Рішення
від 28.08.2019 по справі 371/898/19
МИРОНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

28.08.2019 Єдиний унікальний № 371/898/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 серпня 2019 року м. Миронівка

ЄУН 371/898/19

Провадження № 2-о/371/17/19

Миронівський районний суд Київської області в складі :

головуючого судді Капшук Л.О.,

за участі:

секретаря судових засідань Овчаренко В.С.,

заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа орган опіки та піклування Олександрівської сільської ради Миронівського району Київської області, про встановлення опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В :

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

Заявники звернулися до суду з заявою про встановлення опіки та призначення опікуна, посилаючись на ті обставини, що рішенням Миронівського районного суду Київської області від 11 серпня 2014 року ОСОБА_3 визнано недієздатним, опікуном недієздатного призначено його батька ОСОБА_4 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 опікун недієздатного ОСОБА_4 помер.

Після смерті ОСОБА_4 заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , які є рідними братами ОСОБА_3 , фактично здійснюють опіку над недієздатним, доглядають його, дбають про стан здоров`я та матеріальне забезпечення. Орган опіки та піклування вбачає за доцільне призначити їх опікунами недієздатного.

Аргументи учасників справи

В судовому засіданні заявники доводи заяви підтримали, посилаючись на викладені в ній обставини. Вказали, що забезпечують недієздатного продуктами харчування, одягом та предметами першої необхідності, несуть всі витрати, пов`язані з утриманням будинку, в якому мешкає недієздатний. ОСОБА_2 на даний час проживає з недієздатним братом. ОСОБА_1 регулярно відвідує його.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування Олександрівської сільської ради Миронівського району Київської області в судове засідання не з`явився. Сільським головою подано до суду заяву про розгляд справи у відсутності представника сільської ради.

Суд, заслухавши пояснення заявників, дослідивши письмові матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, дійшов висновку, що заяву належить задовольнити.

Мотивувальна частина

Фактичні обставини справи

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Рішенням Миронівського районного суду Київської області від 11 серпня 2014 року ОСОБА_3 було визнано недієздатним, встановлено над ним опіку та призначено опікуном батька ОСОБА_4 (а.с. 18).

Опікун недієздатного ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 05 січня 2019 року виконавчим комітетом Олександрівської сільської ради Миронівського району Київської області (а.с. 15).

В зв`язку зі смертю опікуна недієздатного опіка припинилася, повноваження опікуна не виконуються. Недієздатний ОСОБА_3 залишився без опіки, перебуває під наглядом та на утриманні заявників ОСОБА_2 та ОСОБА_1

Актом обстеження житлово-побутових умов життя інваліда (пенсіонера) №105, виданого виконавчим комітетом Олександрівської сільської ради Миронівського району Київської області 26 березня 2019 року, висновком про стан здоров`я, фізичний та розумовий стан особи, яка потребує опіки (піклування), виданим КНП Миронівської районної ради Миронівська центральна районна лікарня 08 травня 2019 року, довідкою та висновком МСЕК від 04 жовтня 2011 року встановлено, що ОСОБА_3 є інвалідом першої А групи з 04 жовтня 2011 року, потребує постійного стороннього нагляду та за станом здоров`я може бути оформлений під опіку (а.с., а.с. 20, 21, 30).

Заявники перебувають у родинних відносинах з недієздатним ОСОБА_3 , доводяться йому рідними братами.

Вказані обставини підтверджуються даними свідоцтв про народження: серії НОМЕР_2 , виданого Олександрівською сільською радою Миронівського району Київської області 27 травня 1978 року, серії НОМЕР_3 , виданого Олександрівською сільською радою Миронівського району Київської області 22 березня 1969 року, серії НОМЕР_4 , виданого Олександрівською сільською радою Миронівського району Київської області 18 листопада 1970 року (а.с., а.с. 13, 16, 17).

Мотиви суду та застосовані норми права

Статтею 58 ЦК України встановлено, що опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно до частини 1 статті 60 ЦК України, у разі визнання особи недієздатною опіку над нею встановлює суд. Він же призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Пункт 5.4 Правил опіки і піклування передбачає, що опіка припиняється у разі смерті опікуна або підопічного.

Так, опіка відносно ОСОБА_3 , встановлена рішенням Миронівського районного суду Київської області від 11 серпня 2014 року, припинена у зв`язку із смертю опікуна 05 січня 2019 року.

Відсутність опікуна у недієздатної особи породжує юридичні складнощі у реалізації законних прав та інтересів такої особи.

Відповідно до статті 55 ЦК України та абзацу 2 пункту 1.2 Правил, опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових та майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Частиною 4 статті 63 ЦК України передбачено, що опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника.

ОСОБА_2 та ОСОБА_1 мають добрі стосунки з недієздатним та можуть виконувати обов`язки опікунів.

За висновком органу опіки та піклування Олександрівської сільської ради Миронівського району Київської області № 216 від 13 червня 2019 року, орган опіки та піклування вважає за доцільне призначити заявників ОСОБА_2 та ОСОБА_1 опікунами ОСОБА_3 (а.с. 31).

З наданих заявником письмових доказів вбачається, що ОСОБА_2 та ОСОБА_1 за медичними висновками мають стан здоров`я, що дозволяє їм виконувати обов`язки опікунів.

Наведені обставини підтверджені висновками КНП Миронівської районної ради Миронівська центральна районна лікарня від 29 травня 2019 року та від 03 червня 2019 року (а.с., а.с. 22, 23).

Заявник ОСОБА_1 зареєстрований та проживає в селі Олександрівка Миронівського району Київської області, одружений, працює водієм в СТОВ Агросвіт , фактично проживає з дружиною та сином в будинку під номером АДРЕСА_1 . Сім`я фінансово забезпечена, має стабільний дохід у вигляді заробітної плати заявника, умови проживання задовільні. В громадських місцях та вдома поводить себе добре, компрометуючих матеріалів щодо його поведінки до сільської ради не надходило.

Дані обставини підтверджуються даними довідки про доходи №42 від 06 червня 2019 року, виданої СТОВ Агросвіт , характеристики №107 та довідки №71, виданих виконавчим комітетом Олександрівської сільської ради Миронівського району Київської області 26 березня 2019 року, акту обстеження житлово-побутових умов сім`ї №238, складеного 21 червня 2019 року (а.с., а.с. 24-26, 28).

Заявник ОСОБА_2 разом з дружиною постійно проживає без реєстрації в будинку під номером АДРЕСА_2 , є пенсіонером, отримує пенсію. В громадських місцях та вдома поводить себе добре, компрометуючих матеріалів щодо його поведінки до сільської ради не надходило.

Зазначені обставини підтверджуються даними довідки про доходи пенсіонера №5965 від 05 березня 2019 року, виданої головним управлінням Пенсійного фонду України в місті Києві, характеристики №106 та довідки №72, виданими виконавчим комітетом Олександрівської сільської ради Миронівського району Київської області 26 березня 2019 року (а.с., а.с. 19, 27, 29).

З огляду на зазначене, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 можуть надавати ОСОБА_3 необхідний догляд, що буде відповідати інтересам недієздатного.

Висновки за результатами розгляду

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення заяви про встановлення опіки та призначення опікуна.

На підставі викладеного, ст.ст. 55, 58, 60, 62, 63 ЦК України, 5.4 Правил опіки та піклування, керуючись ст.ст. 12, 13, 19, 76 - 81, 89, 95, 229, 258 - 261, 264, 268, 353, 354 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа орган опіки та піклування Олександрівської сільської ради Миронівського району Київської області, про встановлення опіки та призначення опікуна задовольнити.

Встановити над ОСОБА_3 опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживаючого по АДРЕСА_1 , опікуном недієздатного ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , проживаючого по АДРЕСА_2 , опікуном недієздатного ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Відповідно до п.п. 15.5 п. 1 Розділу ХШ Перехідні положення ЦПК України в новій редакції до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявники:

ОСОБА_1 , паспорт серії НОМЕР_5 , виданий Миронівським РВ ГУ МВС України в Київській області 20 травня 1999 року, ідентифікаційний номер НОМЕР_6 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_1 .

ОСОБА_2 , паспорт серії НОМЕР_7 , виданий Солом`янським РУ ГУ МВС України в місті Києві 06 липня 2002 року, ідентифікаційний номер НОМЕР_8 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_3 ,адреса місця проживання: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: Орган опіки та піклування Олександрівської сільської ради Миронівського району Київської області, код ЄДРПОУ 04362496, адреса місцезнаходження : Київська область, Миронівський район, село Олександрівка, вулиця Центральна, 6.

Дата складання повного тексту судового рішення 30 серпня 2019 року.

Суддя підпис Л.О. Капшук

Згідно з оригіналом

Суддя Л.О.Капшук

Дата ухвалення рішення28.08.2019
Оприлюднено01.09.2019

Судовий реєстр по справі —371/898/19

Рішення від 28.08.2019

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Рішення від 28.08.2019

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 21.08.2019

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні