Рішення
від 27.08.2019 по справі 543/740/19
ОРЖИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

543/740/19

2/543/312/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.08.2019 року смт Оржиця

Оржицький районний суд Полтавської області в складі головуючого судді Грузман Т.В., за участі секретаря судового засідання Степаненко Л.М. розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Оржиця цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Селецької сільської ради Оржицького району Полтавської області, третя особа - Оржицька державна нотаріальна контора Полтавської області, про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до Оржицького районного суду Полтавської області із вищевказаним позовом.

В позовній заяві ОСОБА_1 вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла тітка позивача ОСОБА_2 , останнім місцем проживання якої було АДРЕСА_1 . До складу спадщини ОСОБА_2 входить нерухоме майно - житловий будинок (А-1) з господарськими будівлями та спорудами: сарай (Б), вбиральня (В), розташовані за адресою: АДРЕСА_1 .

Позивач зазначає, що ОСОБА_2 на випадок своєї смерті заповіту не складала. За відсутності заповіту та спадкоємців першої-четвертої черг за законом, позивач, яка є племінницею ОСОБА_2 , у встановлений ч. 1 ст. 1270 ЦК України строк прийняла спадщину тітки шляхом подання до органу нотаріату відповідної заяви, у зв`язку з чим державним нотаріусом була заведена спадкова справа. Разом з тим, у видачі свідоцтва про право на спадщину на спадковий житловий будинок з господарчими будівлями їй було відмовлено у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на вищезазначене нерухоме майно.

На підставі викладеного позивач прохала суд визнати за нею в порядку спадкування за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 тітки ОСОБА_2 , право власності на нерухоме майно - житловий будинок (А-1) загальною площею 16,2 кв. м., житловою площею 13,6 кв. м., з господарськими будівлями та спорудами: сарай (Б), вбиральня (В), розташованих за адресою: АДРЕСА_1 .

В судове засідання учасники справи не з`явилися, направивши до суду письмові заяви про розгляд справи без їх участі. При цьому представник позивача в своїй заяві позовні вимоги підтримала та просила судові витрати залишити за позивачем, а відповідач в своїй заяві позов визнав, проти його задоволення не заперечує (а.с. 61, 95). Від представника третьої особи Оржицької державної нотаріальної контори Полтавської області до суду надійшов лист про розгляд справи без участі представника, при прийнятті рішення покладається на розсуд суду (а.с.73).

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, суд ухвалює рішення без проведення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає положенням ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд, розглянувши матеріали справи, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Великоселецьке Оржицького району Полтавської області померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с.13).

На день смерті ОСОБА_2 була зареєстрована та проживала за адресою: АДРЕСА_1 . На день смерті ОСОБА_2 та протягом шести місяців по тому за вищевказаною адресою ніхто не був зареєстрований та не проживав (а.с. 14).

Позивач ОСОБА_1 , яка до одруження мала прізвище ОСОБА_5 є спадкоємцем за законом після померлої тітки ОСОБА_2 (батько позивача ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 є рідним братом ОСОБА_2 ) та звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини (а.с. 8-10, 39-43).

З Інформаційної довідки зі спадкового реєстру вбачається, що після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , заведена спадкова (а.с.38 ).

Відповідно до матеріалів спадкової справи №10/2018, яка була заведена після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , на частину спадкового майна позивач оформила свої спадкові права, отримавши свідоцтво про право на спадщину за законом (а.с. 75-94).

Разом з тим, державний нотаріус Оржицької державної нотаріальної контори Полтавської області Потапенко Л.Д. постановою від 01.07.2019 року відмовила позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок з господарчими будівлями, що розташований в АДРЕСА_1 , у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів про належність нерухомого майна спадкодавцеві (а.с. 47).

Згідно повідомлення КП Лубенське МБТІ право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 , станом на 29.12.2012 року в КП Лубенське МБТІ не зареєстровано (а.с.44).

Згідно довідки виконавчого комітету Селецької сільської ради Оржицького району Полтавської області №326 від 08.07.2019 року, житловому будинку, який обліковується за ОСОБА_2 , розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , адресу присвоєно згідно рішення виконавчого комітету Селецької сільської ради №40 від 18.03.2014 року (а.с. 50). Згідно витягу з погосподарської книги Селецької сільської ради Оржицького району Полтавської області вказаний житловий будинок та господарські будівлі обліковуються за померлою ОСОБА_2 (45-46).

На замовлення позивача ОСОБА_1 комунальне підприємство Лубенське міжрайонне бюро технічної інвентаризації виготовило технічний паспорт на житловий будинок АДРЕСА_1 (а.с. 15-20). Згідно звіту про належну оцінку об`єкту нерухомого майна житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами , що розташовується за адресою: АДРЕСА_1 вартість вказаного житлового будинку становить 16654 грн. (а.с. 21-37).

Згідно висновку про придатність до експлуатації житлового будинку з господарськими будівлями вказаний будинок придатний до експлуатації (а.с. 48).

Таким чином, звернувшись до суду з позовом про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом, позивач надала відповідні докази того, що на сьогоднішній день існують реальні перешкоди у оформленні її спадкових прав, оскільки відсутній правовстановлюючий документ на вказане спадкове майно.

Відповідно до ч. 1ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1265 ЦК України у п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

Згідно ст. 1296 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Відповідно до ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

З огляду на вказані норми чинного законодавства, позивач-спадкоємець має право звернутися із заявою про визнання за ними права на домоволодіння.

При розгляді даного спору суд вважає, що заслуговують на увагу наступні норми законодавства.

Статтею 1268 ЦК України визначено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Частиною 1ст. 1273 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого ст. 1270 цього Кодексу.

З огляду на вказані норми чинного законодавства, суд вважає, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню, так як не порушують чиї-не будь права чи інтереси.

Керуючись ст.ст. 392, 1218, 1265, 1268, 1269, 1273 ЦК України, ст.ст. 2, 12, 13, 76, 206, 258, 263, 265, 354 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) до Селецької сільської ради Оржицького району Полтавської області (місцезнаходження: Полтавська область, Оржицький район, с. Великоселецьке, вул. Козацька, 1/2 А, ідентифікаційний код юридичної особи: 25155494), третя особа - Оржицька державна нотаріальна контора (місцезнаходження: Полтавська область, Оржицький район, смт. Оржиця, вул. Центральна, 22, ідентифікаційний код юридичної особи: 02900127), про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , право власності на нерухоме майно - житловий будинок (А-1) загальною площею 16,2 кв. м., житловою площею 13,6 кв. м. , з господарськими будівлями та спорудами: сарай (Б), вбиральня (В), розташованих за адресою: АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Полтавського апеляційного суду. До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Грузман Т.В.

Дата ухвалення рішення27.08.2019
Оприлюднено29.08.2019
Номер документу83886414
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —543/740/19

Рішення від 27.08.2019

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Грузман Т. В.

Ухвала від 12.08.2019

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Грузман Т. В.

Ухвала від 25.07.2019

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Грузман Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні