Ухвала
від 23.08.2019 по справі 592/13097/19
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/13097/19

Провадження № 1-кс/592/7479/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 серпня 2019 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання заступника начальника управління начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 про арешт майна,-

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання слідчого, погоджене з прокурором про накладення арешту на майно, яке мотивується тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №32018200000000016 від 30.01.2018 за фактом реєстрації фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності, з метою прикриття незаконної діяльності щодо формування незаконного податкового кредиту з податку на додану вартість для суб`єктів підприємницької діяльності, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 27 ч. 1 ст. 205, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено групу жителів м. Ужгорода, а саме: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , які організували та контролюють діяльність підприємств, що входять до складу «центру мінімізації митних платежів», які на замовлення фізичних осіб здійснюють імпорт товарно-матеріальних цінностей на територію України по заниженим цінам, які в подальшому реалізовуються за готівкові кошти. При цьому, здійснюється незаконне формування податкового кредиту з податку на додану вартість для транзитно-конвертаційних груп підприємств, які в подальшому здійснюють формування незаконного податкового кредиту для реальних суб`єктів підприємницької діяльності, в т.ч. ТОВ «Агро-Ювіон» (код 41974342, м. Суми), ТОВ «Каралторг» (код 41409075, м. Суми).

Вказаними особами, з метою реалізації своїх злочинних намірів протягом останніх років створено (зареєстровано) ряд підконтрольних підприємств-резидентів, а саме: ТОВ «Євро Континент» (код 37968542), ТОВ «Стріт» (код 38720542), ТОВ «Амфібрікс» (код 41507394), ТОВ «Альбітер» (код 41507284), ТОВ «Андерлайн» (код 40202557), ТОВ «Рерум» (код 41018475), ТОВ «Еріціус» код (40111528), ТОВ «Даталас» (код 40620835), ТОВ «Флавіум» (код 41013938), які фактично здійснюють незаконну діяльність на теперішній час. Крім того, встановлено, що вищевказаними особами зареєстровано ряд підконтрольних підприємств-нерезидентів, а саме: Replicant s.r.o. (Словаччина), ES Poltade s.r.o (Словаччина), Auto Export East LTD (Велика Британія).

Проведеними негласними слідчими (розшуковими) діями та аналізом фінансово-господарської діяльності вищезазначених підприємств, з використанням наявних баз ДФС України, по ланцюгу постачання товарно-матеріальних цінностей встановлено відмінність номенклатури придбаного товару (робіт, послуг) від номенклатури товару (робіт, послуг), що реалізуються, тобто здійснюється легалізація товарів в обіг на території України у яких відсутнє джерело їх законного введення в обіг та реального задекларованого виробництва таких товарів.

Допитано в якості свідка директора ТОВ «Флавіум» (код 41013938) ОСОБА_9 , яка повідомила, що на прохання ОСОБА_4 за грошову винагороду, без мети зайняття підприємницькою діяльностю, погодилася буди директором товариства, при цьому за вказівками останнього посвідчувала власними підписами первинні документи фінансово-господарської діяльності товариства.

На даний час триває незаконна діяльність щодо формування незаконного податкового кредиту з податку на додану вартість для реальних суб`єктів підприємницької діяльності.

Згідно відомостей, отриманих з інформаційно-аналітичної системи «Центральна база даних юридичних осіб Державної фіскальної служби України» встановлено, що вище зазначеним суб`єктом підприємницької діяльності відкрито наступні рахунки в наступних банках.

АТ «КОМІНВЕСТБАНК» (МФО 312248) № НОМЕР_1 (980 UAH), № НОМЕР_2 (978 EURO), № НОМЕР_2 (840 USD);

ЗАКАРПАТСЬКЕ РУ АТ КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 312378) № НОМЕР_3 (980 UAH), № НОМЕР_4 (980 UAH), № НОМЕР_5 (980 UAH), № НОМЕР_6 (980 UAH).

Враховуючи вищевикладене, є всі підстави вважати, що грошові кошти, що знаходяться на вищезазначених рахунках, є предметом протиправної діяльності, отримані внаслідок проведення незаконної діяльності шляхом мінімізації податкових зобов`язань, можуть бути засобами для розкриття злочину, виявлення винних осіб, а також з метою забезпечення та збереження речових доказів.

Є всі підстави вважати, що грошові кошти із зазначених рахунків можуть бути використані для надання безпідставного податкового кредиту з ПДВ підприємствам реального сектору економіки, що призведе до їх втрати і унеможливить відшкодування шкоди державі та встановлення причетних до злочину осіб. А тому просить накласти арешт на грошові кошти на вказаних рахунках.

У судове засідання слідчий не з`явився, просить розглядати клопотання без його участі, клопотання підтримує у повному обсязі.

Вивчивши клопотання та додані матеріали, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Арешт майна є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, передбачений п. 7 ч. 2 ст. 131 КПК України. Частиною 1 ст. 131 КПК України встановлено, що заходи кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Згідно ч. ч. 1 3 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди. У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що клопотання є обґрунтованим, слідчим доведено, що вказані гроші можуть бути доказом злочину, та є можливість їх використання у кримінальному провадженні, для відшкодування збитків державі тощо.

Керуючись ст. 131, 132, 167, 170, 172, 173 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання заступника начальника управління начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 задовольнити.

Накласти арешт на всі грошові кошти, що знаходяться на рахунках, які є предметом протиправної діяльності та отримані внаслідок проведення незаконної діяльності ТОВ «Флавіум» (код 41013938) № НОМЕР_1 (980 UAH), № НОМЕР_2 (978 EURO), № НОМЕР_2 (840 USD) відкриті в АТ «КОМІНВЕСТБАНК» (МФО 312248) та № НОМЕР_3 (980 UAH), № НОМЕР_4 (980 UAH), № НОМЕР_5 (980 UAH), № НОМЕР_6 (980 UAH) відкриті в ЗАКАРПАТСЬКЕ РУ АТ КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 312378) та використовуються вказаним товариством із забороною його службовим особам та працівникам, їх представникам за дорученням використовувати або будь-яким чином відчужувати вищезазначені кошти, що знаходяться на цих рахунках.

Зобов`язати працівників АТ «КОМІНВЕСТБАНК» (МФО 312248) надати інформацію щодо залишку грошових коштів на рахунках ТОВ «Флавіум» (код 41013938) № НОМЕР_1 (980 UAH), № НОМЕР_2 (978 EURO), № НОМЕР_2 (840 USD) та працівників ЗАКАРПАТСЬКЕ РУ АТ КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 312378) надати інформацію щодо залишку грошових коштів на рахунках ТОВ «Флавіум» (код 41013938) № НОМЕР_3 (980 UAH), № НОМЕР_4 (980 UAH), № НОМЕР_5 (980 UAH), № НОМЕР_6 (980 UAH)

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Якщо ухвалу слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Згідно з ст.174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.08.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83893530
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —592/13097/19

Ухвала від 23.08.2019

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Катрич О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні