Ухвала
від 27.08.2019 по справі 920/580/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

27.08.2019 Справа № 920/580/19

м. Суми

Господарський суд Сумської області у складі

судді Резніченко О.Ю.,

за участю секретаря судового засідання - Сидорук А.І.,

розглянувши матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Білопільська аграрна компанія»

до відповідача - Дяківської сільської ради Буринського району Сумської області,

про визнання незаконним та скасування рішення, зобов`язання укласти договір оренди землі на умовах викладених в проекті договору,

за участю представників сторін:

від позивача - не з`явився,

від відповідача - не з`явився,

УСТАНОВИВ:

Позивач 12.06.2019 звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить суд визнати незаконним та скасування рішення Дяківської сільської ради від 23.04.2019 «Про проведення торгів у формі аукціону» , в частині продажу на земельних торгах права оренди земельних ділянок, а також зобов`язати відповідача укласти з позивачем договір оренди землі на умовах, які запропоновані позивачем.

Ухвалою суду від 24.06.2019 було відкрито провадження у справі та призначено підготовчезасідання по справі. В судовому засіданні 07.08.2019 було оголошено перерву до 27.08.2019.

27.08.2019 позивачем до суду було надано клопотання, в якому зазначено, що між позивачем та відповідачем мирно врегульовано спір та укладено мироку угоду, яку позивач просить затвердити. До клопотання позивачем додано мирову угоду від 23.08.2019 та рішення Дяківської сільської ради від 20.08.2019 про вирішення земельних питань.

Розглянувши матеріали справи, суд дійшов висновку, що спільна заява сторін про затвердження мирової угоди підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно з ст. 192 ГПК України мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета cпору за умови, якщо мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу. Укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією самою ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Згідно з ст. 193 ГПК України ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим Законом України "Про виконавче провадження".

Відповідно до ст. 231 ГПК України господарський суд закриває провадження у справі, якщо сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом.

Отже, оскільки мирова угода від 23.08.2019 не суперечить матеріалам справи і чинному законодавству та не порушує права третіх осіб, то вона підлягає затвердженню судом, а провадження у справі підлягає закриттю, відповідно до п. 7 ст. 231 ГПК України.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 46, 192, 193, 231, 234, 235 ГПК України, суд

У Х В А Л И В:

1. Затвердити мирову угоду, укладену 23.08.2019 між позивачем - Товариством з обмеженою відповідальністю «Білопільська аграрна компанія» та відповідачем - Дяківською сільською радою Буринського району Сумської області, у справі № 920/580/19 на наступних умовах:

МИРОВА УГОДА

у справі № 920/580/19

село Дяківка Буринського району Сумської області

23 серпня 2019 року

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ БІЛОПІЛЬСЬКА АГРАРНА КОМПАНІЯ , від імені якого без довіреності та на підставі статуту діє директор Бабенко Роман Вікторович з однієї сторони, та

ДЯКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА БУРИНСЬКОГО РАЙОНУ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ, від імені якої діє Дяківський сільський голова Здойма Дмитро Григорович, з іншої сторони, при спільному згадуванні Сторони ,

які є сторонами по справі № 920/580/19, що знаходиться в провадженні господарського суду Сумської області, за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Білопільська аграрна компанія ( далі за текстом - Позивач, ТОВ Білопільська аграрна компанія ) до Дяківської сільської ради Буринського району Сумської області (далі за текстом - Відповідач, Дяківська сільська рада) про:

1) визнання незаконним та скасування рішення Дяківської сільської ради від 23 квітня 2019 року Про проведення торгів у формі аукціону з додатками № 1, № 2 до рішення (Рішення) в частині продажу на земельних торгах у формі аукціону права оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованих та території Дяківської сільської ради з кадастровими номерами:

НОМЕР_1 , площею 4,6388 га;

НОМЕР_2 , площею 4,6389 га;

НОМЕР_3 , площею 4,6388 га;

НОМЕР_4 , площею 1,4982 га.

2) зобов`язання Дяківської сільської ради укласти з ТОВ Білопільська аграрна компанія договір оренди землі на умовах, викладених в проекті договору, поданого ТОВ Білопільська аграрна компанія ,

з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок, дійшли згоди укласти мирову угоду на наступних умовах:

(1) ТОВ Білопільська аграрна компанія зобов`язується відшкодувати на користь Дяківської сільської ради 17 581 гривень 60 коп. витрат на підготовку лотів до проведення земельних торгів у формі аукціону.

(2) Сторони зобов`язуються не пізніше одного робочого дня після набрання ухвалою суду про затвердження цієї мирової угоди законної сили укласти договір оренди землі в наступній редакції:

ДОГОВІР ОРЕНДИ ЗЕМЛІ

село Дяківка Буринського району Сумської області


2019 року

ОРЕНДОДАВЕЦЬ: ДЯКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА, від імені якої діє Дяківський сільський голова Здойма Дмитро Григорович, з однієї сторони, та

ОРЕНДАР: ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ БІЛОПІЛЬСЬКА АГРАРНА КОМПАНІЯ , від імені якого без довіреності та на підставі статуту діє директор ОСОБА_1 Вікторович, з іншої сторони, а разом іменовані Сторони, досягнувши згоди з усіх істотних умов договору, уклали цей договір про наступне:

РОЗДІЛ 1. ПРЕДМЕТ ДОГОВОРУ ТА ОБ`ЄКТ ОРЕНДИ

1. Орендодавець передає, а Орендар приймає у строкове платне користування земельні ділянки:

1.1. кадастровий номер: НОМЕР_1 ;

площа: 4,6388га;

нормативна грошова оцінка земельної ділянки на дату укладення договору: 148905,61 гривень;

цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

вид угідь: рілля;

місцезнаходження: територія Дяківської сільської ради Буринського району Сумської області;

1.2. кадастровий номер: НОМЕР_2 ;

площа: 4,6389 га;

нормативна грошова оцінка земельної ділянки на дату укладення договору: 148908,82 гривень;

цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

вид угідь: рілля;

місцезнаходження: територія Дяківської сільської ради Буринського району Сумської області;

1.3. кадастровий номер: НОМЕР_3 ;

площа: 4,6388 га;

нормативна грошова оцінка земельної ділянки на дату укладення договору: 148905,61 гривень;

цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

вид угідь: рілля;

місцезнаходження: територія Дяківської сільської ради Буринського району Сумської області;

1.4. кадастровий номер: НОМЕР_4 ;

площа: 1,4982 га;

нормативна грошова оцінка земельної ділянки на дату укладення договору: 47547,48 гривень;

цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

вид угідь: рілля;

місцезнаходження: територія Дяківської сільської ради Буринського району Сумської області;

2.Земельні ділянки є комунальною власністю.

3.На земельних ділянках відсутні об`єкти нерухомого майна, а також інші об`єкти інфраструктури.

РОЗДІЛ 2. СТРОК ДІЇ ДОГОВОРУ

1. Договір укладено до 31 грудня 2026 року, з урахуванням періоду ротації основної сівозміни.

РОЗДІЛ 3. ОРЕНДНА ПЛАТА

1.Розмір орендної плати складає 59312 гривень 10 коп. на рік, що становить 12 % від нормативної грошової оцінки земельних ділянок. Орендна плата вноситься Орендарем у грошовій формі до 31 грудня поточного року оренди, починаючи з того року, в якому виникло право користування земельною ділянкою.

2. Обчислення розміру орендної плати здійснюється з урахуванням коефіцієнтів індексації, визначених законодавством.

3. Орендна плата вноситься у стоки та спосіб, визначені у відповідності до Податкового кодексу України, але не пізніше 31 грудня кожного поточного року оренди.

4. За згодою сторін розмір орендної плати може бути переглянутий у разі:

4.1. зміни умов господарювання, передбачених договором;

4.2. зміни граничних розмірів орендної плати, визначених Податковим кодексом України, підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством;

4.3. погіршення стану об`єкта оренди не з вини Орендаря, що підтверджено документами;

4.4. зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки;

4.5. в інших випадках, передбачених законом.

5. Наявність обставин, які є підставою для перегляду розміру орендної плати, визначається на підставі документально підтверджених даних, факт існування яких обов`язково має бути погоджено сторонами цього договору.

6. У разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором, справляється пеня в розмірі облікової ставки НБУ діючої на день виникнення заборгованості за кожен день прострочення несплаченої суми.

РОЗДІЛ 4. УМОВИ ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ

1. Об`єкт оренди відноситься до категорії земель сільськогосподарського призначення.

2. Цільове призначення об`єкта оренди - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

3. Умови збереження стану об`єкта оренди: Орендар зобов`язаний дотримуватися режиму використання земельних ділянок у відповідності з вимогами чинного законодавства та додержуватись законодавства про охорону довкілля.

РОЗДІЛ 5. УМОВИ ПОВЕРНЕННЯ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ

1. Після припинення дії договору Орендар повертає Орендодавцеві об`єкт оренди на підставі акту прийманні-передачі у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду.

2. Орендодавець у разі погіршення корисних властивостей земельних ділянок, пов`язаних із зміною їх стану, має право на відшкодування збитків у розмірі, визначеному сторонами. Якщо сторонами не досягнуто згоди про розмір відшкодування збитків, спір вирішується у судовому порядку.

3. У разі погіршення якості ґрунтового покриву та інших корисних властивостей об`єкта оренди або приведення його у непридатний для використання за цільовим призначенням стан збитки, що підлягають відшкодуванню, визначаються відповідно до Порядку визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 квітня 1993 року № 284.

4. Поліпшення стану об`єкта оренди, проведені Орендарем підлягають відшкодуванню. Умови, обсяги і строки відшкодування Орендарю витрат за проведені ним поліпшення стану земельних ділянок визначаються окремою угодою сторін.

5. Орендар має право на відшкодування збитків, заподіяних унаслідок невиконання Орендодавцем зобов`язань, передбачених цим договором.

6. Збитками вважаються:

6.1. фактичні втрати, яких орендар зазнав у зв`язку з невиконанням або неналежним виконанням умов договору Орендодавцем, а також витрати, які Орендар здійснив або повинен здійснити для відновлення свого порушеного права;

6.2. доходи, які Орендар міг би реально отримати в разі належного виконання Орендодавцем умов договору.

7. Розмір фактичних витрат Орендаря визначається на підставі документально підтверджених даних.

РОЗДІЛ 6. ОБМЕЖЕННЯ (ОБТЯЖЕННЯ) ЩОДО ВИКОРИСТАННЯ ОБ`ЄКТА ОРЕНДИ

1. На Об`єкт оренди не встановлено обмеження (обтяження) та інші права третіх осіб.

2. Передача в оренду об`єкта оренди не є підставою для припинення або зміни обмежень (обтяжень) та інших прав третіх осіб на земельні ділянки.

РОЗДІЛ 7. ІНШІ ПРАВА ТА ОБОВ`ЯЗКИ СТОРІН

1. Права Орендодавця:

1.1. має право вимагати від Орендаря використання об`єкта оренди за цільовим призначенням згідно з умовами цього договору;

1.2. має право вимагати від Орендаря своєчасного внесення орендної плати;

1.3. має право вільного доступу до об`єкта оренди для контролю за дотриманням Орендарем вимог цього договору, не порушуючи при цьому звичайний режим роботи Орендаря;

1.4. має право контролювати дотримання екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґрунтів, додержання державних стандартів, норм і правил, не втручаючись в господарську діяльність Орендаря;

1.5. має право контролювати дотримання режиму водоохоронних зон, прибережних захисних смуг, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон, зон особливого режиму використання земель та територій які особливо охороняються.

2. Обов`язки Орендодавця:

2.1. передати об`єкт оренди у користування Орендареві у стані, що відповідає умовам цього договору;

2.2. не вчиняти дій, які б перешкоджали Орендареві користуватися об`єктом оренди;

2.3. попередити Орендаря про всі особливі властивості та недоліки об`єкта оренди, які в процесі використання можуть спричинити екологічно небезпечні наслідки для довкілля або привести до погіршення стану самого об`єкту оренди.

3. Права Орендаря:

3.1. має право самостійно господарювати на земельних ділянках з дотриманням умов цього договору;

3.2. має право отримувати продукцію та доходи з об`єкта оренди;

3.3. має переважне право на поновлення дії (переукладення) цього договору, в тому числі шляхом придбання права оренди земельних ділянок;

3.4. має право передати об`єкт оренди або його частину іншій особі в суборенду, без зміни цільового призначення;

3.5. має переважне право на придбання у власність об`єкта оренди у разі його продажу (відчуження) Орендодавцем, за умови що Орендар сплачує ціну, за якою він продається. Відмова Орендаря від придбання об`єкта оренди у Орендодавця оформлюється виключно у письмовій формі;

3.6. має право на відчуження права на оренду земельних ділянок, які є об`єктом цього договору іншим особам, в порядку і в спосіб, визначений законом;

3.7. має право проводити поліпшення стану об`єкта оренди, що мають довгостроковий характер, здійснення яких вважається погодженим з орендодавцем на момент укладення договору;

3.8. має право здійснювати у встановленому порядку зрошувальні меліоративні роботи та проводити інші роботи, необхідні для ведення сільськогосподарського виробництва;

3.9. з моменту укладення договору, здійснювати підготовчі дії, спрямовані на використання об`єкта оренди за цим договором.

4. Обов`язки орендаря:

4.1. своєчасно вносити орендну плату за користування об`єктом оренди;

4.2. використовувати об`єкт оренди за цільовим призначенням згідно з цим договором;

4.3. дотримуватися по відношенню до об`єкта оренди режиму використання земель сільськогосподарського призначення у відповідності до вимогами чинного законодавства України.

РОЗДІЛ 8. РИЗИК ВИПАДКОВОГО ЗНИЩЕННЯ АБО ПОШКОДЖЕННЯ ОБ`ЄКТА ОРЕНДИ ЧИ ЙОГО ЧАСТИНИ

8. Ризик випадкового знищення або пошкодження об`єкта оренди чи його частини несе Орендар, якщо таке знищення або пошкодження відбулось з вини Орендаря.

РОЗДІЛ 9. СТРАХУВАННЯ ОБ`ЄКТА ОРЕНДИ

9. Згідно з цим договором об`єкт оренди не підлягає страхуванню на весь період дії цього договору.

РОЗДІЛ 10. ЗМІНА УМОВ ДОГОВОРУ І ПРИПИНЕННЯ ЙОГО ДІЇ

1. Зміна умов договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розв`язується у судовому порядку.

2. Дія договору припиняється у разі:

2.1. закінчення строку, на який його було укладено;

2.2. придбання Орендарем об`єкта оренди у власність;

2.3. викупу об`єкта оренди для суспільних потреб або примусового відчуження з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

2.4. ліквідації юридичної особи-орендаря.

2.5. Договір припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

3. Дія договору припиняється шляхом його розірвання за:

3.1. взаємною згодою сторін;

3.2. рішенням суду на вимогу однієї зі сторін у разі істотного порушення договору другою стороною, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору,та внаслідок випадкового знищення, пошкодження об`єкта оренди, що істотно перешкоджає її використанню.

4. Зміна або розірвання договору, а також його припинення, у відповідності до статті 654 Цивільного кодексу України,вчиняється в простій письмовій формі.

5. Розірвання договору оренди в односторонньому порядку, а також одностороння відмова від договору у повному обсязі або частково, не допускається.

6. У разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін.

7. Перехід права власності на об`єкт оренди до другої особи, а також реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору.

РОЗДІЛ 11. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН ЗА НЕВИКОНАННЯ АБО НЕНАЛЕЖНЕ ВИКОНАННЯ ДОГОВОРУ

1. За невиконання або неналежне виконання договору сторони несуть відповідальність відповідно до закону та цього договору.

2. Сторона, яка порушила зобов`язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

РОЗДІЛ 12. ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ

1. Цей договір набирає чинності з моменту його підписання сторонами. Нотаріальне посвідчення договору не здійснюється.

2. При тлумаченні змісту договору беруться до уваги однакове для всього змісту договору значення слів і понять, а також загальноприйняте значення термінів у сфері земельних відносин, договірного та спадкового права. Якщо буквальне значення слів і понять, а також загальноприйняте значення термінів в цій сфері не дає змоги з`ясувати зміст окремих розділів договору, їхній зміст встановлюється порівнянням відповідного розділу договору зі змістом інших його розділів, усім його змістом, намірами сторін, а якщо за цими правилами немає можливості визначити справжню волю сторони договору, до уваги беруться мета договору, зміст попередніх переговорів, усталена практика відносин між сторонами, звичаї ділового обороту, подальша поведінка сторін, текст типового договору та інші обставини, що мають істотне значення.

3. Цей договір укладено у двох примірниках, один з яких знаходиться в Орендодавця, другий - в Орендаря.

РОЗДІЛ 13. РЕКВІЗИТИ СТОРІН

Орендодавець: Дяківська сільська рада вулиця Б. Хмельницького, 3, село Дяківка Буринського району Сумської області ідентифікаційний код:04390357 Дяківський сільський голова Здойма Д.Г.Орендар: ТОВ Білопільська аграрна компанія вулиця Братів Рябоконь, 1, селище міського типу Миколаївка Білопільського району Сумської області ідентифікаційний код: 38020065 Директор Бабенко Р.В.

(3) Сторони дійшли згоди, що судові витрати по справі № 920/580/19 покладаються на ТОВ Білопільська аграрна компанія , яке, в свою чергу, має право на повернення з державного бюджету 50 % сплаченого судового збору в розмірі 1921 гривня 00 коп.

(4) Сторони заявляють, що в процесі укладення та виконання цієї мирової угоди не були, не будуть та не можуть бути порушені їх права, а також права третіх осіб, в тому числі і держави.

(5) Сторони погоджуються з умовами даної мирової угоди та зобов`язуються їх виконувати.

(6) Мирова угода укладена у трьох примірниках, один для суду, та по одному кожній зі Сторін.

РЕКВІЗИТИ ТА ПІДПИСИ СТОРІН:

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ БІЛОПІЛЬСЬКА АГРАРНА КОМПАНІЯ

місцезнаходження: вулиця Братів Рябоконь, 1, селище міського типу Миколаївка Білопільського району Сумської області

ідентифікаційний код: 37352607

Бабенко Роман Вікторович підпис (печатка)

ДЯКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА БУРИНСЬКОГО РАЙОНУ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ,

місцезнаходження: вулиця Богдана Хмельницького, 3, село Дяківка Буринського району Сумської області

ідентифікаційний код: 04390357

ОСОБА_2 підпис (печатка)

2. Провадження у справі - закрити.

3. Ухвала набирає законної сили після її підписання суддею. Дана ухвала може бути оскаржена в порядку, встановленому ст. ст. 255-257 ГПК України.

4. Ухвала дійсна для пред`явлення протягом трьох років з наступного дня після набрання нею законної сили.

Повні реквізити сторін:

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Білопільська аграрна компанія» (41856, Сумська область, Білопільський район, смт. Миколаївка, вул. Братів Рябоконь, 1, код 38020065).

Відповідач - Дяківська сільська рада Буринського району Сумської області (41724, Сумська область, Буринський район, с. Дяківка, вул. Б.Хмельницького, 3, код 04390357).

Ухвала підписана суддею 29.08.2019.

Суддя О.Ю. Резніченко

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення27.08.2019
Оприлюднено30.08.2019
Номер документу83925055
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —920/580/19

Ухвала від 10.10.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резніченко Олена Юріївна

Ухвала від 20.09.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резніченко Олена Юріївна

Ухвала від 18.09.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резніченко Олена Юріївна

Ухвала від 27.08.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резніченко Олена Юріївна

Ухвала від 22.07.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резніченко Олена Юріївна

Ухвала від 24.06.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резніченко Олена Юріївна

Ухвала від 14.06.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резніченко Олена Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні