Рішення
від 23.08.2019 по справі 233/4459/19
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 № 233/4459/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 серпня 2019 року Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Малінова О.С.

за участю секретаря Аллік Ю.М..,

представника позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Костянтинівка справу за позовом ОСОБА_2 , в інтересах якої діє ОСОБА_1 , до Миколайпільської сільської ради Костянтинівського району Донецької області про встановлення факту проживання однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

11 липня 2019 року позивач ОСОБА_2 звернулась до суду із заявою про встановлення факту проживання однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини, обґрунтовуючи її тим, що вона з 1995 року спільно зі своїм чоловіком ОСОБА_3 та його рідним братом ОСОБА_4 , який був інвалідом дитинства, постійно проживали за адресою: АДРЕСА_1 . Після смерті чоловіка позивача ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_5 , вона продовжувала проживати та доглядати за братом чоловіка ОСОБА_5 , у 2004 року оформила опікунство над ним. ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 помер. Після його смерті відкрилась спадщина, яка складається із сертифікату серії НОМЕР_1 на право на земельну частку (пай) з земель колишнього КСП Дружківський , розміром 4,86 умовних кадастрових гектарів, без визначення цієї частки в натур на місцевості, на території Миколайпільської сільської ради Костянтинівського району Донецької області. Ухвалою Дружківського міського суду Донецької області від 25 червня 2019 року заяву ОСОБА_2 про встановлення факту проживання однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини було залишено без розгляду оскільки вбачається спір про право. Позивач ОСОБА_2 просить суд встановити факт проживання її, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , з ОСОБА_5 , 1961 року народження, однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини, починаючи з 1995 року по день смерті останнього ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 .

Позивач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилась, надала заяву про розгляд справи у її відсутності (а.с.19), її представник адвокат Байгуш О.Ю. в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, просив позов задовольнити, посилаючись, на викладені в ньому обставини.

Представник відповідача Миколайпільської сільської ради Костянтинівського району Донецької області в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги визнав в повному обсязі (а.с.30).

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши письмові докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, тому що факт проживання однією сім`єю ОСОБА_2 з ОСОБА_5 знайшов своє підтвердження в судовому засіданні.

21 травня 1988 року у відділі реєстрації актів громадянського стану м.Дружківки було зареєстровано шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 (після укладення шлюбу прізвище - ОСОБА_2 ), що підтверджується відповідним свідоцтвом про укладення шлюбу НОМЕР_2 (а.с.10).

Позивач ОСОБА_2 з 1995 року спільно зі своїм чоловіком ОСОБА_3 та його рідним братом ОСОБА_4 , який був інвалідом дитинства та потребував постійного догляду, що підтверджується довідкою МСЕ № 003501 (а.с.11), постійно проживали за адресою: АДРЕСА_1 .

20 травня 2004 року рішенням виконавчого комітету Дружківської міської ради № 482 ОСОБА_2 було призначено опікуном ОСОБА_5 , 1961 року народження, інваліда ІІ групи (а.с.12).

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_4 , виданим відділом реєстрації актів цивільного стану Дружківськогом міського управління юстиції Донецької області (а.с.13).

Після смерті ОСОБА_5 відкрилась спадщина, яка складається із сертифікату серії НОМЕР_1 на право на земельну частку (пай) з земель колишнього КСП Дружківський , розміром 4,86 умовних кадастрових гектарів, без визначення цієї частки в натур на місцевості, на території Миколайпільської сільської ради Костянтинівського району Донецької області (а.с.15).

Факт проживання однією сім`єю позивача ОСОБА_2 з померлим ОСОБА_5 з 1995 року по день смерті останнього ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 підтверджується актом Територіального комітету мікрорайону Горняк від 18 січсня 2019 року (а.с.14), довідкою Територіального комітету мікрорайону Горняк від 18 січня 2019 року (а.с.16).

Встановлення факту проживання однією сім`єю необхідно заявнику для оформлення спадщини після смерті брата чоловіка ОСОБА_5 , оскільки 29 травня 2019 року ОСОБА_2 постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії державного нотаріуса Дружківської державної нотаріальної контори було відмовлено у видачі у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом (а.с.17), в той час як чинним законодавством не передбачено іншого порядку для його встановлення.

Відповідно ч.2, 4 ст.3 Сімейного кодексу України сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Відповідно до ст.256 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення. У судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до п.9 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 травня 2013 року № 24-753/0/4-13, якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, факту прийняття спадщини.

Згідно постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 Про судову практику у справах про спадкування від 30 травня 2008 року, при вирішенні спору про право на спадщину осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини (четверта черга спадкоємців за законом), судам необхідно врахувати правила частини другої статті 3 СК України про те, що сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Зазначений п`ятирічний строк повинен виповнитися на момент відкриття спадщини і його необхідно обчислювати з урахуванням часу спільного проживання зі спадкодавцем однією родиною.

З огляду на досліджені в судовому засіданні докази, суд вважає доведеним факт спільного проживання ОСОБА_2 з ОСОБА_5 в період з 1995 року по день смерті останнього ІНФОРМАЦІЯ_2 , тобто понад п`ять років.

За таких обставин, враховуючи, що заявник ОСОБА_3 не може реалізувати своє право на отримання спадщини без встановлення факту спільного проживання разом із спадкодавцем однією сім`єю, суд вважає за необхідне на підставі ст.256 ЦПК України, вимоги заявника задовольнити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.259, 264-265, 273, 293-294, 315, 319 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву ОСОБА_2 , в інтересах якої діє ОСОБА_1 , до Миколайпільської сільської ради Костянтинівського району Донецької області про встановлення факту проживання однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини задовольнити.

Встановити факт проживання однією сім`єю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , з ОСОБА_5 , 1961 року народження, починаючи з 1995 року по день смерті останнього ІНФОРМАЦІЯ_2 , тобто не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини, за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Донецького апеляційного суду через Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_5 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Миколайпільська сільська рада Костянтинівського району Донецької області, ідентифікаційний код 23426210, місцезнаходження: Донецька область, Костянтинівський район, с.Миколайпілля, вул.Гагаріна, буд.46.

Суддя

Дата ухвалення рішення23.08.2019
Оприлюднено03.09.2019
Номер документу83964190
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту проживання однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —233/4459/19

Рішення від 23.08.2019

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Малінов О. С.

Ухвала від 31.07.2019

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Малінов О. С.

Ухвала від 12.07.2019

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Малінов О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні