Ухвала
від 02.09.2019 по справі 127/23938/19
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 127/23938/19

Провадження 1-кс/127/13423/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 вересня 2019 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , секретаря ОСОБА_2 , за участі слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі Вінницького міського суду Вінницької області клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу УСБУ у Вінницькій області підполковника юстиції ОСОБА_3 , про проведення обшуку території та приміщень ТОВ «Етернал Енерджі», розташованих за адресою: Вінницька область, смт. Тростянець, вул. Соборна, 14 А, за фіксування судового розгляду технічними засобами, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий ОСОБА_3 звернувся до Вінницького міського суду Вінницької області з клопотанням, яке погоджене з прокурором, про проведення обшуку.

Клопотання мотивовано тим, що слідчим здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42018020000000212 від 01.11.2018, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191 та ч. 1 ст. 241 КК України, у зв`язку із чим у органу досудового розслідування постала необхідність у отриманні дозволу на проведення обшуку.

Під час розгляду, з матеріалів клопотання встановлено, що у провадженні слідчого відділу УСБ України у Вінницькій області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018020000000212 від 01.11.2018 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191 та ч. 1 ст. 241 КК України.

Підставою внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань стали матеріали звернення державної екологічної інспекції у Вінницькій області, з котрих вбачаються, що службові особи ДП «Тростянецький спиртовий завод» під час здійснення господарської діяльності допускають викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, що значно перевищує норму.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ДП «Тростянецький спиртовий завод» видано ліцензію серії АЖ № 077099 на виробництво спирту етилового: біоетанолу (термін дії з 10.07.2017 по 10.07.2022). Також, департаментом агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької обласної адміністрації державному підприємству «Тростянецький спиртовий завод» видано дозвіл № 524155100-51/1 на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами (термін дії з 09.07.2018 по необмежений) та дозвіл № НОМЕР_1 на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами (термін дії з 19.10.2017 по необмежений) .

Згідно положень додатку до зазначеного дозволу п.п. 2.1.1 Ні для одного з вказаних дозволених викидів в атмосферу не повинні перевищувати гранично допустимі рівні викидів. Інших викидів в атмосферу, що чинять суттєвий вплив на навколишнє середовище, бути не повинно. Відповідно до п.п. 2.1.5.1 Не допускати роботу обладнання при перевищенні концентрацій забруднюючих речовин до моменту усунення недоліків.

19.10.2018 фахівцями ДУ «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України» проведений відбір проб атмосферного повітря у точці №1 - на відстані 250м від полів фільтрації заводу в південно-західному напрямку до межі з лісополосою, у точці №2 - на відстані 400м - в південному напрямку до водонапірних веж КП ТСР «Тростянецьводоканал», у точці №3 - на відстані 100м - в північно-західному напрямку до сільськогосподарської дороги, у точці №4 - на відстані 600м - в північному напрямку до перехрестя сільських доріг.

За отриманими результатами лабораторних досліджень (протоколи №№1334-1337; 1338-1341; 1342-1345; 1346-1349 від 19.10.2018 року) в точці №1 встановлено перевищення нормативних вимог (список «Гранично допустимі концентрації хімічних та біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць», затвердженому 05 березня 2015року) по вмісту сірководню в 3,1 раз, в точці №3 - вміст сірководню перевищує норму в 3,4 рази, в точці №4 - в 1,4 рази.

Враховуючи вищезазначене встановлено, що ДП «Тростянецький спиртовий завод» в порушення виданого дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами допускає значне перевищення нормативних вимог по вмісту сірководню в атмосферне повітря.

Місцем проведення діяльності згідно витягу із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань є земельна ділянка та виробничі будівлі за адресою: Вінницька область, Тростянецький район, смт. Тростянець, вул. Соборна, буд. 14.

Також встановлено, що на земельній ділянці та у нежитлових будівлях, розташованих за адресою: смт. Тростянець, вул. Соборна, 14-А, розташовані об`єкти нерухомості, у яких ТОВ «Етернал Енерджи» (ЄДРПОУ 39724388, юридична адреса: м. Гайсин, вул. Груднева, 48, Вінницька область), використовуючи потужності ДП «Тростянецький спиртовий завод» здійснює свою господарську діяльність, до якої, згідно витягу із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, до переліку видів діяльності ТОВ «Етернал Енерджи» включено: КВЕД 20.59 «Виробництво іншої хімічної продукції»; КВЕД 22.23 «Виробництво будівельних виробів із пластмасс та інші».

Відповідно до витягу з Реєстру речових прав на нерухоме майно власником земельної ділянки за адресою: смт. Тростянець, вул. Соборна, 14-А, є Тростянецька РДА, а правокористувачем (орендарем) ТОВ «Етернал Енерджі». У відповідності до того ж витягу власником нежитлових будівель (літера «А» та «Б») за вказаною вище адресою є ТОВ «Етернал Енерджі».

Таким чином, є достатні підстави вважати, що виробнича діяльність ДП «Тростянецький спиртовий завод» і ТОВ «Етернал Енерджи» по вул. Соборна 14-А та вул. Соборна 14 у смт. Тростянець Вінницької області призводить до забруднення атмосферного повітря і створює небезпеку для життя і здоров`я людей та довкілля.

Крім того, у матеріалах даного кримінального провадження містяться відомості стосовно протиправної діяльності арбітражного керуючого ДП «Тростянецький спиртовий завод» ОСОБА_4 , яка, за попередньою домовленістю із засновниками ТОВ «Етернал Енерджі», під виглядом модернізації виробництва державного підприємства, вчинила дії щодо демонтажу та подальшої реалізації обладнання одного з виробничих приміщень, спрямувавши виручені грошові кошти для придбання обладнання на користь ТОВ «Етернал Енерджі», завдавши таким чином збитків ДП «Тростянецький спиртовий завод».

На підставі викладеного, є достатні підстави вважати, що на території та в приміщеннях ТОВ «Етернал Енерджі» за адресою: Вінницька область, смт. Тростянець, вул. Соборна 14-А, за відсутності необхідних дозволів та з використанням потужностей ДП «Тростянецький спиртовий завод» провадиться виробнича діяльність, що призводить до забруднення навколишнього середовища, розміщено та використовується відповідне обладнання для вироблення продукції із порушенням норм законодавства в екологічній сфері, а також може зберігатися документація, в тому числі й в електронному вигляді, записні та телефонні книжки, в яких можуть міститися відомості про збут, придбання, виготовлення зазначеної вище спиртовмісної продукції та документація стосовно проведеної модернізації ДП «Тростянецький спиртовий завод».

Враховуючи викладене, керуючись ст. 223, 234 КПК України, слідчий просив слідчого суддю клопотання задовольнити.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав за обставин викладених у ньому.

Слідчий суддя вислухавши учасників судового розгляду, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали в їх сукупності, дійшов наступного висновку.

Частиною 1 ст. 234 КПК України передбачено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

Відповідно до п. 6 ч. 3 ст.234 КПК передбачено, що клопотання про обшук має містити відомості про особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться.

Крім цього, п. 4 ч. 5 ст. 234 КПК України передбачено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе, що відшукуванні речі, документи, які мають відношення до кримінального провадження, мають суттєве значення для кримінального провадження та можуть перебувати за вказаною у клопотанні адресою. Будь яких належних та допустимих доказів, в підтвердження того, що з часу внесення відомостей до ЄРДР за адресою ТОВ «Етернал Енерджі», розташованих за адресою: Вінницька область, смт. Тростянець, вул. Соборна, 14 А, знаходиться речі та документи, які мають відношення до кримінального правопорушення слідчому судді в ході розгляду клопотання надано, доведено не було. Крім того, не було надано обгрунтованих доказів в підтвердження причетності ТОВ «Етернал Енерджі» до кримінального правопорушення в рамках даного кримінального провадження.

З огляду на вищенаведене, враховуючи те, що в ході розгляду встановлено необґрунтованість та недоведеність клопотання, тому слідчий суддя дійшов висновку, що у задоволенні клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу УСБУ у Вінницькій області підполковника юстиції ОСОБА_3 , про проведення обшуку території та приміщень ТОВ «Етернал Енерджі», розташованих за адресою: Вінницька область, смт. Тростянець, вул. Соборна, 14 А слід відмовити.

На підставі наведеного, керуючись ст. 233, 234, 235, 309, 395 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу УСБУ у Вінницькій області підполковника юстиції ОСОБА_3 , про проведення обшуку території та приміщень ТОВ «Етернал Енерджі», розташованих за адресою: Вінницька область, смт. Тростянець, вул. Соборна, 14 А залишити без задоволення.

Відповідно до ч. 6 ст. 234 КПК України у разі відмови у задоволенні клопотання про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи слідчий, прокурор не має права повторно звертатися до слідчого судді з клопотанням про дозвіл на обшук того самого житла чи іншого володіння особи, якщо у клопотанні не зазначені нові обставини, які не розглядалися слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення02.09.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу83988469
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —127/23938/19

Ухвала від 02.09.2019

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ковбаса Ю. П.

Ухвала від 02.09.2019

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ковбаса Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні