Ухвала
від 29.08.2019 по справі 910/8983/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

29.08.2019Справа № 910/8983/19

Господарський суд міста Києва у складі судді Бондарчук В.В., розглянувши матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Седна-Агро", м. Монастирище, Черкаська обл.

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрохолдинг Руно", м. Київ

про стягнення 142 102,65 грн.,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Седна-Агро" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрохолдинг Руно" про стягнення 142 102,65 грн., в тому числі: 73 247,95 грн. - пені, 51 609,59 грн. - 25% річних, 17 245,11 грн. - інфляційних втрат, нарахованих у зв`язку з неналежним виконанням зобов`язань в частині повної та своєчасної оплати товару, поставленого на підставі договору поставки насіння в кредит 2018 № 045-РО від 18.04.2018.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 10.07.2019 р. прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, визначено розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін, судове засідання призначено на 01.08.2019 р.

01.08.2019 р. у судовому засіданні судом було оголошено перерву до 05.09.2019 р.

27.08.2019 р. через канцелярію суду від позивача надійшло клопотання про проведення судового засідання, призначеного на 05.09.2019 р. в режимі відеоконференції.

Розглянувши клопотання позивача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції з підстав територіальної віддаленості місцезнаходження позивача та участь уповноваженого представника в інших судових процесах, суд зазначає наступне.

За змістом частини 7 статті 11 Закону України Про судоустрій і статус суддів , учасникам судового процесу на підставі судового рішення забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом. Обов`язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

При цьому, відповідно до частин 5, 7 статті 197 Господарського процесуального кодексу України, суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду, визначеному судом. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

З огляду на зазначені положення чинного законодавства, призначення проведення судового засідання у режимі відеоконференції у приміщенні іншого суду є правом господарського суду, що розглядає господарську справу.

При цьому, виключний перелік випадків, в яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, законом не визначений, у зв`язку з чим необхідність проведення судового засідання в режимі відеоконференції визначається у кожному окремому випадку з урахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень залучених спеціалістів чи інших учасників процесу, які за станом здоров`я чи з інших незалежних від цих осіб причин не можуть бути присутніми у засіданні суду, а їх участь є обов`язковою.

Призначення судового засідання у режимі відеоконференції має здійснюватись у виключних випадках, коли за об`єктивних причин учасник судового процесу позбавлений можливості приймати участь у засіданні, а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи.

Водночас, заявником (позивачем) не надано суду будь-яких належних доказів на підтвердження тієї обставини, що за об`єктивних причин представник Товариства з обмеженою відповідальністю "Седна-Агро" позбавлений можливості приймати участь у судовому засіданні, призначеному на 05.09.2019 о 14:30 у Господарському суді міста Києва.

Крім того, проведення відеоконференції позбавляє можливості учасника процесу, який за допомогою відеоконференції бере участь у засіданні суду, подати докази під час судового засідання, знайомитись з матеріалами справи, брати участь в огляді наданих іншою стороною документів. До того ж, під час судового засідання особа, що бере участь у засіданні, встановлюється судом, що розглядає справу, за оригіналом документа, який пред`являється суду. У випадку участі особи у відеоконференції можливість суду перевірити особу стає проблематичною. Тобто всі ці обставини ведуть до звуження обсягу реалізації прав учасників судового процесу, а тому призначення судового засідання у режимі відеоконференції повинно здійснюватись у виключних випадках, коли за об`єктивних причин учасник процесу не може брати участь у засіданні, а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи. Також суд вважає, що проведення судового засідання у цій справі в режимі відеоконференції може значно ускладнити розгляд справи та збільшить час проведення судового засідання.

В той же час, відповідно до п. 17.6 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в межах приміщення суду здійснюється за допомогою технічних засобів, що функціонують у судах на день набрання чинності цією редакцією Кодексу, за правилами, встановленими цією редакцією Кодексу.

Судом також враховано технічну неможливість у Господарського суду міста Києва на проведення судового засідання, призначеного на 05.09.2019, в режимі відеоконференції, оскільки на даний час в суді наявні лише два зали судового засідання, обладнані технічними засобами для проведення судового засідання в режимі відеоконференції, зі щільним графіком проведення судових засідань, оскільки ухвали про проведення судових засідань в режимі відеоконференції, надходять з усіх регіонів України.

Суд зазначає, що вимогами чинного законодавства не передбачено можливості зміни дати та часу вже призначеного судового засідання, у зв`язку з поданням стороною клопотання про її участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Седна-Агро" про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. 174, ч. 2 ст. 232, ст. 233, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. У задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Седна-Агро" про участь у судовому засіданні 05.09.2019 р. в режимі відеоконференції - відмовити.

2. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя В.В. Бондарчук

Дата ухвалення рішення29.08.2019
Оприлюднено02.09.2019
Номер документу83928147
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 142 102,65 грн

Судовий реєстр по справі —910/8983/19

Ухвала від 30.01.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 22.01.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Рішення від 11.11.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 23.10.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 05.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 29.08.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 01.08.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 10.07.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні