Постанова
від 28.08.2019 по справі 905/1458/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м.Харків, пр.Науки, 5

ПОСТАНОВА

ПРО ВИЗНАННЯ БОРЖНИКА БАНКРУТОМ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.08.2019р. Справа № 905/1458/19

за заявою боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Експерт Пром» (код ЄДРПОУ 37380705), м.Лиман Донецька область

про банкрутство на підставі ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»

Головуючий суддя Тарапата С.С.

Секретар судового засідання Доннік А.В.

Представники сторін не з`явились

Ухвалою господарського суду Донецької області від 13.08.19р. прийнято до розгляду заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Експерт Пром» (код ЄДРПОУ 37380705), м.Лиман, Донецька область про порушення справи про банкрутство боржника, що ліквідується власником; підготовче засідання призначено на 21.08.19р.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 24.06.19р. за результатами підготовчого засідання відкрито провадження у справі №905/1458/19 за заявою боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Експерт Пром» (код ЄДРПОУ 37380705), м.Лиман, Донецька область; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; справа призначена до розгляду в судовому засіданні на 28.08.19р.

27.08.19р. до господарського суду Донецької області надійшло клопотання ОСОБА_1 про розгляд справи без її участі. До вказаного клопотання додана довідка РЦ Відділення ПУМБ у м.Києві №КІЕ-07.8/2655 від 23.08.19р. про відсутність на рахунку № НОМЕР_1 , який належить боржнику, будь-яких коштів (на електронну адресу суду, з накладанням електронного цифрового підпису).

28.08.19р. клопотання арбітражного керуючого Гриценка І.І., в якому останній просить не розглядати заяву від 14.08.19.р. №01-14/243 у зв`язку з відсутністю фінансування ліквідаційної процедури та фізичною віддаленістю боржника (на електронну адресу суду, з накладанням електронного цифрового підпису).

Розглянувши в судовому засіданні 28.08.19р. матеріали заяви, надані документи, господарський суд встановив:

Згідно частини першої статті 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов`язаний звернутися до господарського суду із заявою про відкриття справи про банкрутство такої юридичної особи.

Обов`язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

04.04.19р. учасником ТОВ «Експерт Пром» , м.Лиман прийнято рішення про припинення діяльності юридичної особи та призначення ліквідатором Кузнецову Валерію Володимирівну (рішення №04/04.2019 від 04.04.19р.).

Згідно інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань стосовно юридичної особи ТОВ «Експерт Пром» , м.Лиман внесено запис про перебування юридичної особи в стані припинення з 04.04.19р. за рішенням засновників та визначено строк для заявлення кредиторами своїх вимог до 04.06.19р.

З наданих суду документів вбачається проведення головою ліквідаційної комісії заходів, передбачених чинним законодавством, які передують зверненню до суду із заявою про порушення справи про банкрутство на підставі ч.1 ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» . Так:

Ліквідатором проведена інвентаризація активів та зобов`язань ТОВ «Експерт Пром» , за результатами якої не виявлено будь-якого рухомого та нерухомого майна на балансі боржника, крім грошових коштів, які обліковуються в касі підприємства в сумі 1000,00грн.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта №167444688 від 21.05.19р. та витягу з Державного реєстру обтяжень рухомого майна №59952347 від 29.05.19р. нерухоме та рухоме майно за боржником відсутні.

Будь-які інші активи боржника не виявлено.

На виконання вимог ч.7 ст.111 Цивільного кодексу України ліквідатор заявами та листами повідомив про прийняття засновниками рішення про припинення підприємницької діяльності та надання інформації про наявність/відсутність заборгованості товариства Лиманську ДПІ Головного управління Слов`янсько-Лиманське управління ГУ ДФС у Донецькій області, Головне управління Пенсійного фонду України, Лиманське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального управління України в Донецькій області,

Ліквідатором визнані вимоги ТОВ «Ультранова» , м.Київ в розмірі 9897564,04грн.

Вказана заборгованість внесена головою ліквідаційної комісії до реєстру кредиторів та відображена в проміжному ліквідаційному балансі станом на 17.06.19р. Наявність вказаної кредиторської заборгованості підвтерджена наданими до суду первинними документами.

Відповідно до наданої ліквідатором довідки Головного управління ДФС у Донецькій області №57685/10/05-99-47-81 від 22.07.19р. у боржника наявний відкритий рахунок № НОМЕР_1 в АТ «ПУМБ» . Рахунки, на яких обліковуються цінні папери, у боржника відсутні.

На виконання вимог ч.8 ст.111 Цивільного кодексу України після закінчення строку для пред`явлення вимог кредиторів ліквідатором складений проміжний ліквідаційний баланс станом на 17.06.19р., який затверджений рішенням учасника ТОВ «Експерт Пром» , м. Лиман ( рішення №01/07/2019 від 01.07.19р.)

За даними проміжного ліквідаційного балансу вартість активів боржника становить 1,0 тис. грн., в той час коли пасиви боржника складають 9897,6 тис. грн.

Фінансовий стан боржника характеризується неплатоспроможністю, кредиторська заборгованість, що не оспорюється, складає 9897,6 тис.грн., вартість наявних майнових активів недостатня для задоволення вимог кредиторів.

На підставі вищевикладеного в судовому засіданні встановлена наявність ознак неплатоспроможності боржника.

В силу ст.1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» банкрутство - це визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше, як через застосування ліквідаційної процедури.

Відповідно до ч.3 ст.110 Цивільного кодексу України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

Частина 4 ст.205 Господарського кодексу України передбачає, що у разі неспроможності суб`єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом.

Згідно ч.1 ст. 37 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Приписи п.1 ст. 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , які мають спеціальний характер перед нормами інших законодавчих актів зобов`язують ліквідатора у випадку виявлення факту недостатності активів для задоволення вимог кредиторів припинити процедуру позасудової ліквідації та звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство.

Суд вважає, що визнання боржника банкрутом не перешкоджає здійсненню контролюючими органами перевірок на виконання ч.7 ст.111 Цивільного кодексу України в ході ліквідаційної процедури, тобто до складання ліквідатором остаточного ліквідаційного балансу банкрута, а відсутність актів перевірок органів доходів і зборів, Пенсійного фонду України та Фонду соціального страхування України, не може бути підставою для відмови у винесенні судом постанови про визнання боржника банкрутом.

В постанові від 10.05.18р. у справі №922/2431/17 Верховний суд також зазначив, що перехід боржника до ліквідаційної процедури не перешкоджає органу ДФС можливості вжити заходи щодо перевірки діяльності боржника, звернувшись до ліквідатора банкрута з наказом про проведення такої перевірки.

Відповідно до приписів ст.1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» ( далі - Закон про банкрутство) суб`єкт господарської діяльності може бути визнаний банкрутом тільки в разі встановлення господарським судом його неспроможності відновити свою платоспроможність за допомогою процедур санації та мирової угоди і погасити встановлені у порядку, визначеному цим Законом, грошові вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

В силу ч.1 ст.37 Закону про банкрутство у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Згідно ч.1 ст.40 Закону про банкрутство, у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Законом, з числа арбітражних керуючих, якщо інше не передбачено цим Законом.

З огляду на зазначене та приймаючи до уваги дотримання заявником порядку ліквідації юридичної особи у відповідності з вимогами ст.ст.105, 110, 111 ЦК України, наявність кредиторської заборгованості та недостатність майнових активів для її задоволення, наявність ознак неплатоспроможності, господарський суд дійшов висновку про необхідність визнання банкрутом «Експерт Пром» (код ЄДРПОУ 37380705), м.Лиман Донецька область та відкриття ліквідаційної процедури.

В силу ч.2 ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора. Обов`язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності в нього статусу арбітражного керуючого.

При прийнятті до розгляду заяви боржника ТОВ «Експерт Пром» (код ЄДРПОУ 37380705), м.Лиман про порушення справи про банкрутство 13.08.19р. судом здійснено електронний запит на автоматичне визначення кандидатури арбітражного керуючого.

Автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України, визначено Гриценко Ігоря Івановича (свідоцтво арбітражного керуючого №1216 від 04.07.13р., адреса: вул. Раїси Кириченко, буд.36, оф.2, м.Полтава, 36000), який в заяві вих.№01-14/243 від 14.08.19р. повідомив про свою згоду на участь у справі про банкрутство, а в клопотанні, що надійшло до господарського суду електронною поштою 28.08.19р., просив вказану заяву не розглядати посилаючись на відсутність фінансування ліквідаційної процедури та фізичну віддаленість боржника.

В заяві про порушення справи про банкрутство ліквідатор боржника Кузнецова Валерія Володимиріва просить покласти на неї обов`язки ліквідатора ТОВ «Експерт Пром» .

Відповідно до ст.115 «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду (ч.1). Грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора не може перевищувати десяти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень(ч.2).

Враховуючи недостатність майнових активів боржника для задоволення вимог кредиторів, клопотання арбітражного керуючого - Гриценко І.І., обраного автоматизованою системою відсутність згоди на участь у справі, наявність заяви про призначення ліквідатором Кузнецової В.В., відсутність заяв інших арбітражних керуючих про згоду на участь у справі, суд, керуючись ч.2 ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , визнає за можливе покласти обов`язки ліквідатора на ОСОБА_2 Володимирівну.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 105, 110, 111 Цивільного кодексу України, ст.ст.1, 2, 8, 37, 38, 40, 41, 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , ст.205 Господарського кодексу України, ст.3, ч.6 ст.12, ст.ст. 46, 73, 86, 238, 254 Господарського процесуального кодексу України, в редакції Закону №2147-VIII від 03.10.17р., господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

Визнати боржника - Товариство з обмеженою відповідальністю «Експерт Пром» (код ЄДРПОУ 37380705), м.Лиман Донецька область банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю «Експерт Пром» (код ЄДРПОУ 37380705), м.Лиман Донецька область призначити ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_2 , адреса місця реєстрації: АДРЕСА_1 , адреса для листування: АДРЕСА_2 ).

Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю «Експерт Пром» (код ЄДРПОУ 37380705, адреса: 84404, Донецька обл., м.Лиман, вул.Переїздна, буд.1В) і відкриття ліквідаційної процедури.

Ліквідатору по закінченні ліквідаційної процедури представити суду звіт про проведену роботу, ліквідаційний баланс банкрута та документи, передбачені ст.46 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені господарським процесуальним кодексом України, шляхом подання апеляційної скарги.

Суддя С.С. Тарапата

Дата ухвалення рішення28.08.2019
Оприлюднено30.08.2019

Судовий реєстр по справі —905/1458/19

Ухвала від 18.02.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата Світлана Степанівна

Ухвала від 18.02.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата Світлана Степанівна

Ухвала від 28.01.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата Світлана Степанівна

Ухвала від 08.01.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата Світлана Степанівна

Ухвала від 30.10.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата Світлана Степанівна

Ухвала від 30.09.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата Світлана Степанівна

Постанова від 28.08.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата Світлана Степанівна

Ухвала від 21.08.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата Світлана Степанівна

Ухвала від 21.08.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата Світлана Степанівна

Ухвала від 13.08.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата Світлана Степанівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні