою подальшого привласнення незаконно отриманого бюджетного відшкодування ПДВ. Так, упродовж вищевказаного періоду, посадовими особами ДП «Ензим» та пов`язаними з ним підприємствами на банківські рахунки підставних осіб, які не мали на меті здійснювати підприємницьку діяльність та в минулому були працевлаштовані на вищезазначені підприємств, зокрема ФОП ОСОБА_4 ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 перераховували грошові кошти під приводом виконання останніми робіт для зазначених товариств чи надання інших послуг.

Надалі, описані фізичні особи-підприємці після надходження грошових коштів на їх розрахункові рахунки відкриті у АТ «Сбербанк» без фактичного виконання робіт чи надання інших послуг, знімали їх під виглядом чистого доходу підприємця. В результаті проведення фіктивних операцій ДП «Ензим», ТОВ «Торговий дім «Ензим», ТОВ «Торговий дім «Ензим-Агро», ТОВ «Ензим Біотех» та ТОВ «Ензим Трейдінг» отримали незаконне відшкодування ПДВ.

Проведеними у ході розслідування слідчими (процесуальними) заходами установлено, що причетними до вчинення вище вказаних кримінальних правопорушень можуть бути посадові особи ТОВ «Торговий дім «Ензим», ТОВ «Торговий дім «Ензим-Агро», ТОВ «Ензим Біотех» та ТОВ «Ензим Трейдінг». Згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ТОВ «Торговий дім «Ензим», ТОВ «Торговий дім «Ензим-Агро», ТОВ «Ензим Біотех» та ТОВ «Ензим Трейдінг» зареєстровані за адресою: м. Вінниця, вул. Гоголя, 30.

У ході виконання доручення співробітниками СБУ у Вінницькій області встановлено, що документи фінансово-господарської діяльності щодо відносин між вище вказаними фізичними особами-підприємцями та зазначеними товариствами, зокрема і ті, що були видані на виконання ухвал Вінницького міського суду про тимчасовий доступ до документів були складені, роздруковані та підписані однією і тією ж особою. Даний факт підтверджується і тим, що ФОП ОСОБА_9 30.01.2019 виїхала за межі України та до теперішнього часу не повернулась, тому фізично не могла підписувати будь-які документи та надавати послуги для даних товариств.

Крім того встановлено, що фактична адреса знаходження вище вказаних товариства є другий та третій поверх нежитлової будівлі в АДРЕСА_1 .

Згідно документації КП «Вінницьке міське бюро технічної інвентаризації» власником нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 є ОСОБА_12 .

Відповідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно власником нерухомого майна за адресою: м. Вінниця, вул. Гоголя, 30/2 є компанія "БАЙРАСС КОНСАЛТАНТС ЛІМІТЕД", місце реєстрації Республіка Кіпр

З метою з`ясування усіх обставин вчинення вказаного кримінального правопорушення, у ході розслідування необхідно відшукати речі та документи, які свідчать про протиправні незаконні дії винних осіб.

На даний час є достатні підстави вважати, що за адресою фактичного знаходження ТОВ «Торговий дім «Ензим», ТОВ «Торговий дім «Ензим-Агро», ТОВ «Ензим Біотех» та ТОВ «Ензим Трейдінг» можуть знаходитись речі та документи, що свідчать про вчинене правопорушення, а саме підроблені документи, які були використані для імітування ведення господарської діяльності з ФОП ОСОБА_4 (ІПН НОМЕР_1 ), ФОП ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_2 ), ФОП ОСОБА_6 (ІПН НОМЕР_3 ), ФОП ОСОБА_7 (ІПН НОМЕР_4 ), ФОП ОСОБА_8 (ІПН НОМЕР_5 ), ФОП ОСОБА_9 ( НОМЕР_6 ), ФОП ОСОБА_10 (ІПН НОМЕР_7 ), ОСОБА_11 (ІПН НОМЕР_8 ), тобто договори про надання послуг, рахунки, накладні, акти приймання виконаних робіт, доручення, чорнові рукописні записи блокноти, зошити з відображеною інформацією про вчинені протиправні дії, печатки вище вказаних фізичних осіб-підприємців, жорсткі диски, електронні носії інформації, комп`ютерна техніка зі збереженими в електронному вигляді підробленими документами.

Вказані речі та документи мають важливе значення для всебічного, повного і неупередженого дослідження усіх обставин кримінального провадження, оскільки відомості, які в них містяться необхідні для встановлення винних осіб (особи) у вчиненні зазначеного кримінального правопорушення, проведення ряду почеркознавчих, техніко-криміналістичних та інших експертиз, а також за їх допомогою можна встановити наявність або відсутність обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні. У зв`язку з цим, виникла необхідність звернутись до суду із клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку за місцем фактичного знаходження ТОВ «Торговийдім «Ензим»,ТОВ «Торговийдім «Ензим-Агро»,ТОВ «ЕнзимБіотех» таТОВ «ЕнзимТрейдінг» за адресою: м. Вінниця, вул. Гоголя, 30/2. Отримати вказані речі та документи чи інші відомості про вчинені протиправні дії в інший спосіб не представляється можливим.

Приймаючи до уваги вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, просив клопотання задовольнити.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав за обставин, викладених у ньому.

Суд, заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали клопотання, дійшов висновку, що клопотання є недоведеним, а тому не підлягає задоволенню.

Ч. 1 ст. 234 КПК України встановлено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України до клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Пунктами 4 ч. 5 ст. 234 КПК України передбачено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе, що відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні.

Приймаючи доуваги викладене,та зважаючина те,що слідчимв клопотанніта всудовому засіданніне доведенонеобхідності проведенняобшуку у нежитлових приміщеннях 2-го та 3-го поверхів будівлі за адресою: м. Вінниця, вул. Гоголя, 30/2, крім того, слідчим не ініційовано звренення до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів ТОВ «Торговий дім «Ензим», ТОВ «Торговий дім «Ензим-Агро», ТОВ «Ензим Біотех» та ТОВ «Ензим Трейдінг», тому клопотання є необґрунтованим, суд вважає, що немає підстав, передбачених ст. 234 КПК України для надання дозволу на проведення обшуку.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 235, 395 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Відмовити в задоволенні клопотання старшого слідчого СУ ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 про проведенняобшуку у нежитлових приміщеннях 2-го та 3-го поверхів будівлі за адресою: м. Вінниця, вул. Гоголя, 30/2, де фактично знаходяться ТОВ «Торговий дім «Ензим», ТОВ «Торговий дім «Ензим-Агро», ТОВ «Ензим Біотех» та ТОВ «Ензим Трейдінг».

Ухвала слідчого судді не підлягає апеляційному оскарженню.

Слідчий суддя

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення27.08.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83884065
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —127/23474/19

Ухвала від 27.08.2019

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Михайленко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні