Ухвала
від 28.08.2019 по справі 127/23528/19
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/23528/19

Провадження №1-кс/127/13185/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 серпня 2019 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СУГУНП уВінницькій областіпідполковник поліції ОСОБА_3 звернувсядо судуз клопотаннямпро обшукза місцемреєстрації ОСОБА_4 у квартирі АДРЕСА_1 , мотивуючи свої вимоги тим, що проводиться досудове розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019020000000058 від 13.03.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що службові особи ДП «Ензим» (ЄДРПОУ 32813696), діючи за попередньою змовою із службовими особами ТОВ «Торговий дім «Ензим» (ЄДРПОУ 34722213), ТОВ «Торговий дім «Ензим-Агро» (ЄДРПОУ 38134923), ТОВ «Ензим Біотех» (ЄДРПОУ 40035196), ТОВ «Ензим Трейдінг» (ЄДРПОУ30594045), ТОВ «Лабораторно-діагностичний центр «Агропроф» (ЄДРПОУ 40055715), ТОВ «ІМ Трейд» (ЄДРПОУ 41000211) у період 2015 року по теперішній час, розробили протиправний механізм безпідставного формування податкового кредиту для підприємств реального сектору економіки, з метою подальшого привласнення незаконно отриманого бюджетного відшкодування ПДВ.

Так, упродовж вищевказаного періоду, посадовими особами ДП «Ензим» та пов`язаними з ним підприємствами на банківські рахунки підставних осіб, які не мали на меті здійснювати підприємницьку діяльність та в минулому були працевлаштовані на вищезазначені підприємств, зокрема і фізична особа-підприємець ОСОБА_4 перераховували грошові кошти під приводом виконання такими фізичними особами робіт для зазначених товариств чи надання інших послуг.

Надалі, такі фізичні особи-підприємці після надходження грошових коштів на їх розрахункові рахунки відкриті у АТ «Сбербанк» без фактичного виконання робіт чи надання інших послуг, знімали їх під виглядом чистого доходу підприємця. В результаті проведення фіктивних операцій ДП «Ензим», ТОВ «Торговий дім «Ензим», ТОВ «Торговий дім «Ензим-Агро», ТОВ «Ензим Біотех» та ТОВ «Ензим Трейдінг» отримали незаконне відшкодування ПДВ. Проведеними у ході розслідування слідчими (процесуальними) заходами установлено, що причетним до вчинення вище вказаного кримінального правопорушення є фізична особа підприємець ОСОБА_4 так як між ним та ДП «Ензим» чи пов`язаними з ним товариствами відображено господарські операції з виконання робіт чи надання послуг. У ході виконання доручення співробітниками СБУ у Вінницькій області встановлено, що фізична особа-підприємець ОСОБА_4 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , та за вказаною адресою знаходяться речі, документи та грошові кошти, що свідчать про протиправну діяльність.

Відповідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, відомості про власника нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_2 , відсутні. З метою з`ясування усіх обставин вчинення вказаного кримінального правопорушення, у ході розслідування необхідно відшукати речі, документи та грошові кошти, які свідчать про протиправні незаконні дії винних осіб.

На даний час є достатні підстави вважати, що за адресою реєстрації ОСОБА_4 можуть знаходитись речі, документи та грошові кошти, що свідчать про вчинене правопорушення, а саме підроблені документи, які були використані для імітування ведення господарської діяльності між фізичними особами підприємцями та ДП «Ензим» чи пов`язаними з ним структурами, тобто договори про надання послуг, рахунки, накладні, акти приймання виконаних робіт, доручення, чорнові рукописні записи блокноти, зошити з відображеною інформацією про вчинені протиправні дії, печатки фізичних осіб-підприємців, жорсткі диски, електронні носії інформації, комп`ютерна техніка зі збереженими в електронному вигляді підробленими документами, грошові кошти здобуті злочинним шляхом .

Вказані речі, документи та грошові кошти мають важливе значення для всебічного, повного і неупередженого дослідження усіх обставин кримінального провадження, оскільки відомості, які в них містяться необхідні для встановлення винних осіб (особи) у вчиненні зазначеного кримінального правопорушення, проведення ряду почеркознавчих, техніко-криміналістичних та інших експертиз, а також за їх допомогою можна встановити наявність або відсутність обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

У зв`язку з цим, виникла необхідність звернутись до суду із клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку за місцем реєстрації ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_2 .

Отримати вказані речі, документи, грошові кошти чи інші відомості про вчинені протиправні дії в інший спосіб не представляється можливим.

Приймаючи до уваги вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, просив клопотання задовольнити.

В судовомузасіданні слідчийвимоги клопотанняпідтримав заобставин,викладених уньому тавказав,що замісцем реєстрації ОСОБА_4 у квартирі АДРЕСА_1 можуть знаходитись речі, документи та грошові кошти, що свідчать про вчинене правопорушення.

Суд, заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали кримінального провадження, клопотання слідчого, дійшов висновку, що клопотання є доведеним, а тому підлягає задоволенню.

Стаття 233 КПК України передбачає, що ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення.

Ст. 234 КПК України встановлено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до документів КП «Вінницьке міське бюро технічної інвентаризації» власниками квартири АДРЕСА_1 , у різних частинах є: 2/6 ОСОБА_5 ; 1/6 ОСОБА_4 ; 1/6 ОСОБА_6 ; 1/6 ОСОБА_7 ; 1/6 ОСОБА_8 .

Приймаючи до уваги викладене, суд вважає, що є достатні підстави для задоволення клопотання про проведення обшуку, оскільки дана слідча дія має важливе значення для всебічного, повного і неупередженого дослідження усіх обставин кримінального провадження, а також з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення і відшукання знарядь кримінального правопорушення.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 235, 395 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку за місцемреєстрації ОСОБА_4 у квартирі АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення речей, документів та грошових коштів, що свідчать про вчинені правопорушення винними особами, а саме: підроблені документи, які були використані для імітування ведення господарської діяльності між фізичними особами-підприємцями та ДП «Ензим» чи пов`язаними з ним товариствами, тобто договори про надання послуг, рахунки, накладні, акти приймання виконаних робіт, доручення, чорнові рукописні записи блокноти, зошити з відображеною інформацією про вчинені протиправні дії, печатки фізичних осіб-підприємців, жорсткі диски, електронні носії інформації, комп`ютерна техніка зі збереженими в електронному вигляді підробленими документами, грошові кошти здобуті злочинним шляхом.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді не підлягає апеляційному оскарженню.

Слідчий суддя

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення28.08.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83932019
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —127/23528/19

Ухвала від 28.08.2019

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Михайленко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні