Ухвала
від 29.08.2019 по справі 520/6065/19
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

про залучення третьої особи, відкладення підготовчого засідання та продовження підготовчого провадження

29.08.2019р. № 520/6065/19

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Заічко О.В.,

за участю секретаря судового засідання - Мараєвої О.В.,

розглянувши у підготовчому засіданні в порядку письмового провадження в приміщенні суду в м. Харкові справу за адміністративним позовом Селянського Фермерського Господарства "СВІТОЧ" до Головного управління Держгеокадастру у Харківській області , третя особа - Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Харківській області про визнання протиправним та скасування припису,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, з урахуванням уточнень, про визнання протиправним та скасування припису.

Від представника відповідача надійшло клопотання про залучення в якості другого відповідача Державного інспектора у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотримання вимог законодавства України про охорону земель Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Харківській області Лабінцеву Наталію Євгеніївну.

В обґрунтування клопотання зазначено, що спірний припис складено Державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотримання вимог законодавства України про охорону земель Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Харківській області Лабінцевою Наталією Євгеніївною, відтак, рішення по справі може вплинути на її права та обов`язки .

Суд, на підставі ст. 205 КАС України, вважає можливим розглянути справу у письмовому провадженні.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється згідно до вимог ч. 4 ст. 229 КАС України.

Дослідивши наявні у матеріалах справи докази, суд встановив наступне.

Згідно положень ст. 179 КАС України, для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання (ч.1 ст. 179 КАС України).

Відповідно до ч.1, ч.2 ст. 173 КАС України, підготовку справи до судового розгляду здійснює суддя адміністративного суду, який відкрив провадження в адміністративній справі. Завданням підготовчого провадження є:1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи;6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Частиною 2 ст. 180 КАС України визначено перелік питань, які з`ясовуються на стадії підготовчого засідання.

Розглядаючи клопотання представника відповідача, суд зазначає наступне.

За змістом ст. 48 КАС України, суд може залучити до участі у справі другого відповідача.

Відповідно до ст.49 КАС України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Так, враховуючи обґрунтування, наведені представником відповідача, а також ті обставини, що спірний припис складено Державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотримання вимог законодавства України про охорону земель Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Харківській області ОСОБА_1 Наталією Євгеніївною, а Управління з контролю за використанням та охороною земель є структурним підрозділом Головного управління Держгеокадастру у Харківській області без статусу юридичної особи, суд приходить до висновку про відсутність підстав для залучення Державного інспектора Лабінцевої Н.Є. до участі у справі в якості другого відповідача та залучає останню до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Додатково суд відмічає, що, згідно ч.1 та п.2 ч.2 ст. 181 КАС України, підготовче засідання проводиться за правилами, встановленими главою 6 розділу II цього Кодексу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цією главою. Суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: залучення до участі у справі третьої особи.

Також, згідно ч.4 ст.173 КАС України визначено, що підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Враховуючи, що справа знаходиться на стадії підготовчого провадження та строк, визначений ч.4 ст.173 КАС України, спливає 02.09.2019 року, беручи до уваги залучення до участі у справі третьої особи, що, наразі, виключає можливість розгляду питань, визначених ч.2 ст. 180 КАС України, суд приходить до висновку про відкладення підготовчого засідання та продовження з 03.09.2019 р. строку підготовчого провадження на тридцять днів.

Керуючись ст. 49, 173, 180, 181, 205, 248, 256 КАС України, суд -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника відповідача - задовольнити частково.

Залучити Державного інспектора у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотримання вимог законодавства України про охорону земель Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Харківській області Лабінцеву Наталію Євгеніївну в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

У задоволенні решти клопотання - відмовити.

Відкласти підготовче засідання у справі № 520/6065/19 на 11.09.19 о 11:30 год., яке відбудеться в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду за адресою: м. Харків, пл. Свободи,6, зала 8. Продовжити з 03.09.2019 р. строк підготовчого провадження у даній справі на тридцять днів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Суддя Заічко О.В.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.08.2019
Оприлюднено30.08.2019
Номер документу83904814
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —520/6065/19

Рішення від 11.09.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Заічко О.В.

Рішення від 11.09.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Заічко О.В.

Ухвала від 11.09.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Заічко О.В.

Ухвала від 29.08.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Заічко О.В.

Ухвала від 05.07.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Заічко О.В.

Ухвала від 21.06.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Заічко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні