Рішення
від 27.08.2019 по справі 242/3421/19
СЕЛИДІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 242/3421/19

Провадження № 2-о/242/459/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 серпня 2019 року Селидівський міський суд Донецької області у складі: судді Хацько Н.О., за участю секретаря судового засідання Каменської А.С., представника заявника ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Селидове цивільну справу за заявою Служби у справах дітей Військово-цивільної адміністрації міста Авдіївка Донецької області, заінтересована особа: ОСОБА_2 , про звільнення особи від повноважень опікуна над малолітньою, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник Служба у справах дітей Військово-цивільної адміністрації міста Авдіївка Донецької області 13.06.2019 року звернулася до суду з заявою про звільнення особи від повноважень опікуна над малолітньою, в якій зазначила, що рішенням Селидівського міського суду Донецької області від 13.12.2017 року ОСОБА_3 позбавлена батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_4 та призначено ОСОБА_2 опікуном над малолітньою. Опікун ОСОБА_2 виконувала обов`язки опікуна, піклувалася дитиною, створила необхідні умови для проживання, виховання та розвитку дитини. 15.05.2019 року ОСОБА_2 звернулася до Служба у справах дітей Військово-цивільної адміністрації міста Авдіївка Донецької області із заявою про звільнення її від повноважень опікуна, оскільки вона не може піклуватися за дитиною у зв`язку із станом здоров`я. Просить звільнити опікуна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від повноважень опікуна над малолітньою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та передати малолітню дитину службі у справах дітей для подальшого влаштування.

Ухвалою Селидівського міського суду Донецької області від 18.06.2019 року відкрито провадження у справі та призначено справу до судового розгляду.

02.08.2019 року згідно протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями (у зв`язку з відрахуванням судді ОСОБА_5 зі штату Селидівського міського суду Донецької області у зв`язку з закінченням терміну його переведення шляхом відрядження строком до одного року з Артемівського міськрайонного суду Донецької області. Розпорядження №7/2019 від 30.07.2019 року) цивільна справа Служби у справах дітей Військово-цивільної адміністрації м. Авдіївка Донецької області, заінтересована особа: ОСОБА_2 , про звільнення ОСОБА_2 від повноважень опікуна над малолітньою ОСОБА_4 надійшла в провадження судді Хацько Н.О.

Ухвалою Селидівського міського суду Донецької області від 05.08.2019 року цивільну справу прийнято до провадження та призначено справу до судового розгляду в порядку спрощеного провадження.

В судовому засіданні представник заявника за довіреністю Близнова Ю.Ю. підтримала заяву та просить суд задовольнити її у повному обсязі.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, про день, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином.

Суд, вислухавши представника заявника та дослідивши матеріали справи, законодавство, що регулює данні правовідносини, вислухавши пояснення заявника, приходить до переконання, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Як вбачається з матеріалів справи малолітня ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебуває на обліку Служби у справах дітей Військово-цивільної адміністрації міста Авдіївка Донецької області, як дитина, позбавлена батьківського піклування.

Відомості про батька дитини внесені в свідоцтво про народження відповідно до частини першої ст. 135 Сімейного кодексу України.

Згідно рішенням Селидівського міського суду Донецької області від 13.12.2017 року ОСОБА_3 позбавлена батьківських прав відносно малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та цим рішенням малолітній призначено опікуном бабусю - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Постановою Апеляційного суду Донецької області від 16.04.2018 року рішення Селидівського міського суду Донецької області від 13.12.2017 року залишено без змін.

28.05.2019 року Військово-цивільною адміністрацією міста Авдіївка Донецької області надана висновок про доцільність звільнення ОСОБА_2 від повноважень опікуна над малолітньою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Аналізуючи надані докази з точки зору їх належності, допустимості, достовірності, а також достатності і взаємного зв`язку у їх сукупності, та даючи їм правову оцінку, встановивши правовідносини, які випливають із встановлених обставин, та правові норми, які підлягають застосуванню до цих правовідносин, суд приходить до висновку, що зазначені в заяві вимоги, є обґрунтованими, доведеними та підлягають задоволенню з таких підстав.

Статтею 3 Конвенції Організації Об`єднаних Націй про права дитини 1989 року, що 27 вересня 1991 року, передбачено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Держави-учасниці зобов`язуються забезпечити дитині такий захист і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом, і з цією метою вживають всіх відповідних законодавчих і адміністративних заходів.

Згідно приписів Декларації прав дитини, проголошеної Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1959 року, принциповим положенням є те, що дитина повинна зростати в умовах турботи.

Відповідно до ст. 249 Сімейного кодексу України цивільні права та обов`язки опікуна встановлюються Цивільним кодексом України.

Відповідно до ст. 67 Цивільного кодексу України, п 47 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року № 866 опікун зобов`язаний виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, психічний стан фізичний і духовний розвиток, готувати до самостійного життя, забезпечувати її догляд і лікування; створити належні побутові умови та умови для здобуття дитиною повної загальної середньої освіти; вживати заходів до захисту цивільних прав та інтересів підопічного.

Згідно з ч. 1 ст. 12 Закону України Про охорону дитинства виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини.. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватись про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Відповідно до ч. 6 ст. 12 Закону України Про охорону дитинства батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальній за порушення прав і обмеження законних інтересів дитини на охорону здоров`я, фізичний і духовний розвиток, навчання, невиконання та ухилення від виконання батьківських обов`язків відповідно до закону.

Відповідно до ст. 251 СК України особа може бути звільнена від обов`язків опікуна дитини у випадках, передбачених Цивільним кодексом України, а також тоді, коли між опікуном, піклувальником та дитиною склалися стосунки, які перешкоджають здійсненню ними опіки, піклування.

Відповідно до ст. 75 ЦК України суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця.

Особа виконує повноваження опікуна до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку.

За заявою органу опіки та піклування суд може звільнити особу від повноважень опікуна або піклувальника у разі невиконання нею своїх обов`язків, порушення прав підопічного, а також у разі поміщення підопічного до навчального закладу, закладу охорони здоров`я або закладу соціального захисту.

Відповідно до ст. 64 ЦК України, опікуном не може бути фізична особа, поведінка та інтереси якої суперечать інтересам фізичної особи, яка потребує опіки або піклування.

Відповідно до ст. 66 ЦК України якщо над фізичною особою, яка перебуває у навчальному закладі, закладі охорони здоров`я або закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна, опіку над нею здійснює цей заклад.

Відповідно до ч. 2 ст.300 ЦПК України суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу.

З огляду на те, що опікун ОСОБА_2 , внаслідок чого стан її здоров`я значно погіршився, та вона не може виконувати обов`язки опікуна за станом здоров`я..

Враховуючи вищевикладене та беручи до уваги самоусунення опікуна ОСОБА_2 від обов`язку здійснювати опіку щодо малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у зв`язку із погіршення стану здоров`я опікуна та неможливістю в подальшому виконувати свої обов`язки, суд приходить до висновку про звільнення її від повноважень опікуна над дитиною.

Керуючись ст. ст. 64, 67, 75 ЦК України, ст. ст. 249, 251 СК України, ст. ст. 4, 89, 258, 259, 265, 300 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Служби у справах дітей Військово-цивільної адміністрації міста Авдіївка Донецької області, заінтересована особа: ОСОБА_2 , про звільнення особи від повноважень опікуна над малолітньою - задовольнити.

Звільнити опікуна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від повноважень опікуна над малолітньою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Передати малолітню дитину ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 Службі у справах дітей Військово-цивільної адміністрації міста Авдіївка Донецької області для її подальшого влаштування.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Донецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заявник: Служба у справах дітей Військово-цивільної адміністрації міста Авдіївка Донецької області, юридична адреса - Донецька область, м. Авдіївка, вул. Молодіжна, буд. № 5, код за ЄДРПОУ 40865911,

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , зареєстроване місце проживання - АДРЕСА_1 , місце фактичного проживання: АДРЕСА_2 .

Суддя Н.О. Хацько

Дата ухвалення рішення27.08.2019
Оприлюднено29.08.2019
Номер документу83899475
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення особи від повноважень опікуна над малолітньою

Судовий реєстр по справі —242/3421/19

Рішення від 27.08.2019

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 05.08.2019

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 18.06.2019

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Любчик О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні