Ухвала
від 28.08.2019 по справі 760/23085/19
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження № 1-кс/760/12133/19

Справа№760/23085/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМУКРАЇНИ

28 серпня 2019 року слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, в рамках кримінального провадження №32018100000000130 від 20.09.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий, за погодженням з прокурором звернувся до слідчого судді з клопотаннямпро тимчасовий доступ документів, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Клопотання обґрунтовуєтим,що Слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному проваджені за №32018100000000130 від 20.09.2018, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження та дослідження спеціаліста ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » від 17.07.2018 № 2-17/07/2018 службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДР НОМЕР_1 ), у період 2018 року з метою умисного ухилення від сплати податків впровадили злочинну схему, яка полягає у пересиланні з використанням авіатранспорту на підставних фізичних осіб через митний кордон України (митний пост «Спеціалізований» ІНФОРМАЦІЯ_4 ) під виглядом міжнародних експрес-відправлень, товарів (переважно мобільних телефонів) та подальшої їх реалізації за готівкові кошти без відображення в податковому та бухгалтерському обліку, що призвело до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів податку на додану вартість на суму 3 190 211 грн. та мита на суму 1 595 105 грн., всього податків та зборiв на суму 4 785 316 грн.

До митного поста « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ІНФОРМАЦІЯ_4 , до мiсця мiжнародного поштового обмiну ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », з перiодичнiстю один - два рази на тиждень надходять мiжнароднi поштовi вiдправлення з Китаю та Європи. Вказанi вiдправлення використовуються для безмитного ввезення товарів пiд виглядом надання кур`єрських послуг та оформлюються на громадян України.

Данi партії товарів надходять на адресу умовних одержувачiв - громадян України, з метою подрiбнення партії товарів, що призводить до ухилення вiд сплати податкiв та зборiв до державного бюджету України. В товаро-супровiдних документах зазначенi громадяни України, якi взагалi не очiкують та вiдповiдно не отримують зазначенi поштовi вiдправлення.

Так, вибiрково, опитано громадян України, якi за документами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » отримували поштовi вiдправлення. Зазначенi фізичні особи показали, що не отримували посилки вiд ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Крім того, бiльшу частину громадян не можна iдентифiкувати, у зв`язку із зазначенням в товаро-супровiдних документах адрес нежитлових приміщень.

Таким чином, на митну територiю України потрапляє велика кiлькiсть «сірої» продукції, в тому ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Отже, службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » в порушення вимог ст. 473 Митного кодексу України пересилають через митний кордон України у мiжнародних поштових та експрес-вiдправленнях товарів, заборонених до такого пересилання. Одночасно такі дії призводять до порушення норм ст. 212 Кримiнального кодексу України.

Згiдно реєстру отримувачiв товарів вiд ТОВ ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за 23.04.2018 та за 24.04.2018 встановлено 6839 осіб, які за документами отримали товари на загальну суму 15 951 054 грн.

Вартість товарів, яка переміщується в міжнародних поштових відправленнях занижується та оформлюється до 150 Євро, оскільки відповідно до ч. 1 ст. 234 МК України сумарна вартість товарів, яка не перевищує еквівалент 150 Євро, не є об`єктом оподаткування митними платежами.

Відповідно до баз даних ДФС ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » має розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_3 ).

Слідчий просив проводити розгляд клопотання без його участі та без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи, оскільки наявні достатні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів.

Суд визнав за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи, оскільки слідчим було доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

Згідност. 107 КПК Українифіксування за допомогою технічних засобів не здійснювалось.

Вивчивши матеріаликлопотання ікримінального провадження,вважаю,що клопотанняпідлягає задоволенню,виходячи знаступного.

З матеріалів клопотання вбачається, що 20.09.2018 року відомості про кримінальне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018100000000130, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Відповідно до ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5, 6 частини 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Згідно ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

За змістом п. 5 ч. 1ст. 162 КПК Українивказана інформація є відомостями, які можуть становити банківську таємницю і є охоронюваною законом таємницею.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банкитабанківськудіяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею.

Банківською таємницею, зокрема, є: 1) відомості про банківські рахунки клієнтів, у тому числі кореспондентські рахунки банків у Національному банку України; 2) операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди; 3) фінансово-економічний стан клієнтів; 4) системи охорони банку та клієнтів; 5) інформація про організаційно-правову структуру юридичної особи - клієнта, її керівників, напрями діяльності; 6) відомості стосовно комерційної діяльності клієнтів чи комерційної таємниці, будь-якого проекту, винаходів, зразків продукції та інша комерційна інформація; 7) інформація щодо звітності по окремому банку, за винятком тієї, що підлягає опублікуванню; 8) коди, що використовуються банками для захисту інформації; 9) інформація про фізичну особу, яка має намір укласти договір про споживчий кредит, отримана під час оцінки її кредитоспроможності.

Згідно зі ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками з письмового дозволу власника такої інформації або за рішенням суду.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 2 ст. 160 КПК України передбачено вичерпний перелік відомостей, які повинно містити клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи викладене, перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, прихожу до висновку про необхідність задоволення клопотання слідчого про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні

АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Таким чином, слідчий суддя прийшов до висновку про задоволення клопотання.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-164, 166, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому дев`ятого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві лейтенанту податкової міліції ОСОБА_5 , старшому слідчому з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 дозволу на проведення тимчасового доступу до речей і документів АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_3 ), що містять банківську таємницю клієнта ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДР НОМЕР_1 ) по розрахунку № НОМЕР_2 , з можливістю вилучення їх копій, а саме: карток із відбитками печатки та зразками підписів службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »; договорів на відкриття та здійснення розрахунково-касового обслуговування (чеків та доручень на отримання готівки); договорів на встановлення системи «Банк-Клієнт», всіх заяв та доручень від імені службових осіб підприємства; протоколів системи «Банк-Клієнт» в яких міститься дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назва операції та ІР-адреса клієнта; виписок про рух грошових коштів за період з 01.01.2018 по наявну кінцеву дату на паперових та електронних носіях.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

У разі відмови виконувати ухвалу, слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.08.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84001301
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, в рамках кримінального провадження №32018100000000130 від 20.09.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —760/23085/19

Ухвала від 28.08.2019

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Курова О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні