Рішення
від 29.08.2019 по справі 349/1339/19
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/1339/19

Провадження № 2/349/442/19

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

29 серпня 2019 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

в складі: головуючого судді Могили Р.Г.

з участю секретаря судового засідання Боянівської Г.М.

розглянув у відкритому підготовчому засіданні за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Жовчівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

07 серпня 2019 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом про визначення додаткового строку для подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини.

Позовна заява мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Жовчів Рогатинського району Івано-Франківської області помер брат позивачки ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилась спадщина, що складається із 1/3 частки домоволодіння, яке розташоване по АДРЕСА_1 . За життя ОСОБА_2 заповіту не складав. Позивач є спадкоємцем за законом другої черги. Інші спадкоємці ОСОБА_2 із заявами про прийняття спадщини, видачу свідоцтва про право на спадщину до Рогатинської районної державної нотаріальної контори не звертались.

На час відкриття спадщини вона не проживала постійно із спадкодавцем. Вказує на те, що не мала можливості своєчасно подати заяву до нотаріуса про прийняття спадщини . З урахуванням зазначеного ОСОБА_1 просила визначити їй додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини у порядку спадкування за законом, що відкрилась після смерті ОСОБА_2

Позивач ОСОБА_1 в підготовче засідання не з`явилася. До суду надійшло письмове клопотання представника позивача ОСОБА_3 про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги позивача підтримує повністю.

Представник Жовчівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області сільський голова Петришин Т. в підготовче засідання не з`явився, подав заяву про визнання позову та розгляд справи за його відсутності.

В зв`язку з тим, що особи, які беруть участь у справі в підготовче засідання не з`явились, відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до частин 3 та 4 ст.200 ЦПК України , у разі визнання відповідачем позову, суд, за наявності для того законних підстав ухвалює у підготовчому засіданні рішення про задоволення позову в порядку, встановленому ст. 206 ЦПК України.

Враховуючи визнання позову відповідачем, суд вважає, що є законні підстави для ухвалення у підготовчому засіданні рішення про задоволення позову з огляду на таке.

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Жовчів Рогатинського району Івано-Франківської області, що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 , виданим 14 листопада 2016 року виконавчим комітетом Жовчівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області.

Згідно довідки виконавчого комітету Жовчівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області №206 від 01 липня 2019 року останнє місце проживання ОСОБА_2 було АДРЕСА_1 . Заповіт від імені ОСОБА_2 у виконавчому комітеті сільської ради не посвідчувався.

Факт родинних відносин між спадкодавцем ОСОБА_2 та позивачем ОСОБА_1 підтверджується їхніми свідоцтвами про народження, де у графі батько зазначено ОСОБА_4 , у графі мати- ОСОБА_5 .

Як вбачається із свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 , виданного Калинівською сільською радою Рогатинського району Івано-Франківської області 16 квітня 1977 року ОСОБА_6 зареєструвала шлюб із ОСОБА_7 та після реєстрації шлюбу прізвище дружини ззаначено Земледух .

Встановлено, що у зв`язку із смертю ОСОБА_2 відкрилась спадщина на будинковолодіння, що розташоване по АДРЕСА_1 .

Згідно постанови державного нотаріуса Рогатинської районної державної нотаріальної контори Андрейків Т.В. від 30 липня 2019 року ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем померлого ОСОБА_2 за законом. Цією постановою ОСОБА_1 відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, а саме: у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на 1/3 частку домоволодіння, яке розташоване по АДРЕСА_1 , у зв`язку з пропуском нею строку у шість місяців для прийняття спадщини.

Із встановлених обставин вбачається, що між позивачем та відповідачем виникли цивільні правовідносини щодо прийняття спадщини, яка відкрилася на території громади села Жовчів, органом місцевого самоврядування якого є Жовчівська сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області та регулюються нормами Цивільного кодексу України 2003 року.

Враховуючи визначені судом правовідносини для вирішення спору, суд застосовує наступні норми матеріального права, виходячи при цьому із таких мотивів.

Відповідно до положень статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Частиною першою статті 1269 ЦК України встановлено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч.1 ст.1270 ЦК України).

Відповідно до ч.3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За встановлених обставин суд прийшов до висновку, що позивач пропустила строк для прийняття спадщини з поважної причини, а також враховуючи, що спадщина ніким не прийнята та не визнана судом відумерлою, позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 200, 206, 259, 263-265 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Жовчівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк у три місяці для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилась внаслідок смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Додатковий строк для прийняття спадщини рахувати з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо Івано-Франківському апеляційному суду або через Рогатинський районний суд Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Відповідач: Жовчівська сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області, місцезнаходження: с.Жовчів, Рогатинського району Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 04354887 .

Суддя Р.Г. Могила

СудРогатинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення29.08.2019
Оприлюднено01.09.2019
Номер документу83938192
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —349/1339/19

Рішення від 29.08.2019

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 08.08.2019

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні