Рішення
від 03.09.2019 по справі 916/2312/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" вересня 2019 р.м. Одеса Справа № 916/2312/19 Господарський суд Одеської області у складі: судді Цісельського О.В.,

за участю секретаря судового засідання Бачур А.В.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження справу №916/2312/19 за позовом Акціонерного товариства "Одесаобленерго" /65031, м. Одеса, вул. М. Боровського, 28 Б/ до Державного закладу "Спеціалізований (спеціальний) санаторій "Сонячний" (м. Одеса) Міністерства охорони здоров`я України" /65038, м. Одеса, Фонтанська дорога, буд. 159/ про стягнення заборгованості, у порядку ст.ст.247-252 ГПК України без виклику сторін,

ВСТАНОВИВ:

Суть спору : Акціонерне товариство "Одесаобленерго" звернулося до Господарського суду Одеської області з позовною заявою до Державного закладу "Спеціалізований (спеціальний) санаторій "Сонячний" (м. Одеса) Міністерства охорони здоров`я України", в якій просить суд стягнути з відповідача заборгованість за активну електричну енергію - 15 104,98грн., нарахування 3% річних за спожиту активну електричну енергію - 151,46грн., інфляційні нарахування - 513,57 грн.

Позовні вимоги обґрунтовано неналежним виконанням відповідачем умов укладеного між сторонами договору про постачання електричної енергії №2910 від 23.04.2008 р. в частині повної та своєчасної оплати спожитої активної електричної енергії.

Згідно витягу із протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12.08.2019р., справу розприділено на суддю Цісельського О.В.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 14.08.2019р. відкрито провадження у справі №916/2312/19, ухвалено розглядати справу №916/2312/19 за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Копії ухвали про відкриття провадження по справі були направлені на юридичні адреси сторін.

Позивач, повідомлений належним чином за юридичною адресою: 65031, м. Одеса, вул. М. Боровського, 28 Б.

Відповідач, повідомлений належним чином за юридичною адресою: 65038, м. Одеса, Фонтанська дорога, буд. 159.

Відповідач 27.08.2019р. подав до суду пояснення щодо позову (вх.№17177) в яких, визнав позовні вимоги в частині стягнення суми у розмірі 15 104,91грн., у частині стягнення 151,46грн. 3% річних та 513,57грн. інфляційних втрат просив відмовити.

Зміст спірних правовідносин, фактичні обставини справи та докази, на підставі яких судом встановлені обставини справи:

Акціонерне товариство "Одесаобленерго" є новим найменуванням Публічного акціонерного товариства "Енергетична компанія Одесаобленерго", яке було новим найменуванням Відкритого акціонерного товариства "Енергетична компанія Одесаобленерго".

23.04.2008 року між Відкритим акціонерним товариством "Енергетична компанія Одесаобленерго" (Постачальник, позивач) та Санаторієм "Сонячний" МОЗУ (Споживач, відповідач) укладений договір про постачання електричної енергії №2910, згідно з яким Постачальник продає електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача з приєднаною потужністю, величини якої по площадках вимірювання та точках продажу визначені додатком «Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії» , а Споживач оплачує Постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору. Точка продажу електричної енергії - межа балансової належності, на якій відбувається перехід права власності на електричну енергію визначена додатком №7 «Акт розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін» між Постачальником та Споживачем або інша межа обумовлена окремим додатком до Договору.

Згідно з п.2.2 договору Постачальник електричної енергії зобов`язується, зокрема, виконувати умови цього договору, постачати Споживачу електроенергію, як різновид товару: в обсягах, визначених відповідно до розділу 5, та з врахуванням умов розділу 6 цього договору (Додаток №1 "Обсяги постачання електричної енергії споживачу"); забезпечити отримання Споживачем електричної енергії на рівні дозволеної потужності для кожної з площадок вимірювання, погодженої сторонами в додатку №2 «Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії» ; повідомляти Споживача про всі зміни тарифів та електричну енергію письмово або через засоби масової інформації за двадцять днів до введення їх у дію.

Відповідно до п.2.3 договору Споживач зобов`язується, зокрема, виконувати умови цього договору, дотримуватися режиму споживання електричної енергії згідно з умовами розділу 5 цього договору та режиму роботи електроустановки, оплачувати Постачальнику вартість електричної енергії згідно з умовами додатків №5 "Порядок розрахунків" та №2 "Графік зняття показів обліку електричної енергії"; здійснювати оплату за послуги з компенсації перетікання реактивної електричної енергії між електромережею Постачальника та електроустановками Споживача згідно умов Додатку №9 «Порядок розрахунків за перетікання реактивної електроенергії» ; забезпечувати безперешкодний доступ представникам Постачальника електричної енергії за пред`явленням службового посвідчення до засобів (систем) обліку електроенергії, вимірювання потужності та контролю показників якості електроенергії; обладнати окремі площадки вимірювання з приєднаною потужністю електроустановок 150кВт і більше та середньомісячним обсягом споживання за попередні 12 розрахункових періодів 50 тис.кВтгод і більше засобами диференційного (погодинного) обліку електричної енергії та локального устаткування збору і обробки даних в межах періоду, визначеного нормативними документами для встановлення зазначених засобів обліку; уживати комплекс заходів, спрямованих на запобігання виникненню загрози життю або травматизму, пошкодженню обладнання та продукції, негативним екологічним наслідкам тощо, у разі отримання повідомлення про припинення (обмеження) електропостачання згідно з умовами розділу 6 цього Договору.

Згідно з п.3.1.1 договору Постачальник електричної енергії має право отримувати від Споживача плату за поставлену електричну енергію за роздрібними тарифами, розрахованими згідно з Умовами та правилами здійснення підприємницької діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом, та інші платежі, обумовлені цим договором.

Відповідно до п.4.2.1 договору за внесення платежів, передбачених пунктами 2.3.3-2.3.4 цього договору, з порушенням термінів, визначених відповідним додатком, Споживач сплачує Постачальнику електричної енергії пеню у розмірі 0,5% але не більше подвійної облікової ставки Національного банку України, яка діяла на той період за кожний день прострочення платежу, враховуючи день фактичної оплати. Сума пені зазначається у розрахунковому документі окремим рядком.

Згідно з п.5.3 договору, договірні (граничні) величини споживання електричної потужності на розрахунковий період визначаються для Споживача на години максимуму навантажень енергосистеми окремо для кожної площадки вимірювання з приєднаною потужністю 150 кВА (кВт) і більше та середньомісячним (за підсумками минулого року) обсягом споживання електричної енергії 50 тис.кВтг і більше, виходячи із установленого енергосистемою щодо граничного споживання електричної потужності і доводяться постачальником електричної енергії до відома позивача письмовим повідомленням не пізніше ніж за 10 діб до початку наступного розрахункового періоду, що є невід`ємною частиною договору.

У разі, якщо Споживач, на підставі двостороннього акту, має погоджену технологічну броню електропостачання, договірна величина споживання електричної потужності в години максимуму навантаження має бути не нижче обумовленої відповідним актом екологічної, аварійної та технологічної броні електропостачання.

Відповідно до п.7.1 договору облік електроенергії, спожитої Споживачем та (або) субспоживачами, приєднаними до електричних мереж Споживача, здійснюються згідно з вимогами ПУЕ та ПКЕЕ. У разі порушення Споживачем вимог нормативно-технічних документів щодо встановлення та експлуатації засобів обліку, їх покази не використовуються при розрахунках за спожиту електроенергію, а обсяги спожитої електроенергії визначаються Постачальником електричної енергії розрахунку згідно з вимогами додатка №5 "Порядок розрахунків".

Згідно з п.7.6 договору період між датами зняття показів засобів обліку на початку та в кінці розрахункового періоду прирівнюються до періоду дії тарифу (календарного місяця) і величина коштів, які має сплатити Споживач, визначається як добуток обсягу електричної енергії, спожитої (переданої) між датами зняття показів засобів обліку, на тариф, який діяв на кінець розрахункового періоду.

Відповідно до п. 9.4 договору, цей договір набирає чинності з дня його підписання і укладається на строк до 31 грудня 2008р. Договір вважається щорічно продовженим, якщо за місяць до закінчення терміну дії Договору жодною із Сторін не буде заявлено про припинення його дії або перегляд його умов.

Додатком №2 до договору про постачання електричної енергії №2910 від 23.04.2008 року є Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії, відповідно до п.2 якого Споживач зобов`язаний самостійно здійснити зняття показів розрахункових засобів обліку, оформити «Акт про обсяги спожитої електричної енергії» у двох примірниках, по одному для кожної із сторін, і в перший день наступного розрахункового періоду надати нарочно Постачальнику за адресою: Ільфа і Петрова, 18 Б (к.231).

Додатком №5 до договору про постачання електричної енергії №2910 від 23.04.2008 року є Порядок розрахунків.

Відповідно до п.1 Порядку розрахунків, розрахунковим період для визначення обсягу спожитої електроенергії приймається місяць з 14 числа попереднього місяця до такого ж числа наступного місяця. При розрахунках за фактично спожиту електроенергію поняття "розрахунковий період" та "календарний місяць" вважати прирівняними. Розрахунки за електричну енергію проводяться споживачем виключно грошовими коштами на поточний рахунок із спеціальним режимом використання Постачальника електричної енергії. За дату оплати приймається дата зарахування коштів на поточний рахунок із спеціальним режимом використання Постачальника електроенергії або дата внесення Споживачем готівки в касу Постачальника.

Згідно з п.2 Порядку розрахунків Споживач здійснює оплату вартості обсягу спожитої електричної енергії за розрахунковий період один раз за фактичними показами засобів обліку електричної енергії згідно з виписаним рахунком. Оплата рахунків за активну електроенергію, за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, нарахувань по протоколах порушень при користуванні електричною енергією, рахунків за надання послуг з компенсації перетікання реактивної енергії, пеня, індекс інфляції, 3% річних та інші платежі, згідно з умовами цього договору, здійснюється споживачем самостійно на протязі 10 операційних днів з дня отримання рахунку.

Відповідно до п.3 Порядку розрахунків, обсяг фактично спожитої за розрахунковий період електричної енергії, з урахуванням розрахункової величини втрат на ділянці мережі від місця встановлення засобів обліку до межі балансової належності електромереж, визначається за "Актом про обсяги спожитої електроенергії" за показами розрахункових засобів обліку, знятих відповідно до графіка знаття показів. Акт про обсяги переданої субспоживачу електричної енергії узгоджується з Основним споживачем. При відсутності представника Постачальника на обумовлену Графіком зняття показів засобів обліку дату, Споживач самостійно проводить зняття показів розрахункових приладів обліку, оформлює Акт про обсяги спожитої електричної енергії та надає його Постачальнику не пізніше наступного робочого дня. Якщо Постачальник електричної енергії не отримав у зазначений термін даних про обсяги спожитої електричної енергії, визначення обсягу спожитої електричної енергії здійснюється за середньодобовим обсягом споживання за попередній розрахунковий період. Період розрахунку за середньодобовим обсягом споживання електричної енергії до отримання показів розрахункових засобів обліку має не перевищувати один місяць, після чого розрахунок обсягу спожитої електричної енергії здійснюється Постачальником електричної енергії за величиною дозволеної потужності струмоприймачів та кількістю годин їх використання без подальшого перерахунку. Відновлення розрахунків за розрахунковими засобами обліку здійснюється після спільного складання акта, у якому фіксуються покази розрахункових засобів обліку електричної енергії.

Згідно з п.6 Порядку розрахунків у разі несвоєчасної оплати, обумовлених даним Порядком платежів Постачальник електричної енергії проводить Споживачу нарахування пені, а сума боргу повинна бути сплачена з врахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних.

Також господарським судом встановлено, що за грудень 2018 року відповідачем спожито електроенергії на суму 38 976,25 грн., про що свідчать наявні у справі Акт про обсяги спожитої електроенергії, складені відповідачем та рахунок-фактура на оплату спожитої відповідачем електроенергії, який складений позивачем, та отриманий, але не оплачені відповідачем.

Як встановлено судом та зазначено позивачем на момент виникнення заборгованості у відповідача існувала переплата у розмірі 23 871,27грн. Між тим, фактичну сплату за спожиту електричну енергію виставлену рахунком-фактурою №2910/1 від 14.12.2018р. відповідачем проведено не було.

Так, позивач суму в розмірі 23 871,27грн. зарахував в рахунок оплати за спожиту електричну енергію по рахунку-фактурі №2910/1 від 14.12.2018р.

Таким чином, заборгованість Державного закладу "спеціалізований (спеціальний) санаторій сонячний (м. Одеса) міністерства охорони здоров`я України" станом на 16.05.2019р. із врахування зарахованих позивачем коштів у розмірі 23.871,27грн. складає 15 104,98грн., яка визнана відповідачем у повному обсязі.

Проаналізувавши наявні у справі докази та надавши їм правову оцінку, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог, з наступних мотивів.

Згідно з ч. 1 ст. 75 ГПК України, обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання; обставини, які визнаються учасниками справи, можуть бути зазначені в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їх представників.

Відповідно до вимог ч.ч.1,2 ст.509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

У п.1 ч.2 ст.11 ЦК України встановлено, що однією із підстав виникнення цивільних прав та обов`язків є договір, який в силу вимог ч.1 ст.629 ЦК України є обов`язковим для виконання сторонами.

Як вище встановлено господарським судом між сторонами у справі укладений договір про постачання електричної енергії №2910 від 23.04.2008 року, згідно з яким позивач зобов`язався продавати електричну енергію відповідачу для забезпечення потреб електроустановок відповідача з приєднаною потужністю, а відповідач зобов`язався дотриматися режиму споживання електричної енергії, визначеного договором, щомісячно своєчасно здійснювати оплату відпущеної йому електроенергії.

Згідно зі ст.714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору постачання енергетичними та іншими ресурсами.

Відповідно до ст.655 ЦК України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно з ч.1 ст.692 ЦК України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Відповідно до вимог ч.1 ст.526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства. В силу вимог ч.1 ст.525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Аналогічні вимоги щодо виконання зобов`язань містяться і у ч.ч.1,7 ст.193 ГК України.

Між тим, як вище встановлено господарським судом, відповідачем не оплачено електричну енергію, яка спожита ним у грудені 2018р. та заборгованість за яку становить 15 104,98грн. (активна електрична енергія).

Відповідно ст.625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Розрахунок 3% річних, який здійснений позивачем, та згідно з яким, розмір нарахованих відповідачу 3% річних становить 151,46 грн., перевірений господарським судом та встановлено відповідність цього розрахунку обставинам справи щодо прострочення відповідача.

Розрахунок індексу інфляції, який здійснений позивачем, та згідно з яким, розмір нарахованого відповідачу індексу інфляції становить 513,57 грн., перевірений господарським судом, та встановлено відповідність цього розрахунку обставинам справи щодо прострочення відповідача.

Стосовно тверджень відповідача щодо наявності підстав для відмови у частині стягнення з відповідача 3% річних у сумі 151,46 грн. та 513,57 грн. індексу інфляції, суд зазначає наступне.

Так, відповідач вказує, що у 2018р. відповідно до затвердженого кошторису на оплату послуг з постачання електричної енергії були передбачені кошти у розмірі 330 300,00грн. Однак, за твердженнями останнього у зв`язку із неодноразовим підвищенням тарифів на електричну енергію протягом 2018р., зазначеної суми не вистачило на оплату послуг у повному обсязі. А тому, враховуючи те, що зазначена заборгованість виникла за відсутності дій відповідача, просить відмови в частині позову щодо стягнення 3% річних у сумі 151,46 грн. та 513,57 грн. індексу інфляції.

Судом не приймаються твердження відповідача щодо відсутності підстав для відмови у частині стягнення з відповідача 3% річних у сумі 151,46 грн. та 513,57 грн. індексу інфляції, з огляду на наступне.

За змістом частини другої статті 617 ЦК України та рішення Європейського суду з прав людини від 18.10.2005р. у справі "Терем ЛТД, Чечеткін та Оліус проти України" відсутність бюджетних коштів не виправдовує бездіяльність боржника і не є підставою для звільнення від відповідальності за порушення зобов`язання.

Згідно з приписами статті 96 ЦК України юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов`язаннями і, оскільки між сторонами виникли майнові відносини, які засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності їх учасників (частина перша статті 1 ЦК України), що регулюються актами цивільного законодавства України, то відсутність у Державного закладу "спеціалізований (спеціальний) санаторій сонячний (м. Одеса) міністерства охорони здоров`я України" необхідних коштів або взяття ним зобов`язань без відповідних бюджетних асигнувань не звільняє її від обов`язку виконати зобов`язання за договором.

За правилами ч. 1 ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Проаналізувавши встановлені обставини в їх сукупності, приймаючи до уваги ненадання відповідачем на виконання вимог ч. 1 ст. 74 ГПК України заперечень щодо наявності боргу, господарський суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог АТ «Одесаобленерго» у повному обсязі.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України, судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

За розгляд даного позову судом позивач поніс витрати на оплату судового збору в сумі 1921грн., які підлягають відшкодуванню платнику внаслідок задоволення його вимог за рахунок відповідача в сумі 1921,00грн.

Керуючись ст.ст.129, 232, 233, 236-238, 240, 241, 247-252 Господарського процесуального кодексу України,

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити - повністю.

2.Стягнути з Державного закладу "Спеціалізований (спеціальний) санаторій "Сонячний" (м. Одеса) Міністерства охорони здоров`я України" /65038, м. Одеса, Фонтанська дорога, буд. 159, код ЄДРПОУ 01982079/ на користь Акціонерного товариства «Одесаобленерго» /65031, м. Одеса, вул. Миколи Боровського, 28-Б, код ЄДРПОУ 00131713/ заборгованість за спожиту активну електроенергію у розмірі 15 104 (п`ятнадцять тисяч сто чотири) грн. 98 коп., 3% річних у розмірі 151 (сто п`ятдесят одну) грн. 46 коп., інфляційні втрати у розмірі 513 (п`ятсот тринадцять) грн. 57 коп. та судовий збір у розмірі 1 921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна) грн.

Рішення господарського суду набирає законної сили в порядку ст.241 ГПК України.

Наказ видати в порядку ст.327 ГПК України.

Повний текст рішення складено 03 вересня 2019 р.

Суддя О.В. Цісельський

Дата ухвалення рішення03.09.2019
Оприлюднено05.09.2019
Номер документу83985227
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості, у порядку ст.ст.247-252 ГПК України без виклику сторін

Судовий реєстр по справі —916/2312/19

Рішення від 03.09.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 14.08.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні