Ухвала
від 03.09.2019 по справі 712/11474/19
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа №712/11474/19

Провадження №1-кс/712/6697/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

«03»вересня 2019 року м. Черкаси

Слідчий суддя Соснівського районного суду м.Черкаси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Черкаси клопотання слідчого в ОВС слідчого відділу УСБУ в Черкаській області майора юстиції ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Черкаської області молодшим радником юстиції ОСОБА_4 про дозвіл на проведення обшуку у кримінальному провадженні №22018250000000028 від 01.08.2018 за ч.1 ст.258-3 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий в ОВС слідчого відділу УСБУ в Черкаській області ОСОБА_3 звернувся до суду з указаним клопотанням, в якому просить суд надати дозвіл на проведення обшуку у офісних та підсобних приміщеннях, розташованих на 4 (четвертому) поверсі нежитлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , де знаходяться робочі місця ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

Клопотання обґрунтовано тим, щослідчим відділом Управління Служби безпеки України в Черкаській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №22018250000000028, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 01.08.2018 за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.258-3 КК України.

Досудовим розслідування встановлено, що у період з 2017 року по сьогоднішній день службові особи ТОВ «Бон Буассон Беверідж» та інших підприємств, які входять в групу компаній «Бон Буассон» сприяють діяльності терористичних організацій «Донецька народна республіка» і «Луганська народна республіка», шляхом поставок на тимчасово окуповані території Донецької і Луганської областей напоїв торгових марок «Бон Буассон» та «BlackEnergyDrink» за схемою «перерваного транзиту» та їх подальшої реалізації через торгові заклади, розміщені на зазначених територіях.

Експорт вказаних товарів з території України здійснюють підприємства групи компаній «Бон Буассон», а саме ТОВ «Бон Буассон Беверідж» (код ЄДРПОУ 36492837, м.Черкаси), ТОВ«Виробнича компанія «Гуд Фуд» (код ЄДРПОУ 40897545, м.Черкаси), ТОВ «Дистриб`юторська компанія «Гуд Фуд» (кодЄДРПОУ 40897896, м.Черкаси), ТОВ «Стронгдрінк» (код ЄДРПОУ 40932872, м. Дніпро), службові особи яких з метою прикриття своєї протиправної діяльності вносять до документів митного оформлення(митних декларацій, інвойсів, міжнародних товаротранспортних накладних і т.д.) завідомо неправдиву інформацію щодо підприємств-покупців зазначеної продукції. В результаті поставок товарів на території так званих «ДНР» та «ЛНР» покупцями товару сплачуються митні платежі до бюджетів вказаних псевдореспублік, за рахунок чого утримуються органи влади та воєнізовані формування «ДНР» та «ЛНР», тобто здійснюється сприяння функціонуванню вказаних терористичних організацій.

Згідно з листом № 8/3706 від 19.06.2019 відділу контррозвідувального забезпечення економіки УСБУ в Черкаській області у відповідь на доручення слідчого та за результатами проведення негласних слідчих (розшукових) дій у вказаному кримінальному проваджені встановлено, що до вчинення зазначеного злочину причетний громадянин України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м.Дніпропетровськ, зареєстрований та проживаючий за адресою: АДРЕСА_2 , користується абонентським номером мобільного телефону НОМЕР_1 , який, будучи службовою особою ТОВ «Виробнича компанія «Гуд Фуд», місце фактичного знаходження вказаного підприємства офісні приміщення, розташовані на 4 (четвертому) поверсі нежитлового будинку, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , є організатором вищеописаного протиправного механізму. Так, ОСОБА_5 здійснює загальне керівництво діяльністю групи компаній «Бон Буассон» та через ОСОБА_7 (директор філіалу «Бон Буассон» в м. Києві) і ОСОБА_6 (менеджер по зовнішньоекономічній діяльності групи компаній «Бон Буассон») контролює поставки зазначених вище товарів до так званих «ДНР» та «ЛНР» та виконання річних і квартальних планів по продажу напоїв до тимчасово непідконтрольних територій.

Крім цього, у відповідності до вказаного вище листа та за результатами проведення негласних слідчих (розшукових) дій у вказаному кримінальному проваджені встановлено, що до вчинення зазначеного злочину причетна громадянка України ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженка м.Павлоград Дніпропетровської області, зареєстрована та проживаюча за адресою: АДРЕСА_3 , користується абонентським номером мобільного телефону НОМЕР_2 , яка, будучи менеджером по зовнішньоекономічній діяльності групи компаній «Бон Буассон», через власну електронну поштову скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_3 » приймає замовлення від покупців напоїв торгових марок « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та « ІНФОРМАЦІЯ_5 » із так званих «ДНР» та «ЛНР», після чого формує партії товару та спільно із ОСОБА_8 , який є працівником ТОВ «Виробнича компанія «Гуд Фуд» та ТОВ«Бон Буассон Беверідж», виготовляє документацію, необхідну для оплати товару та його оформлення в митний режим «експорт».

За результатами проведення негласних слідчих (розшукових) дій встановлено, що ОСОБА_5 і ОСОБА_6 дотримуються окремих заходів конспірації, для обговорення планів подальшої протиправної діяльності та з метою швидкого реагування на зміну ситуацій, пов`язаних з їхньою протиправною діяльністю використовують програми-месенджери («Viber», «WhatsApp», «Telegram» та інші), які встановлені на належних їм мобільних телефонах, планшетах, ноутбуках, ПЕОМ та іншій комп`ютерній техніці. Тому отримати інформацію, яка має доказове значення у кримінальному провадженні, можливо лише шляхом безпосереднього доступу до відомостей, які міститься на мобільних телефонах, планшетах, ноутбуках, ПЕОМ та іншій комп`ютерній техніці, які належить ОСОБА_5 і ОСОБА_6 .

Крім цього, у листі № 8/3706 від 19.06.2019 відділу КЗЕ Управління зазначено, що за результатами проведення негласних слідчих (розшукових) дій та з використанням оперативних можливостей встановлено, що місцем можливого зберігання фінансово-господарської та митної документації, «чорнової» бухгалтерії, ПЕОМ, жорстких дисків, карт пам`яті, флеш накопичувачів, засобів стільникового зв`язку, блокнотів та інших документів із рукописними записами, на яких містяться сліди злочинної діяльності та які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження є офісні та підсобні приміщення, розташовані на 4 (четвертому) поверсі нежитлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , де знаходяться робочі місця ОСОБА_5 та ОСОБА_6 за місцем фактичного знаходження ТОВ «Виробнича компанія «Гуд Фуд».

Відповідно до інформаційної довідки № 171123455 від 20.06.2019 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна будинок АДРЕСА_1 на праві часткової власності належить:

1) ТОВ «ДНІПРО РЕНТ», код ЄДРПОУ 38115366;

2)громадянину України ОСОБА_9 , РНОКПП НОМЕР_3 ;

3)громадянці України ОСОБА_10 , РНОКПП НОМЕР_4 ;

4)громадянину України ОСОБА_11 , РНОКПП НОМЕР_5 ;

5)громадянці України ОСОБА_12 , РНОКПП НОМЕР_6 ;

6)громадянину України ОСОБА_13 , РНОКПП НОМЕР_7 ;

7)громадянину України ОСОБА_14 , РНОКПП НОМЕР_8 ;

8)громадянці України ОСОБА_15 , РНОКПП НОМЕР_9 ;

9)громадянину України ОСОБА_16 , РНОКПП НОМЕР_10 ;

10)ТОВ «ТРАНСПРОЕКТ-ІНВЕСТ», код ЄДРПОУ 41959130;

11)громадянину України ОСОБА_17 , РНОКПП НОМЕР_11 .

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги те, що у офісних та підсобних приміщеннях, розташованих на 4 (четвертому) поверсі нежитлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , де знаходяться робочі місця ОСОБА_5 та ОСОБА_6 можуть зберігатися речі і документи, що мають значення для швидкого, повного та неупередженого розслідування у кримінальному провадженні №22018250000000028 і у подальшому можуть бути використані як докази на судовому розгляді, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінальних правопорушень, слідчий просить задовольнити подане ним клопотання.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав повністю та просив задовольнити заявлені у клопотанні вимоги.

Відповідно до вимог ст. 223 КПК Українипідставами для проведення слідчої дії є наявній достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Відповідно до ч.1 статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ізст.235КПК Україниухвала слідчогосудді продозвіл наобшук житлачи іншоговолодіння особиз підстав,зазначених уклопотанні прокурора,слідчого,надає правопроникнути дожитла чиіншого володінняособи лишеодин раз. Ухваласлідчого суддіпро дозвілна обшукжитла чиіншого володінняособи повиннавідповідати загальнимвимогам досудових рішень,передбачених цимКодексом,а такожмістити відомостіпро: 1)строк діїухвали,який неможе перевищуватиодного місяцяз дняпостановлення ухвали; 2)прокурора,слідчого,який подавклопотання прообшук; 3)положення закону,на підставіякого постановляєтьсяухвала; 4)житло чиінше володінняособи абочастину житлачи іншоговолодіння особи,які маютьбути підданіобшуку; 5)особу,якій належитьжитло чиінше володіння,та особу,у фактичномуволодінні якоївоно знаходиться; 6)речі,документи абоосіб,для виявленняяких проводитьсяобшук. 3. Виготовляються дві копії ухвали, які чітко позначаються як копії.

Аналіз положень ст. ст.233-235 КПК України дає підстави для висновку про те, що особа, яка звертається до слідчого судді із клопотанням про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи, має навести докази, які б давали підстави з великою ймовірністю вважати, що розшукувані речі чи документи перебувають у конкретному житлі чи іншому володінні особи. Обов`язок довести наявність достатніх для обшуку підстав покладається на слідчого, прокурора, який звернувся до слідчого судді з клопотання, а ступінь обґрунтованості таких підстав визначається в кожному конкретному випадку.

З матеріалів клопотання убачається, що слідчим відділом УСБУ в Черкаській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №22018250000000028, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 01.08.2018 за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.258-3 КК України.

Згідно з листом № 8/3706 від 19.06.2019 відділу контррозвідувального забезпечення економіки УСБУ в Черкаській області у відповідь на доручення слідчого та за результатами проведення негласних слідчих (розшукових) дій у вказаному кримінальному проваджені встановлено, що до вчинення зазначеного злочину причетний громадянин України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженецьм.Дніпропетровськ, зареєстрований та проживаючий за адресою: АДРЕСА_2 , користується абонентським номером мобільного телефону НОМЕР_1 , який, будучи службовою особою ТОВ «Виробнича компанія «Гуд Фуд», місце фактичного знаходження вказаного підприємства офісні приміщення, розташовані на 4 (четвертому) поверсі нежитлового будинку, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , є організатором вищеописаного протиправного механізму. Так, ОСОБА_5 здійснює загальне керівництво діяльністю групи компаній «Бон Буассон» та через ОСОБА_7 (директор філіалу «Бон Буассон» в м. Києві) і ОСОБА_6 (менеджер по зовнішньоекономічній діяльності групи компаній «Бон Буассон») контролює поставки зазначених вище товарів до так званих «ДНР» та «ЛНР» та виконання річних і квартальних планів по продажу напоїв до тимчасово непідконтрольних територій.

Крім цього, у відповідності до вказаного вище листа та за результатами проведення негласних слідчих (розшукових) дій у вказаному кримінальному проваджені встановлено, що до вчинення зазначеного злочину причетна громадянка України ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженка м.Павлоград Дніпропетровської області, зареєстрована та проживаюча за адресою: АДРЕСА_3 , користується абонентським номером мобільного телефону НОМЕР_2 , яка, будучи менеджером по зовнішньоекономічній діяльності групи компаній «Бон Буассон», через власну електронну поштову скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_3 » приймає замовлення від покупців напоїв торгових марок « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та « ІНФОРМАЦІЯ_5 » із так званих «ДНР» та «ЛНР», після чого формує партії товару та спільно із ОСОБА_8 , який є працівником ТОВ «Виробнича компанія «Гуд Фуд» та ТОВ«Бон Буассон Беверідж», виготовляє документацію, необхідну для оплати товару та його оформлення в митний режим «експорт».

Крім цього, у листі № 8/3706 від 19.06.2019 відділу КЗЕ Управління зазначено, що за результатами проведення негласних слідчих (розшукових) дій та з використанням оперативних можливостей встановлено, що місцем можливого зберігання фінансово-господарської та митної документації, «чорнової» бухгалтерії, ПЕОМ, жорстких дисків, карт пам`яті, флеш накопичувачів, засобів стільникового зв`язку, блокнотів та інших документів із рукописними записами, на яких містяться сліди злочинної діяльності та які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження є офісні та підсобні приміщення, розташовані на 4 (четвертому) поверсі нежитлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , де знаходяться робочі місця ОСОБА_5 та ОСОБА_6 за місцем фактичного знаходження ТОВ «Виробнича компанія «Гуд Фуд».

Відповідно до інформаційної довідки № 171123455 від 20.06.2019 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна будинок АДРЕСА_1 на праві часткової власності належить:

1) ТОВ «ДНІПРО РЕНТ», код ЄДРПОУ 38115366;

2)громадянину України ОСОБА_9 , РНОКПП НОМЕР_3 ;

3)громадянці України ОСОБА_10 , РНОКПП НОМЕР_4 ;

4)громадянину України ОСОБА_11 , РНОКПП НОМЕР_5 ;

5)громадянці України ОСОБА_12 , РНОКПП НОМЕР_6 ;

6)громадянину України ОСОБА_13 , РНОКПП НОМЕР_7 ;

7)громадянину України ОСОБА_14 , РНОКПП НОМЕР_8 ;

8)громадянці України ОСОБА_15 , РНОКПП НОМЕР_9 ;

9)громадянину України ОСОБА_16 , РНОКПП НОМЕР_10 ;

10)ТОВ «ТРАНСПРОЕКТ-ІНВЕСТ», код ЄДРПОУ 41959130;

11)громадянину України ОСОБА_17 , РНОКПП НОМЕР_11 .

Оцінюючи надані слідчим докази, слідчий суддя робить висновок про те, що органом досудового розслідування доведено ту обставину, що у офісних та підсобних приміщеннях, розташованих на 4 (четвертому) поверсі нежитлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , де знаходяться робочі місця ОСОБА_5 та ОСОБА_6 з великою долею ймовірності можуть перебуватиречі і документи, що мають значення для швидкого, повного та неупередженого розслідування у кримінальному провадженні №22018250000000028 і у подальшому можуть бути використані як докази на судовому розгляді.

Крім того, слідчий суддя враховує, що доступ до вказаних речей і документів неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом їх витребування або за допомогою інших слідчих дій, передбачених КПК України, оскільки інакше вказані докази можуть бути приховано чи знищено.

Оскільки відшукувані речі та предмети мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказами під час судового розгляду, відшукувані речі з великою долею ймовірності знаходяться у зазначеному в клопотанні домоволодінні, за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей, які мають значення для досудового розслідування, то клопотання слідчого про надання дозволу на проведення обшуку у офісних та підсобних приміщеннях, розташованих на 4 (четвертому) поверсі нежитлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , де знаходяться робочі місця ОСОБА_5 та ОСОБА_6 ,який на праві часткової приватної власності належить переліченим вище юридичним та фізичним особам, підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 233, 234, 236, 369, 372 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку у офісних та підсобних приміщеннях, розташованих на 4 (четвертому) поверсі нежитлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , де знаходяться робочі місця ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , який на праві часткової власності належить ТОВ «ДНІПРО РЕНТ», код ЄДРПОУ 38115366, ТОВ «ТРАНСПРОЕКТ-ІНВЕСТ», код ЄДРПОУ 41959130, а також громадянам України ОСОБА_9 , РНОКПП НОМЕР_3 , ОСОБА_10 , РНОКПП НОМЕР_4 , ОСОБА_11 , РНОКПП НОМЕР_5 , ОСОБА_12 , РНОКПП НОМЕР_6 , ОСОБА_13 , РНОКПП НОМЕР_7 , ОСОБА_14 , РНОКПП НОМЕР_8 , ОСОБА_15 , РНОКПП НОМЕР_9 , ОСОБА_16 , РНОКПП НОМЕР_10 і ОСОБА_17 , РНОКПП НОМЕР_11 , з метою відшукання та вилучення:

1)мобільного телефону із встановленою SIM-карткою за якою закріплений абонентський номер НОМЕР_1 , а також інших засобів зв`язку (в тому числі мобільних телефонів) та інших SIM-карток, які належать ОСОБА_5 і у яких міститься інформація про експорт напоїв торгових марок «Бон Буассон» та «BlackEnergyDrink» до підприємств-нерезидентів, зареєстрованих в Російській Федерації, Республіці Грузія, Народній Республіці Китай, Канаді та Сполученому Королівстві Великобританія та (або) інформація про переміщення напоїв торгових марок «Бон Буассон» та «BlackEnergyDrink» до терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР» і осіб, які причетні до вказаної протиправної діяльності (списку контактів, СМС-повідомлень, листування у месенджерах «Viber», «WhatsApp», «Telegram», «Signal», «Line» та ін.);

2)мобільного телефону із встановленою SIM-карткою за якою закріплений абонентський номер НОМЕР_2 , а також інших засобів зв`язку (в тому числі мобільних телефонів) та інших SIM-карток, які належать ОСОБА_6 і у яких міститься інформація про експорт напоїв торгових марок «Бон Буассон» та «BlackEnergyDrink» до підприємств-нерезидентів, зареєстрованих в Російській Федерації, Республіці Грузія, Народній Республіці Китай, Канаді та Сполученому Королівстві Великобританія та (або) інформація про переміщення напоїв торгових марок «Бон Буассон» та «BlackEnergyDrink» до терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР» і осіб, які причетні до вказаної протиправної діяльності (списку контактів, СМС-повідомлень, листування у месенджерах «Viber», «WhatsApp», «Telegram», «Signal», «Line» та ін.);

3)планшетів, ноутбуків, ПЕОМ та іншої комп`ютерної техніки, матеріальних носіїв інформації (оптичних дисків, флешки-накопичувачів, карт пам`яті, з`ємних МНІ, жорстких дисків тощо), на яких міститься інформація про експорт напоїв торгових марок «Бон Буассон» та «BlackEnergyDrink» до підприємств-нерезидентів, зареєстрованих в Російській Федерації, Республіці Грузія, Народній Республіці Китай, Канаді та Сполученому Королівстві Великобританія та (або) інформація про переміщення напоїв торгових марок «Бон Буассон» та «BlackEnergyDrink» до терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР» і осіб, які причетні до вказаної протиправної діяльності;

4)документів, блокнотів, записників, окремих аркушів паперу тощо, у яких містяться рукописні та машинописні записи про експорт напоїв торгових марок «Бон Буассон» та «BlackEnergyDrink» до підприємств-нерезидентів, зареєстрованих в Російській Федерації, Республіці Грузія, Народній Республіці Китай, Канаді та Сполученому Королівстві Великобританія та (або) інформація про переміщення напоїв торгових марок «Бон Буассон» та «BlackEnergyDrink» до терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР» і осіб, які причетні до вказаної протиправної діяльності;

5)оригіналів зовнішньоекономічні контрактів, додаткових угод до них, митних декларацій, інвойсів, міжнародних товарно-транспортних накладних та інших митних і фінансово-господарських документів щодо експорту напоїв торгових марок «Бон Буассон» та «BlackEnergyDrink» до підприємств-нерезидентів, зареєстрованих в Російській Федерації, Республіці Грузія, Народній Республіці Китай, Канаді та Сполученому Королівстві Великобританія

Виконання ухвали про проведення обшуку покласти на слідчого в ОВС слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Черкаській області майора юстиції ОСОБА_3 або іншого слідчого з групи слідчих у кримінальному провадженні №22018250000000028 від 01.08.2018.

Строк дії цієї ухвали 30 діб з дня її винесення.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.09.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83999591
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —712/11474/19

Ухвала від 03.09.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (В.Д.) В. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні