Ухвала
від 28.08.2019 по справі 705/3539/19
УМАНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №705/3539/19

1-кс/705/1316/19

У Х В А Л А

І МЕ НЕ М УК РА ЇН И

28 серпня 2019 року місто Умань

Слідчий суддя Уманського міськрайонного суду Черкаської області ОСОБА_1 , розглянувши за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , старшого слідчого Уманського РВП Уманського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, подане в рамках кримінального провадження № 12019250100000157 від 03.04.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.307 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Згідно поданого старшим слідчим, за погодженням з прокурором, клопотання, 03.04.2019 року до Уманського РВП УВП ГУНП в Черкаській області надійшла заява про вчинене кримінальне правопорушення від народного депутата України ОСОБА_4 , в тому, що на території міста Умань та Уманського району невідомі особи займаються збутом наркотичних засобів.

03.04.2019 року дані відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №120192501000000157 та надано правову кваліфікацію за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 307 КК України незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів.

В ході проведеного досудового слідства оперативним підрозділам надано доручення в порядку ст. 40 КПК України на проведення слідчих (розшукових) дій, в ході виконання отримано інформацію, що особи, які займаються збутом особливо небезпечного наркотичного засобу діють таємно, особисто не зустрічаючись з покупцем та розрахунок за продаж ведуть шляхом поповнення рахунку через термінали банків на банківські картки.

Під час допитів свідків встановлено, що грошові кошти за наркотичні засобі були нараховані на рахунок банку НОМЕР_1 , який належить Приватному акціонерному товариству « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Інформація про стан та рух грошових коштів з вище вказаного рахунку, а також процес отримання коштів з рахунку може бути проведений через будь-яке інше відділення банку чи термінал на території України, та необхідні відомості щодо відділення банку (терміналу самообслуговування клієнтів) в якому було знято кошти отримані в результаті незаконного продажу наркотичних засобів, анкетні дані особи якій надано рахунок, щодо осіб, які здійснювали операції по зняттю грошових коштів, знаходяться в центральному апараті приватного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_1 », який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , так як йому підконтрольні та підзвітні похідні відділення, філії.

Просить надати групі слідчих тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, та відноситься до банківської таємниці, тобто можливість ознайомитись з нею та вилучити її, а саме: відомостей про особу на яку оформлено рахунок НОМЕР_1 , відомості про дати, місця зняття грошових коштів, через банк: Приватне акціонерне товариство « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , а саме з карткового рахунку банку НОМЕР_1 , відео та фото з терміналів самообслуговування клієнтів на яких зафіксовано осіб під час отримання грошових коштів, для встановлення осіб, причетних до вчинення даного кримінального правопорушення, підтвердження їх вини, що в подальшому може бути визнано речовим доказом по даному кримінальному провадженні та з метою накладення в подальшому арешту на майно (банківський рахунок), яка зберігається в центральному апараті приватного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_2 , який розташований за адресою: АДРЕСА_3 .

У судовому засіданні старший слідчий клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Слідчий суддя, заслухавши старшого слідчого, вивчивши клопотання та додані до нього документи, прийшов до висновку, що клопотання задоволенню не підлягає.

Відповідно дост.131КПКУкраїни заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Одним із заходів забезпечення кримінальногопровадженняє тимчасовий доступ до речей і документів. Згідно зі ст. 162 КПК України інформація, яка може становити банківську таємницю належить до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах.

Під час вирішення питання про надання слідчому тимчасового доступу до документів, слідчий суддя враховує також норми статті 132 КПК України, якими встановлені загальні правила застосування заходів забезпечення кримінального провадження щодо обставин, які повинен довести прокурор, щодо можливості без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні, а також те, що сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються в клопотанні.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчому судді не надано доказів того, що у кримінальному провадженні, крім допиту свідків, були проведені необхідні та можливі слідчі дії, спрямовані на встановлення обставин кримінального правопорушення та осіб, які можуть бути до нього причетні, без отримання тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Крім того, слідчому судді не надано доказів того, що грошові кошти перераховувались свідками саме на той картковий рахунок, який зазначений у їх допиті. Також не надано доказів, які б беззаперечно вказували на те, що мав місце збут саме наркотичних засобів, тобто є підстави вважати, що мав місце злочин, передбачений ч.2 ст.307 КК України.

Слідчий суддя враховує, що сторона обвинувачення просить надати доступ до банківської таємниці, в ході якого можуть бути порушені права особи, яка користується картковим рахунком, і надання такого доступу без вагомих доказів недопустиме.

Керуючись ст.162, ст.163 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Відмовити в задоволенні клопотання старшого слідчого Уманського РВП Уманського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, поданого в рамках кримінального провадження № 12019250100000157 від 03.04.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.307 КК України.

Ухвала не підлягає оскарженню в апеляційному порядку, заперечення проти ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.08.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —705/3539/19

Ухвала від 30.10.2019

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Соломка І. А.

Ухвала від 30.10.2019

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Соломка І. А.

Ухвала від 25.09.2019

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Корман О. В.

Ухвала від 23.09.2019

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Корман О. В.

Ухвала від 10.09.2019

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Биба Ю. В.

Ухвала від 10.09.2019

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Биба Ю. В.

Ухвала від 09.09.2019

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Корман О. В.

Ухвала від 09.09.2019

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Корман О. В.

Ухвала від 06.09.2019

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Корман О. В.

Ухвала від 03.09.2019

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Корман О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні