Ухвала
від 02.09.2019 по справі 640/16123/19
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

02 вересня 2019 року м. Київ № 640/16123/19

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Маруліної Л.О., розглянувши заяву про залучення до участі у справі третьої особи без самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, подану у межах розгляду заяви про забезпечення позову до подання позовної заяви

Товариства з обмеженою відповідальністю Карпатнафтохім до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг прозупинення дії постанови, ВСТАНОВИВ:

До Окружного адміністративного суду міста Києва звернулося Товариство з обмеженою відповідальністю Карпатнафтохім із заявою про забезпечення позову до подання позовної заяви, в якій просить зупинити дію постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19, код ЄДРПОУ 39369133) від 12.07.2019 року № 1411 Про встановлення тарифу на послуги з передачі електричної енергії ДП НКК Укренерго у відношенні до Товариства з обмеженою відповідальністю Карпатнафтохім (77306, Івано-Франківська обл., м. Калуш, вул. Промислова, 4, код СДРПОУ 33129683). Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі також - НКРЕКП, Комісія), визначено як таку, що може набути статус відповідача.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 28.08.2019 року в задоволенні заяви про забезпечення позову Товариства з обмеженою відповідальністю Карпатнафтохім відмовлено.

Через канцелярію суду 28.08.2019 року адвокатом А.О. Андрашем (ордер серії ПТ №010476 від 22.08.2019 року) в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю Тарифановка Енержі (далі також - заявник) подано заяву про залучення до справи у якості третьої особи без самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, яку обґрунтовано тим, що рішення у справі за позовом Товариство з обмеженою відповідальністю Карпатнафтохім матиме безпосередній вплив на права заявника, а також на права підприємств - виробників альтернативної енергії та на галузь в цілому.

Ознайомившись із вказаною заявою, та беручи до уваги стадію провадження, на якій її подано, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до статті 166 Кодексу адміністративного судочинства України при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування тощо щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань.

Заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі.

Заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Згідно із статтею 167 Кодексу адміністративного судочинства України будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити: 1) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву чи клопотання або заперечення проти них, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України; 2) найменування суду, до якого вона подається; 3) номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів), якщо заява (клопотання, заперечення) подається після постановлення ухвали про відкриття провадження у справі; 4) зміст питання, яке має бути розглянуто судом, та прохання заявника; 5) підстави заяви (клопотання, заперечення); 6) перелік документів та інших доказів (за наявності), що додаються до заяви (клопотання, заперечення); 7) інші відомості, які вимагаються цим Кодексом.

Вимога вказати в заяві по суті справи, скарзі, заяві, клопотанні або запереченні ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України стосується лише юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України. Іноземна юридична особа подає документ, що є доказом її правосуб`єктності за відповідним законом іноземної держави (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо).

Якщо заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої цієї статті і ці недоліки не дають можливості її розглянути, або якщо вона є очевидно безпідставною та необґрунтованою, суд повертає таку заяву (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду.

Частиною другою статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

З аналізу статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України слід дійти висновку, що процесуальну дію - вирішення питання щодо залучення до участі у справі третьої особи, або відмову у її залученні, може бути вчинено судом у разі, якщо провадження у адміністративній справі відкрито.

У межах вирішення заяви ТОВ Тарифановка Енержі судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю Карпатнафтохім звернулося до Окружного адміністративного суду міста Києва із заявою про забезпечення позову до подання позовної заяви, яку ухвалою суду від 28.08.2019 року вирішено.

Станом на 28.08.2019 року (день подання заяви ТОВ Тарифановка Енержі ) позовну заяву Товариством з обмеженою відповідальністю Карпатнафтохім не подано та питання щодо відкриття провадження у справі за адміністративним позовом у межах адміністративної справи №640/16123/19 судом не вирішувалося.

З огляду на викладене, ТОВ Тарифановка Енержі подано заяву про залучення останньої до участі у справі у якості третьої особи на стороні відповідача передчасно та безпідставно.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про повернення заяви від 28.08.2019 року, поданої адвокатом А.О. Андрашем в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю Тарифановка Енержі , про залучення до справи у якості третьої особи без самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, заявнику без розгляду на підставі частини другої статті 167 Кодексу адміністративного судочинства України.

Керуючись статтями 49, 166, 167, 243 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

Заяву адвоката А.О. Андраша (ордер серії ПТ №010476 від 22.08.2019 року) в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю Тарифановка Енержі від 28.08.2019 року про залучення до справи у якості третьої особи без самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача повернути заявнику без розгляду.

Відповідно до статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвалу може бути оскаржено до апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 292, 294-297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повну ухвалу складено 02.09.2019 року.

Суддя Л.О. Маруліна

Дата ухвалення рішення02.09.2019
Оприлюднено03.09.2019
Номер документу83956814
СудочинствоАдміністративне
Сутьзабезпечення позову до подання позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Карпатнафтохім до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг прозупинення дії постанови

Судовий реєстр по справі —640/16123/19

Ухвала від 02.09.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 28.08.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні