Рішення
від 29.08.2019 по справі 640/20647/18
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

29 серпня 2019 року № 640/20647/18

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючої судді Кузьменко А.І., розглянувши в порядку спрощеного провадження адміністративну справу

за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку

до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Партнерс"

про стягнення штрафу у розмірі 10 200,00 грн

В С Т А Н О В И В :

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (далі по тексту - позивач, Комісія) звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Партнерс" (далі - відповідач), в якому просить стягнути з Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Партнерс" (02002, місто Київ, вулиця Євгена Сверстюка, будинок 11, код ЄДРПОУ 33691153) до Державного бюджету України (на рахунок територіального управління Державної казначейської служби України за місцем знаходження платника на балансовий рахунок 3111 "Надходження до загального фонду державного бюджету", код бюджетної класифікації за доходами 21081100 "Адміністративні штрафи та інші санкції", символ звітності 106) штраф у сумі 10 200,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує, що відповідачем не сплачено штрафні санкції у розмірі 10 200,00 грн., які виникли на підставі постанов Комісії від 10 вересня 2018 року №524-ЦА-УП-Е, №525-ЦА-УП-Е, №526-ЦА-УП-Е про накладення санкції про правопорушення на ринку цінних паперів, що відповідно до статті 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" є підставою для стягнення штрафу в судовому порядку.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 17 грудня 2018 року відкрито провадження у справі та вирішено здійснити її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

Відповідач відзив на позов не надав, хоча був належним чином повідомлений про відкриття провадження у справі, про що свідчить наявне в матеріалах справи рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окружний адміністративний суд міста Києва встановив наступне.

Відповідно до частини першої статті 1 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" державне регулювання ринку цінних паперів - здійснення державою комплексних заходів щодо упорядкування, контролю, нагляду за ринком цінних паперів та їх похідних та запобігання зловживанням і порушенням у цій сфері.

Згідно частини першої статті 5 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" державне регулювання ринку цінних паперів здійснює

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

Відповідно до пункту 4 глави 4 розділу ІІ Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 03 грудня 2013 року №2826, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 24 грудня 2013 року за №2180/24712 (далі-Положення), розкриття річної інформації емітентами цінних паперів має здійснюватися, зокрема, шляхом подання до Комісії не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним.

Актом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 22 серпня 2018 року №416-ЦА-УП-Е встановлено порушення Приватним акціонерним товариством "Страхова компанія "Партнерс" вимог пункту 4 глави 4 розділу ІІ Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням Комісії від 03 грудня 2013 року №2826, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 24 грудня 2013 року за №2180/24712, а саме: не опублікування регулярної річної інформації емітента за 2017 рік в одному з офіційних друкованих видань Комісії.

Також, актом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 22 серпня 2018 року №414-ЦА-УП-Е встановлено порушення Приватним акціонерним товариством "Страхова компанія "Партнерс" вимог пункту 4 глави 4 розділу ІІ Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням Комісії від 03 грудня 2013 року №2826, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 24 грудня 2013 року за №2180/24712, а саме: не опублікування регулярної річної інформації емітента за 2017 рік в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії.

Крім того, актом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 22 серпня 2018 року №413-ЦА-УП-Е встановлено порушення Приватним акціонерним товариством "Страхова компанія "Партнерс" вимог пункту 4 глави 4 розділу ІІ Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням Комісії від 03 грудня 2013 року №2826, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 24 грудня 2013 року за №2180/24712, а саме: неподання до Комісії регулярної річної інформації емітента за 2017 рік.

Відповідними постановами Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 30 серпня 2018 року розгляд справ про правопорушення на ринку цінних паперів призначено на 10 вересня 2018 року.

Пунктами 6 та 7 частини 1 статті 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" передбачено, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції, зокрема, за неподання, подання не в повному обсязі інформації та/або подання недостовірної інформації до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та за нерозміщення, розміщення не в повному обсязі інформації та/або розміщення недостовірної інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Судом встановлено, що уповноваженою особою Комісії за результатом розгляду матеріалів справ про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Партнерс" прийнято постанови про накладення санкції про правопорушення на ринку цінних паперів:

- від 10 вересня 2018 року №524-ЦА-УП-Е, якою за неподання інформації до відповідача застосовано штраф у розмірі 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян , що становить 3 400 грн.

- від 10 вересня 2018 року №525-ЦА-УП-Е, якою за нерозміщення інформації в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії у відношенні відповідача застосовано штраф у розмірі 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян , що становить 3 400 грн.

- від 10 вересня 2018 року №526-ЦА-УП-Е, якою за не опублікування інформації у відношенні відповідача застосовано штраф у розмірі 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян , що становить 3 400 грн.

Вказані вище постанови направлено на адресу відповідача 14 вересня 2018 року поштовим відправленням.

Згідно статті 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" у разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Пунктом 3 розділу XVIII Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, затверджених рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 16 жовтня 2012року №1470 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 05 листопада 2012 року за №1855/22167, передбачено, що юридичні особи сплачують штрафи шляхом перерахування коштів до Державного бюджету України.

Відповідач доказів оскарження вказаних постанов та/або доказів сплати визначених такими постановами суми штрафу не надав, що відповідно до статті 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" є підставою для стягнення визначеною згадуваними постановами суми штрафу.

Відповідно до статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Частиною 2 статті 73 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Вимогами статті 76 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно частини 1 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

На підставі наявних у справі доказів та їх оцінки під час розгляду справи в порядку спрощеного провадження, суд приходить до висновку про доведеність позивачем підстав виникнення штрафу, наявність заборгованості відповідача по сплаті штрафу у визначеному ним розмірі, а також дотримання встановленої законодавством процедури, що передує стягненню штрафу в судовому порядку, що дає суду підстави для задоволення позову у повному обсязі.

Відповідно до частини 2 статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Оскільки матеріали справи не містять доказів понесення позивачем витрат, пов`язаних із залученням свідків та проведенням експертиз, підстави для стягнення з відповідача на користь позивача судових витрат відсутні.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 72-77, 139, 143, 241-246, 255, 257-263 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1.Адміністративний позов Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку задовольнити.

2.Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Партнерс" (02002, м. Київ, вул. Євгена Сверстюка, буд. 11, код ЄДРПОУ 33691153) штраф у загальному розмірі 10 200 (десять тисяч двісті) грн. 00 коп. до Державного бюджету України, який слід перерахувати на рахунок відкритий в управлінні Державної казначейської служби України за балансовим рахунком 3111 "Надходження до загального фонду державного бюджету", код бюджетної класифікації за доходами 21081100 "Адміністративні штрафи та інші санкції", символ звітності 106.

Рішення набирає законної сили відповідно до статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 293, 295-297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Суддя А.І. Кузьменко

Дата ухвалення рішення29.08.2019
Оприлюднено05.09.2019
Номер документу83983657
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення штрафу у розмірі 10 200,00 грн

Судовий реєстр по справі —640/20647/18

Рішення від 29.08.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко А.І.

Ухвала від 17.12.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні