Ухвала
від 09.08.2019 по справі 335/8045/19
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/8045/19 1-кс/335/4959/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 серпня 2019 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , представника ВП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_4 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області майора поліції ОСОБА_5 про тимчасовий доступ до речей і документів, подане у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудового розслідувань за № 12018080000000391 від 21.12.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

В провадження Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області майора поліції ОСОБА_5 , яке погоджене прокурором відділу прокуратури ОСОБА_6 про тимчасовий доступ до речей та документів.

Як зазначено у клопотанні та вбачається з наданих слідчому судді матеріалів кримінального провадження, СУ ГУНП в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР 21.12.2018 року за № 12018080000000391 від 21.12.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Як зазначає слідчий, у період з 2015 року по теперішній час невстановлені службові особи ВП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), діючи умисно, з корисливих мотивів, за попередньою змовою з невстановленими службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та іншими невстановленими особами, вчиняють системне розкрадання бюджетних коштів, шляхом укладання договорів на організацію лікувально-профілактичного харчуванням персоналу ВП « ІНФОРМАЦІЯ_4 », в результаті чого завдали збитків на суму понад 60000000,00 гривень.

На даний час, у органа досудового розслідування виникла необхідність у вилученні у ВП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , наступних документів:

- повний перелік осіб, з зазначенням повних анкетних даних, з числа працівників ВП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », які у період з 2015 року по теперішній час мали право на безоплатне забезпечення лікувально-профілактичним харчуванням, молоком та рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою, тощо;

- оригіналів усіх документів ВП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » щодо взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у тому числі усіх договорів з додатками, доповненнями, змінами, договірних умов про ціни, накладних, податкових накладних, товарно-транспортних накладних, рахунків, рахунків-фактур, довіреностей, довідок про вартість виконаних робіт, актів приймання виконаних робіт, актів приймання-передачі матеріальних цінностей, документів, що підтверджують оплату виконаних робіт, а також інших документів, що відображають взаємовідносини між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ВП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Представник особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, заперечував проти задоволення клопотання слідчого у повному обсязі, оскільки клопотання є необґрунтованим.

Заслухавши слідчого, представника особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, дослідивши клопотання і надані матеріали, вбачається можливість задовольнити клопотання частково виходячи із наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

У відповідності до ч.ч. 5, 6ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: а) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; б) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; в) що відомості, які містяться у речах і документах, які містять охоронювану законом таємницю, можуть бути використані як докази, а іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів неможливо.

З огляду на те, що документи про надання тимчасового доступу до яких просить слідчий мають суттєве значення для кримінального провадження, інформація, яка в них міститься може бути використана як докази, а іншими способами довести обставини, які передбачається довестинеможливо, вбачається наявність належних правових підстав для надання слідчому до них права тимчасового доступу.

Згідно з ч. 7ст. 163 КПК України, слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи те, що для досягнення мети отримання доступу до вищезазначених документів необхідне їх вилучення, з метою проведення судових експертиз, слідчий суддя вважає, що стороні обвинувачення також слід надати можливість такого вилучення.

Однак, як вбачається з клопотання та доданих до нього матеріалів, слідчий належним чином не обґрунтовує необхідність вилучення оригіналів документів саме за період з 2015 року по теперішній час.

В той же час, приймаючи до уваги, що відомості про кримінальне правопорушення було внесене до ЄРДР 21.12.2018 року, а слідчий звернувся з даним клопотанням 23.07.2019 року. Тому, суд вважає, що для досягнення цілей кримінального провадження необхідно обмежитись вилученням документів за період з 01.01.2015 року по 21.12.2018 року, тобто по день внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Поряд із цим, вимога слідчого про надання тимчасового доступу слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_7 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_8 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_9 , слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_10 , слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_11 , слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_12 , слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_13 , слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_14 , слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_15 , задоволенню не підлягає, оскільки з витягу з ЄРДР випливає, що зазначені слідчі не входять до групи слідчих у даному кримінальному провадженні.

З огляду на обсяг дії, яка підлягає виконанню, вважається достатнім час на її вчинення протягом тридцяти днів.

Особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов`язана згідно з ч. 1 ст. 165 КПК надати тимчасовий доступ до визначених в ухвалі речей або документів особі, вказаній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду.

Керуючись ст.ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області майора поліції ОСОБА_5 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити частково.

Надати старшим слідчим в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області майору поліції ОСОБА_5 та ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступдо документів, які знаходяться в ВП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю подальшого вилучення, а саме:

-повного перелікуосіб,з зазначеннямповних анкетнихданих,з числапрацівників ВП« ІНФОРМАЦІЯ_1 »ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 »,які уперіод з01.01.2015року по21.12.2018року малиправо набезоплатне забезпеченнялікувально-профілактичнимхарчуванням,молоком тарівноцінними харчовимипродуктами,газованою солоноюводою;

- оригіналів усіх документів ВП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » щодо взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у тому числі усіх договорів з додатками, доповненнями, змінами, договірних умов про ціни, накладних, податкових накладних, товарно-транспортних накладних, рахунків, рахунків-фактур, довіреностей, довідок про вартість виконаних робіт, актів приймання виконаних робіт, актів приймання-передачі матеріальних цінностей, документів, що підтверджують оплату виконаних робіт, а також інших документів, що відображають взаємовідносини між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ВП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », які знаходиться в ВП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за період з 01.01.2015 року по 21.12.2018 року.

Визначити строк дії ухвала протягом тридцяти днів з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Умисне невиконання ухвали суду тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену ст. 382 КК України.

Роз`яснити керівництву ВП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що відповідно дост. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннямиКПК Україниз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

В задоволенні іншої частини вимог клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Вступна та резолютивна частини ухвали виготовлені в нарадчій кімнаті та проголошені у судовому засіданні 09.08.2019 року.

Повний текст ухвали виготовлений та оголошений 12.08.2019 року о 10.10 год.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.08.2019
Оприлюднено20.02.2023

Судовий реєстр по справі —335/8045/19

Ухвала від 04.03.2022

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 29.12.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 05.07.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 18.01.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 03.03.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 09.08.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 09.08.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 09.08.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 09.08.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні