Рішення
від 02.09.2019 по справі 591/2845/18
ЗАРІЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 591/2845/18

Провадження № 2/591/262/19

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 вересня 2019 року м.Суми

Зарічний районний суд м. Суми у складі: головуючого судді Грищенко О.В., за участю секретаря судового засідання Майборода А.О., розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Суми цивільну справу за позовом Служби у справах дітей Сумської міської ради в інтересах малолітніх ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , третя особа: Конотопська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей,

ВСТАНОВИВ:

Начальник Служби у справах дітей Сумської міської ради Подопригора В.В. звернувся до суду з вищезазначеним позовом, який мотивує тим, що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 проживали в зареєстрованому шлюбі з 30 квітня 2005 року. Рішенням Зарічного районного суду м.Суми від 17.01.2014 року шлюб між ними розірвано. Від шлюбу у подружжя народились діти: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . За заявою матері ОСОБА_3 з 27.02.2013 року діти ОСОБА_2 та ОСОБА_1 були влаштовані до Конотопської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату згідно з рекомендаційною спеціальною програмою навчання для дітей зі зниженим зором, де діти навчаються по теперішній час. За час перебування дітей в інтернаті мати ОСОБА_3 не виконує свої батьківські обов`язки по відношенню до малолітніх дітей, зокрема тривалий час не турбується про їх стан здоров`я, не забезпечує дітей матеріально, не дбає про їх фізичний та духовний розвиток.

Служба у справах дітей проводила роботу з ОСОБА_3 , неодноразово виходивши за місцем її проживання , але її не було вдома. В літній період діти були за закритими дверима, а мати була відсутня. На даний час ставлення матері до виконання батьківських обов`язків не змінилося, дітей вона не відвідує, не утримує їх матеріально, вихованням не займається. Також їй невідоме місце проживання ОСОБА_4 , після розлучення вони не спілкувались. Відповідно до вироку Зарічного районного суду м.Суми від 18.11.2014 року ОСОБА_4 був засуджений за ч.2 ст.389 КК України до відбування покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 3 років 10 днів позбавлення волі. Інформацію про родину було направлено до Сумського міського центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді для соціального супроводу та подолання складних життєвих обставин. Але родина не пішла на контакт з фахівцем центру, тому супровід родини не було здійснено. З метою найбільш повного та всебічного забезпечення прав та законних інтересів просить позбавити батьківських прав відповідачів відносно їх дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , стягнути з відповідачів аліменти на особистий рахунок дітей у розмірі ј частини з усіх видів заробітку (доходу) , але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму на кожну дитину відповідного віку, щомісячно, починаючи стягнення з дня подання заяви і до повноліття дітей .

Представник позивача Панок О.А. у письмовій заяві позовні вимоги підтримала у повному обсязі, просить справу розглядати у її відсутність, проти винесення заочного рішення не заперечує.

Відповідачі ОСОБА_4 , ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи сповіщені належним чином, шляхом публікації оголошення про час та місце розгляду справи на офіційному веб-сайті Судової влади України. Відзиву на позовну заяву не надали, будь-яких заяв і клопотань на адресу суду не надходило.

Представник третьої особи Конотопської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату в судове засідання не з`явився, у письмовій заяві проти задоволення позову не заперечувала, підтримала вимоги у повному обсязі.

Суд постановив ухвалу про заочний розгляд справи.

В зв`язку з неявкою сторін в судове засідання, фіксація судового процесу за допомогою технічного засобу не здійснювалась, що відповідає положенням ч. 2 ст.247 ЦПК України

Перевіривши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов наступного висновку.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_4 та ОСОБА_3 перебували у зареєстрованому шлюбі з 30 квітня 2005 року по 17 січня 2014 року, що підтверджується копією заочного рішення Зарічного районного суду м.Суми (а.с.12)

Згідно копії свідоцтва про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьками записано ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (а.с.5-6).

Відповідно до довідки КУ Сумської обласної ради - Конотопська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат № 200. № 201 від 13.11.2017 року ОСОБА_1 є ученицею 7-го класу. Мурачов Олег - учнем 8-го класу КЗСОР Конотопської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату (а.с.9-10).

За заявою матері ОСОБА_3 , з 27.02.2013 року діти ОСОБА_2 та ОСОБА_1 були влаштовані до Конотопської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат згідно з рекомендаційною спеціальною програмою навчання для дітей зі зниженим зором, де діти навчаються по теперішній час (а.с.18-20).

За час перебування дітей в інтернаті мати ОСОБА_3 не виконує свої батьківські обов`язки по відношенню до малолітніх дітей, зокрема тривалий час не турбується про їх стан здоров`я, не забезпечує дітей матеріально, не дбає про їх фізичний та духовний розвиток (а.с.16-17)

Відповідно до вироку Зарічного районного суду м.Суми від 18.11.2014 року ОСОБА_4 був засуджений за ч.2 ст.389 КК України до відбування покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 3 років 10 днів позбавлення волі (а.с.0.

Інформацію про родину було направлено до Сумського міського центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді для соціального супроводу та подолання складних життєвих обставин (а.с.14-15).

Відповідно до висновку Служби у справах дітей СМР № 1186/27.1-26 від 12.08.2018 служба у справах дітей Сумської міської ради вважає за можливе позбавити батьківських прав ОСОБА_3 та ОСОБА_4 відносно дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.47-48) .

Таким чином між сторонами склалися цивільні правові відносини, що регулюються нормами СК України.

Відповідно до ч. 3 ст. 51 Конституції України сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Згідно положень ч. 2 ст. 3 СК України дитина належить до сім`ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає.

Відповідно до ст. 150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Пленум Верховного Суду України у пунктах 15, 16 постанови від 30.03.2007 р. № 3 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав надав роз`яснення, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків і способом захисту прав та інтересів дитини. Тому його застосування має бути результатом переконання суду у тому, що після позбавлення батьківських прав, умови життя дитини будуть змінені на краще і що немає іншого способу захисту прав та інтересів дитини.

Також, під час ухвалення рішення про позбавлення батьківських прав суд бере до уваги інформацію про здійснення соціального супроводу сім`ї (особи) у разі здійснення такого супроводу. (ч.4 ст. 164 СК України)

Крім того, відповідно до ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ч.2,ч.3 ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 182 СК України мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Беручи до уваги викладені вище обставини, суд вважає, що з кожного з відповідачів: ОСОБА_3 та ОСОБА_4 необхідно стягнути аліменти на утримання дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у розмірі по 1/4 частці їх заробітку (доходу) щомісячно, але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Оскільки, знайшли своє підтвердження доводи представника позивача про те, що відповідачі ухиляються від виконання батьківських обов`язків, які не спростували викладене належними доказами, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими й такими що підлягають задоволенню.

На підставі ст. 141 ЦПК України суд стягує з відповідачів на користь держави у дольовому порядку судовий збір у сумі 1409 грн. 60 коп., тобто по 704 грн. 80 коп. з кожного.

Керуючись ст.ст. 13, 76, 141, 263, 265 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов Служби у справах дітей Сумської міської ради (місцезнаходження: м.Суми, вул.Харківська, 35, код ЄДРПОУ 34743343) в інтересах малолітніх ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 (зареєстрована АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ), ОСОБА_4 (зареєстрований АДРЕСА_1 , серія паспорта НОМЕР_2 ), третя особа : Конотопська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат (місцезнаходження Сумська область, м.Конотоп, вул. М.Немолота, б.8. код ЄДРПОУ 22979042) про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей задовольнити повінстю..

Позбавити батьківських прав ОСОБА_3 (зареєстрована АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ), відносно її дітей ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Позбавити батьківських прав ОСОБА_4 (зареєстрований АДРЕСА_1 , серія паспорта НОМЕР_2 ) відносно його дітей ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Стягнути з ОСОБА_3 (зареєстрована АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) аліменти на особистий рахунок дітей ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 у розмірі 1/4 частки її заробітку (доходу), але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи стягнення з 17.05.2018 р.

Стягнути з ОСОБА_4 (зареєстрований АДРЕСА_1 , серія паспорта НОМЕР_2 ) аліменти на особистий рахунок дітей ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 у розмірі 1/4 частки його заробітку (доходу), але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи стягнення з 17.05.2018 р.

Стягнути з ОСОБА_3 (зареєстрована АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ), ОСОБА_4 (зареєстрований АДРЕСА_1 , серія паспорта НОМЕР_2 ) на користь держави судовий збір у дольовому порядку в сумі 1409 грн. 60 коп., тобто по 704 грн. 80 коп. з кожного.

Заочне рішення може бути переглянуте Зарічним районним судом м. Суми за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана до Зарічного районного суду м. Суми протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивачем рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до Сумського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Зарічний районний суд м. Суми.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повне рішення суду складено та підписано 02.09.2019 року.

Суддя О.В.Грищенко

Дата ухвалення рішення02.09.2019
Оприлюднено04.09.2019
Номер документу83969039
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —591/2845/18

Ухвала від 21.10.2019

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Грищенко О. В.

Ухвала від 03.09.2019

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Грищенко О. В.

Рішення від 02.09.2019

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Грищенко О. В.

Ухвала від 27.03.2019

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Грищенко О. В.

Ухвала від 23.05.2018

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Грищенко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні