Рішення
від 31.07.2019 по справі 185/7699/18
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/7699/18

№ 2/183/1110/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 липня 2019 року м. Новомосковськ

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді - Городецького Д. І.

секретаря судового засідання - Спіциної Л. Ю.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в м. Новомосковську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини та визнання права власності в порядку спадкування за заповітом, -

в с т а н о в и в:

12 вересня 2018 року ОСОБА_1 звернулась до Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області із вищезазначеним позовом, який в подальшому уточнила (а.с. 99-105). В обґрунтування уточненого позову, позивач ОСОБА_1 посилалась на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , після смерті якого відкрилась на належне йому майно. За життя ОСОБА_3 склав заповіт, посвідчений 28 грудня 2011 року секретарем виконавчого комітету Попасненської сільської ради Лютою Н. В., відповідно до якого земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розміром 5,690 га, розташовану на території Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області заповів їй.

Про існування вищезазначеного заповіту їй не було відомо, у неї навіть не було копії цього заповіту. Додала, що у червні 2018 року голова виконавчого комітету Попасненської сільської ради повідомила її про існування цього заповіту, після чого, 20 червня 2018 року отримавши свідоцтво про смерть спадкодавця, маючи намір оформити свої спадкові права, вона звернулась до приватного нотаріуса Павлоградського міського нотаріального округу Дніпропетровської області Іщика М. В., однак у вчиненні нотаріальної дії їй було відмовлено з причин пропуску нею строку для прийняття спадщини, а також у зв`язку з тим, що у заповіті, складеному від імені спадкодавця, посвідчувальний напис вчинений секретарем виконкому ОСОБА_5 не відповідає вимогам посвідчувального напису на заповіті , записаного зі слів заповідача, який надається в додатку № 1 до Порядку вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування, затвердженого Міністерством юстиції України 11 листопада 2011 року наказом № 3306/5 та рекомендовано звернутись до суду для вирішення цього питання.

Пояснила, що вона пропустила строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 з поважних причин, оскільки не знала про наявність складеного від імені спадкодавця на її ім`я заповіту.

У зв`язку з наведеним, ОСОБА_1 просила суд:

- визнати поважною причину пропуску нею шестимісячного строку для прийняття спадщини після ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- визнати за нею право власності на земельну ділянку площею 5,69 га, кадастровий номер НОМЕР_1 , яка надана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, яка належала спадкодавцю на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно (індексний номер: 26784766) від 15 вересня 2014 року згідно з даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрації право власності, номер запису про право власності: 6992371, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 453103212232 (індексний номер витягу 26785156 від 15 вересня 2014 року), в порядку спадкування за заповітом, після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 18 вересня 2018 року матеріали цієї цивільної справи було передано до Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області (а.с. 18).

23 жовтня 2018 року вищезазначена справа надійшла на адресу Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області (а.с. 25).

Ухвалою Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 20 листопада 2018 року було відкрите провадження у справі (а.с. 32-33).

Ухвалою Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 31 січня 2019 року було задоволено клопотання представника позивача про витребування доказів (а.с. 49-50).

Позивач ОСОБА_1 у підготовче засідання не з`явилась, про день, час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином, причини неявки суду не повідомила, клопотань про відкладення розгляду справи не подавала.

Представник позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_4 у підготовче засідання не з`явилась, але надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримала у повному обсязі та просила їх задовольнити (а.с. 114).

Відповідач ОСОБА_2 у підготовче засідання не з`явилась, але суду надано нотаріально посвідчену заяву від її імені, у якій остання зазначила про отримання нею копії позовної заяви з додатками, позовні вимоги ОСОБА_1 вона визнала, не заперечувала проти слухання справи та ухвалення рішення за її відсутності (а.с. 115).

У відповідності до частини 3 статті 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

В зв`язку з тим, що відповідач визнав позов, суд приходить до висновку про можливість ухвалення рішення у підготовчому судовому засіданні.

У зв`язку з неявкою осіб, які приймають участь у справі, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши надані позивачем докази, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що 28 грудня 2011 року ОСОБА_3 склав заповіт, відповідно до якого земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розміром 5,690 га, розташовану на території Попасненської сільської ради, яка належить йому на підставі приватної власності згідно державного акту на право приватної власності на землю серії ДП, № 001685 , виданого Новомосковською районною державною адміністрацією 16 грудня 2003 року заповів - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , заповіт посвідчений секретарем виконавчого комітету Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області Лютою Н. В. та зареєстрований в реєстрі за № 72 (а.с. 9, 62).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4 від 20 червня 2018 року, виданим повторно та наданим суду у засвідченій позивачем копії (а.с. 8, 58).

Встановлено, що 16 липня 2018 року позивач ОСОБА_1 звернулась до приватного нотаріуса Павлоградського міського нотаріального округу Дніпропетровської області Іщика М. В. із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , та видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом (а.с. 55).

Постановою приватного нотаріуса Павлоградського міського нотаріального округу Дніпропетровської області Іщика М. В. від 18 липня 2018 року ОСОБА_1 було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії з причин пропуску нею строку для прийняття спадщини, встановленого ст. 1270 ЦК України, а також через відсутність документа, який би підтверджував місце відкриття спадщини, а також через те, що у заповіті, складеному від імені спадкодавця, посвідчувальний напис вчинений секретарем виконкому ОСОБА_5 не відповідає вимогам посвідчувального напису на заповіті , записаного зі слів заповідача, який надається в додатку № 1 до Порядку вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування, затвердженого Міністерством юстиції України 11 листопада 2011 року наказом № 3306/5 та рекомендовано звернутись до суду для вирішення цього питання (а.с. 64).

Стаття 3 Конституції України визначає, що людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч. 3 ст. 1222, ч. 1 ст. 1220, ч. 1 ст. 1270 ЦК України).

У відповідності до ч. 1 ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Згідно зі ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Доказів спільного проживання позивача із спадкодавцем станом на час відкриття спадщини матеріали справи не містять.

Тобто право на спадщину належить спадкоємцеві з моменту її відкриття й закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав із спадкодавцем у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Враховуючи викладене, правила ч. 3 ст. 1272 ЦК України можуть бути застосовані, якщо: у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; ці обставини визнані судом поважними.

За диспозицією вказаної норми закону у разі встановлення поважності причини пропуску строку для прийняття спадщини, суд визначає додатковий строк спадкоємцю, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування" вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити із того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 не було відомо про наявність заповіту, складеного на її ім`я від спадкодавця ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зазначені обставини, на переконання суду, перешкоджали позивачу звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення дій щодо прийняття спадщини, в зв`язку з чим, позивачем пропущено строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 з поважних причин та є підстави для застосування ч. 3 ст. 1272 ЦК України до спірних правовідносин із задоволенням позову про визначення додаткового строку для прийняття спадщини терміном два місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Разом з тим, судом установлено, що відповідно до свідоцтва про право власності на нерухоме майно індексний номер 26784766 від 15 вересня 2014 року, спадкодавцю ОСОБА_3 належала земельна ділянка площею 5,69 га, кадастровий номер 1223286000:01:003:0124 , яка розташована на території Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, цільове призначення якої - ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с. 10, 108, 109, 110).

У відповідності до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, не заборонених законом.

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна. В особливих випадках місце відкриття спадщини встановлюється законом.

Відповідно до довідки адресно-довідкового підрозділу ГУДМС УДМС України в Дніпропетровській області № 864/2 від 10 березня 2019 року, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , з 07 квітня 2016 року був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 85).

Виходячи із вимог ст. 1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, зазначені в заповіті.

Так, ч. 1 ст. 1268 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Оскільки заповіт відповідач внутрішній волі спадкодавця ОСОБА_3 , зазначений заповіт не визнавався недійсним, суд приходить до висновку, що у позивача виникло право на спадкування за заповітом, оскільки невеликі неточності, допущені посадовою особою при посвідченні заповіту не можуть бути розцінені судом як суттєве порушення.

З огляду на те, що спадкодавцю за життя належала земельна ділянка площею 5,69 га, кадастровий номер 1223286000:01:003:0124 , з цільовим призначенням - ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, позивач є спадкоємцем за заповітом після його смерті, якій визначено додатковий строк для прийняття спадщини та яка звернулась до нотаріуса із відповідною заявою, матеріали спадкової справи доказів наявності інших спадкоємців за законом чи заповітом, або спадкоємців, які мають право на обов`язкову частку у спадщині та які звернулися протягом встановленого строку до нотаріуса з приводу прийняття спадщини не містять, доказів на підтвердження переходу права власності на спадкову земельну ділянку після смерті спадкодавця матеріали справи не містять, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову і за позивачем належить визнати право власності на спірну земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 .

У відповідності до ст. 133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати. В тому числі на професійну правничу допомогу.

На підставі ч. 1, п. 1 ч. 2 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача.

В той же час, враховуючи відсутність вини відповідача, суд приходить до висновку, що судові витрати повинні бути покладені на позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. ст.ст. 76-81, 89, 258-259, 263-268 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини та визнання права власності в порядку спадкування за заповітом - задовольнити.

Визнати причину пропуску ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 - поважною.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 - 2 (два) місяці з моменту набрання рішенням суду законної сили.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку загальною площею 5,69 га, кадастровий номер 1223286000:01:003:0124 , з цільовим призначенням - ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, в порядку спадкування за заповітом, після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судові витрати покласти на позивача.

Учасники справи:

- позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_6 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 ;

- відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути поданою до Дніпровського апеляційного суду через Новомосковський міськрайонний суд дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне судове рішення складено 31 липня 2019 року.

Суддя Д. І. Городецький

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення31.07.2019
Оприлюднено03.09.2019
Номер документу83959444
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —185/7699/18

Рішення від 31.07.2019

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

Ухвала від 31.01.2019

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

Ухвала від 20.11.2018

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

Ухвала від 18.09.2018

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Врона А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні